• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2021-11-27 09:40:42 följande:
    Så synd att inte Sverige kan göra som i en del andra länder, att regering, hälsomyndigheten och regionerna tillsammans planerar hur de ska lösa snabb vaccinering till alla. Ser till att militärer, studenter, pensionärer etc med sjukvårdskunskap dras in att hjälpa till, att alla möjliga lokaler kan användas och att ingen skyller på någon annan utan alla kommunicerar och drar sitt strå till stacken för att lösa problemen. 

    Sen behöver det knappast vara direktflyg för att man ska kunna ha koll på vilka som rest in från södra Afrika. 
    Ja, det är synd. Det hade kanske varit annat än det är nu om krislagar gällde annat än vid krig och krigs-liknande situationer. I den mån det samarbetats med sjukvårdstält, samordning av inköp/upphandlling och vaccinering har det inte varit helt smärtfritt,  en del har gått bättre och annat har haltat. Jag läste att region stockholm inte längre har kvar de vaccinationslokaler de använde tidigare - Kistamässan ( dit en del fick åka långväga för att regionen där hade tillgång till sjukvård vid allvarliga reaktioner/biverkningar= verkar ha en del kommersiella evenemang för tillfället. Jag vet inte om de olika delarna av självstyret har skyllt på varandra - jag uppfattar det som att en del av kritikerna snarare påstår att det 'skylls ifrån', men det tror jag är en brist på förståelse för det omfattande självstyret och ansvarsprincipen.

    Det omfattande självstyret har definitivt sina poänger, men är också sårbart - det var en av de saker som togs upp av coronakommissionen om jag kommer ihåg rätt.
    Padirac skrev 2021-11-27 09:59:58 följande:
    mmm..

    www.dn.se/sverige/inga-direktflyg-till-sverig.../

    "EU vill att alla flyg stoppas från flera afrikanska länder för att stoppa spridningen av en ny coronavirusvariant.

    Men det går inga direktflyg därifrån till Sverige ? ett beslut skulle alltså inte innebära några förändringar av flygtrafiken här.

    ...


    Beslut om flygstopp fattas av varje enskilt EU-land, och det handlar konkret om att dra in tillstånd för enskilda flygbolag. Det går däremot inga direktflyg mellan just Sverige och de aktuella länderna, enligt svenska Transportstyrelsen.


    ? I Sverige finns det inga trafiktillstånd att återkalla. Det kan däremot vara så att det finns ett annat värde i att alla medlemsstater agerar samfällt, säger Simon Posluk, enhetschef på Transportstyrelsen.

    ...


    Ett flygstopp är en åtgärd som inte ska blandas ihop med inreseförbud ? det sistnämnda har funnits i Sverige sedan pandemins början från andra länder än EU-länder, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.


    Förbudet gäller alla utländska medborgare som vill resa in från dessa länder, men det finns en lång rad undantag..."


    www.dn.se/sverige/sverige-kan-ha-modifierat-vaccin-inom-tre-manader/

    U-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skrev i ett inlägg på Twitter att beslutet togs ”tills vi vet mer om den här varianten”, ett besked som starkt ifrågasattes av WHO i ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters:


    I det här läget avråds från införandet av reserestriktioner”, skriver WHO.


    Storbritannien hade då redan beslutat att stoppa alla direktflyg från Sydafrika och ytterligare fem länder i södra Afrika. Alla som redan hade rest hem från något av dessa länder uppmanades att ta ett covidtest.


    ...

    Sverige har inga direktflyg från Sydafrika.


    – Vi har redan nu en rekommendation att alla som kommer från dessa länder ska testa sig och nu har vi utökat det till alla som också är vaccinerade, säger Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.


    Borde det vara ett krav och inte en rekommendation?


    – Man ska ha krav när man på något rimligt sätt kan följa upp att det verkligen efterlevs och det har jag svårt att se hur man skulle kunna göra. Vi bygger allt sådant här på att folk tar sitt eget ansvar och det har man gjort i väldigt hög utsträckning. Jag är rätt tveksam till att ett krav skulle förbättra något.


    Folkhälsomyndigheten uppdaterar nu rekommendationerna vid inresa från Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia och Eswatini. Förutom att de som varit i något av länderna ska testa sig för covid-19 så snart som möjligt uppmanas resenärerna även hålla sig hemma i en vecka efter ankomst till Sverige, oberoende om de har symtom eller inte.


    Anders Tegnell hade under fredagen kontakt med övriga nordiska smittskyddsansvariga:


    – De gör som Sverige och lutar sig mot allt som vi redan har på plats med testning och speciella kontroller och annat som redan finns.


    – Tvärtom tycker de inte att det finns någon rimlighet att stoppa resandet från Sydafrika eftersom det har väldigt många negativa effekter när man stoppar resor till länder.


    Världshälsoorganisationen WHO uppgraderade under fredagen den nya varianten till en variant ”som inger oro”."



  • Padirac

    Jag kan meddela att sedan igår morse fram till lunch idag har ett inte större antal än noll (0) passagerarfyllda  direktflyg från södra Afrika landat på svenska flygplatser.

    Tyvärr har myndigheten som inte kommunicerar inte gått ut med någon kommuniké till allmänheten om hur många direktflyg som inte stoppats.

    Läget är mycket allvarligt

    {#emotions_dlg.flower}

  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-11-27 13:40:52 följande:
    Verkligen jätteroligt, inte.
    Så du vidhåller att enda möjliga åtgärden för ett land skulle vara att ge direktflyg landningsförbud? Ok.
    Och jag vidhåller att kommunikationen mellan FoHM, Socialstyrelse, regering och regioner verkar vara undermålig. 
    Har jag sagt att jag vidhåller att enda möjliga åtgärden för ett land skulle vara att ge direktflyg landningsförbud?

    Du får visa var jag skrivit det. 

    Ja, coronakommissionen (och jag med) håller med om att modellen för förvaltning och organisation i Sverige inte har fungerat väl för oss under pandemin  - inte särskilt väl under andra kriser heller skulle jag vilja lägga till. Det är de förutsättningar som den svenska demokratin och styrelseskicket har utan omfattande förändringar.
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2021-11-27 13:46:54 följande:
    Ett resolut agerande av den myndiga MYNDIGHETEN. Inte bara allt framtida direktflyg till södra Afrika har upphört - beslutet gäller även retroaktivt


    Jag tror myndigheten kommer att få mycket kritik för att de inte kan berätta hur många direktflyg de _inte_ stoppat ... det här kan ju tolkas som att de är mycket slapphänta och att det beror på att de inte har tagit in externa experter på direktflyg från södra Afrika.  Att myndigheten förlitar sig på tranportstyrelsens uppgifter om att inga tillstånd återkallats kan ju bara betyda att direktflyg inte har stoppats.

    Direktflygen drälller av allt att döma in över gränsen

    Läget är mycket allvarligt

    {#emotions_dlg.flower}
  • Padirac
    Tow2Mater skrev 2021-11-27 15:38:00 följande:
    Kanske Tegnell borde bechmarka lite hur de gör i Norge, då Norge inför karantänstvång.

    Ni borde kanske lära er lite av just oss som inte bor i Sverige, vi som vet hur det är att t ex ha möjligheten att under en vecka eller två kanske max per år, om ens det, att besöka Sverige för att träffa våra nära och kära. Och nu under covid vet man aldrig om eller när det ens kan hända igen, då reglerna ändras konstant. Tror du vi alla "tar vårt ansvar" som det rekommenderas under de försutsättningarna? Jag hoppas ju en del gör det, men själv skulle jag skita högaktningsfullt i dessa 'rekommendationer' vid ett juletidsbesök till Sverige.
    Vad jag tror eller inte tror att människor gör har ju väldigt lite med vilka möjligheter myndigheterna i Sverige har att införa tvångskarantän. Jag tycker inte det är svårt att skilja på vad jag tror att folk gör och vad myndigheterna har för möjligheter inom de ramar de har att verka.

    Om jag ska tro på dig och det du skriver så skiter just du i de rekommendationer som ska skydda anhöriga eller de mest sårbara.  Det kanske behövs en polis- och kontrollstat för att just du ska respektera andra människors liv - jag vet inte, vad säger du själv?
  • Padirac
    Tow2Mater skrev 2021-11-27 15:50:10 följande:
    Jag tycker man borde lärt sig, och ändrat något, från när det handlade om t ex resenärer från alperna. Samma sak kommer att hända om igen. Och igen.
    Vad skulle man lärt sig menar du? 

    Att myndigheterna ska bryta mot lagarna? Vem skulle i så fall lärt sig detta?

    Eller att det finns lagar som myndigheterna inte kan bryta mot? Vem skulle i så fall lärt sig detta?

    Eller var det någonting annat du tycker att 'man borde lärt sig, och ändrat något'? Vilka är man och vilken är lärdomen?
  • Padirac
    Tow2Mater skrev 2021-11-27 16:08:51 följande:
    Så på två år har lagarna inte ändrats? Tja, total smittspårning av inresande tycker jag inte skulle vara for mycket begärt om det handlar om en ny virusstam, om man nu inte kan stoppa inresande. Det minsta man kan begära skulle iallafall vara att inte bara avvakta som vanligt, något annat borde ju Tegnell kunna komma med idag jämfort med då.
    Visst har lagar ändrats under de snart två år som gått sedan mars 2020 fram till november 2021, men grundlagar som ger människor långtgående fri- och rättigheter  i fråga om rörlighet, bedriva näringsverksamhet eller undantar allt som inte är krig eller krigsliknande lägen från krislagarna har inte ändrats, inte heller har ministrars, myndigheters, regioners, kommuners eller andras enskilda ansvar ändrats.

    Tegnell? Tror du att Tegnell skriver lagar eller ens rekommenderar hur lagar skall se ut och vad FoHM inom lagarnas ramar har möjlighet att göra?
    Padirac skrev 2021-11-27 10:17:00 följande:
    Ja, det är synd. Det hade kanske varit annat än det är nu om krislagar gällde annat än vid krig och krigs-liknande situationer. I den mån det samarbetats med sjukvårdstält, samordning av inköp/upphandlling och vaccinering har det inte varit helt smärtfritt,  en del har gått bättre och annat har haltat. Jag läste att region stockholm inte längre har kvar de vaccinationslokaler de använde tidigare - Kistamässan ( dit en del fick åka långväga för att regionen där hade tillgång till sjukvård vid allvarliga reaktioner/biverkningar= verkar ha en del kommersiella evenemang för tillfället. Jag vet inte om de olika delarna av självstyret har skyllt på varandra - jag uppfattar det som att en del av kritikerna snarare påstår att det 'skylls ifrån', men det tror jag är en brist på förståelse för det omfattande självstyret och ansvarsprincipen.

    Det omfattande självstyret har definitivt sina poänger, men är också sårbart - det var en av de saker som togs upp av coronakommissionen om jag kommer ihåg rätt.

    www.dn.se/sverige/sverige-kan-ha-modifierat-v.../

    "EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skrev i ett inlägg på Twitter att beslutet togs ?tills vi vet mer om den här varianten?, ett besked som starkt ifrågasattes av WHO i ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters:


    ?I det här läget avråds från införandet av reserestriktioner?, skriver WHO.


    Storbritannien hade då redan beslutat att stoppa alla direktflyg från Sydafrika och ytterligare fem länder i södra Afrika. Alla som redan hade rest hem från något av dessa länder uppmanades att ta ett covidtest.


    ...

    Sverige har inga direktflyg från Sydafrika.


    ? Vi har redan nu en rekommendation att alla som kommer från dessa länder ska testa sig och nu har vi utökat det till alla som också är vaccinerade, säger Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.


    Borde det vara ett krav och inte en rekommendation?


    ? Man ska ha krav när man på något rimligt sätt kan följa upp att det verkligen efterlevs och det har jag svårt att se hur man skulle kunna göra. Vi bygger allt sådant här på att folk tar sitt eget ansvar och det har man gjort i väldigt hög utsträckning. Jag är rätt tveksam till att ett krav skulle förbättra något.


    Folkhälsomyndigheten uppdaterar nu rekommendationerna vid inresa från Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia och Eswatini. Förutom att de som varit i något av länderna ska testa sig för covid-19 så snart som möjligt uppmanas resenärerna även hålla sig hemma i en vecka efter ankomst till Sverige, oberoende om de har symtom eller inte.


    Anders Tegnell hade under fredagen kontakt med övriga nordiska smittskyddsansvariga:


    ? De gör som Sverige och lutar sig mot allt som vi redan har på plats med testning och speciella kontroller och annat som redan finns.


    ? Tvärtom tycker de inte att det finns någon rimlighet att stoppa resandet från Sydafrika eftersom det har väldigt många negativa effekter när man stoppar resor till länder.


    Världshälsoorganisationen WHO uppgraderade under fredagen den nya varianten till en variant ?som inger oro?."



  • Padirac
    FDFMGA skrev 2021-11-27 22:34:11 följande:
    Hur är det med Finnair - har man ställt in flighterna till och från Sydafrika?
    Så vitt jag vet har man i Finland inte stoppat ett endaste direktflyg med passagerare från södra Afrika.

    Salminen och Marin har klappat igenom och kan inte ta beslut längre.

    Läget är mycket allvarligt

    {#emotions_dlg.flower}

     
  • Padirac

    Omicron anlände till Sverige med en  resenär från södra Afrika några dagar innan Omicron kom till WHOs kännedom - om jag inte missförstår det.

    www.dn.se/sverige/tva-misstanka-omikron-fall-i-jonkoping/


    "Bekräftat fall av omikron i Skåne
    UPPDATERAD 18:17 PUBLICERAD 17:09 (29/11-21* min not)
    ...

    På måndagen bekräftades det första fallet av den nya virusvarianten omikron i Sverige. Den smittade är nyligen hemkommen från Sydafrika till region Skåne. Personen anlände till Sverige för drygt en vecka sedan, enligt Andreas Bråve, tillförordnad avdelningschef på Folkhälsomyndigheten."

    www.who.int/news/item/26-11-2021-classification-of-omicron-(b.1.1.529)-sars-cov-2-variant-of-concern

    "
    The Technical Advisory Group on SARS-CoV-2 Virus Evolution (TAG-VE) is an independent group of experts that periodically monitors and evaluates the evolution of SARS-CoV-2 and assesses if specific mutations and combinations of mutations alter the behaviour of the virus. The TAG-VE was convened on 26 November 2021 to assess the SARS-CoV-2 variant: B.1.1.529.

    The B.1.1.529 variant was first reported to WHO from South Africa on 24 November 2021. The epidemiological situation in South Africa has been characterized by three distinct peaks in reported cases, the latest of which was predominantly the Delta variant. In recent weeks, infections have increased steeply, coinciding with the detection of B.1.1.529 variant. The first known confirmed B.1.1.529 infection was from a specimen collected on 9 November 2021."




  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-11-30 20:24:32 följande:
    Va? Topsa sig själv? 
    Jag skulle aldrig lita på en test jag gör själv fast skulle antagligen vara brutalare än nödvändigt och göra illa mig!
    Där jag bor har dom lyckats skramla ihop tex en massa vårdstudenter (går utbildningar till läkare, sjuksystrar etc) som hjälper till att göra tester. Litar då mer på dem.
    Ja, det lär ju har förbättrat statistiken i Sverige.

    Här kan man också testa sig tex en lördag och få svar på söndagen, det har jag hört är ovanligt i Sverige (eller förekommer inte?). 
    Det har tidigare i tråden angivits att provsvar lämnats på lördag och söndag, viket jag kan bekräfta som varande sant - hörsägen är kanske inget att luta sig mot i fråga om hur det går till eller inte går till i Sverige.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin