• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2021-08-13 19:11:56 följande:
    Och ändå har jag läst massor av inlägg av dig där du gör så, och det gäller då både enskilda företrädare för politiska partier, myndighetspersoner och tråddeltagare. Du tar dessutom aldrig tydlig ställning när "debattörer" som du antingen själv uppskattar och/eller respekterar (eller känner dig underlägsen?) gör så men gnäller och överdriver å det grövsta när jag och andra som du ser som substanslösa "kritiker" redovisar personliga åsikter. Då är det minsann övergrepp och systematiska angrepp det är fråga om. 

    Låg trovärdighet, hög wikipediaanvändning. Inte för att jag vet om det hör ihop men märkligt är det. Sannerligen märkligt.  

    Det är så larvigt alltsammans att jag verkligen borde avhålla mig från att ens bevärdiga det med ett inlägg, mycket mindre flera, men kände ändå att jag ville nedlåta mig att svara på ers skenhelighets senaste utbrott av episkt stora överdrifter. 
    Det var vänligt att du bevärdigar mig med att du nedlåter dig till att besvara löjligheterna {#emotions_dlg.flower}
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2021-08-13 23:48:13 följande:
    Jo, men att diskutera hur andra beter sig i diskussionen är lite tröttsamt också. Ämnet är intressantare. Förresten så hörde jag just en tysk expert, Hendrik Streeck på tysk TV, säga ungefär samma saker som Sara Bylund sa i går - nämligen att man inte riktigt kan bedöma än hur det kommer att bli med delta-mutationen, eftersom man inte är klar med att bilda sig en uppfattning om det. Det dröjer lite till, sa han.

    Så, det verkar inte vara så att Sara Bylund borde ha läst på bättre.
    Point taken

    Tack
  • Padirac

    Så här är det just nu i de nordiska ländernas smittspridning

    www.dn.se/sverige/samma-smittotal-men-olika-taktik-i-nordiska-landerna/

    "Fakta. Norden i siffror


    Norge


    14-dagars incidens per 100 000 invånare: 320


    Andel positiva prover: 4,5


    Covidpatienter på sjukhus: 88


    Varav inlagda på iva: 26


     


    Island:


    14-dagars incidens per 100 000 invånare: 247


    Andel positiva prover: 2,4


    Covidpatienter på sjukhus: 10


     


    Danmark


    14-dagars incidens per 100 000 invånare: 216


    Andel positiva prover: 1,07


    Covidpatienter på sjukhus: 121


    Varav inlagda på iva: 26


     


    Finland


    14-dagars incidens per 100 000 invånare: 146


    Andel positiva prover: 2,6


    Covidpatienter på sjukhus: 70


    Varav inlagda på iva: 21


     


    Sverige


    14-dagars incidens per 100 000 invånare: 127


    Andel positiva prover: 4


    Covidpatienter på sjukhus: 274


    Varav inlagda på iva: 45


     


    14-dagars incidens per 100 000 invånare visar alla covidfall som bekräftats totalt de senaste två veckorna, i relation till befolkningsmängd.


    Andel positiva prover visar hur stor andel av alla prover som genomförts som visade positivt för covid-19 andel av alla prover som genomförs


    Siffrorna är från respektive lands officiella statistik."


    Islands statsepidemiolog kommenterar smittskyddsåtgärder i ljuset av att en majoritet av Islands befolkning i mitten av sommaren var vaccinerade (vad det nu betyder)

    "Island lyfte alla inhemska restriktioner i slutet av juni, då en majoritet av befolkningen fått vaccin. En knapp månad infördes restriktioner igen, på grund av snabbt ökad smittspridning och smittotal mångdubbelt högre än de tidigare topparna. I dagsläget minskar smittspridningen i landet.

    I statsepidemiolog Thórólfur Gudnason långsiktiga pandemiplan skriver han att restriktionerna behövs tills den globala pandemin är över, menar statsepidemiologen. Det kan ta månader eller år innan det sker.


    ”Sjukdomen är inte på reträtt någonstans i världen och även om epidemin på Island kan hanteras kommer vi att leva med det ständiga hotet om att viruset kommer att nå Island och orsaka en utbredd infektion här”, skrev Thórólfur Gudnason i ett yttrande till landets hälsominister i augusti.


    Danska myndigheter har gjort en annan bedömning. I Danmark anas nu något vikande kurvor. Om en vecka ska landets myndigheter sluta klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom och alla restriktioner ska lyftas.


    Karin Tegmark Wisell kommenterade Danmarks beslut och sade att covid-19 fortfarande har allvarliga konsekvenser för många i samhället.


    – Men absolut måste vi börja blicka framåt och fundera på vad det här är för sjukdom som vi måste leva med på sikt, säger hon och fortsätter:


    – För oss ter det sig nu rätt så uppenbart det inte finns möjligheter att vaccinera bort sjukdomen som man gjort med smittkoppor till exempel, utifrån försättningarna vi har i dag. Här gäller det att få ned smittspridningen och minska de allvarliga konsekvenserna."


    Vaccineringen verkar som det sagt tidigare skydda mot allvarlig sjukdom, men pandemin består och det är inte klart så som det sades från norska företrädare tidigare i år. 

  • Padirac
    klyban skrev 2021-09-05 11:33:00 följande:

    Vi ligger alltså sist i Norden, undra om klustret är glada över den nyheten.
    Annars med vaccineringen, så verkar väldigt många tro att den innebär en sköld mot all smitta och detta till trots man angivet hög procentnivån av möjlighet att bli smittad som fullvaccinerad.

    Och sen vet vi också hur väl vaccinet fungerar emot svårt sjukdomsförlopp, och det syns tydligt i statistiken 57,1% är ovaccinerade, 1,5% full vaccinerade och 6,8% med en dos på IVA.
    Resten vågade inte svara, men vi vet sedan innan att när det är nått kontroversiellt så kommer Bradley effekten som ett brev på posten.
    Hur många av dessa 34,6% som är ovaccinerade vs. vaccinerade, skulle jag gissa på att det är större andelen som är, och att de skäms att berätta detta.

    Hade inte vaccinet fungerat, så hade siffrorna varit helt andra vid en vaccinationsgrad på 71,5% en dos och 82,3% på två doser.
    Det är faktiskt rätt fantastiska siffror vi fått till så här långt på vaccineringen.
    Och de som sade i tråden vi kommer aldrig kunna vaccinera så många, det visade sig inte vara några problem alls och när väl leveranserna kom tillräckligt hög takt.
    För som vi berättade då, man kan inte spruta in luft i armarna och när vi hade vaccin och spruta in i armarna så blev det snabbt 12,8 MILJONER doser givna.

    I världen har man gett ~5,46 MILJARDER doser, det är imponerande, dock tyvärr väldigt långt ifrån vi måste komma, men det går rätt fort ser jag än och ökningen på denna siffra.


    Smittonivåerna i olika samhällen verkar variera över tid - toppar kommer och toppar går - och fler smittade lär det bli precis som fler virusvarianter lär komma.  Det verkar inte finnas några strategier som kan stoppa smittan som också håller samhällen, sjukvård, försörjning och utbildning igång.

    På DNs liverapportering går det att följa utvecklingen i europa över tid.  - jag hoppas att bilderna kommer med från början av juni, juli, augusti och september

    www.dn.se/sverige/det-nya-coronaviruset-folj-utvecklingen-live/





  • Padirac
    ClumsySmurf skrev 2021-09-05 13:07:36 följande:
     Jag tror att detta är källan:

     tja, när det handlar om "munskydd hjälper" så kräver man med all rätt vetenskapliga bevis för det men när det handlar om "munskydd hjälper inte" så behöver man inte längre rätta sig efter den vetenskapliga principen, man utgår istället från "det som känns rätt i magen på mej är hårda fakta tills motsatsen bevisats" principen.

    Det är samma sak när det handlar om "smittar covid via aerosoler (luftsmitta)?", man kräver med all rätt vetenskapliga bevis för det men när det handlar om "covid smittar faktiskt inte via aerosoler (luftsmitta), punkt & stjärnstopp", man behöver inte ens veta vad aerosoler & luftsmitta är för att känslorna i magen ska vara hårda fakta.
    Jag tror att du kan hitta tydliga beskrivningar i tråden för att få 'veta vad aerosoler och luftsmitta  är'  utan att behöva förlita dig på dina magkänslor - det  finns säkert en vetenskaplig definition i något av inläggen och vad som särskiljer olika typer av virus och på vilket sätt sars-cov2-viruset uppfyller i de olika definitionerna.

    Ang sars-cov2-viruset och vilka funktioner och mekanismer det transporteras med och smittar genom så är det vetenskapliga kunskapsläget annorlunda än för bara ett år sedan.  Om du vill läsa mer om detta i tr¨den rekommenderar jag vår finska väns länkar till El-Pais där det finns bilder och text, samma bilder och text har också presenterats (urpsrungligen gissar jag)  i någon vetenskaplig rapport.  Materialet tar också upp hur olika skydd påverkar smittspridningen. Fantastiskt bra material som delats av (ABC).
  • Padirac
    ClumsySmurf skrev 2021-09-05 14:21:42 följande:
     - Hjälper munskydd?
    enligt Tegnell principen blir svaret:
    - nepp, smittan ökat i länder där munskydd används.

     - Kan munskydd fungera som extra försiktighetsåtgärd? Utöver att hålla avståndet och där det inte går att hålla avståndet?
    enligt Tegnell principen blir svaret:
    -- nepp, det är viktigare att hålla avståndet än att ha munskydd.

     - Man är asymtomatisk första dygnet, kan munskydd fungera som extra försiktighetsåtgärd?
    enligt Tegnell principen blir svaret:
    -- Är man sjuk ska man stanna hemma.

    - Kan covid smitta via aerosoler, såna där små droppar som kan sväva l luften?
    -- nepp, men det är ändå väldigt väldigt viktigt att ha bra ventilation så att inte för många av de stora dropparna som tar sig max två meter när man hostar inte svävar omkring i luften.

    Du ska nog återge de svar som Tegnell - eller egentligen FoHM, men det är tydligen svårt att skilja på  för en del  - korrekt och inte efter vad din magkänsla säger att Tegnell sagt.

    Men du kanske inte har som ambition att återge uppgifter korrekt - utan mer att spinna på känslor?
  • Padirac
    ClumsySmurf skrev 2021-09-05 14:44:02 följande:
    Nu syns tyvärr inte inlägget på gamla familjeliv som har begränsad funktionalitet.

    Men jag kan inte heller om jag tittar på 'nya' familjeliv se att du återger FoHMs- eller Tegnells, som du föredrar att säga - uttalanden korrekt.

    Det är aldrig för sen att ge upp, men jag är säker på att du kan hitta vad FoHM - eller Tegnell, som du föredrar att säga - faktiskt sagt och inte sagt, även om det strider mot din magkänsla.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-09-05 17:53:26 följande:
    Enligt experterna på Stanford och Yale har man löst frågan nu. Vad som gick fel i Bangladesh har man redan tittat på - där folk inte använde munskydd blev fler smittade. I Peru behöver man titta på hur det går för de som använder munskydd contra de som inte gör det, i stället för att jämföra Peru med Sverige rakt av. Vilka är det som inte vill veta av forskning som påvisar att munskydd inte fungerar? Experterna på Yale? Och var har man gjort forskning på hundratusentals människor som vetenskapligt bevisar att munskydd inte fungerar?  

    Det verkar som att åldersspannet för maskbärarna avgör om det finns någon statistiskt säkerställd effekt av mask och social distansering.

    Studien undersöker effekten av maskbärande (cloth och surgical) och social distansering.

    Preprint finns här -

    www.poverty-action.org/sites/default/files/publications/Mask_RCT____Symptomatic_Seropositivity_083121.pdf

    "3.2 Outcomes Our primary outcome was symptomatic seroprevalence for SARS-CoV-2. Our secondary outcomes were prevalence of proper mask-wearing, physical distancing, and symptoms consistent with COVID-19. For COVID-19 symptoms, we used the symptoms that correspond to the WHO case definition of probable COVID-19 given epidemiological risk factors: (a) fever and cough; (b) three or more of the following symptoms (fever, cough, general weakness/fatigue, headache, 2The need for continued monitoring and retraining is a core part of our scalable intervention protocol, available here (in the online version of this article). 8 myalgia, sore throat, coryza, dyspnea, anorexia/nausea/vomiting, diarrhea, altered mental status); or (c) loss of taste or smell. Seropositivity was defined by having detectable IgG antibodies against SARS-CoV-2."

    "Mask-wearing and physical distancing were assessed through direct observation at least weekly at mosques, markets, the main entrance roads to villages, and tea stalls. At 5 and 9 weeks follow-up, we surveyed all reachable participants about COVID-related symptoms. Blood samples collected at 10-12 weeks of follow-up for symptomatic individuals were analyzed for SARS-CoV-2 IgG antibodies. Results: There were 178,288 individuals in the intervention group and 163,838 individuals in the control group. The intervention increased proper mask-wearing from 13.3% in control villages (N=806,547 observations) to 42.3% in treatment villages (N=797,715 observations) (adjusted percentage point difference = 0.29 [0.27, 0.31]). This tripling of mask usage was sustained during the intervention period and two weeks after. Physical distancing increased from 24.1% in control villages to 29.2% in treatment villages (adjusted percentage point difference = 0.05 [0.04, 0.06]). After 5 months, the impact of the intervention faded, but mask-wearing remained 10 percentage points higher in the intervention group."

    "Because the study was powered to detect differences in symptomatic seroprevalence, we cannot distinguish whether masks work by making symptoms less severe (through a reduced viral load at transmission) or by reducing new infections. We selected the WHO case definition of COVID-19 for its sensitivity, though its limited specificity may imply that the impact of masks on symptoms comes partly from non-SARS-CoV-2 respiratory infections. If masks reduce COVID-19 by reducing symptoms (for a given number of infections), they could help ease the morbidity and mortality resulting from a given number of SARS-CoV-2 infections. If masks reduce infections, they may reduce the total number of infections over the long-term by buying more time to increase the fraction of the population vaccinated. At the time of the study, the predominant circulating 33 SARS-CoV-2 strain was B.1.1.7 (alpha)[62]. The impacts of the delta variant on the number of infections prevented by a given mask-wearer are uncertain; the population-wide consequences of infections prevented by a given mask-wearer may be larger given a higher reproduction number.

    We estimate that a scaled version of our intervention being implemented in Bangladesh will cost between $10K and $52K per life saved, depending on what fraction of excess deaths are attributable to COVID-19. This is considerably lower than the value of a statistical life in Bangladesh ($205,000, [63]) and under severe outbreaks, is comparable to the most cost-efficient humanitarian programs at scale (e.g. distributing insecticide nets to prevent malaria costs $9,200 per life saved [64]). This estimate includes only mortality impacts but not morbidity, and greater cost-efficiency is possible if our intervention can be streamlined to further isolate the essential components. The vast majority of our costs were the personnel costs for mask-promoters: if we consider only the costs of mask production, these numbers would be 20x lower. Thus, the overall cost to save a life in countries where mask-mandates can be enforced at minimal cost with existing infrastructure may be substantially lower than our estimates above."

    "Physical Distancing Contrary to concerns that mask-wearing would promote risk compensation, we did not find evidence that our intervention decreases distancing behavior. In the second panel of Table A4, we report identical specifications to the first panel, but with physical distancing as the dependent variable. In control villages 24.1% of observed individuals practiced physical distancing compared to 29.2% in intervention villages, an increase of 5.1% (a regression adjusted estimate of 0.05 [95% CI: 0.04,0.06]) Evidently, protective behaviors like mask-wearing and physicaldistancing are complements rather than substitutes: endorsing mask-wearing and informing people about its importance encouraged rural Bangladeshis to take the pandemic more seriously and engage in another form of self-protection. The increases in physical distancing were similar in cloth and surgical mask villages."

    In summary, we found that mask distribution, role modeling, and promotion in a LMIC setting increased mask-wearing and physical distancing, leading to lower illness, particularly in older adults. We find stronger support for the use of surgical masks than cloth masks to prevent COVID19. Whether people with respiratory symptoms should generally wear masks to prevent respiratory virus transmission—including for viruses other than SARS-CoV-2—is an important area for future research. Our findings suggest that such a policy may benefit public health."

  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-09-06 23:57:30 följande:
    Jag vet inte riktigt vad som är poängen med ditt långa citat.
    The bottom line av studien är att munskydd hjälper.
    Det hjälper tydligen att minska smittan runt 34% (tror jag att det var) för folk över 60, mindre för de yngre. Att avstånd mellan människor är viktigt har nog ingen ifrågasatt, och det har de även tittat på. Kombinationen munskydd och avstånd fungerar väldigt bra. Intressant är att studien funnit att när människor bär munskydd, håller de också mer avstånd från varandra, i motsats mot vad som hävdats av vissa i denna tråd. 
    Det finns andra studier som visar att människor inte håller avstånd då de har munskydd., det finns andra studier som visar att munskydd (om inte andningsskydd) har ett marginellt skydd jämfört med social distans, det finns studier som visar att friskluft har ett större skydd än munskydd osv osv..

    I studien - om jag förstod rätt - har bärande av munskydd och att hålla social distans promotats av framstående inflytelserika personer ( vilka de nu är) så studien innehåller också en del sociala komponenter. 

    Studien är en av många med inte helt samstämmiga resultat, men om studien ska användas som ett slagträ i debatten för att visa att de som påstår att 'munskydd' inte alls hjälper har fel, så är det väl ändå ett slag i luften.  Munskydd av viss modell skyddar vissa människor, speciellt om de håller avstånd och påminns om att det sprids ett osynligt virus som kan utsätta människor för allvarlig sjukdom och död.

    Studien lär kommenteras och ytterligare studier kommer under hösten.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-09-07 08:49:10 följande:
    Ok, så du bagatelliserar också denna studie på 350 000 personer, och väntar på en studie från Peru med andra resultat. 
    Om du tror det så har du missförstått vad jag skrev.  

    Om du har information om en (kommande) studie från Peru så får du gärna dela med dig av denna, när den kommer publiceras , vad den avser att omfatta osv. 
    Padirac skrev 2021-09-07 08:29:28 följande:
    Det finns andra studier som visar att människor inte håller avstånd då de har munskydd., det finns andra studier som visar att munskydd (om inte andningsskydd) har ett marginellt skydd jämfört med social distans, det finns studier som visar att friskluft har ett större skydd än munskydd osv osv..

    I studien - om jag förstod rätt - har bärande av munskydd och att hålla social distans promotats av framstående inflytelserika personer ( vilka de nu är) så studien innehåller också en del sociala komponenter. 

    Studien är en av många med inte helt samstämmiga resultat, men om studien ska användas som ett slagträ i debatten för att visa att de som påstår att 'munskydd' inte alls hjälper har fel, så är det väl ändå ett slag i luften.  Munskydd av viss modell skyddar vissa människor, speciellt om de håller avstånd och påminns om att det sprids ett osynligt virus som kan utsätta människor för allvarlig sjukdom och död.

    Studien lär kommenteras och ytterligare studier kommer under hösten.

Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin