• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Hmm.

    Nja, jag påstod väl snarare att kritikerklustret är mycket överrepresenterat bland så kallade sverigevänner, vilket betyder att man mycket väl kan vara kritisk till regeringens och/eller Folkhälsomyndighetens agerande - eller brist på agerande. Utan att för den skull vara populist, sverigedemokrat eller något liknande

    Nej, alla svenskar bor inte i Stockholm (eller Göteborg) men exkluderar du dessa städer från smittostatistiken så får du också en helt annan bild av den relativa smittspridningen i ett Sverige utan Stockholm och Göteborg. Ett Sverige som aldrig kommer att ens komma i närheten av gruppimmunitet såvida man inte lyckas framställa ett vaccin och att tillräckligt många vaccinerar sig, men också ett Sverige som tycks uppnå det som andra länder uppnår, fast för vår del utifrån folkvett, inte tvång.

    Som jag ser det så finns det två motsatta sätt att förhålla sig till smittspridning, i ena änden på en skala återfinns Kina och i den andra Sverige. Och visst, kommunistdiktaturer som Kina och Vietnam har hittills lyckats förbluffande väl med att hålla tillbaka smittan med repressiva åtgärder. Själv är jag inte mycket för starka ledare som pekar med hela handen och hotar dem som inte lyder order, jag tycker att Sverige klarar sig hyfsat trots en decentraliserad demokratis alla ofullkomligheter och trots att politiker i årtionden satt smittskyddsberedskap och äldreomsorg på undantag.

  • FDFMGA
    misil skrev 2020-06-08 07:04:15 följande:
    Det är kommunerna som har hand om äldreomsorgen flertalet av kommunerna som drabbats hårdast av höga dödstal har Socialdemokratiskt styre,här en karta över kommunindelningen.
    https://www.lansstyrelsen.se/download/18.840e7ca163033c061f48dc7/1526068624651/l%C3%A4nskarta.pdf

    KillBill skrev 2020-06-08 08:17:17 följande:

    Ditt påstående stämmer inte. Förvisso är stockholm län hårdast drabbats av Covid -19 men de flesta kommuner i Stockholm (77 %) har borgerligt styre. I de kommuner som Socialdemokraterna styr gör man det tillsammans med borgerliga partier som L, C och KD. Den kommun där flest äldre har dött i Covid -19 är Stockholm och där har fler än 1 000 personer dött på äldreboenden och den högst ansvarige politikern för äldrevården/äldrboenden i Stockholm är kristdemokrat.



    Det var mest ett exempel på att det är olyckligt att SD och KD ansluter till pangdemistretoriken.

    Jag menar att man borde kunna ställa högre krav på partiledare än på delar av kritikerklustret på Familjeliv.

    Det som kan sticka i ögonen gällande Erik Slottner (KD) är att han mässar om att äldreomsorgen i Stockholm uppfyller alla kvalitetskrav - det ser åtminstone jag som ett hån mot de som har dött och de som jobbar inom äldreomsorgen.

    Men ättestupefieringen av äldrevården är en process som pågått i årtionden, det kan man knappast lasta ett enskilt parti för - eller en enskild politiker.

    Det är just därför den här debatten ofta blir så befängd. Svenska politiker av alla de slag har under en längre tid krattat manegen för att en pandemi ska slå hårt mot de allra svagaste, de som egentligen ska skyddas mest och bäst. Ädelreformen, avregleringen av apoteksmarknaden, avskaffandet av beredskapslagren, fragmentiseringen av vården är några exempel på detta.

    Jag kräver att Stefan Löfven uppfinner en tidsmaskin och med hjälp av den samt den oinskränkta makt riksdagen måste ge honom reser tillbaka i tiden och förpassar alla nyliberalt influerade testuggare, inklusive dåvarande socialborgarrådet Ulf Kristersson och Kjell-Olof Feldt, till en lekstuga där de inte kan göra så stor skada på välfärdssystem och katastrofberedskap.
  • FDFMGA
    KillBill skrev 2020-06-08 09:31:42 följande:

    Jag tycker själv att man borde vänta med att utvärdera hanteringen av Covid-19 tills pandemin är över men eftersom KD inte vill vänta  med att söka syndabockar får KD nu se att  kritiken vänds mot dem i stället:


    ·        KD var delaktig i Äldrereformen i början av 90-talet


    ·        KD var delaktig i beslutet att avreglera av apoteksmarknaden och att avveckla de nationella beredskapslagren av medicin


    ·        KD är ansvarig för äldrevården i Stockholm som har haft flest antal dödsfall bland äldre.


    ·        KD sitter i Region Stockholm med  ansvar för att hålla  lager av medicin och skyddsutrustning, ett ansvar som KD uppenbart inte klarat av.


    Ja, det är obegripligt om man önskar betrakta KD som annat än ett rent populistparti och Ebba Busch som ingen annan än en svensk variant på Donald Trump.
  • FDFMGA
    hawthorne skrev 2020-06-08 10:47:10 följande:
    Man måste även inse att media har en mycket stor del i att det ser ut idag som det gör med döda och döende i äldrevården.

    Många i äldrevården slog larm mycket tidigt om brister i skyddsutrustning men om det skrevs inte en rad,
    Media koncentrerade all sin uppmärksamhet på intensivvården.
    Sådant har mycket stor betydelse för hur politiker agerar.
    Javisst. Och initilat fanns det inte skyddsutrustning i tillräcklig omfattning, inte ens till sjukvården som prioriterades framför äldrevården.

    Många länder har ju löst problemet med äldre som dör på hemmet eller i hemmet att dessa inte rapporteras, utan statistiken begränsas till personer som avlidit i covid-19 på sjukhus.

    Just därför är överdödligheten ett säkrare mått på dödligheten i covid-19 än olika varianter av kreativ bokföring.

    Den senaste varianten tycks vara att bara dödsfall som rapporteras in samma dag redovisas, mot bakgrund av segheten i rapporteringssystemen i Sverige och i andra länder måste detta vara det mest effektiva sättet hittills att framstå som att man har kontroll över covid-smittan.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-06-08 11:57:29 följande:
    Nej, du kan inte jämföra Danmark och Norge med St.Louis och Pittsburgh, för att pandemin inte är slut än för Danmarks och Norges del. Jag kollade - båda har fortfarande ett 20-tal nya fall varje dag. Det kan öka igen när som helst. Något super-spreading-event, så blir det många fler igen. 

    Vi kommer först att veta när det är helt över. 
    Det är kanske ingen omöjlighet att ett land kan förbli relativt smittfritt om det styrs auktoritärt, där auktoriteterna har oinskränkt makt över medborgarna och möjlighet att kontrollera deras minsta steg. De kommunistiska diktaturerna Vietnam och Kina har ju lyckats väldigt väl hittills och det är mycket möjligt att de kommer att förbli relativt förskonade från covid-19.

    Men jag betvivlar att detsamma gäller för demokratier i Europa. Vi kommer nog att få leva med covid-19 i många år, kanske för alltid. Förhoppningsvis blir viruset mindre skadligt med tiden, eller att forskningen lär sig förstå vilka genotyper det är som drabbas så hårt av covid-19 och man den vägen kan komma fram till ett vaccin eller ett läkemedel.

    För övrigt såg jag tidigare idag att man i Sverige med framgång har testat ett läkemedel som kan innebära att svårt covidsjuka slipper respiratorbehandling.
  • FDFMGA
    FDFMGA skrev 2020-06-08 12:16:05 följande:
    Det är kanske ingen omöjlighet att ett land kan förbli relativt smittfritt om det styrs auktoritärt, där auktoriteterna har oinskränkt makt över medborgarna och möjlighet att kontrollera deras minsta steg. De kommunistiska diktaturerna Vietnam och Kina har ju lyckats väldigt väl hittills och det är mycket möjligt att de kommer att förbli relativt förskonade från covid-19.

    Men jag betvivlar att detsamma gäller för demokratier i Europa. Vi kommer nog att få leva med covid-19 i många år, kanske för alltid. Förhoppningsvis blir viruset mindre skadligt med tiden, eller att forskningen lär sig förstå vilka genotyper det är som drabbas så hårt av covid-19 och man den vägen kan komma fram till ett vaccin eller ett läkemedel.

    För övrigt såg jag tidigare idag att man i Sverige med framgång har testat ett läkemedel som kan innebära att svårt covidsjuka slipper respiratorbehandling.
    Ett läkemedel mot cystisk fibros

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/cystisk-fibros-medicin-testas-pa-covid-19-patienter
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-06-08 12:23:50 följande:
    Hoppas, hoppas!

    Det där borde du ju verkligen redovisa i:

    https://www.familjeliv.se/forum/thread/80393899-vi-som-ar-positiva-till-sveriges-hantering-av-pandemin

    T
    rist om alla där lämnas utanför en sådan - vad det verkar, och vad man verkligen håller tummarna för ska visa sig vara - fantastiskt god nyhet!
    Jag gör ingen direkt skillnad mellan de olika covidtrådarna.

    Och Disa som startade antitesen till den här verkar inte vara aktiv längre. Hon var ju relativt ny på FL och hon kanske inte hann utveckla någon bestående immunitet mot personangrepp. jag minns att det var någon anonym som önskade att hon skulle dö i covid-19 och plågas svårt på sluttampen.

    Faktiskt en av de mest vidriga kommentarer jag läst här.

    Men apropå läkemedlet, så verkar det rimligt att ett läkemedel mot cystisk fibros kan ha god effekt på svårt lungsjuka covidpatienter.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-06-08 12:57:55 följande:
    Nej, jag har märkt det. 

    Hon är aktiv här fortfarande, men kanske har hennes behov av att "förklara hur det ligger till" minskat. 

    Jag läste också den kommentaren men uppfattade den inte alls på samma sätt som du verkar ha gjort. 

    Ja, det verkar rimligt men inte desto mindre fantatiskt om det verkligen skulle visa sig fungera bra. 
    Nej, jag har noterat att vi ser lite olika på orsakssambanden.

    Lite förenklat så förespråkar du att en person som befinner sig utomhus under ett månadslångt regnoväder borde söka skydd under en gran medan jag tycker att hen borde ha tagit på sig regnkläder.

    Ur mitt perspektiv är det ingen tillfällighet att två av Europas mest utpräglade nyliberala experimentverkstäder, Sverige och Storbrittanien, tillhör de länder som hittills misslyckats med att skydda de äldsta medborgarna. Ett av länderna har misslyckats med lockdown och det andra har misslyckats utan lockdown.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin