• Aniiee

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-08-19 15:20:46 följande:
    Grundskolorna hade ju undervisning som vanigt under vårterminen.

    Det verkar som det inte har gjorts någon utvärdering av hur det fungerade med avseende på smittspridning.

    Beklagligt i så fall.
    Det enda vi kan säga är väl att lärare är en av de yrkesgruppper som drabbats minst av viruset. Lärare i grundskolan hade, vid sammanställningen i juni, RR på 1,1, fritidspedagoger 0,8, specialpedagoger 1. Jämfört med exempelvis pizzabagare med 4,5, bussförare med 4,3, brandmän med 2,2 och fastighetsskötare med 1,6.

    Det är alltså mer än 4 gånger större risk att får viruset om du är brandman än om du är lärare.
    Gamla matvaror i kylen? Först får de päls, sen börjar de morra och SEN går de ut.
  • Aniiee
    Tow2Mater skrev 2020-08-19 19:42:36 följande:
    Det jämförs bara med de som har störst risk, med definitionen lärar inte har större risk än andra yrken (av vilka många jobbar hemifrån etc), det sägs inte de drabbas minst. Jag skulle gärna se en fullständig jämförelse med alla yrken de sk har uppgifter om, men kan inte hitta en...
    Fast det står i rapporten hur många som drabbats (då...). Nu har jag den inte uppe längre men det stor rätt tydligt att till exempel (fiktiva siffror) det finns 100 pizzabagare och 4 har drabbats av viruset.
    Gamla matvaror i kylen? Först får de päls, sen börjar de morra och SEN går de ut.
  • Aniiee
    FDFMGA skrev 2020-08-23 17:42:31 följande:

    En söndagseftermiddag i Kungens kurva. Sammanlagt fem munskyddsbeväpnade personer såg jag. Samtliga dessa fem i samband med Ikea. En av dem i kön till insläppet och hon klarade av att hålla samma avstånd som vi omaskerade. Fyra munskydd inne på Ikea, ingen av dessa trängde sig under den iofs korta tid jag observerade dem, utan de uppträdde lika omdömsesgillt som vilken omaskerad som helst. En av dem hade visserligen ett dubbelfunktionsmunskydd som inne på Ikea fungerade som en halsduk, men han höll avstånd till andra så det tycker jag var helt okej.

    Men att kunna tillbringa ett par timmar i ett av Sveriges största köpcentrum utan att se fler än en handfull munskydd säger ju ganska mycket om att vi svenskar är ganska ljumma i tron på mirakel.

    Icke förty så är det väsentliga att alla fem uppträdde som folk, så utifrån ett visserligen mycket litet urval så verkar det finnas hopp om att även munskyddsbärare kan lära sig att det är viktigt att hålla distans till andraSolig


    Samtidigt, i samma kommuns hjärta, medelålderns man iklädd munskydd sittande ungfär över underlätten flyttar fysiskt på mig för att komma fram till hyllan jag stod framför. 
    Gamla matvaror i kylen? Först får de päls, sen börjar de morra och SEN går de ut.
  • Aniiee

    underläppen, naturligtvis....


    Gamla matvaror i kylen? Först får de päls, sen börjar de morra och SEN går de ut.
  • Aniiee
    Anonym (ABC) skrev 2020-08-31 20:52:14 följande:
    Var hittar man underdödligheten som alla pratar om i siffer- och/eller bildformat? Jag hittar det bara konstaterat i diverse texter. Fast det tycks ändå inte gälla för hela Sverige.

    www.fplus.se/underdodlighet-i-sverige-men-inte-i-9-av-21-regioner/a/4q6L6q
    Emanuel Karlsten har några bilder/grafer på sin blogg. Bloggposten jag tänker på är dock från i juli (?) och jag vet inte om han uppdaterat den/gjort senare.

    Det är rätt naturligt att ha underdödlighet om man har haft en period av överdödlighet, särskilt om överdödligheten drabbar grupper som annars dör av olika orsaker. Begreppen är ju till för att göra jämförelser som sträcker sig över tid och situationer.
    Gamla matvaror i kylen? Först får de päls, sen börjar de morra och SEN går de ut.
  • Aniiee
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-31 21:09:25 följande:
    Här tycker jag överdödligheten och underdödligheten verkar bra illustrerad. Det har varit mycket överdödlighet, och just nu är det lite underdödlighet. Jag tycker att vissa verkar ha en övertro på hur dessa siffror ser ut vid årets slut, dvs att det då totalt sett ska var mycket underdödlighet. Men vi får se ...

    https://www.svt.se/datajournalistik/overdodlighet-under-corona/
    Ja, vi får se. Personligen tror jag att när allt är sagt och gjort så kommer det gå på ett ut.
    Gamla matvaror i kylen? Först får de päls, sen börjar de morra och SEN går de ut.
  • Aniiee
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-19 12:57:22 följande:
    Det är inte dödligheten som är problemet med covid-19, utan det att så många behöver sjukhusvård och till med intensivvård. Om du vill jämföra med influensornas effekter, så borde du hitta statistik på antalet vårddygn under influensaepidemier de senaste 20 åren jämfört med nu under covid-19 epidemin. Jag har inget minne av att jag någonsin tidigare skulle ha läst om överfulla intensivvårdsavdelningar.
    Why not....

    Inte helt perfekt jämförelse, kanske, men jag plockade den "värsta" influensa-säsongen sedan 14/15 (för det var tidigaste säsongen de hade) och jämförde med corona och fann följade statistik:

    Corona på IVA (obs att vi räknar antal fall/vårdtillfällen, inte antalet människor, för båda sjukorna, vilket är lägre):
    Totalt antal fall hittills: 3594
    Vårdtid, mindre än 1 dag: 531 (eller 14,77%)
    Vårdtid, 1-3 dagar: 720 (eller 20%)
    Vårdtid, 4-10 dagar: 980 (eller 27,27%)
    Vårdtid, 11-30 dagar: 1064 (eller 29,6%)
    Vårdtid över 30 dagar: 229 (eller 6,37%)

    Influensa på IVA, säsong 17/18
    Totalt antal fall: 504
    Vårdtid, mindre än 1 dag: 95 (eller 18,85%)
    Vårdtid, 1-3 dagar: 197 (eller 39,09%)
    Vårdtid, 4-10 dagar: 109 (eller 21,63%)
    Vårdtid, 11-30 dagar: 73 (eller 14,48%)
    Vårdtid över 30 dagar: 10 (eller 1,98%)

    Tog med procentsatsen för tydlig-ish jämförelse. Detta var ju dock endast förhållandena för en säsong De andra rapporterade säsongerna kan säkert ha andra fördelningar i vårdtid på iva.

    Förresten, tog en titt på det där  jag skrev innom parentes och kom fram till detta:

    Corona
    Antal vårdtillfällen: 3594
    Antal individer: 2877

    Influensa 17/18
    Antal vårdtillfällen: 504
    Antal Individer: 451

    Vet inte vad det säger, men det säger kanske något.
    Gamla matvaror i kylen? Först får de päls, sen börjar de morra och SEN går de ut.
  • Aniiee
    FDFMGA skrev 2020-10-04 18:02:19 följande:

    Det verkar som sjukvården inom Region Stockholm sorterade bort alla sköra äldre från möjlighet till sjukhusvård i pandemins börja, fram till i maj.

    www.dn.se/sthlm/forskare-riktlinjen-diskriminerande-mot-dementa/


    Det är ju inte precis någon nyhet. Det är så äldrevården fungerar och har fungerat hela tiden, långt innan corona. De som är för sjuka/sköra för att överhuvudtaget ibland ens tas till sjukhus tas inte till sjukhus utan tillåts dö i viss trygghet och värdighet. Enda stora skillnaden nu/du och för ett år sedan är att anhöriga inte direkt ringts in för att ta farväl, vilket är synd men förståeligt i situationen.
    Gamla matvaror i kylen? Först får de päls, sen börjar de morra och SEN går de ut.
  • Aniiee
    KillBill skrev 2020-10-12 19:03:45 följande:

    Nu meddelar SCB att Sverige noterar en underdödlighet på mer än 6 tusen personer i kvartal 3...  Underdödligheten i kvartal 3 är större än överdödligheten i kvartal 2..


    www.aftonbladet.se/nyheter/a/QmoaGA/scb-underdodlighet-i-sverige
    Inte lika bra källa, kanske men, fann denna graf (jag lade själv till länder):



    Vet inte om den syns tillräkligt bra, men den återfinns här: ourworldindata.org/grapher/excess-mortality-p-scores&stackMode=absolute&time=2020-08-02..latest&country=ESP~DEU~NOR~SWE~BEL~DNK~FIN~FRA~ITA~NLD~GBR&region=World
    Gamla matvaror i kylen? Först får de päls, sen börjar de morra och SEN går de ut.
  • Aniiee
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-10-12 21:49:39 följande:

    Beträffande munskyddsanvändning - jag brukar hålla mig mest inomhus, jobbar hemifrån, beställer mat och prylar etc. Men, i dag var jag ute på vift en del i ett par timmar, på olika affärer, köpcentra, stadscentrum etc. Mellan 30 till 75%, beroende på affär, ställe etc, av människorna hade munskydd. Såg inga barn eller tonåringar med munskydd (fast de flesta var nog på skolan den tiden).

    Med eller utan munskydd, såg ingen enda i dag som stod nära andra (fast ibland ser man några) bar munskyddet fel eller pillrade på munskyddet. Fast jo, barn och tonåringar ser man ofta stå ganska nära.

    I alla fall, här funkar det riktigt bra. Har svårt att tro att människorna här (eller i många andra länder) är så mycket smartare än svenskar, så varför skulle just svenskar vara odugliga på att använda munskydd, ge dem en falsk säkerhetskänsla som gör att de inte håller avstånd etc? Förstår inte. 


    Enligt mina högst privata observationer i närliggande köpcentrum är svenskar tämligen odugliga på att använda munskydd. 100% av alla jag observerat använda munskydd rätt är av asiatiskt ursprung. Ungefär 75% av alla jag observerat använder munskydd överhuvudtaget är av asiatiskt ursprung. 

    Det svenskar däremot verkar vara väldigt bra på är att hålla avstånd. Det skämtas till och med rätt friskt om att svenskar önskar att rekommendationerna om 1,5-2 meters avstånd ska upphävas, så man kan återgå till de sedvanliga 4-5 metrarnas avstånd.

    Gissningsvis så handlar det om att i de flesta andra länder, så vitt jag vet, har det utgått inforationskampanjer om hur munskydden ska hanteras. Jag har flera vänner i ett antal länder som uppvisat information de fått i brevlådan, affischer och anlag ute i samhället, inslag på tv-kanaler med mera. Någon sådan har inte skett i Sverige, av enkelt förklarade orsaker.
    Gamla matvaror i kylen? Först får de päls, sen börjar de morra och SEN går de ut.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin