• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2021-06-18 09:25:58 följande:

    Tegnell kommenterar dataintrånget och varför åtgärderna dröjde:

    "Vi får ohyggligt många melj varje dag som påstår både det ena och det andra. Det här togs inte på fullt allvar första gången eftersom det liknade många andra mejl."

    På frågan om de borde agerat snabbare:

    "Det är alltid lätt att vara efterklok."

    Tröghet verkar vara myndighetens default-inställning. Det kommer väl att bli samma sak med Deltavarianten. De har "följt den noga" tills dess att den är vitt spridd i samhället med stor sjuklighet bland befolkningen som följd i ett läge där sjukvårdspersonalen inte har några krafter kvar. 


    Hmm, jag läste samma artikel och kom fram till att jag saknar möjlighet att bedöma huruvida FHM borde ha agerat snabbare. Alltså min bedömning utgår från det Tegnell sa att det är lätt att vara efterklok - med facit i hand så är det klart att de borde ha agerat omedelbart.

    Det jag tycker är anmärkningsvärt är att det är en statsepidemiolog som ger svar på en it-säkerhetsfråga - men jag kan inte ens bedöma om detta beror på FHM:s organisation eller på journalisten.

    Det du citerar är för övrigt en DN-artikel. Jag har tidigare noterat att vare sig regeringskritiker eller coronakritiker anser det angeläget att ange källa.

    Jag är av en annan uppfattning:

    www.dn.se/sverige/fhm-fick-information-om-sakerhetshot-mot-kanslig-databas-vantade-anda-med-att-stanga/
  • FDFMGA
    klyban skrev 2021-06-18 13:01:54 följande:

    Ja, det är skönt att vaccinet fungerar fortfarande på den varianten.
    Eller skulle du vilja att det inte fungerade, för jag är osäker på vad du menar.
    Kan du fundera på att utveckla detta, så vi andra också förstår vad du vill ha sagt?
    Ett svartvitt argument och eftersom du förlöjligar Tegnell med phew och annat som man undrar gör där och som saknar saklighet.

    Varför skulle man vaccinera någon som har ett skydd redan?
    Och även har regeringen skickat ett regeringsuppdrag och ta reda på denna utveckling och när en tredje dos kanske kan vara dax för.
    OBS!!! det är en fråga, och svaren ska tydligen komma kvartalsvis, diariefört den 9:e Juni.

    Men en tredje dos är att förvänta om det blir en sväng senare, det säger ju sig självt att man inte tror det är över för man gett två sprutor, man har ju lite historisk erfarenhet av pandemier.


    Fast sex fullt vaccinerade personer smittades av den indiska varianten i Norge vid ett och samma tillfälle - förhoppningsvis finns de omständigheter som innebär att de inte är representativa för vilket skydd vaccinen ger mot den varianten.

    www.dn.se/varlden/fullvaccinerade-i-norge-smittade-med-deltavarianten/

    Kollar man hur det ser ut i Indien, så hade man en brant stegring av antalet dödsfall och aktiva fall från mars - men från peaken i maj så så går kurvorna ner lika brant.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2021-06-18 12:56:30 följande:

    Som individ behöver man inte vara så orolig för deltavarianten i det här läget, säger Tegnell. Vad skönt! Phew. Verkligen. Han säger vidare att man är väldigt bra skyddad mot delta efter två doser vaccin, lika bra skyddad som man är mot alfa. Vad skönt! Phew. Verkligen. Att nästan ingen tappat immunitet i någon särskilt stor utsträckning under de sex månader som vaccinerna getts talar för att det inte behövs någon tredje dos i närtid i alla fall. Vad skönt! Phew. Verkligen. 


    01.08 in i sändningen.

    www.svtplay.se/video/31317010/morgonstudion/morgonstudion-18-juni-06-00-2
  • FDFMGA
    klyban skrev 2021-06-18 15:51:21 följande:

    Det är imponerande, sen säger väl det funkar men inte lika bra väl?
    Så vad har man för procent?(För det är då vi vet vad vi ska adressera för läge.)


    Du menar Indien? Jag vet inte - och jag tror inte att man kan jämföra med till exempel Sverige. Det blir i så fall lite kritikerklusterbetonat, du vet det där tokeriet med att nästan alla länder har lägre andel rapporterade coviddöda än Sverige.

    Vad man däremot kan göra är att jämföra Indien med Indien, det vill säga jämföra över tid och då ser graferna ut som "upp som en sol ner som en pannkaka" men här i positiv bemärkelse.

    Jag tvivlar på att att den indiska varianten kommer att visa sig vara den fruktade mutationen, lika lite som den vietnamesiska. Den som någon här i tråden klassade som luftburen.

  • FDFMGA
    Padirac skrev 2021-06-18 18:23:52 följande:
    Pope Joan II skrev 2021-06-18 09:25:58 följande:
    Tegnell kommenterar dataintrånget och varför åtgärderna dröjde:

    "Vi får ohyggligt många melj varje dag som påstår både det ena och det andra. Det här togs inte på fullt allvar första gången eftersom det liknade många andra mejl."

    På frågan om de borde agerat snabbare:

    "Det är alltid lätt att vara efterklok."

    Tröghet verkar vara myndighetens default-inställning. Det kommer väl att bli samma sak med Deltavarianten. De har "följt den noga" tills dess att den är vitt spridd i samhället med stor sjuklighet bland befolkningen som följd i ett läge där sjukvårdspersonalen inte har några krafter kvar. 
    Det vanligaste är att ett dataintrång upptäcks först när intrånget pågått en längre tid, det är oftast inte dagar eller veckor innan intrången upptäcks utan det handlar ofta om månader.

    Intrången som lyckas sker sällan genom de kända stora säkerhetsbristerna i kod eller andra systembrister som anses vara kritiska i frågaom att ge utomstående  tillgång till system eller data/information - dessa kända brister hanteras till stor del omgående, men inte av alla.Oftast är det mindre kritiska säkerhetsluckor eller felkonfigurationer tillsammans med gamla större säkerhetsbrister som ingen åtgärdat eller äldre system som  bygger på inte längre supporterad kod/komponenter som är öppningen för intrången. Från en relativt svag angreppspunkt arbetar sedan de som gör intrången sig vidare in i andra system, hittar fler svaga angreppspunkter och lösenord, om de nu inte har haft tillgång till ett lösenord från början - lösenordsskyddade system är relativt oskyddade och det finns fler olika metoder för att fiska efter användares lösenord.

    Allt detta är verklighet den tekniska säkerheten i IT-system och som det relativt nyligen, sista året, finns avancerade system som kan monitorera lika typer av mönster av trafik och åtkomst.

    Det handlar visst om sminet - det system som började avvecklas innan pandemin men som myndigheten valde att öppna igen för att kunna serva regioner och vårdgivare.  

    Också falska mail om påstår att systemen är smittade kan vara ett angrepp mot systemens tillgänglighet, så att verifiera uppgifterna innan vidare åtgärder tas verkar inte orimligt.

    MSB om incidenter och rapportering - MSB har f.ö utmärkt sidor om säkerhetsarbete för informations- och IT-system.
    www.msb.se/sv/amnesomraden/informationssakerhet-cybersakerhet-och-sakra-kommunikationer/it-incidentrapportering-for-statliga-myndigheter/

    Mer om hantering av incidenter

    www.itkommissionen.se/dynamaster/file_archive/020124/143c23b1cecee81ecc19b4bfa6f41a05/39_2001%20Hantering%20av%20IT-incidenter%20-%20vem%20g%f6r%20vad%20och%20hur.pdf
    Jag har inga andra synpunkter på hur FHM hanterade intrånget än att det förvånade mig att det var Tegnell som svarade på frågorna från DN.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2021-06-18 20:05:33 följande:
    Jo, jag förstår det.  Det var det andra inläggets oinitierade kommentar i relation till din kommentar som jag vände mig till.

    -  det var kanske den enda personern på FoHM som tillfrågades och AT brukar ju snällt svara på alla möjliga och omöjliga frågor som ställs till honom. 
    Somliga är ju så personfixerade - så i en verklighetsbeskrivning som består av gillande eller ogillande av personer är det nog en lika stor självklarhet att det är Tegnell som representerar FHM även avseende it-säkerhet.

    För övrigt så avviker inte pangdemismen från annan politisk alarmism - personfixering och agendastyrda alternativa sanningar som binds samman av snömos och fluff.

    Mot den bakgrunden var det välgörande med statistiken från SCB som visade att en mycket stor andel av oss svenskar anser att vi klarat pandemin ganska bra eller ganska dåligt.
  • FDFMGA

    Hmm, jag anser att diskussionen om huruvida viruset ska definieras som  luftburet eller inte mest liknar en strid om påvens skägg.

    Det senare är ett talesätt och den som anser talesättet vara kränkande bör kanske förkovra sig, dels anseende svenska språket och dels avseende att den katolska kyrkan aldrig protesterat mot talesättetOskyldig

    sv.wikipedia.org/wiki/Tvist_om_p%C3%A5vens_sk%C3%A4gg

  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-06-28 00:50:32 följande:
    Det är faktiskt ett viktigt påpekande. Här hos oss är problemet att de testar massor av barn, och siffrorna för smittade barn är höga. Skulle man bara testa färre, skulle ju problemet lösa sig, det skulle inte finnas så många smittade barn, och de skulle inte vara smittdrivande. Här envisas de med regelbundna snabbtester för alla elever som bara höjer siffrorna på antalet smittade. Fler familjer måste låta testa sig och sitta i karantän pga detta oskick.  
    Mm, det är viktiga påpekanden ni gör, påpekanden som visar på hur Sverige har dolt och döljer den verkliga andelen smittade.

    Dessvärre kan Tegnell och regeringen slingra sig undan genom att hänvisa till jämförande statistik över  andelen sjukhusvårdade/iva-vårdade, döda eller överdödlighet.

    En teori skulle kunna vara att självaste viruset är i maskopi med Tegnell och regeringen och att viruset fått tillåtelse att i det närmaste smitta fritt mot löftet att inte drabba Sverige hårdare än länder där man omdömesgillt och strikt vidtar adekvata smittskyddsåtgärder i exakt rätt tid.

    Visst är det bra att Sverige och vi svenskar hittills klarat pandemin så relativt sett bra - men samtidigt nästan orättvist att det blivit så. Just därför är den här tråden så lyckad, kritikerklustret pekar på alla misstag som gjorts och görs - som t ex att Tegnell inte tar det flygande vietnamesiska viruset på allvar, medan ett antal trista petimetrar relaterar till hur viruset faktiskt har drabbat Sverige och omvärlden.

    Man kan inte annat konstatera än att vi lever i den bästa av trådarSolig
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2021-06-29 21:37:58 följande:
    Nu blev jag visst stämd också

    För att inte tala om hur stämningsfullt det kommer bli när bröderna Djup tar [sig] ton.
    Bröderna Djup - visst var väl det brödratrion Bert Karlsson tog sig an.

    Han har nog inget emot att ge sitt stöd till systrarna "Vi är intellektuellast" i den här tråden.

    Inte bara att han delar deras syn på Sveriges pandemihantering - han kan ju också vässa argumenten systrarna har väsentligt Skrattande

    - Jag tror mer på världens experter än de som finns i Stockholm, sa Bert i en intervju där han frågade varför man inte stänger ner hela Stockholm.

    Så här i fotbollstider kan man bara konstatera att kritikerklustret har fått en röst med tyngd 
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2021-06-30 16:52:35 följande:
    Tja, varför ska folk öht vaccinera sig när allt är frid och fröjd i Sverige, det räcker ju med att bara hålla avstånd och tvätta händerna så är ju allt klappat och klart?

    Dessutom har det ju gått så oerhört bra för oss enligt vissa, knappt så vi haft någon smittspridning öht, och alla döda är ju bara såna som hade dött ändå, fan ska vi med vaccin till Drömmer
    Här utgår du nog från dig och dina behov. Det är många av oss övriga som kanske inte vill hålla avstånd till andra resten av livet.

    Dessutiom är ju vaccinet tillsammans med sommaren orsaken till att smittspridningen minskar så kraftigt.

    Men min empiriska erfarenhet säger mig att sommaren följs av höst och då kommer det att vara oerhört viktigt att så många som möjligt är vaccinerade.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin