Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2021-05-31 22:49:00 följande:
    Om du har ett fåtal myror hemma kan det vaar intressant att räkna dem för att se om de ökar eller minskar i antal, om hela huset är fullt av myror är det viktigaste inte att räkna dem.. 
    Precis. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2021-05-31 22:19:49 följande:
    Varför inte testa att lämna in språkkulan på service samtidigt.

    Att "bevaka varenda fall" syftar enligt min språkkula på smittspårning, inte på att Securitasvakter bevakar varje smittad.

    Men det finns ju språkkulor till alltGlad
    Precis. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-05-31 23:41:07 följande:
    Nej för det är ju otänkbart att bevakning kan innebära att hålla statistik över det hela (vilket du betvistade nyttan av), stänga ner affärer, ha karantän, stänga skolor eller annat. Och fortfarande fascinerade att du tycker att det är mindre viktigt att hålla smittspridningen låg när det finns mycket smitta. 
    Tips, om du vill diskutera smittspårning, skriv gärna något om smittspårning, det kanske underlättar. 
    Jo, det ÄR otänkbart att "att bevaka varenda enskilda fall" skulle innebära något av dem sakerna som du räknar upp. Konstigt när man inte kan erkänna att man har läst fel, missat något......

    Varför kallade jag det inte för smittspårning? Kanske för att jag är van att vara pedagogisk och att uttrycka vad det faktiskt innebär  Kan ju hända att det finns ungdomar här - eller även vuxna - som inte har helt klart för sig vad det faktiskt betyder. Då ger man de som eventuellt kan vara osäkra på vad det innebär möjligheten att få en klarare bild, utan att peka finger och säga att de inte vet. Tills det kommer någon hårklyvare som hakar upp sig på det! Och nej, det var inget medvetet syfte, det var ingen här som jag trodde inte visste det, det är ren "yrkesskada". 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-31 23:50:42 följande:
    Även i Finland har politiker och andra haft olika åsikter om diverse aspekter av pandemihanteringen, men samma polarisering som i Sverige har det aldrig blivit. Man diskuterar sakfrågan och tar inte till personangrepp lika frekvent som i Sverige.

    www.expressen.se/tv/nyheter/regeringen-vill-inte-ha-fler-forbud/

    ?Och sätta lite press på grannar och andra.?

    Detta är ministerns ord, det är alltså regeringens åsikt. Eller?

    Japp, det är en väldig skillnad mellan Finland och Sverige. I Finland gör vi det enkelt för oss. Antingen är något tillåtet, eller så är det förbjudet. Inte en gång har regeringen uppmanat människorna att agera poliser gentemot varandra.
    Enda skillnaden är att ni inte har hög smittspridning. Förstår du inte det? Ni har inte varit i den situationen! Det är att spekulera om något som man inte har varit med om och INTE VET HUR MAN SKULLE REAGERA om man skulle vara med om. Helt meningslös diskussion. Det är som om män diskuterar barnafödande. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2021-06-01 00:10:10 följande:
    Annars är ju Camus Pesten mer rättvisande om människors förtvivlan, hopp, ilska och förnekelse under pandemins förlopp.  Boken har ju också förgreningar till hans andra böcker som i sin tur har förgreningar till en del populärkultur

     
    Jag måste läsa den någon gång.... låter intressant.
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2021-06-01 08:39:22 följande:

    I Vietnam påstås en luftburen variant av viruset ha tagit över. Labbtester antyder att varianten är mer smittsam än andra varianter av coronaviruset.

    Hmm, vore det ett luftburet virus så skulle man inte behöva tveka om smittsamhetenGlad

    www.dn.se/varlden/tegnell-om-dubbelvarianten-i-vietnam-sannolikt-inte-luftburen/


    Nä....Obestämd Varför är det alltid dåliga nyheter! Fast om vaccinet biter på det så är det ju okej. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2021-06-01 06:27:36 följande:

     


     


     


     


     


    Padirac skrev 2021-06-01 00:53:52 följande:
    Ja, det har precis som du skriver varit fasligt obehagliga personangrepp, bla på Tegnell, här i Sverige, för att inte tala om hur det varit i denna tråd.. precis som polariseringen i samhället har densamma också verkat i tråden; tänk på den 'hemliga' facebookgruppen' som vi diskuterade tidigare eller på all desinformation som spridits här i tråden..

    Det öppna samhället kan liksom en öppen tråd innehålla alla åsikter, så länge ingen bryter mot regler och lagar så får alla debattera och räkna med att få lov att förklara och försvara sina ståndpunkter.  Varken de 22 forskarna eller den 'hemliga' facebookgruppen eller desinformatörerna är förbjudna att yttra sig.

    Jag tror att det är regeringens åsikt som ministern redogör för då han intervjuas i sin roll som inrikesminister.  Att alla ska hjälpas åt och hjälpa varandra att göra rätt. 

    Som du skriver: Finland är inte Sverige och Sverige är inte FInland.  Finland och Sverige har olika lagar, olika samhällen och olika spridd smitta, men som Mika Salminen säger i den (som vanligt mycket bra och informativa) länken du tidigare gett så finns det inte så många olika verktyg i lådan för att hantera pandemin, alla har i princip samma verktyg som kan och måste användas i enlighet med de lagar och förutsättningar som varje enskilt land har.

    Jag har ju frågat dig - angående din förundran eller fråga om varlf Giesecke inte tystades - om ni har censur och yttrandeförbud för vissa personer eller åsikter i Finland - jag uppfattade inte att jag fick ett rakt svar.. men jag har i alla fall en till fråga: Om det är så enkelt att det i Finland endera är tillptet eller inte tillåtet - varför tänker du att polisens arbete är att sätta press på folk? Jag menar, om det är tillåtet i Finland så är det väl ingen och inte ens polisen som skall sätta press på folk, och om det inte är tillåtet så är det väl brottsligt  och skall beivras, inte sättas press på folk av polisen.. endera är det tillåtet eller inte tillåtet, varför har ni då en polis som sätter press på folk?

    I Sverige finns det en rad restriktioner som begränsar människors vardag och liv, en del kan beivras, andra begränsningar gäller för arrangörer eller ägare till etablissemang eller butiker, om begränsningar inte följs kan de beivras---  Det är alltså så även i Sverige; att en del saker är tillåtna eller inte tillåtna, men Sverige har  - som du kanske inte kommer ihåg längre -  inte några civila krislagar som kan begränsa näringsverksamhet eller enskilda personer. Ordningslagen och andra lagar har kunnat användas till viss del, men med den tillfälliga pandemilagen gavs större möjligheter att begränsa tillgång till en del olika ställen där smitta lättare kan spridas i större omfattning. 

    En del vill påstå att den tillfälliga pandemilagen - eller egentligen mindre begränsande än pandemilagen regler och förordningar - för att det införs diktatur. I Finland kallas kanske detta att regeringen inte ber oss alla att hjälpa varandra att hålla avstånd och att hålla ut.. Det finns vad jag vet ingen anmälningsplikt för vad grannar gör i fråga om att hålla ut avstånd, möjligen kan ett envarsingripande göras om en granne medvetet eller av oaksamhet sprider smitta, men det är polis eller väktare som har befogenheter att upprätthålla ordningslagar, frihetsberöva personer eller andra polisära befogenheter. Det är lite absurt att du tror att Sveriges inrikesminister uppmanar oss alla att upprätthålla en övervakningsapparat likt den stasi eller  securitate upprätthöll...  Vet du hur det var med Stapo i Finland?  hade de en övervakninsapparat som omfattade varje enskild medborgare?   Jag tänkte om det var därför du trodde att det var polisiärt arbete..  

    Det intressanta är att kolla vem det är som LYFTER Johan Giesecke hela tiden och hela tiden vill få det att Johan är den som sköter ruljansen på FHM.


    Och de som jobbar där och har ett större ansvar inom FHM och talespersoner, dessa vill man istället inte prata om.


     


    Frågan är lite hoppas dom att vi inte ska veta om att Johan inte talar för FHM, eller hoppas dom att vi ska tro Johan talar för FHM.
    Undrar då det är rätt märkligt man tar en person som inte ens är med idag och lyfter denna som var talesperson för FHM.
    Det är nått allvarligt fel när de drar upp Johan.


    Ja, det där är märkligt. På ena sidan känns det som om Giesecke vill synas, vill vara med - fast jag kan ha fel där, men det är mitt intryck ibland. 

    Och så har han lite radikala åsikter som inte går konform med FHM, men jobbar för dem ändå. En förklaring kan ju  vara att man gärna ville ha input av alla personer som verkligen är insatta i ämnet. Och nej, jag räknar inte dem där 22 kritikerna bland dem.
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2021-06-01 09:59:04 följande:
    Det var väl inga dåliga nyheter? Tegnell kunde på en gång avfärda saken. Vietnameserna behöver inte oroa sig. 
    Jag kan inte läsa hela artikeln så jag ser ju inte vad de kom fram till. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2021-06-01 10:18:46 följande:
    Inte mer än att det är mycket osannolikt att virusvarianten skulle vara luftburen, enligt Tegnell och en professor i virologi.

    - Det har historiskt aldrig hänt att ett virus ändrat grundläggande saker som hur det sprids. Hiv-viruset är ett bra känt exempel som ständigt förändras, men hur det överförs från en människa till en annan är hela tiden det samma. Vi har influensavirus som funnits i flera århundraden utan att ha ändrat sina sätt att spridas. Naturen har ständigt överraskningar för oss, men inte just i det här, säger Anders Tegnell
    Tack. Nu har jag ett svagt minne att han har pratat om detta för någon vecka sedan ungefär. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2021-06-01 10:59:28 följande:

    Att ett virus skulle mutera från att ha ett lipidhölje till att inte ha lipidhöljet (vilket är en av kännetecknen för ett luftburet virus om jag förstått rätt) då lipidhöljet är en central den för sars-cov2-virusets förmåga att tränga in i våra celler verkar inte gynna viruset,  viruset skulle behöva ytterligare mutationer för att kunna infektera våra celler på ett annat sätt också då..


    Intressant! 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin