• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    klyban skrev 2021-03-21 09:54:50 följande:

    Det är väldigt enkelt och förstå dig oftast, då du är saklig och går den extra metern för att göra det tydligt om så krävs.


    Det som jag reagerar på är saker som vi vetat om länge, som att sjukvården går på knäna.
    Det har vi vetat om i ett år nu, och förstår inte riktigt vad en fråga hör hemma där.


    Det borde mer vara stöd och empati till sjukvårdspersonal, stöttande, uppmuntrande emot sjukvårdspersonalen.
    Men ändra nått för dom, det är nästan hopplöst svårt på kort sikt.
    Och just för det kräver en hel del tid på ändra och göra det bättre och många år.


    FDFMGA skrev 2021-03-21 09:26:34 följande:
    Javisst - men man har inte hunnit särskilt långt med de som är mycket gamla men klarar sig själva eller har ringa behov av hemtjänst.

    En grupp människor som skulle behöva AstraZenecas vaccin nu.

    Är det enbart politiker som tar dessa beslut om vem som ska ha vaccin där i Stockholm?
    Eller vem är det som har tagit beslutet att inte vaccinera äldre först?

    En sak som kan vara bra med stoppet, det är att doserna har lagrats upp och man får se hur det blir vid en betydligt högre takt att vaccinera.
    Men nått säger mig att man snabbt kommer ikapp när det väl startar upp igen, och vi igen kommer till att det är doserna som saknas inte viljan och att vi igen blir i händerna på tillverkarna.

    Det med att vi är i händerna på tillverkarna, det är nått som kommer följa oss ett tag och en fråga som jag insett vi och även EU är rätt chanslösa på att påverka speciellt mycket.


    Är det mer/bara yngre som får dessa blodproppar?


    För jag läste aldrig om det, men när jag såg +55 skulle man återuppta vaccineringen, så funderade jag på vad det var.
    Det kan ju bara ha varit att man innan stoppade astras för äldre pga en påstådd sviktande funktion var det väl på Astras vaccin?

    Varför jag inte alltid svarar dig och när du skriver, det är för ofta skriver du på ett sätt som täcker upp frågan väl.
    Och att du är saklig och har viljan att komma fram till nått och framförallt gillar även du att diskutera.
    Och nu när vi har sluppit det personliga och bara det sakliga, så är det svårare att svara sakliga inlägg då de täkt upp större delen redan.


    Vet inte alls varför man inte får ställa sakliga frågor till användare som skriver i tråden, det osakliga förstår jag att man ska skippa enligt moderators meddelande i tråden.


    Skillnaden mellan politiker och tjänstemän är inte särskilt tydlig i Region Stockholm. Nuvarande sjukvårdsdirektören är gammal vän med finanslandstingsrådet. Förmodligen var det tidigare sjukvårdsdirektören, Björn Eriksson som formellt var den som fattade beslut om prioriteringsordningen i regionen. Han är för övrigt och dessvärre ny gd för Läkemedelsverket nu.

    DN hade en läsvärd artikeln skriven av Maciej Zaremba som tangerar de ideologiska grunderna till att sjukvården avsiktligt dräneras på pengar och personal i Region Stockholm, en artikel som delvis berör pandemin.

    Att sjukvårdspersonal som varken jobbar med äldre eller covidsjuka prioriterats före de riktigt gamla är svårbegripligt men dessvärre ett faktum

    www.dn.se/kultur/maciej-zaremba-nej-basta-irene-svenonius-sjukvarden-ar-ingen-bilaffar/
  • FDFMGA
    klyban skrev 2021-03-21 16:58:46 följande:

    Jag anar en hel del korruption bland Stockholms stads politiker, och speciellt när KA seglar upp som diskussionsämne och nya sjukhuset.
    Och fortsättningen med COVID-19 antyder det samma, då vi aldrig får några förklaringar för deras beteenden.
    Och att de VÄGRAR att svara på frågor ifrån journalister.


    Men denna att inte vaccinera äldre först och i en mycket tydlig majoritet, den är märklig och undrar hur den gick till.
    Man får känslan av att äldre är för betydelselösa för dessa politiker i Stockholm.


     


    Var tvungen till ett besök till Biltema för släcka 2 tvåor så inte polisen tar mig, det var väldigt många besökare där.
    Dock var de duktiga hålla avstånd(EXTREMT få munskydd användes, tror inte det ens var 10st av alla som var där), men nu vet jag redan jag lagt mig själv i lotteriet för COVID-19 med detta besök.
    Men såklart jag kunde suttit och väntat i nån timme tills det börja glesna eller åkt tillbaka flera mil och besökt igen senare, men tog risken ändå av praktiska skäl.
    Min första gång jag har varit i en så tveksam miljö sedan det startade med COVID-19.


    Nej, det är helt befängt - men det är mycket som är befängt i Region Stockholm.

    Just ålder är ju en sådan extrem riskfaktor för död i covid. I DN idag skriver man lite om vilka grupper som drabbats värst, Jag tror att det var cirka 340 under 60 år som dött medan det var cirka 8.500 över 80 år som dött.

    Och så vaccinerar man här i Stockholm yngre personer som inte tillhör någon riskgrupp överhuvudtaget. Dumskallarnas sammansvärjning!

    www.dn.se/sverige/unik-kartlaggning-har-ar-de-som-dott-i-covid-i-sverige/
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2021-03-22 10:24:43 följande:

    Replik från Svenonius:

    www.dn.se/kultur/irene-svenonius-vi-star-pa-troskeln-till-en-ny-och-battre-vard/


    Mm, det var ju hovsamt - även om jag först läste rubriken som att vi står på tröskeln till en ny och bättre värld och associerade till "Du sköna nya värld".

    Men den senare var ju en renodlad dystopi - inte som Svenonius sköna nya vård en tragik endast för alla de som drabbas när ideologi för styra vägval på bekostnad av medicinsk erfarenhet.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2021-03-25 09:43:21 följande:
    Kan du återge lätt vad som var saken med att de struntade i att ge äldre främst och först?
    Precis som det var når Region Stockholm gick ut med riktlinjer som ledde till att många äldre sjuka varken fick någon läkarbedömning eller medicinsk behandling så har regionen tagit till metoden hemligstämpling av hur man kom fram till prioriteringsbesluten.

    Men av artikeln framgår att Region Stockholm slöt ett avtal med ett privat bolag om vaccination av 58.000 personer anställda inom vård och omsorg, inklusive föräldralediga. (Säkert därför min kompis som jobbar på sjukhus men inte med riskgrupper fått sina doser).

    En  hel del av de som dött i covid nu i år i Stockholm hade säkert varit vid liv om Region Stockholm satsat på att vaccinera riskgrupper i stället för personal.

  • FDFMGA

    Utmärkt!

    Vaccinationerna med AstraZenecas vaccin återupptas men enbart för personer över 65 år. FHM vill dessutom att även de andra vaccinen ska användas för att skydda dem som främst behöver skydd - de äldre.

    Hoppas inte Region Stockholm som stått för en alltför hög andel allvarligt sjuka eller döda den senaste tiden inte kommer att obstruera - i värsta fall kunde man i så fall presentera de styrande i Region Stockholm vaccinationsuppsättningar men där ampullerna bestod av saltlösning - alltså ett substitut som politiker och sjukvårdsbyråkrater kunde ta till om behovet att vaccinera unga blev för pockande.

    Huvudsaken är ju att de som riskerar att dö vaccineras med verksamt vaccin först.

  • FDFMGA
    klyban skrev 2021-03-25 18:32:57 följande:
    Ja, det känns som de bör ha väntat lite till
    Jag tycker att åtgärden är förnuftig och en anpassning till att frekvensen av smittspridning varierar så mycket i Sverige.

    Nu överlåter man alltså till regionernas smittskyddsenheter att avgöra i vilken mån skolorna behöver ha distansundervisning.


  • FDFMGA
    klyban skrev 2021-03-25 20:50:05 följande:

    Ahh, då är det inte spikat och anpassat till smittläge och hur de ser det i regionen och vad som behövs göras.
    Annars tyckte jag det lät lite förhastat att ta det redan nu, samtidigt som jag förstår det finns andra frågor i detta och med barnen och ungdomarnas skola och det sista finliret.


    Ja, i praktiken behöver det inte innebära annat än att man i regioner med låg smittspridning får möjlighet att anpassa undervisningen till detta medan de med hög smittspridning kan behålla distansundervisningen.

    Jag skulle tro att det är regeringen som önskat förändringen och då som en signal om att skolan är utomordentligt viktig och att många barn mår dåligt i Sverige och i världen av smittskyddsåtgärderna.

    Det är liksom inte helt fel att det blir skolorna som får öppna först och återgå till "normalläge", det vill säga läget som uppkommer efetr att vi accepterat att coronaviruset inte kommer att försvinna.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2021-03-25 21:17:07 följande:

    Det var väldigt viktig information du kom med där, och missade den själv då jag varit ur cirkulation idag.
    Har tyvärr läst för ett par historier om barn som mår dåligt av att inte få gå till skolan.
    Och detta betyder att delar av Sverige kan öppna skolan rätt snabbt och andra inte.

    Det ska bli intressant senare när man återgår till vardagen och efter vaccination och vilken nivå det till slut hamnar på.
    Har tyvärr inte så bra koll på hur vi lever med de gamla influenserna som man kallar dom, men för mig de orsakar en del problem än idag väl?
    För vi har ju haft överdödlighet vissa år som har varit riktigt hög, kanske det var någon av dom då kanske?


    Men fortsätter COVID-19 härja på detta sättet och inte tappa styrka, ja, då är vi i problem i framtiden.


    Du tillhör ju en riskgrupp - om jag minns rätt.

    Jag tror det kommer att bli så att de som tillhör riskgrupperna kommer att behöva vaccinera sig årligen - eller oftare - medan vi övriga kommer att tvingas leva med den minimala risken att bli allvarligt sjuka eller välja att vaccinera oss vi med.

    För min egen del kommer jag att vaccinera mig första gångerna men sen är det mer tveksamt.

    Fast om det till äventyrs blir så att det ryska vaccinet blir aktuellt så avstår jag hellre, precis som vi avstod från Pandemrix.


Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin