• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (man) skrev 2020-05-29 15:57:47 följande:
    Japp och inte bara här, det märks oxå ute i samhället där förtroendet för både regering och FHM faller.

    Har folk möjligen börjat vakna till och se igenom den nationalistiska dimman ?
    Man får väl hoppas på det.
    Nja, jag ser ingen förändring vare sig ute i samhället eller här på FL.

    Samtliga trådar som behandlar pandemin här på FL tillåter anonyma nick, vilket innebär att "Jag är många"-radikalerna - som för närvarande är en aning sysslolösa i och med att invandringen kommit i skymundan under coronakrisen  - får möjlighet att tuta om att alla vet att regeringen misskött pandemiåtgärderna i stället för att alla vet att SD har rätt om invandringen.

    Jag är övertydad om att de allra flesta svenskar kan vara helt införstådda med att det är utmärkt att Sverige har en långsiktig strategi som bygger på att folk tar ansvar och trots detta anse att det begåtts många misstag.

    Jag tror heller inte att det är särskilt många som inte förstår att det finns en bakgrund till att äldreboendena drabbats så hårt - att de flesta skulle tycka att det är enkelspårigt att peka ut KD som ansvariga enbart därför att högsta ansvariga politiker för äldrevården i Stockholm och Göteborg är KD:are.

    Jag är mycket tveksam till att man ska ta kotteriet i t ex den här tråden som representativa för annat än enfaldig konformism och kotteribildning.

    Hursomhelst. Fredag och solen skiner här i Stockholm där vi nu är nere i lika lågt antal iva-vårdade som i mars, där dödsfallen minskat till en tredjedel och där smittskyddsarbetet på äldreboendena börjar fungera allt bättre.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-05-29 17:41:55 följande:
    Ja, jag är inte förvånad heller att de är fler. Folk som är nöjda brukar inte diskutera lika mycket. Fast det här är förstås ett väldigt viktigt ämne. Folk dör, och alla är oroliga. 

    Desto mindre har vi nytta av polemiserande och osaklighet. Jag är inte helt positiv till allt som görs. Jag kan också vara kritisk på några punkter. Samtidigt har jag alltid i bakhuvudet att jag inte har hela informationen. Och det har ingen som inte är direkt inblandad i besluten.
    Det finns så många dimensioner i den här debatten och åtskilliga av dessa är inte bara obegripliga för dig och för mig utan även för smittskyddsexperter.

    Hur smittsamt är viruset egentligen? Varför så stor skillnad mellan Stockholm och Skåne? Kan det vara så enkelt att viruset i stor utsträckning spreds med hemvändande turister, fördes till Järvaområdet med taxiförare som skjutsade hem turisterna och därefter återvände till Järvaområdet och att det från Järvaområdet spreds till äldreboendena.

    De åldreboenden jag har besökt har nästan uteslutande haft personal med invandrarbakgrund och det är ju ingen hemlighet att det bor många invandrare i Järvaområdet.

    Nej, jag har inte sett någon som varit odelat positiv i den här debatten, men - tror jag - det finns en annan dimension i debatten som handlar om hur man ser på människor, om man tror på upplysning, att människor är solidariska med andra eller om man tror att vi måste styras av en auktoritet som bättre än vi själva vet vårt eget bästa och som genom lagstiftning ser till att straffa dem som inte följer det auktoriteten bestämt.

    Jag har förresten ingas problem att se att det finns stora nyansskillnader bland dem som försvarar Sveriges linje och likaså bland dem som menar att den är oförsvarlig. Men jag har heller inga problem med att se att en del av dem som anser att Sveriges linje är oförsvarlig i vanliga fall brukar hålla sig till trådar där de anser att regeringens invandringspolitik är oförsvarlig och den här gruppens färgseende är en smula outvecklat: Antingen är allt svart eller också är allt vitt.

    Så ur det perspektivet så förvarar du och jag regeringen och FHM till 100 procent.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-05-29 19:10:06 följande:
    Hm.... jag brukar vilja ha mer fakta, framför allt om jag skulle fördöma något .  Det är mycket vi inte vet ännu, när det gäller viruset och överhuvudtaget situationen att vara i en pandemi.  Vi vet inte vad som händer med samhället, med ekonomin, hur barn och andra känsliga grupper i samhället påverkas av den här situationen.
    Precis.

    "Resultatet talar sitt tydliga språk", så skulle man kunna sammanfatta en stor del av kritiken.

    Vilket resultat! Förmodligen kommer man aldrig att kunna riktigt överblicka konsekvenserna av pandemin och konsekvenserna av hur vi agerade  - men om några år har vi åtminstone ett bättre underlag.

    Men på goda grunder kan man nog ändå utgå från att den globala nedstängningen kommer att drabba långt fler och indirekt döda långt fler än vad covid-19 kommer att göra.

    Mot den bakgrunden kan det vara av intresse att förstå att överdödligheten än så länge inte är exceptionell - men att den kan komma att bli det i delar av världen där många redan före pandemin levde på gränsen till att kunna överleva.

     I sverige var överdödligheten större 1993 när influensan härjade än hittills under covidpandemin.
  • FDFMGA
    Anonym (sant) skrev 2020-05-29 19:42:23 följande:
    Kan ju vara så att det spreds på flera sätt, via skidturister till äldre på äldreboenden som spred till personalen som delvis kanske bor i förorter osv

    Eller så kan det också ha kommit via iranier som varit i Iran och inte bara via skidturister.

    Men då är det fortfarande intressant hur få smittade som finns i Skåne, då vi har en väldigt stor iransk befolkning, som också reser till hemlandet då och då.

    Jag ser det så som att kommuner och regioner är de där olydiga barnen som inte riktigt följer riktlinjer som inte är lagstiftade. Befolkningen tror jag sköter sig bättre överlag.
    Eller så kan det vara så som det spekulerats att det finns några få superspridare, som den första som blev sjuk i italien och smittade ner ett större antal. Men att de flesta som smittats inte är särskilt smittsamma.

    Det finns också något reportage där taxiförare berättar om hur de körde hen hostande skidturister från Arlanda och att förarna själva blev sjuka. På så vis kan smittan ha kommit till Järva och därifrån in på äldreboendena.

    Stockholm skulle säkert ha klarat sig bättre om sportlovet legat en vecka tidigare i tiden.

    https://www.svd.se/vi-som-korde-hem-folk-fran-arlanda-smittades
  • FDFMGA
    Anonym (sant) skrev 2020-05-30 01:31:13 följande:
    Jo, det har ju tagits upp en del gånger i tråden, så det är säkert ett skäl, men troligtvis inte det enda.

    I Malmö har 26 äldreboenden drabbats av covid 19, (den 6/5) och då hade enbart 30 st sammanlagt smittats upp tills dess, så något skäl finns väl även där, till att smittan inte spridits vidare på samma hastiga sätt där. Första fallet av smitta på äldreboende tror jag var i början av april.
    Skulle ju delvis kunna förklaras av att man i Stockholm i mycket stor utsträckning valt att behandla covidsjuka på äldreboenden på boendet medan man i Malmö i betydligt större utsträckning behandlat samma kategori på sjukhus.

    Åtminstone initialt hade sjukvården betydligt större möjligheter än äldrevården att se till att inte vårdpersonalen smittades och att de i därefter smittade andra patienter/boende.
  • FDFMGA
    Anonym (sant) skrev 2020-05-30 11:30:20 följande:
    Ja, såg en artikel om det nu i DN. Det är väl så att vi haft få fall, och en tredjedel har vårdats på sjukhus här av äldre på äldreboende jämfört med en tiondel i Stockholm.

    Men om det är svaret så är det ju ganska hemskt.
    Ja, kanske det till ganska stor del är precis så enkelt.

    Sverige hade avvecklat beredskapslagren.

    I krisplaneringen inför en eventuell covidepidemi i Sverige glömdes kommunerna bort initialt.

    Stockholmsområdet drabbades först, det var brist på skyddsutrustning inom sjukvården som ändå prioriterades före Stockholms stad.

    Jag tycker inte det är så förvånande att många äldreboenden blev till dödsfällor för de boende. Inte helelr att man lyckades skydda de äldre bättre i delar av landet som drabbades senare och att fler sjuka äldre kunde slussas över till sjukvården i och med att den inte var lika hårt belastad som Stockholms sjukvård var.

    Med den efterklokes förmätna inbilskhet kan man ju lätt kritisera Sverige för att ha avvecklat beredskapslagren, för att ha avreglerat apoteksmarknaden utan att trygga läkemedelsförsörjningen, för ådelreformen någon gång på 1990-talet som förde över en hel del vård från landstingen till kommunerna, för att vi inte skyddat innovativa läkemedelsföretag som Pharmacia och Astra som istället köptes upp, fusionerades och omdanades till tröga kolooser med begränsad förankring i Sverige (jämför med Island där man snabbt kunde få igång egenproduktion av tester).

    Och så kan man ju kritisera Sverige för att vi har en decentraliserad demokrati där vården är organiserad så att den framförallt styrs på regional eller lokal nivå.

    Jag såg i en annan tråd att Tegnell kallades självutnämnd expert. I kontrast till alla vi som vet bättre och definitivt inte är självutnämnda experterTomte

    Det jag hoppas kan komma ut av en utvärdering av massdöden på åldreboendena handlar inte om vad man borde ha gjort eller vad man inte borde ha gjort utan vad man måste göra. Jag har anhöriga på äldreboenden som jag brukade besöka och efter besöken ofta få en mardrömsvision att jag själv en gång ska hamna där.
  • FDFMGA

    Vill ju egentligen inte svära i kyrkan och avbryta klagosången I den här tråden finns det ju faktiskt exempel på välgrundad kritik som dessutom är framåtsyftande.

    Men nu börjar smittan avta rejält på äldreboendena, troligen för att man skärpt till smittskyddsrutinerna ordentligt.

    Lockdownkörens mässande är sannolikt irrelevant såtillvida att nästan oavsett vilka åtgärder man vidtagit initialt så hade de knappast haft någon egentlig effekt om det inte handlat om att förbättra rutinerna och skyddet på äldreboendena och inom hemtjänsten.

    Hursomhelst så anser jag att det är glädjande att man trots allt lyckas begränsa smittspridningen bland våra äldsta, om än alldeles för sent. Nu har vi ju en överdödlighet i Sverige som är den största sedan 1993 när influensan härjade som värst.

    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7484630

  • FDFMGA

    Så pandemin är dedan över i Europa, viruset besegrat - ja utom i Sverige då förstås.

    Där ser man vad man lär sig när man tar de yppersta aav tänkare på FL.

    Själv hade jag trott att det skulle dröja länge, länge innan man kan jämföra direkta och indirekta effekter av lände åtgärder.

    Tja, det är väl bara att krypa till korset och instämma i hallelujakörens lovsånger till lockdownTomte

  • FDFMGA
    Dr Nail skrev 2020-06-03 14:52:25 följande:

    Inget dåligt coronaparty i sthlm idag: över 1500 nya fall rapporterade.


    Inte så farligt som det verkar. Var visst någon provtagningsenhet som inte redovisat resultatet från en lång tidsserie.

    Glöm inte att Region Stockholm leds av M och att det kan toka till sig ibland, men här var det ju ingen skada skedd.

    Värre med äldrevården här i Stockholms stad, den leds av KD. Och då blev det mycket fromma förhoppningar och lite smittskydd. och där blev skadan mycket stor.
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-06-03 16:11:36 följande:
    Ja det var nog många som lät sig förblindas av nationalism och svalde allt utan att blinka. Så du behöver inte skämmas allt för mycket.

    Dock är det väl kanske bra att folk börjar vakna ur sitt nationalistiska rus och börjar se saker ur ett mer realistiskt perspektiv, att bara vira in sig i Svenska flaggan och sjunga nationalsången med tårar i ögonen och hoppas på en ljus framtid kommer inte rädda liv. 

    Om vår taktik är så bra som du och övriga frälsningsarmen påstår så borde den klara en granskning.
    Nja, visserligen kan man ju egentligen inte lastas för vilka man delar åsikter med - men de som brukar kallas sig nationalister och sverigevänner är synnerligen aktiva som kritiker i den här tråden - av Familjelivs uttalade sverigedemokrater har jag endast noterat att det finns en som inte spelar falskt med den ängsliga panikorkestern.

    Att påstå att alla som anser att Sveriges frihetliga linje är nationalister är lika intelligensbefriat som motsatsen - att påstå att alla lockdownivrare är fascister eller högerextremister. 

    Däremot kan man på ganska goda grunder konstatera att det inte är de mest välslipade nycklarna som drömmer om att få låsa in alla och envar.

    Det här blir lite överkurs mot den bakgrunden. Men troligtvis hade det inte betytt särskilt mycket i fråga om antalet avlidna om svenska politiker hade panikstängt landet. Den nyliberalt präglade sjukvården och äldreomsorgen i Stockholm hade varit precis lika usel iallafall. Beredskapslagren lika tomma. Läkemedelsförråden borttrollade efter avregleringen av apoteksmarknaden  - och beslutsfattandet lika uppdelat.

    Så oavsett hade vi säkert kunnat konstatera att överdödligheten inte varit uppe på sådana nivåer sedan 1993 när influensan härjade som värst.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin