Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2020-12-10 10:31:49 följande:
    www.aftonbladet.se/a/Vqx5v6

    "Det är allvarligt, man har riktigt låtit epidemin få fart här i Sverige".
    Enskilda orter här, men jag har lagt märke till något märkligt här: Varför är så att en liten ort var hårt drabbad i våras (här Tibro), och är minst lika hårt drabbad igen nu? I en överskådlig liten ort, där det inte är tättbefolkad - borde inte smittan ha försvunnit där under sommaren? 

    Varför kom den då tillbaka lika extremt nu på hösten? Folk därifrån åker väl inte till storstäderna och smittas där, i alla fall inte i större antal? Kan det ha funnits virus i någon slags dvala kvar där sedan i våras?  
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-10 10:05:57 följande:
    Jag har möjligheten att jämföra svenska FHMs och finska THLs spådomar, och de skiljer sig åt. När smittan mest spreds bland unga var Tegnell inte orolig, ?Det behöver inte betyda att dödstalen kommer att öka.? När det blev ett enormt utbrott i Vasa bland studenterna, då stängde man staden, för att slippa få en spridning till den äldre befolkningen.

    sverigesradio.se/avsnitt/1631007

    Därför kan du smitta utan att veta om det - Vetenskapsradions coronaspecial

    Man ser mer och mer rapporter om detta. FHM säger fortfarande att smitta från symptomfria har liten betydelse.
    Du behöver inte övertyga mig om att det finns asymptomatisk och presymptomatisk smitta. Jag vet att det finns. 

    Och jag vet också att svenska FHM verkar ha inställningen att man inte ska hänga upp sig på mindre saker, utan mest bekämpa dem största. De har en väldigt pragmatisk syn där, som ska funka i vardagen. Tanken är väl att man då undviker nästan all smitta och att man kan klara av det lilla som blir kvar då.

    Sedan kan man ju som Finland försöka få bort ALLA. Men det kan man bara göra om man bara har ett fåtal fall. Och så är vi där igen - det funkar i Finland med få fall, men det funkar så klart inte i Sverige då smittan är för utbrett här. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-12-10 11:23:44 följande:
    Det finns dom berömda uppsägningarna av personal också, och bara antar FDF tänkte på dessa i sitt svar.
    AndreaBD skrev 2020-12-10 11:17:48 följande:
    Enskilda orter här, men jag har lagt märke till något märkligt här: Varför är så att en liten ort var hårt drabbad i våras (här Tibro), och är minst lika hårt drabbad igen nu? I en överskådlig liten ort, där det inte är tättbefolkad - borde inte smittan ha försvunnit där under sommaren? 

    Varför kom den då tillbaka lika extremt nu på hösten? Folk därifrån åker väl inte till storstäderna och smittas där, i alla fall inte i större antal? Kan det ha funnits virus i någon slags dvala kvar där sedan i våras?  

    När en gång ett virus har etablerat sig i ett område, så ligger det och pyr och tills det blir rätt förutsättningar igen.
    Detta är gammal kunskap, sen kommer populisterna och påstår annat.


    Hur exakt "pyr" den? :)  Jag menar, hittar den en annan värd under tid, något djur, eller? 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-12-10 11:55:14 följande:
    Jag tycker de var sena initialt, onödigt tvärsäkra.

    Men ingen organisation eller människa är ofelbar.

    Det är förstås fruktansvärt att 0,7 promille av Sveriges befolkning dött på grund av covid-19..

    Men klimatförändringarna fortsätter, skogarna huggs ner, isarna smälter, permafrosten tinar, människor och djur får tränga ihop sig. Nästa pandemi blir förmodligen värre än den här, i bästa fall har vi en bättre beredskap inför den när man har utvärderat vad som gick fel, vad som gjordes rätt, skapat handlingsplaner som inte bara ligger som dokument få känner till och ännu färre rättar sig efter.

    Jag läste igenom FHM:s dokument för några månader sen - hade regeringen, riksdagen, regionerna och kommunerna också gjort det och tagit dem på allvar hade vi troligen inte haft 7.000 döda.
    Ja, jag tycker det är också svårt att bedöma, åtminstone vill inte jag bedöma det, när jag inte kan all bakgrund, dvs. lagar och vem som är ansvarig för vad. Nu har jag ju lärt mig en hel del, men det är fortfarande mycket kvar. Det är möjligt att de var sena, men jag vet inte säkert. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-12-10 12:07:28 följande:
    Planen de använder är den internationellt standardiserade planen för okänd pandemisk smitta - som det sades tidigare så var FHM de som höll sig till planen och resten av världen ändrade sig (med framför allt politiska åtgärder)

    ABC har länkat till ett tv-program där detta om den gängse planen för okänd pandemisk smitta nämns som den strategi som används i Sverige.
    Okej. Jag syftade alltså främst på den här:

    www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/p/pandemiberedskap-hur-vi-forbereder-oss-ett-kunskapsunderlag/

    Den bygger på en internationell plan? Det låter ju rimligt. Ja, just det, det sas ju förut, kanske här i forum, att de andra länderna har svikit och inte följt planen. 
  • AndreaBD
    Tow2Mater skrev 2020-12-10 12:48:45 följande:
    Den "pyr" väl på liknade sätt den "gror" i munskydd.
    Hmm... det jag var ute efter var snarare om den (eller dess avkomma) behöver en annan värd under tiden, alltså hur den överlever. I ett munskydd kan den inte överleva längre än några dagar. 
  • AndreaBD

    Anonym (realist) skrev 2020-12-10 13:36:19 följande:
    Kapaciteten är nog samma som i våras och begränsas av personalen, Att man numera har covidavdelningar som inte räknas med i IVA statistiken ändrar inte att läget är precis lika ansträngt som i våras.

    2261 på sjukhus för covid nu, det är samma nivå som när det var som värst i våras. Att personalen som i våras arbetade på IVA nu arbetar på en akut covidavdelning istället ändrar inte något. Man kan utöka platserna hur mycket man vill, det är ändå personalen som begränsar vårdkapaciteten i slutändan.
    Man borde ju kunna anställa folk som inte är sjuksköterskor som då skulle kunna göra allt rutinarbete - hämta mat åt patienterna och liknande - och att sjuksköterskorna bara tar hand om det medicinska?
  • AndreaBD
    Anonym (realist) skrev 2020-12-10 13:29:01 följande:
    Det finns läkta mail mellan Tegnell och Mika Salminen där Tegnell skriver att man funderar på att hålla skolorna öppna för att låta spridningen dra igenom befolkningen snabbare.

    En sån människa hade inte kunnat sitta kvar i nått annat land än Sverige. En sån människa hade åtalats på annat håll i världen.
    Inte "läkta" men läckta.  Har du belägg för det? Jag misstänker att man där har tolkat in mer än vad det faktiskt står. Eller att det bara var en teoretisk fundering.

    Och Tegnell är långt ifrån den ende som har funderat på om det ens går att förhindra att hela befolkningen smittas. Hans föregångare Giesecke har ju t.o.m sagt att det inte går att stoppa. Man visste i början inte om viruset var så farligt. Och nej, det finns inte något att åtala någon för. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-12-10 12:57:57 följande:
    Visst, jag förstår det, men jag är inte lika ödmjuk som du ärGlad
    Snällt sagt. Jag känner ibland att man blir ödmjukare ju äldre man blir. Det är oftast ungdomar som tror att de vet.  
  • AndreaBD
    Anonym (realist) skrev 2020-12-10 14:21:20 följande:
    "En poäng skulle tala för att hålla skolorna öppna för att snabbare nå herd immunity

    Med vänlig hälsning 

    Anders Tegnell
    Avedelningschef"

    www.expressen.se/nyheter/qs/interna-radslaget-om-flockimmunitet/
    Både du och skribenten har nog dålig läsförståelse och för mycket fantasi. När det gäller det här citatet så finns det ingen källa, och förstås inget sammanhang heller. Det säger ingenting så här lösryckt. Det kan ha varit allt ifrån skämt/ironi/jargong till teoretisk resonemang. 

    Och allt annat där verkar också vara fantasifulla tolkningar. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin