Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2020-12-06 17:32:51 följande:
    Jag har länkat till den här texten tidigare, men det kom inga kommentarer den gången. Nu då? Alltså: Var vårens lag trots allt olaglig? Ifall inte, varför inte stifta en likadan igen?

    www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/Kyp8bo/ingen-minns-att-regeringen-visst-kan-stanga-sverige

    Är det bara jag som minns den tillfälliga ändringen av smittskyddslagen som regeringen med benäget bistånd av riksdagen baxade igenom i april?

    Under tre månader hade regeringen rätt att göra allt möjligt.

    Begränsa folksamlingar. Stänga shoppingcenter, barer, nattklubbar, stoppa bussar och tåg, lägga hamnar i respirator.

    Lagen användes inte. Och den förnyades inte. Men inget av det hör hit. Det väsentliga för mitt resonemang är att de juridiska verktygen faktiskt existerar.

    Och de står inte i konflikt med grundlagen. Det konstaterade det stränga Lagrådet innan lagen trädde i kraft.
    Okej. Nattklubbarna hade de faktiskt kunnat stänga, tycker jag. Men annars är det ju som vanligt frågan vad som händer med landets ekonomi om mängder av företag går i konkurs och kanske så många blir arbetslösa att staten inte har råd att betala ut alla dessa bidrag. Och kanske vissa av dessa åtgärder inte verkar längre så vettiga. Många kanske inte skulle göra så stor skillnad, och man kan ibland komma åt dem på annat sätt. Som t.ex. att man inte får sälja alkohol (efter kl. 22). Eller så hör det också till nya lagen. Och buss och tåg måste man ha om de som jobbar t.ex. inom vården ska komma till jobbet.

    Hörde igår en diskussion på tysk TV - det är alltid intressant att se om andra har samma svårigheter. Och man märkte att de också börjar få slut på optionerna. Nu skulle man ha "lockdown light", för att skona ekonomin lite och också så att det är mer drägligt för folk, eftersom de redan går på barrikaderna. Men nu verkar antal smittade inte gå ner.Så då säger någon att man borde ha en riktig strikt lockdown, medans någon annan säger att det vore vansinnigt. Då skulle man förstöra ekonomin för många år framöver. Och någon annan säger att det är en jäkla berg-och-dalbana och det kommer snart en tredje våg. De har ju inte riktigt kontroll heller.
  • AndreaBD

    En sak som jag funderat på som måste vara en stor smittoorsak är ju hemtjänsten. Läste i Aftonbladet för några dagar sedan, där en person yttrade sig som sa att hennes mamma hade fått hjälp av hemtjänsten av 17 olika personal på två veckor. Personen hade då hjälp flera gånger om dagen. Det är ju vansinnigt! 

    Även i äldreboenden har man, gissar jag, hög personalomsättning. Framför allt har man en massa vikarier och det som jobbar där fast måste ju stanna hemma vid minsta förkylningssymptom, så då har man många vikarier. Säger sig självt att risken för smitta då ökar mycket.

  • AndreaBD
    Anonym (realist) skrev 2020-12-07 12:49:22 följande:

    276 inlagda i Skåne nu, en ökning med 55 sedan i fredags! 

    Vården kommer att kollapsa, massor av människor att dö i onödan.

    Flockimmunitetsstrategin har havererat, Tegnell måste avskedas och en bättre strategi tillämpasSkrikandes


    Men lägg av med dumheterna! Vi har aldrig haft en flockimmunitetsstrategi. Typisk spridning av desinformation. Och det är många andra än bara Tegnell inblandade. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-12-07 13:16:28 följande:

    Satt och glana lite på siffrorna och ser att förhållandet mellan inlagda och IVA-inlagda, har en rotation på ~10% nu, mot ~25% innan.
    Det vittnar om en effektivare medicinering.


    Det är ju väldigt positivt! Undrar varför någon inte tyckte om ditt inlägg! Vill man inte höra något positivt alls? 
  • AndreaBD
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-07 17:28:52 följande:

    Väl talat av Marcus Oscarsson:

    "WALL STREET JOURNAL: SVERIGE HAR MISSLYCKATS MED CORONASTRATEGIN ???? ANALYS: STOR BRIST PÅ SJÄLVKRITIK FRÅN SVERIGES REGERING


    En av världens absolut främsta dagstidningar - den anrika amerikanska finanstidningen Wall Street Journal, skriver idag att det svenska corona-experimentet är över efter att antalet smittade, antalet sjukhusvårdade och antalet döda har ökat igen i Sverige. Experimentet har enligt tidningen utgjorts av frivilliga åtgärder vilket inte har fungerat.
    Sverige har nu istället infört förbud mot bl a stora folksamlingar, begränsad alkoholförsäljning och stängda skolor med målet att begränsa Sveriges utveckling som ett av de länder med högst dödstal per capita i världen skriver WSJ.
    ANALYS
    Sverige hyllades av den yttersta högern i USA i våras. Högerflanken i republikanska partiet och radio talk show-värdar inom ytterhögern såg Sverige som ett föregångsland inom coronastrategin med fokus på "personlig frihet och fria marknader" dessa grupper pressade Trump från höger när han emellanåt bedömdes överväga hårdare restriktioner.
    ? Sverige skiljer tydligt ut sig enligt internationella jämförelser inom bl a följande områden:
    ???? Gräns på sammankomster - När Finland införde tak på 10 personer, Danmark 10, Norge 5 och Tyskland 2 - vilket i samtliga fall tydligt inskärpte allvaret för befolkningen - så valde Sverige 50 personer, dvs en mycket svagare signal.
    ???? Testningen - Sverige låg länge efter med testningen och följde inte WHO:s krav från 16 mars om att "testa, testa, testa".
    ???? Tågtrafiken - tågbolagen inklusive statliga SJ har under många månader nonchalerat pandemirestriktioner och vägrat följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
    ???? Äldreboenden - Sverige misslyckades med att skydda de äldre och dödstalet på äldreboenden skenade. Trots att smittan gick ned under sommaren misslyckades Sverige ännu en gång då smittan nu åter kommit in på många äldreboenden.
    ???? Munskydd - De krigshärjade u-länderna Somalia, Sudan, Eritrea, Jemen och Syrien är de enda länderna i världen som inte har krav eller rekommendation om ansiktsmask - tillsammans med diktaturen Belarus och Sverige, samt några önationer i Mikronesien.
    ? Det är inte Folkhälsomyndigheten som är ansvarig för beslutsfattandet utan regeringen. Nyckeln och grunden för att lyckas bättre vid nästa stora och allvarliga kris är självkritik. Men inte heller på den punkten har regeringen lyckats. Det bådar inte gott för framtiden.
    Om en M-KD-SD-regering hade klarat av saken bättre får vi inte veta. Vilka partier som föreslår de mest effektiva och robusta framtida åtgärderna kommer jag att sammanställa och utvärdera framöver."

    Extra kul att Oscarsson pekar ut regeringen som ansvarig för beslutsfattandet. 
    Stämmer ju inte helt. 
    - Gräns på sammankomster: Numera 8 personer.
    - Testning: Har ökat hela tiden efter förmåga. Det är inte fråga om att inte följa några krav, utan man gör så gott man kan. 
    Tågtrafiken: Exempel?
    - Äldreboenden: Vad ska man göra? I andra länder bor fler gamla hos sina anhöriga. Vi kan ju inte gå tillbaka till det lite snabbt under en pandemi. 
    - Munskydd: De vet inte heller om det hjälper eller om det är mer spel för gallerierna. 
  • AndreaBD
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-08 15:51:49 följande:
    Jag reagerar på "vad ska man göra?". Det är ju just det jag är kritisk emot. Kan andra länder vidta åtgärder så kan vi. Det finns ingen ursäkt för regeringens saktfärdighet.

    "Man gör så gott man kan". Säkert. Men då är det kanske fel man på rätt plats.
    Kan andra länder så kan vi??? Nej, de kanske inte behövde ta speciella åtgärder  för sina gamla för att de bor hos anhöriga eller har anhöriga som hjälper dem på det sättet som hemtjänsten gör i Sverige. 

    Så hur hade du tänkt dig? Att alla som har en gammal släkting ska sluta jobba och ta hand om sina gamla igen? Inte bara skulle samhället rasa ihop (eller åtminstone är det ett ytterligare steg mot det), utan de flesta skulle nog inte ens komma överens om de var tvungna att bo ihop, framför allt. 

    Och när det gäller testning så handlar det inte bara om om personal jobbar effektivt. Det handlar också om om man har material, tester, och labb. Och Sverige hade problem med alla dessa delar. Det är klart att större länder så som Tyskland eller Frankrike kan ha fler labbkapacitet. Kanske inte alla som har det, men oftast tror jag att det är stor skillnad. 
  • AndreaBD
    Anonym (realist) skrev 2020-12-08 16:54:23 följande:

    Flockimmunitetsstrategin måste få ett slut!

    Peet Tüll tidigare chef för socialstyrelsen smittskyddsenhet varnade Tegnell för flockimmunitetsstrategin! Det kommer att resultera i tusentals döda! Tegnell funderade en stund innan han konstaterade att vi på FHM har landat i alternativ tre, flockimmunitetKräks

    Avskeda inkompetensen och sätt in kunnigt folk, NU!'

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/zgg13r/tegnell-varnades-tidigt-for-hoga-dodstal-huvudlos-strategi


    För 150nde gången. VI HAR INGEN FLOCKIMMUNITETSSTRATEGI!
  • AndreaBD
    Anonym (realist) skrev 2020-12-08 16:54:23 följande:

    Flockimmunitetsstrategin måste få ett slut!

    Peet Tüll tidigare chef för socialstyrelsen smittskyddsenhet varnade Tegnell för flockimmunitetsstrategin! Det kommer att resultera i tusentals döda! Tegnell funderade en stund innan han konstaterade att vi på FHM har landat i alternativ tre, flockimmunitetKräks

    Avskeda inkompetensen och sätt in kunnigt folk, NU!'

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/zgg13r/tegnell-varnades-tidigt-for-hoga-dodstal-huvudlos-strategi


    Och förresten så har vi tittat på dem där mailen tidigare. Och det var faktiskt inte riktigt så som det sammanfattas här. Han hade visserligen skrivit att de "hamnade på strategi 3", men i sammanhanget verkade det inte riktigt som att han sa att det var VALET, utan snarare att han menade att man kan hamna där om man gör si eller så. Det har tagits ur sammanhanget. 
  • AndreaBD
    Anonym (man) skrev 2020-12-08 17:19:36 följande:
    För 150nde gången, DET HAR VI VISST, bara för att Tegnell vände kappan efter vinden betyder det inte att det inte är så.
    Du får väl tro vad du vill, du brukar ju tro konstiga saker överhuvudtaget. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin