AndreaBD skrev 2020-07-23 12:42:15 följande:
Det visar dock bara att ju större virusmängd man har i sig, desto sjukare är man, när man väl är sjuk. Det intressanta vore dock om det finns såna skillnader när man smittas.
Att inte alla får sjukdomen lika gravt, att vissa klarar sig undan lättare, vet vi ju. Men beror det på faktorer hos DEM (som som ålder, tidigare sjukdomar - det gör det ju). Eller kan man bli sjukare, om man får i sig större mängd virus (så som folk som jobbar i sjukvården)?
AndreaBD skrev 2020-07-23 12:43:45 följande:
Jo, det ser ut som om folk som jobbar i sjukvården drabbas relativt svårt. Men man vill ändå gärna veta lite mera exakt.
Det är dessa observationer som gör att man tror att det är mängden av exponering som avgör om (och hur mycket man smittas) och som ligger till grund för rekommendationer om smittskyddsbegränsning genom social distansering eller mask och visir. Mindre exponering ingen sjukdom, mer exponering mer sjukdom, mycket exponering svår sjukdom.
Troligtvis blir du inte smittad - men kan bli det - av att gå på affären så länge du inte har nära och animerade samtal ansikte mot ansikte med personal eller andra kunder. Därför sitter plexiglasskivorna framför kassorna. Därför ska du undvika att vistas i dåligt ventilerade mindre utrymmen där många människor frustar och pustar (gym)
De vanligaste smittvägarna är - förutom i vården - i nära relationer eller på arbetsplatser. Där människor arbetar nära andra människor. Sa inte FHM att man såg en liten ökning av smitta bland servicepersonal på turistorter.