Inlägg från: Anonym (sant) |Visa alla inlägg
  • Anonym (sant)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Jacaranda) skrev 2020-05-10 14:23:39 följande:
    Det är långt ifrån alltid effekten av ett vaccin är lika långvarig som immuniteten efter genomgången sjukdom. Ta TBE som ett exempel: Där verkar det finnas en samstämmig uppfattning om att immuniteten efter genomgången sjukdom är livslång medan vaccinet måste "fyllas på" med jämna mellanrum.

    Det är självklart mycket troligt att också ett vaccin mot Corona måste fyllas på med jämna mellanrum, men det vore ändå en välsignelse och  ett enormt genombrott. Att ta en Coronaspruta en gång om året  eller en gång i halvåret  är väl knappast krångligare än att  t.e.x ta en p-spruta en gång var tredje månad, något många kvinnor i fertil ålder gör.

    Jag hör knappast till dem som vill bomma igen hela samhället och inte ens vågar gå till soprummet hundra meter bort utan munskydd  , men jag skulle aldrig våga lita på någon flockimmunitet i Stockholm och kommer inte att åka dit på ett bra tag om det inte skulle handla om begravning eller liknande.

    Nya människor flyttar hela tiden till Stockolm. Nya mäniskor börjar hela tiden arbeta i Stockholm och väldigt många pendlar inom en radie av tio-femton mil.Att det finns en viss flockimmunitet i Stockolm betyder inte att lika stor flockimmunitet finns i Norrtälje eller Eskilstuna. Mängder av människor besöker dagligen Stockolm i tillfälliga, ofta arbetsrelaterade ärenden. En eventuellt uppnådd flockimmunitet hos Stockholmarna själva behöver därför inte ha särskilt stor betydelse för den som vill riskreducera utan att bli hysterisk.
    Problemet med vaccinet mot sars var att det orsakade överreaktion i immunsystemet, precis så som covid19-smittan gör för vissa. Jag undrar om detta kommer bli ett problem med vaccin mot covid19 också. Hoppas inte det.
  • Anonym (sant)
    Anonym (man) skrev 2020-05-11 17:54:32 följande:
    Ja du Andrea fråga alla dessa 3200 döas anhöriga om de håller med om dina "teorier"  De kanske till och med tycker det är en viss skillnad mellan att öht försöka på riktigt men folk dör ändå och släppa skiten fri och medvetet låta folk dö som flugor....hmm få se , 8015 smittade och 219 döda i norge mot  26322 smittade i sverige och 3225 döda... hmmm vem har lyckats bäst hittills med att skydda sin befolkning? Drömmer

    Jag tror faktiskt människor generellt sett hellre utstår karantän än dör, speciellt om karantänen blir relativt kort om man hanterar saker rätt. Jag ser inga pensionärsuppror i Norge, Finland och Danmark, gör du?
    Nä, jag kan bara döma efter egna släktingar, men de håller sig mest inomhus, förutom min pappa som gillar att paddla och tälta på helgerna. Mina föräldrar verkar betydligt räddare för smittan än besväras av karantäner. 

    Visst skulle säkert pappa tycka det var tråkigt att sluta paddla, nu när han redan fått sluta med boxningen ett tag, men han skulle göra det utan större prblem.

    Det känns som man glömmer att långt ifrån alla över 70 lever sina sista dagar på hemmet där de vill ligga och dö ifred.
  • Anonym (sant)
    klyban skrev 2020-05-11 20:30:53 följande:

    Det finns massor av fakta, men personen verkar inte ha ett intresse att se en helhet.
    Så ja, finns inga argument då, då personen valt att inte argumentera med fakta medtaget och beaktade.

    Jag börjar fundera på om inte det är helt omöjligt att skydda äldreboenden.
    Men jag tvivlar dock inte på att man kan ha lyckats bättre än man nu gjort.


    När jag prata med polare om äldreboenden(de arbetar med detta), så verkar det som det finns extrema kunskapsluckor i denna vård och utanför området.
    Vi vet också sedan ett tag tillbaka att hygienen är för dålig, då man pratade om låg nivå på den basala vårdhygienen.(Och en del här faller faktiskt under varje boende att följa upp, så hitta syndabockar längre upp i kedja är svårt i en hel del fall, då kraven redan finnes men ej följes, är siffran på runt 50% som kan denna basala vårdhygien?)
    Men vi får titta på hur det gått för världen sen, och se hur de lyckades och med en allmän smittspridning i samhället.


     


    Dock är det helt klart ett misslyckande, men vi är inte ensamma.
    Så vi får slå våra kloka huvuden samman sen, och se om det går göra nått åt det för framtiden och skydda våra äldre bättre.


    I min stad måste alla lära sig basal hygien innan de börjar jobba, är det inte så överallt, eller har de glömt bort kursen de går för att få delegring?
  • Anonym (sant)
    klyban skrev 2020-05-11 22:55:23 följande:

    Jag vet inte, då siffrorna var låga men blivit bättre.
    Kommer tyvärr inte ihåg siffrorna exakt, men förvånande dåliga var dom.
    Och det är en bra fråga varför det är en sak, men har inget svar för dig där heller.
    Det är väl nått man får trycka på mer i utbildningen sen fortsättningsvis.


    Här är de kurserna återkommande, inte bara innan man börjar jobba.

    Å andra sidan kan det ju snarare behövas läkarutbildning för att bedöma covidsmittade på äldreboende enligt tv4 ikväll. Och det tycks ju inte ske.
  • Anonym (sant)
    Anonym (.) skrev 2020-05-12 10:26:46 följande:
    Vi kan inte stoppa smittan.
    Fast det kan man ju. 

    Tycker vi borde bytt till Sydkoreas strategi medan det fanns tid.

    Nu krävs något större, eller känner du för att ha smittan cirkulerande i evighet. Skulle bara 5% av Stockholms befolkning vara smittade nu och i samma smittakt som sedan februari, så blir det ohållbart lång tid, nu är det väl antagligen så att smittan ökar takten gradvis och beroende på restriktioner förstås.

    Förstår du hur många år det handlar om som vi måste ha samma restriktioner för att hålla smittan på en "jämn nivå", det är absolut inte hållbart, inte för befolkningen och inte för vården.

    Och när smittan långsamt nått en viss nivå, kanske de första inte har kvar någon immunitet. 
  • Anonym (sant)
    AndreaBD skrev 2020-05-12 10:46:21 följande:
    Sydkorea har ju också nya smittade. Hittills få, men vi får se. 

    Och så som de har lagt sig in i människors liv och övervakat alla  - det skulle man inte acceptera i Europa. Orsaken att vi inte har en app ännu är ju just att det inte blir anonymt utan att det går att lista ut vem som är vem. 
    Det finns ju frivilliga appar dock.

    Och det är inte appen i sig som varit det som fungerat, det är den breda testningen och karantänen av smittade. Sydkoreanerna har i övrigt få restriktioner.

    Jag tror att om folk förstod vidden av hur lång tid det här kan ta, så hade betydligt fler velat ha en sådan modell. 
  • Anonym (sant)
    AndreaBD skrev 2020-05-12 10:58:15 följande:
    Men det fanns ju inte tester i Sverige. Så om det var en viktig del av det, så kunde vi ju inte göra det ändå. Visserligen har man även utvecklat snabba, enkla tester i Sverige och kanske hade man kunnat starta testning snabbt, men då utan att verkligen veta om man får rätt resultat. Det är lite riskabelt. Kanske hade de tur.
    De hade inte tur. De var förberedda och hanterade situationen på ett intelligent sätt.

    Det är skillnaden. 
  • Anonym (sant)
    FDFMGA skrev 2020-05-12 11:46:38 följande:
    Javisst, i praktiken skulle få om ens någon överleva en månads isolering - inte desto mindre skulle viruset stoppas.

    Ett annat alternativ är ju att förlita sig på att det kommer ett effektivt och relativt biverkningsfritt vaccin inom något år och under tiden med hjälp av massiv smittspårning och en partiell nedstängning av samhället som kontinuerligt anpassas till det så kallade R-värdet.

    Eller så kan man göra som i Sverige, förlita sig på att människor kan tänka själva, att det stora flertalet bryr sig om andra och förmår ta hänsyn, att det finns ett direkt samband mellan ekonomi, folkhälsa och liv och död.

    Personligen så tror jag förstås att Sveriges sätt att hantera smittspridningen passar oss svenskar, inte alla förstås, men det stora flertalet.

    Vi har ju redan flera coronavirus som mänskligheten lärt sig att samexistera med, som sannolikt var betydligt skadligare när de en gång tog språnget från djur till människa. Så kommer det nog att bli med sarscov2 också.

    Om ett antal år när man utvärderar effekterna av pandemin så kommer förmodligen antalet döda av covid-19 att vara långt, långt lägre en antalet som dog av de ekonomiska effekterna av nedstängningarna.
    Jag tror dock att många i Sverige tänker på detta som något kortvarigt, att snart allt är över, vilket det verkligen inte är. De tänker att de ska på semester som vanligt om ett par år sådär.

    Skulle det bli mest negativa utfallet av 5% smittade i Stockholm just nu, skulle situationen kunna pågå i många, många år. Det tror jag inte att folk i allmänhet förstår. 

    Visst kan man anpassa livet till detta över lång tid också, men tror verkligen inte att vården kan det.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin