• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-11-29 12:23:17 följande:
    Jag har aldrig sett ett svenskt äldreboende, bara servicehus för handikappade och sånt. Jag tror man har satsat på hemtjänsten i Sverige, vilket ju är bra, att folk kan bo kvar i sitt hem alltså. Men det räcker ju inte för alla. Och man måste även ha trevliga äldreboenden för de som behöver mer.

    Det jag har sett i Tyskland är sjukhusliknande komplex, indelade i enheter, med relativt personliga rum, men ändå mindre än vad jag förväntade mig, dvs. de måste ha en speciell sjukhussäng och de får inte ha egna handdukar eller sängkläder (för komplicerat med tvätten förstås). Sedan har de ju en del aktiviteter och gemensamma utrymmen. Men det skulle kunna förbättras en del också. Men det hänger mycket på hur mycket personal man har. 
    Och jag har sett tillräckligt många svenska äldreboenden för att dels förstå varför covid-19 kom att slå så hårt mot dessa och dels förstå att det kommer att ta lång tid att få till människovärdiga boenden även om den politiska viljan skulle finnas.

    Detsamma gäller också hemtjänsten om än i något mindre utsträckning.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2020-11-29 12:30:36 följande:
    Det är ju som det brukar vara: "Elaka E" som skrattar högst och mest åt sitt egenhändigt ihopknåpade hån och påhopp. Hur många personalrum eller middagar har man inte suttit på och fått tillsägelsen  "Har du ingen humor eller?" när man påpekar att det inte är OK. Här i tråden slipper man ju inte det heller,.

    Det verkar vara en röd tråd i tråden att det alltid ska finnas en person som det ska hackas på, är det inte AT så är det klyban och om detta inte funkar så ska någon annan utsättas - fy fan.
    Inte mycket att bry sig om mer än att det understryker fenomenet jag beskrev tidigare. Och ur den aspekten är det intressant eftersom fenomenet är så vanligt förekommande i en viss sorts politiska trådar.

    Ibland kan jag tycka att Trump har fått många epigoner här på Familjeliv.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-11-29 13:07:29 följande:
    Hur ser det ut där då? Kan du ge exempel på det som inte är människovärdig? 
    Ja, det påstås ju ibland att Sverige kanske är det land i världen där ålder och erfarenhet värderas minst, något som säkert också avspeglar sig i synen på dem som arbetar med äldre, den status yrkena har och de krav man anser att personalen behöver kunna leva upp till.

    Innan min förälder kom till ålderdomshem hade hen hjälp av hemtjänsten med bland annat handling och städning. Jag kan tycka att hemtjänstpersonalen ska veta hur en dammsugare fungerar, när man byter dammsugarpåse och hur man gör för att byta påse. Jag kan också tycka att personalen ska kunna följa en enkel inköpslista och det klassiska att den som har hemtjänst ska slippa möta nya ansikten nästan varje dag.

    Missförstå mig inte - det är inte personalens fel utan felet är nog allas, att vi accepterar att vi lever i en kultur där äldre blir satta på undantag.

    På de ålderdomshem jag har besökt har det endast undantagsvis varit möjligt att hitta personal som kan tillräckligt mycket svenska för att de ska förstå mig och jag dem. För mig är det å ena sidan helt ofattbart att kraven har varit så lågt ställda att man skapat miljöer där konsekvensen blivit att människor får avsluta sina liv utan möjlighet att kunna göra sig förstådda i vardagen å andra sidan är jag själv en del av den kultur som tillåter att detta fortgår och jag borde inte vara förvånad.

    Det förvånar mig heller inte att ålderdomshemmen kommit att bli isolerade öar avgränsade från övrig sjukvård i och med att åldrande "klassats" som en obotlig sjukdom. Därmed inte sagt att så stor andel av de covidsjuka inom äldrevården hade varit betjänta av intensivvård inom sjukvården men de hade varit betjänta av att bedömas individuellt och inte som i Region Stockholm avfärdats utifrån kollektiva kriterier.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-29 13:50:41 följande:
    Och här fortsätter du med din spännande analys av språkbruket i - den här sortens trådar - vad det nu är, samt vissa persons självkännedom i dessa trådar (om det nu är det du försökte uttrycka. 

    Förstår fortfarande inte vad dessa teorier har att göra med denna tråd, men eftersom du skriver om ryggmärgsreflex låter det som om du vill antyda att jag brukar hänga i dessa trådar du skriver om, och att jag brukar slänga ur mig dessa uttryck. Sitt gärna på din kammare och snickra på dessa teorier, men det skulle vara trevligare om du inte ständigt skriv om dessa konspirationsteorier här.

    Att ingen bryr sig om vad du skriver om en hittepågrupp, skulle jag snarast kalla en logisk slutsats än affekterat stilgrepp. Vi tar det igen - om jag skriver att alla Blablaister är trögfattade, tror jag att ingen bryr sig, eftersom Blablaister inte existerar. 
    Hmm, det skulle vara enklare för dig, tycker jag, att påpeka att du inte kan ta ansvar för att högerpopulister och rasister tar tillfället i akt att försöka surfa på den berättigade våg av kritik som finns mot Sveriges coronastrategi, d v s att du bara kan ta ansvar för din egen kritik.

    Personen som insinuerade att Sverige kulturellt står närmast kulturen i Menaländerna är numer avförd från forumet, för kanske tusende gången.

    Hen är nog snart tillbaka för att ge dig en uppåttumme eller två.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-29 15:07:26 följande:
    Ja, det är enkelt att påpeka att jag inte är högerpopulist, högerextremist, SD-anhängare, klimatskeptiker, GretaThatare, rasist, har en politisk agenda etc, och inte tycker om att bli ihopklumpad med dessa. Jag har påpekat detta ett antal gånger, men det fortsätter att komma inlägg fulla av svammel om högerpopulister etc som svar på mina inlägg. Obehagligt. 

    Jag tycker det skulle vara enklare för dig och en del andra, att inte skrika högerextremist så fort någon är kritisk mot Sveriges coronastrategi eller förespråkar munskydd. Vore också ganska enkelt att förutsätta att individer här inte tar ansvar för andra personers eller gruppers åsikter. 
    Jag tar bara ansvar för det jag skrivit.

    Jag har noterat att det ibland brister i språkförståelse, men jag kan inte erinra mig att jag påstått att du är SD-anhängare eller något annat av det du radar upp.

    Vad jag har gjort är att jag vid flera tillfällen påpekat gemensamma drag mellan högerpopulism och kritik av Sveriges strategi, förstår man inte den distinktionen kanske man ska syssla med egna språkövningar till morgonkaffet och förkovra sig i stället för ge uttryck för hur kränkt man blir.

    Men visst - jag tycker att en stor del av kritiken i den här tråden är lika okunnig och ogenomtänkt som snarstucken, men det innebär inte att jag anser att all kritik i den här tråden är detta.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-29 16:34:54 följande:
    Brister i språkförståelse ja .... vi tar det väl igen då - om flera inlägg som svarar på mina inlägg, svamlar om högerpopulism och drar paralleller mellan mina åsikter eller hur jag uttrycker dem och högerextremister eller högerpopulism, är det en obehaglig koppling mellan mig och högerpopulister. Samma obehagliga och generaliserande koppling har gjorts i svar även till andra här. Undrar vad denna tvångsmässigt upprepande sammankoppling beror på, och vad det har för syfte i denna tråd ...

    Om man inte förstår detta resonemang, borde man kanske skriva in sig på någon komvuxkurs i svenska och förkovra sig i läsförståelse till morgonkaffet, och till eftermiddagskaffet, middagen och kvällskaffet. 
    Klustertänkande, skulle jag vilja påstå.

    Det var därför jag föreslog en alternativ svarsmetod, att utgå från att de som skriver här är enskilda individer som enbart kan göras ansvariga för vad de själva skriver.

    Fundera gärna på detta som tilltugg till dina kaffepauser och till middagen där jag tolkar din text som att du avstår från kaffe. Det är inte det sämsta att lära sig att debattera bortom sandlådans gränser.
  • FDFMGA

    För övrigt har Sverige passerats av Slovenien på Worldometers lista över länder med högst andel coviddöda och Sverige återfinns numer på plats 24.

    Jag undrar var vi ligger vid den här tiden nästa år?

  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-11-29 19:14:00 följande:
    Patetiskt. 
    Nja, snarare parentetiskt - skulle jag åtminstone önska.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-29 19:44:21 följande:
    pyssel skrev 2020-11-29 12:11:14 följande:
    Det är ju som det brukar vara: "Farbror Allan" som skrattar högst och mest åt sin egenhändigt ihopknåpade ordvits. Hur många personalrum eller middagar har man inte suttit på och smålett lite artigt eller låtsats att man inte hörde, för att slippa "Har du ingen humor eller?". Här i tråden slipper man ju det, även om det kostar lite i en annan ände =)


    Aha, du menar att det är jag som är farbror Allan.

    Jag har nog ett helt annat perspektiv på företeelsen mobbning och översitteri än vad du har.Glad

    Lycka till med svenskstudiernaSolig
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-11-29 23:16:04 följande:
    Nej, sorry, såg fel. Det var visst minus. Men det är små skillnader överhuvudtaget och kan vara tillfälligt.
    Det ser väl ut som ett inte alltför katastrofalt resultat för Sverige, klart lägre BNP-tapp än genomsnittet.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin