• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-11-28 16:49:53 följande:

    Jag ser förresten att ännu en Gretatråd har skapats. Den här gången av en anonym som bestämt sig för att handla extra mycket i protest mot Greta ThunbergSkrattande

    Dessutom kunde jag snabbt konstatera det jag anade - att delar av kritikerklustret redan hittat dit.

    Det är intressant att pangdemismen lockar så många klimatskeptiker och/eller personer som leker tvärtomleken i förhållande till Greta Thunberg.


    Länk

    www.familjeliv.se/forum/thread/80793815-greta-thunberg-vill-inte-att-folk-handlar
  • FDFMGA
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-28 17:54:16 följande:
    Jag skulle gissa att c:a 4% av de som bor i öldrevården dött av Corona. Ett makalöst uselt facit utifrån att regering och myndighet försökt skydda dem.

    Undrar hur regeringens medlöpare hade reagerat i samma fråga om Alliansen regerat. Eller nej, det behöver jag inte undra över.

    Vi har det vi har. Små hånfulla ironiska kommentarer om att 0,6 promille av befolkningen förlorat sina liv. Rätt många i onödan. Siffran går snabbt mot 7000. 0,7 promille.
    Ansvaret för äldreboendena ligger på kommunerna - flest som dött där är det i Stockholms stad där man utvärderat hur äldrevården fungerat under pandemin och kommit fram till att kvalitetskraven efterlevts.

    Det är ju då de kvalitetskrav som det blågröna styret under ledning av KD satt.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-11-28 17:18:01 följande:
    Ja, om man skulle räkna hur många av de som bor på äldreboenden så kan det t.o.m. bli procent (kanske, jag vet inte hur många som bor på äldreboenden). Men utifrån Sveriges befolkning blir det just under en promille. 
    Även utan pandemi så är det många som dör årligen på äldreboenden.

    Jag gissar att en del av trådens debattörer inte riktigt förstår vilka det är som hamnar på äldreboenden och i vilket skick man är när man kommer till livets slutstation.
  • FDFMGA
    CarolusRex skrev 2020-11-28 16:13:03 följande:
    Hur kan du vara så dålig på att räkna, det är skrämmande att sånt existerar i dagens Sverige. Det är väl därför det går som det går.
    Det ser ut som det gick för dig i den här tråden som det brukar gå för dig här på Familjeliv.

    Men din bedömning var helt korrekt, anser jag - pangdemismen måste ju vara din likör så att säga och precis som i SD-trådarna blev det ett himla uppåttummande innan det tog slut.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-28 19:20:41 följande:
    Har detta något med COVID19 att göra? Vanför är det intressant? Har du en teori om att de som inte gillar Sveriges coronahantering även är klimatskeptiker och röstar på SD? Buntar du ihop dessa saker, bara för att allt inte är något du håller med om?
    Ja, indirekt, såtillvida att det finns så många beröringspunkter mellan stora delar av kritiken mot Greta Thunberg som person eller forskningen om klimatförändringar eller kritik mot Sverige som land eller kritiken mot våra politiska partier som inte anses förstå att SD har svaren, alltså likheter mellan dessa företeelser och kritiken mot Sveriges strategi, självklart inte all kritik - men den här tråden har kantrat över alltmer i häpnadsväckande okunnighet och ren populism och uppåttummar för insinuationer om att svensk kultur har mest gemensamt med kulturen i Mellanöstern och Nordafrika.

    Så visst - populism skyr alltid komplexa sammanhang och söker ett fåtal syndabockar och det är väl bland annat pangdemismen i ett nötskal.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-28 20:59:03 följande:
    Nu drar du slutsatser om pangdemismen, vilket är ett uttryck du hittat på själv, så ok, då kan du ju definiera detta hittepåord hur du vill. Ingen annan bryr sig.

    Det där om svensk kultur ... det började med att någon tyckte att man inte borde jämföra Sverige med Finland och Norge, utan med något land där kulturen är mer liknande. Då skrev någon ett ironiskt inlägg och undrade vilken land som hade mer liknande kultur, kanske MENAländerna. Verkar som om du missat detta. 

    Du kallar det beröringspunkter, andra skulle kalla det konspirationsteorier. 

    Ser fortfarande inte att frågan om Sveriges coronastrategi har något att göra med hattrådar om Greta T. Du kan gärna starta en egen tråd om dina teorier, om du känner behov av att diskutera detta. Lägg det gärna i sandlådan. 
    HmmSkrattande

    Det där med att ingen annan bryr sig i ett nästan oändligt antal varianter som ingen läser det du skriver eller ingen tycker om dig är ett av de vanligaste känslouttrycken i familjelivs populisttrådar.

    Jag brukar besvara det med frågan hur det kan vara möjligt att veta vad alla andra tänker och känner och sen är det nog så att jag inte påverkas särskilt av telepatklustrets tankenötter.

    Det hade förstås varit möjligt att i stället för att skapa en tråd till kritik av Sveriges pandemistrategi skapa en samtalsgrupp där alla hade strukit varandra medhårs. Nu blev det en tråd på forumets offentliga del, då kan det rentav hända att kritiken möter kritik - som t ex när det påpekas hur Sveriges lagstiftning fungerar eller hur den demokratiska decentraliseringen resulterat i olika suveräna beslutsnivåer, som stat, regioner och kommuner.

    Min åsikt är att en stor del av den kritik som förts fram i den här tråden är bottnar i okunnighet och inskränkt populism där man inte förmår se tillvaron i annat än svartvitt och där regeringen och FHM bär skulden till att vi drabbats hårdare av pandemin än våra grannländer.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-11-28 19:03:54 följande:
    Jo, jag vet. Min mamma är på ett äldreboende och det står så ofta nya kort på ett bord i korridoren som meddelar att någon på boendet har dött. 
    Ja, jag har också en av mina föräldrar boende på ett äldreboende och dessutom en annan släkting som betytt väldigt mycket för mig här i livet. Fel tempus kanske, borde väl skriva betyder - men jag har sett så mycket av den vårdformen att jag för mitt liv aldrig skulle vilja hamna där, att jag inte förvånas över att covid-19 slagit så hårt mot äldreboendena och att jag tänker på boendena som en budgetvariant av dödens väntrum.

    Kan det komma ut något gott av pandemins effekter på politiken så vore det att man inte bara i ord utan också i handling visar att sköra personer som levt ett långt liv har rätt till en människovärdig sista tid.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2020-11-29 09:52:06 följande:

    Så med den vaccineringen får vi fortsätta det nya coronalivet med social distansering ett tag till antar jag. Alla som inte blivit vaccinerade behöver ju fortfarande skyddas från de som kan bära på viruset.


    Ett värstascenario skulle vara om vaccinen enbart skyddar mot symptom - då skulle de vaccinerade sprida smittan till varandra och till ovaccinerade.

    En gissning är att det kan bli svårare att motivera personer som vaccinerats att fortsätta att hålla distans.

    Men det verkar ju som att en vaccinerad som smittas kommer att sprida smitta en kortare tid än en ovaccinerad som smittas gör.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-29 10:53:44 följande:
    Så om jag hittar på en egen kategori av människor, med egenskaper som jag också hittar på, och kallar dom Blablaister, då tror du att det är många som bryr sig om vad jag skriver om dem? Då är det många som tänker, men jag är ju en Blablaist, och nu blir jag riktigt arg? Så ja, jag vågar påstå att ingen bryr sig om vad du skriver om din hittepågrupp Pangdemister.

    Nu drar du återigen en parallell med FL populisttrådar. Vet inte vilka trådar du menar, och vad det står där, vill nog inte veta heller. Låter som ett led i din konspirationsteori. 

    Bottnar i okunnighet, ja det tycker nog många i denna tråd, fast kanske om andra inlägg än de du tänker på. 
    Mm, det är rätt vanligt i den här sortens trådar att vissa personer saknar förmåga att förstå vad man rimligen kan veta.

    Fenomenet förekommer i många olika varianter - vanligast är nog varianten "Ingen läser det du skriver" eller möjligen varianten "Alla tycker du är en sopa".

    Möjligen kan man tänka sig att vissa som använder sig av det affekterade stilgreppet förstår att de inte kan veta vad alla tycker - men att affekten har kommit att bli en ryggmärgsreflexGlad
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin