• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-07-15 10:12:49 följande:
    Så han menar att vi måste ha koll på allt samtidigt, antar jag?

    Mike Ryan verkar ju sympatisk, jag gillar irländare, hade en relation med en irländare i tre år. Men när jag lyssnat på några WHO-pressträffar, så tyckte jag att han brukar prata mycket runt omkring. Han kan hålla på med att prata läääänge om hur jobbigt allt är för folk och att han har förståelse för folks situation. ;) 
    Ryan menar att hanteringen av smittan inte kan vara politiskt populistiskt driven utan ska bygga på fakta och kunskap om risker för spridning.

    "Dr. Michael Ryan, a senior World Health Organisation official has called for comprehensive, data-driven COVID-19 public health strategies, and not a politically-driven decision-making process as schools reopen.

    Ryan, Executive Director of the WHO Health Emergencies Programme, said this while responding to questions from reporters at the regular WHO news briefing in Geneva.


    He said: “we can’t play Whack-a-mole. We need to be able to walk and chew gum at the same time”.


    The senior official said that the topic of school reopenings had become a “political football”, which was not fair on children.


    “Decisions must be made on data and an understanding of the risks. There needs to be a sustained commitment to suppressing the virus. If we can suppress it, then, schools can open safely.” 

    Politiska utspel i symbios med press/medias egna logik kan skapa stormar och med det politisk påverkan - pressetiska regler är ju tänkta att hantera dessa saker på ett ansvarsfullt sätt, men inte alla politiker kan hantera detta på ett ansvarsfullt sätt. Då drevet går ...

  • Padirac
    klyban skrev 2020-07-15 13:30:38 följande:

    Har inget med dataspel och göra initialt, utan ett nöjesfält spel där man har en klubba och 5-7  hål framför sig, där en mullvad sticker upp huvudet och så får man poäng för varje man slår och hinner slå.(För dom är snabba dom rackarna ;) )


    Som sen blivit till ett ordspråk att man gör ett arbete på en speciell plats för fixa nått, sen dyker bara problemet upp på ett annat ställe.


    Drömde för andra natten sedan starten att man hade fått COVID-19, denna gången rann det ur näsan som en störtflod.


    Klassiska 5-kampsgrenar på Liseberg och Gröna Lund -  Huggkubben/Woody heter de där.

    Var rädd om de runt omkring nu - symptom: stanna hemma, inte ut på stan

    Det är ganska mycket pollen - gräs håller på sedan ett tag och så kommer gråbo nu.
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-07-15 14:20:07 följande:
    Nej, viruset kommer aldrig att försvinna. Men förhoppningsvis kommer det att bli mindre aggressivt med tiden och förhoppningsvis så kommer man att få fram ett vaccin som hyfsat skyddar er som tillhör riskgrupperna. AstraZenecas försök är ju hittills inte helt misslyckat. Det skyddar inte mot infektion och inte heller mot smittspridning men däremot verkar det som att det gör så att viruset stannar i de övre luftvägarna.
    Ja, viruset kommer att finnas med oss under en lång tid, väldigt lån tid - det kommer säkert också att att ha muterat i framtiden. Kanske ska så gott som alla bli sjuka en eller fler gånger under åren som kommer. 

    På något sätt kommer vetenskapen att lyckas med ett motmedel mot coronavirus, kanske inte med livslång immunitet och kanske inte i år eller nästa år eller åter efter det.   

    Det Ryan säger är att det inte går att spela med barns liv genom att politisera hanteringen genom att hålla på med whack-a-mole i fråga om bekämpningen av smittspridning, det behövs en större datadriven strategi.

    All rapportering verkar vara fokuserad på lite olika saker som lyfts fram i media, så vad den exakta frågan var om skolöppningar och vad det exakta svaret var är inte helt klart 
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-07-15 16:14:04 följande:
    Det har jag stor förståelse för.

    Vad man egentligen skulle behöva göra, tror jag, är att testa vaccinet mot riskgrupper - men det låter sig nog inte göras av etiska skäl. i och med att det tycks vara immunförsvaret som skenar för de som blir riktigt sjuka så kan man fråga sig om det kanske kan vara betydligt mer frekvent med oönskade reaktioner på vaccinet i form av biverkningar eller i form av reaktion när man blir smittad av sarscov-2 bland de som tillhör riskgrupperna.


    T-celler har ett långvarigt minne för smittoämnen de gett sig på tidigare och de som varit allvarligt sjuka har nog utvecklat T-cellsimmunitet överlag.

    Viruset muterar ju hela tiden, men du syftar väl på större förändringar. Ja, någon gång i framtiden har det säkert förändrats så mycket att immunförsvaret bara delvis känner igen viruset. kanske vi då räknar in sarscov-2 bland de andra coronavirusen som ger oss förkylningar.
    Ja, T-cellsrespons i någon omfattning verkar enligt visa uppgifter finnas kvar väldigt länge. Personer som redan drabbats av ryska snuvan som kom till oss 1889/90 var trots sin ålder (+70) mindre sjuka av asiaten i slutet på -50talet till skillnad från de som inte drabbats av ryska snuvan. - i någon mån. läste jag här om dagen någonstans.

    Jo, jag menade större förändringar sett över 10 eller 20 eller 40 år eller mer. Om vaccin kan ge långvarig immunitet för SarsCov2 i nuvarande form eller om det handlar om återkommande doser för att minska de allvarliga sjukdomsförloppen får vi se under tiden som kommer. 

    Hur som helst ser jag detta tillstånd som det nya normala en inte kort tid framåt. En ev flockimmunitet - tidsbegränsad eller inte - tror jag inte finns detta år.  Om en flockimmunitet kan påverka i vilken riktning mutationer rör sig vet jag inte. Men de mildare varianterna lär inte ha ngn större chans att multilipliceras ...
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-07-15 17:01:05 följande:
    Bra av Thomas Gur i GP i dag.
    Tyvärr förklarar inte TG hur han finner att det är det totalitära stater som 'genom sina lögner och förtryck' ger upphov till pandemier och smitta. Svininfluensan på 00-talet hade sitt urprung i produktionsförhållanden i Mexico och hade inte 'med lögner och förtryck' att göra.

    Sen tror jag att det i tråden har visats att Sverige hade en större utbredd smitta än våra grannländer - men vem behöver bry sig om petitesser som sakförhållanden - det är ett starkt emotionellt upprop han gör!

    Saklighet hade varit bättre för både läsare och skribent i detta fall.
  • Padirac
    Anonym (. 3) skrev 2020-07-16 13:11:52 följande:
    Jag vet.
    Det är svårt att bli trodd för att det är så huvudstupa idiotiskt.

    Det jag till slut gjorde var att fota hyllorna med "handspriten" som i själva verket var träsprit och spolarvätska.
    Sen snodde jag en flaska av var vätska och gav dem till några andra personer med mer inflytande än vad jag har och gav dem fotona.

    Efter det har chefer och kommunförvaltningen helt gått under jorden. Den kommunikation som finns är endast muntligt, inget ska gå att bevisas.
    Koncentrerad spolarvätska innehåller mycket riktigt tillräckligt med Etanol för att kunna användas desinfektion.  

    Träsprit som är Metanol torde ha samma desinfekterande effekt som Etanol, men Metanol rekommenderas inte att användas som handdesinfektion pga att det är giftigt för människor också då det upptas genom huden.

    Att etanolhaltiga eller andra desinfekterande vätskor ersätter handsprit då det är brist på just handsprit är en bra, lösning - men det får naturligtvis inte vara hälsovådliga ersättningsvätskor. 
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2020-07-16 17:11:13 följande:
    Visst, minns Expressens tips "Gör din egen handsprit" från den forntid då krisen var ny: Spolarvätska, lite vatten och glycerol, om jag minns rätt.

    Men det är ingen brist på handsprit - etanol - numer och nog ska en kommun kunna klara av att köpa in den riktiga produkten.

    Och det väsentliga i berättelsen var väl hur man använde skyddsutrustning, tycker jag.
    Ja, att dela på munskydd för att ev skydda vårdtagare är väl att se som att ev sprida smitta mellan kollegor. Många munskydd har som jag förstår det en begränsad livslängd på timmar eller per vårdtagare.

    Som du skriver, det ska inte vara samma brist på skyddsmateriel som det var initialt - men det hindrar inte att det säkert fortfarande finns materiel från den tiden kvar i verksamheter. Sen kanske det behövs inspektioner för att se till att regelverk efterlevs och någon måste säkert ropa och vinka lite för att det som är fel ska bli rätt.

    Förhoppningsvis kan man ta det vidare till arbetsmiljöombud/-ansvariga, fack, IVO eller i sista hand arbetsmiljöverket om det inte sköts.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-17 16:02:35 följande:

    Nja tydligen förstod inte stylisten att hon var smittad, trodde det var allergi, men skydd var obligatoriskt där. Utan masker hade de smittat flera kunder antagligen.

    eu.news-leader.com/story/news/local/missouri/2020/05/29/missouri-hairstylist-coronavirus-springfield-great-clips-salon-shut-down/5281967002/


    Om stylisten stannat hemma då hon hade symptom hade färre smittats.

    Hade stylisterna mask?
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-17 19:01:16 följande:
    Ja, de bar mask. Hon fick höra av sjukvården att det var en allergi, så arbetade därför, och på jobbet var det masktvång.

    Nu hade ju den första damen (står inte så mycket om den andra) faktiskt en del symptom (som sjukvården först sa vad allergi). Ok, så nu är teorin att det inte är så smittsamt? Trots nya fallet i Kina där en granne till en smittad blev sjuk genom att använda samma hiss, osv. Ok ... Allt för att förneka att masker kan skydda mot smitta. 
    Visst smittar det - det tror jag inte någon förnekar.  Inte heller ser jag att någon förnekar att masker kan skydda mot smitta. Däremot diskuteras maskers vara eller inte vara för gemene man ute på stan.  Det är inte så enkelt att en mask löser alla problem. FHMs strategi är att om man har symptom stannar man hemma.  

    Om jag läste rätt hade enbart hennes kollega blivit smittad på salongen och sen hade hennes familj blivit smittad - det är så vitt jag förstår väldigt olika hur mycket det smittar och det har framför allt med  exponeringen att göra och en massa idag okända faktorer.  

    Eftersom hon hade symptom ville hon bli kollad, men blev hemskickad med antihistaminer vid första besöket .. nästa läkarbesök gjordes ett PCR-test 'bara för att' då de inte heller trodde det var Covid19.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin