Inlägg från: Profytiom |Visa alla inlägg
  • Profytiom

    Varför valde Sverige ett slappare regelverk kring corona?

    Är det för att vi i Sverige lever ganska isolerade från varandra ändå som det är? Eller tänkte man att svensken ändå är så pass bra på att följa rekommendationer från myndigheter? De flesta länder har ju valt en betydligt hårdare linje, till och med våra grannländer.

  • Svar på tråden Varför valde Sverige ett slappare regelverk kring corona?
  • Profytiom
    Anonym (Anonym 666) skrev 2020-04-19 09:59:41 följande:

    Ja, svenskar är generellt bra på att följa statens riktlinjer och dessutom kommer man psykologiskt längre med frivillighet än tvång.


    Sant! Förtroendet för Löfven har ju ökat anmärkningsvärt under denna kris. Många har nog underskattat honom, han vet hur man ska använda en kris till sin fördel.
  • Profytiom
    Anonym (Tror) skrev 2020-04-19 09:56:33 följande:

    Var det inte för att de tyckte Englands strategi verkade vettig med förmodan flockimmunitet, och började följa den? Vartefter skärptes restriktionerna, men man valde att inte följa England när de därefter valde att stänga ned. Troligen ansåg de inte att Svenskar var lika Engelsmän som har en kultur att sitta på pubar dagligen efter jobbet. Vilket därmed inte skulle orsaka samma katastrof i Sverige som det gjorde för England att ha öppet.


    Ja det kan stämma. Sen är Sverige det land som har flest ensamhushåll i hela världen.
  • Profytiom
    Barbro45 skrev 2020-04-19 10:09:15 följande:

    Det är naivt att tro att viruset försvinner om vi bara håller oss alla i karantän tillräckligt länge. Vi ser reaktionerna i Sydeuropa där de praktiserat en rätt radikal lockdown, nu när dödstalen går ner höjs röster om att lätta på restriktionerna. Nu är många människor sugna på att äntligen få träffas, umgås, hålla bröllop, shoppa. Smittspridningen går igång igen. Nu är det omöjligt att komma med ytterligare en lockdown. 


    Det minst dåliga alternativet är att försöka dämpa smittspridningstakten så att vården hinner med, där har vi lyckats, att skydda de sårbara (där har vi misslyckats). Misslyckandet där anser jag bero på att vi inte varit villiga att satsa resurser på våra äldre, nej låg skatt och lägsta bud har gällt.


    Fast det verkar vara väldigt oförutsägbart överhuvudtaget det här viruset tycker jag. Till och med de med kunskap om olika virus verkar ha svårt att förutsäga orsak och verkan kring detta virus. De senaste uppgifterna till exempel är ju att man inte skaffar sig någon immunitet till viruset. Men om jag bara använder mig av mitt primitiva sunda bondförnuft så borde ju isolation från andra minska spridningen av viruset, och att man särskilt isolerar de med symptom så de får ha sitt sjukdomsförlopp i sin ensamhet och sen bli friska utan att ha spridit det vidare till någon annan.
  • Profytiom
    Anonym (Följer inte) skrev 2020-04-19 10:11:18 följande:

    Men detta stämmer inte. I tidningarna kan man senast i dag följa hur tusentals människor trängdes i Stockholm i helgen. Hur kan det vara att lyssna på sin regering.


    Ja det finns ju alltid människor som inte lyssnar. Men jag som bor i Stockholm och åker lokaltrafik till och från jobbet varje dag märker en otroligt stor minskning av antal resenärer och folk som vistas i offentliga miljöer. Men det är ju ofta de som missköter sig som syns och blir uppmärksammade. De flesta verkar sköta sig skulle jag säga.
  • Profytiom
    Barbro45 skrev 2020-04-19 10:10:55 följande:
    I de allra flesta länder får sittande regering ökat stöd i samband med kris eller krig. En väl känd effekt. Vi får en gemensam fiende att kämpa mot.
    Ja det finns nåt talesätt från Kina att i en tid av kris så kan det innebära många positiva möjligheter. Kommer inte ihåg ordagrant hur det lyder.
  • Profytiom
    Anonym (Elin) skrev 2020-04-19 10:10:42 följande:

    Jag tror att det är ganska komplext. Men svenskens levnadssätt och att vi inte är så trångbodda har säkert spelat in som en del.

    Men sen tror jag att de från början trodde att fler människor förstod vad en myndighetsrekommendation och allmänna råd från en myndighet innebär. Att fler hade koll på myndighetsspråk. Det har de ju fått förklara. Särskilt för utländska observatörer har nog själva språket inneburit en del misstolkningar. De var i te helt pedagogiska i bröjan, men har nog lärt sig en hel del längst vägen.

    Men jag tror också att hur lagtsiftningen är utformad spelat roll. Att lagstifta om folksamlingar i enlighet med ordningslagstiftningen är relativt enkelt, att ta bort skolplikt eller förbjuda människor att resa fritt inom landet (som ju de facto är en mänsklig rättighet) är svårare.

    Men jag tror också att man har en pedagogisk poäng. Man tror att viruset kommer finnas kvar länge och då kommer inte förbud räcka. Då tror man stt det är centralt att människor själva ser allvaret och tar stort eget ansvar. För hur man än gör kan man inte lagstifta om allt och då behöver man ha med folks egenansvar i gråzonerna. Så det tror jag varit en vitkig anledning.

    Jag tror helt enkelt att man tror väldigt starkt på modellen att vuxna människor tar stort eget ansvar, att det är mest effektivt i längden.


    Ja det är ju det som alltid är det stora dilemmat. Staten har ju alltid varit lite som vår förälder, och vi svenskar har ju alltid varit kända för att vi lyssnar på staten. I Sydeuropeiska länder är man generellt mer "olydig." På 60 talet i Sverige ville ju staten till och med förmana befolkningen hur många brödskivor vi skulle äta per dag. Därför blir jag förvånad att staten i detta fall har valt en slappare inställning. Men det kanske är just för att man har en stor tilltro att svensken kommer följa förordningarna.
  • Profytiom
    Anonym (Tror) skrev 2020-04-19 10:26:08 följande:
    Ett annat väldigt stort bekymmer är ju de asymptomatiska virusspridarna. Inte så lätt att stanna hemma från jobb om man inte alls känner sig sjuk. 
    Ja det är ju därför man måste vara aktsam även fast man är symptomfri.
  • Profytiom
    Anonym (Anonym 666) skrev 2020-04-19 10:22:05 följande:
    Alla fattar inte det där med "rekommendationer" och liknande, då tänker en del att de får göra som de vill. Tekniskt sett ja, men då är det på egen och andras risk. Följer man inte de riktlinjer som finns kan man faktiskt döda någon, eller ganska många personer, beroende på hur mycket man rör sig i samhället. Med tanke på inkubationstiden kan ingen säga "ja men jaaaag är frisk!" för det vet man inte förrän ungefär en vecka senare, och då kan det vara för sent. Det finns många egoister som visar upp sitt fula tryne nu, och sedan en stor grupp som inte fattar allvaret.
    Ja vi har ju gått mer och mer åt ett egosamhälle, så det kanske kan komma något positivt ur denna kris. Att folk börjar inse att man inte kan ta något för givet. Men jag upplever som sagt personligen att det är betydligt mer folktomt i lokaltrafiken och på offentliga platser. Jag har tyvärr inte ett jobb där jag har möjlighet att jobba hemifrån. Samt har inte råd att skaffa bil. Så jag är tvingad att åka kollektivt.
  • Profytiom
    Anonym (Kunskapsimmunitet) skrev 2020-04-19 10:23:26 följande:
    De senaste uppgifterna är att man inte är säker på att antikroppar skapar immunitet, det finns däremot andra mekanismer på cellnivå som kan skapa immunitet. Hur det förhåller sig vem ingen ännu med säkerhet.
    Ja men det verkar ju råda oenighet forskarna emellan. Anders Tegnell anmärkte ju på att det var ett dumt uttalande att kroppen inte skapar immunitet mot viruset. 
  • Profytiom
    Tecum skrev 2020-04-19 11:08:08 följande:

    Orsaken till att Sverige valde sin egen väg är dels att man har större tro på att människor klarar att följa råd och anvisningar (vilket är tveksamt),dels för omsorg om ekonomin, Man vill inte stänga ner då det drabbar anställda och företag hårdare, och i slutändan staten. Vilken väg som är rätt återstår att se.

    Men man borde satt Stockholm i karantän och stängt ner stan helt. Så gjorde finnarna med Helsingfors och de har också väsentligt färre döda än Sverige. Verkar också som att stockholmarna är de som är sämst på att följa råden från myndigheterna. Eller om det bara ser ut så i media?


    Om vi använder ren matematik så är det rätt logiskt att det rör sig mest människor ute i Sveriges största stad. Även under coronatider. Det är fortfarande en gigantisk skillnad mot hur det brukar vara.


    ">

Svar på tråden Varför valde Sverige ett slappare regelverk kring corona?