Inlägg från: Anonym (förälder) |Visa alla inlägg
  • Anonym (förälder)

    Han vill inte ha barnet längre, kan jag behålla det?

    Anonym (Marie) skrev 2020-04-05 08:42:08 följande:

    Jag ville ha råd från lagkunniga.

    Ni som hoppar på mig, hur skulle det ens gå till om jag ger henne barnet? Han vill ju inte, jag kan väl knappast bestämma att hon får barnet hur som helst? Planen var ju att han registreras som pappa och hon sen adopterar ?hans? barn, men vägrar han så går det ju inte.

    Mamman är inte en oskyldig part i deras problem heller.

    Jag har inte gjort något fel, men jag orkar inte mer svängar nu! Jag mår jättedåligt av det här och ångrar att jag ens gick med på det, jag har ingen egen önskan att behålla deras barn, men mina nerver tål inte mer skit. Behåller inte jag barnet hamnar det antagligen i systemet så vitt jag förstått och det vill jag inte.


    I Vilket land gjorde ni  allt? olika länder har olika regler, ni fick väl info ifrån kliniken där ni gjorde inseminationen?

     Ni har väl skrivit någon form av kontrakt? Alla kliniker följer ju regler
    men kan vara olika om ni gjort det i  tex Georgien, Ukraina eller USA där många surrogat görs
    .
    Pappan kan inte dra sig ut för att han kommer ju att registreras som pappa.
    Bor ni alla i Sverige måste du ju uppge vem som är pappa till barnet och han registreras, visst han behöver ju inte träffa barnet men han kommer ju att bli underhålls skyldig och han är pappa vare sig han vill eller ej precis som andra män vars fru/sambo/flickvän/ons blir gravida och behåller barnet.

    Så det är för sent för honom att dra sig ur nu. 
    Vad trodde han? 
    Han blir pappa nu vare sig han vill eller ej.
    Tyvärr kommer ju hans fru i kläm nu.

    I de flesta fall när surrogat sker är det inte den kvinnans ägg i paret som anlitar surrogat då det ofta är så att hon inte kan får barn utan klinker tar ägg som donerats.

    Nu vet man vems ägg det är så det finns inga riktiga lagliga riktlinjer för det.
    Hur står det i ert kontrakt, har du tagit emot mer pengar än vad dina omkostnader är? 

    Ta kontakt med familjerätten så får du juridisk hjälp.
  • Anonym (förälder)
    DVQ skrev 2020-04-05 10:00:07 följande:
    Enligt svensk lag är du förälder till barnet, precis som du säger.

    Min gissning är att det skulle vara ett mycket gott utgångsläge för dig i en eventuell vårdnadstvist om barnets biologiska pappa inte var intresserad.

    Bland annat sådana här situationer är för övrigt anledningen till att jag anser att surrogatmödraskap ska vara förbjudet.
    Anonym (Vidrigt) skrev 2020-04-05 09:05:53 följande:

    Det barn du bär på som inte är ditt även fast du har juridisk rätt HAR EN BIOLOGISK mamma som vill ha detta barn, som har betalat för allt runt omkring och som trodde kunde lite på dig tills du har valt att behålla någon annans barn som vill ha sitt barn. Det är så äckligt gjort av dig. Du lämnade ut din kropp av egen vilja till en kvinna som inte kan bära sitt egna barn och du väljer då att ta hennes barn bara för att juridiken är på din sida.

    Fy fan! .


    En fråga: om jag donerar ägg till en kvinna som inte har egna fungerande, får jag då kräva tillbaka barnet om jag skulle ångra mig?

    Eller är det bara ibland som det är jätteviktigt vem som är äggdonator?

    En fråga: om jag donerar ägg till en kvinna som inte har egna fungerande, får jag då kräva tillbaka barnet om jag skulle ångra mig?

    Eller är det bara ibland som det är jätteviktigt vem som är äggdonator?
    Nej donerar du spermier eller ägg är du donator och kan inte kräva något.
    Däremot har barnen när dom fyller 18 år rätt att få veta vem donatorn är men donatorn kan aldrig bli juridisk förälder.
    Man är bara donator.
  • Anonym (förälder)
    DVQ skrev 2020-04-05 14:25:04 följande:
    Nej, just det. Det var en retorisk fråga till personen som ansåg det vidrigt att ts som är mamma till barnet enligt svensk rätt, blir vårdnadshavare och inte personen som donerat ägget.
    Ok jag förstår vad du menar.
    Dock i detta fall har ju inte någon donerat sitt ägg för att hjälpa andra utan låter en annan kvinna bära sitt ägg så situationen är ju lite annorlunda.
    Men enligt svensk lag är TS mamman  eftersom hon bär och föder barnet, det hade varit annorlunda i Tex USA där surrogat är tillåtet om det görs på kliniker.

    Surrogat är en inte lätt juridiskt, när man gjort inseminationen borde
    ingen kunna ändra sig som pappan vill göra, en graviditet man går med på 
    är ju en graviditet både om det är som "vanligt" eller via surrogat.
  • Anonym (förälder)
    Anonym (Marie) skrev 2020-04-05 16:06:36 följande:

    Nej, bara nej, jag är verkligen inte intresserad av något gemensamt föräldraskap med någon av dem. Ska jag ha barnet ska jag ha det själv, annars får de hålla sin del av avtalet.

    Det handlar inte om några moderskänslors vara eller icke vara från min sida, jag vill bara barnets bästa.


    Fast pappan kommer att vara pappan juridiskt även om han inte vill  ha umgänge, du får ensam vårdnad men han kan när som helt ändra sig och vilja ha umgänge med barnet och det får han rätt i.
    Barnet kommer alltid ha rätt till sina föräldrar.
    Barnet kommer ju med all sannolikhet att vilja veta mer om sin pappa i framtiden, du blir mamma och vårdnadshavare men kvinnan vars ägg du bär kommer att ses som donator och barnet har alltid rätt att få veta allt om den personen och rätt att söka upp den och det är stor chans att barnet när det blir äldre kommer att vilja vet mer om bägge.
    Det gäller för alla som donerar ägg eller spermier, barnet har alltid rätt att få veta vem det är och rätt att söka upp personen.
    Detta gäller i Sverige, andra länder har andra regler.

    Men återigen, ni måste ju ha gjort allt på någon klinik utomlands och skrivit någon form av kontrakt.
    När du väl blivit gravid borde det inte finnas någon chans för "föräldrarna" att dra sig ut.

    Det var väldigt mycket skriverier för ett par år sedan om ett australienskt par (tror dom var det) som hade gjort surrogat i Indien eller något annat land.
    Det blev tvillingar men pojken hade downs syndrom så dom ville inte ha honom utan hämtade bara flickan.
    Efter det har alla kliniker skrivet om avtalen, man ska inte kunna göra så.

    Surrogat är ju som alla vet förbjudet i Sverige men många par gör det utomlands, det är nu vanligare med att man anlitar surrogat än adoption i Sverige,
    surrogat har alltså gått om adoption för svenska par.
  • Anonym (förälder)

    Men återigen, ni har väl gjort allt via en klinik och då finns det regler hur allt ska gå till och ni måste ha skrivit ett kontrakt och där står det ju vem som givit sperma och ägg, bägge är kända.
    Som sagt det vanliga vid surrogat är att det är den blivande pappans spermier men en okänd ägg donator då det ofta är så att kvinnan inte kan bli gravid, det är det inte i detta fall, här är både sperma och äggdonatorerna kända.

    Ts kommer att registreras som mamma men mannen kommer att registreras som pappa, du kan inte mörka det eftersom det finns papper på det och i din förlossningsjournal kommer det stå att du fått donerade ägg.
    Alltså kan du inte uppge fader okänd.

    Pappan kan inte dra sig ur, det enda han kan göra är att vägra träffa barnet men han kommer att bli registrerad som pappan och få betala underhåll.
    Du kommer att få ensam vårdnad men han kan när som helst begära umgänge och även gå till rätten angående delad vårdnad. Det behöver han inte få men umgänge kommer han att få så länge han inte är kriminell.
    Men tiden kan han begära varannan vecka och kommer dom att fortsätta sitt förhållande kan det bli så att du får dela tiden med barnet med dom.
    Men även om dom inte gör det kan alltså pappan kräva umgänge.
    Det blir konstigt att pappan som givit sina spermie obligatoriskt blir pappa medans kvinnan som givit sina ägg inte blir det men så är situationen eftersom det inte är lagligt i Sverige utan anlitar man surrogat blir den som föder barnet registrerad som förälder tillsamman med pappan och sen måste kvinnan (som i det här fallet)
    adoptera (det som egentligen tillsammans med pappan är hennes biologiska barn)

    Men i praktiken skulle det alltså kunna bli så om du behåller barnet att pappan begär umgänge på halva tiden tillsammans med sin fru vars ägg du fått och att du alltså får dela tiden med dom som då egentligen är dom biologiska föräldrarna även fast du fött barnet.

    Det är ju just sådana saker som kan uppstå som gör att man måste tänka igenom allt och skriva ordentliga kontrakt, vilket kliniker gör.
    Pappan kan alltså inte dra sig ur.

    I andra länder där det är lagligt som USA, finns andra regler än i Sverige.

  • Anonym (förälder)
    DVQ skrev 2020-04-06 16:12:57 följande:
    Det spelar ingen roll vilka regler kliniken hade. I Sverige gäller svensk lag och enligt den är ts och pappan/spermiedonatorn barnets föräldrar.

    Att kvinnan som donerat ägget är känd gör henne inte mer till barnets mor juridiskt sett.
    Men det är ju just det jag skriver, i Sverige är det ts som blir registrerad som mamma, men mannen blir registrerad som pappa.
    Han kan inte dra sig ur hur mycket han än vill, han kan inte ändra sig.
    Det enda han kan göra är att vägra träffa barnet men han kan inte avsäga sig föräldraskapet.
    Han kommer att få betala underhåll.
    Så därför refererade jag till kontraktet dom skrev på den kliniken där dom gjorde inseminationen. 
    Men jag förklarade samtidigt att i andra länder där surrogat är tillåtet gäller andra regler men i samtliga länder inklusive Sverige kommer mannen att registreras som pappan.

    Jag skriver alltså att när man gör surrogat blir mannen som ger spermier alltid registrerad som pappa/förälder medans kvinnan som ger äggen inte blir det i alla länder.

    I Sverige blir det alltså ts och mannen som blir föräldrar därför var planen att kvinnan vars ägg dom använde skulle adoptera, så som det alltid görs i Sverige när surrogat görs av svenska par utomlands.

    Kvinnan vars ägg (ts kompis) kan inte kräva att blir förälder utan kan bara bli förälder genom adoption (av sina egna ägg)

    Men mannen som nu verkar ångra sig (men inte kan juridiskt)
    kan när han vill om ts behåller barnet som sitt kräva umgänge och det kommer han att få om han som sagt inte är kriminell.

    Ts kan inte ha barnet för sig självt även om hon vill, sen kan ju mannen som sagt strunta i att träffa barnet.
    Men om nu mannen vill ha umgänge med sitt barn och han och hans fru fortsätter att hålla i hop kan det alltså bli så att ts får dela umgänget om barnet med mannen och kvinnan , barnet som då är en produkt av deras spermie och ägg, barnet bär deras arvsmassa och är deras biologiskt.

    Ts blir förälder på samma sätt som kvinnor som fått ägg donerade till sig (okända donatorer) och som män blir föräldrar genom spermiedonation(okända donatorer.)
    Dom blir juridiska föräldrar precis som folk som adopterar, man blir förälder 
    genom adoption.
    Man är förälder lika mycket som alla andra men man är inte biologisk förälder och det spelar ju som helst ingen roll.

    Men i ts fall kan det bli väldigt konstigt om ts behåller barnet och mannen vill ha umgänge och som sagt fortfarande är tillsammans med kvinnan.

    Då får som sagt ts dela barnet med dom vars ägg och spermie barnet kommer ifrån, det blir ju en jätteovanlig situation.
    Det är därför man måste tänka igenom surrogat väldigt noga innan man gör det och speciellt om man känner varandra.
    Det vanliga är ju att man använder sig av en okänd surrogat som kliniken väljer ut.
     I detta fall är det alltså vänner till ts som har bett henne om hjälp, det är en ovanlig situation.

    Att jag refererar till kontraktet är att mannen och kvinnan skrivit kontrakt med ts och därför kan mannen inte avsäga sig föräldraskapet.
    Ts kan heller inte uppge fader okänd då han skrivit på surrogatet.
  • Anonym (förälder)

    Men ts vad säger mannen?
    Han vet ju att han inte kan avsäga sig föräldraskapet så vad är det han säger att inte vill längre?
    Han kan inte dra sig ur.
    Vad tycker han ska ske?
    Han måste ju att kommit med något förslag på vad som ska göras.
    Vill han att du ska ta hand om barnet och han bara betala underhåll utan att träffa barnet?
    Eller vill han att även du ska avsäga dig föräldraskapet och adoptera bort barnet?

    Det hela är väldigt oklar och du måste ju få veta vad han menar och vill
    innan du kan ta ställning till något.

    Du kan också ta kontakt med familjerätten.

  • Anonym (förälder)
    Anonym (Sanna) skrev 2020-04-06 17:25:05 följande:
    Vad menar du med detta? Vilken skilllnad gör ett kontrakt menar du? Om han efter en faderskapsutredning fastställs vara fader kan han inte avsäga sig faderskapet oavsett om han har kontrakt eller ej.

    För övrigt är det ts (den som föder barnet) som är biologisk moder.
    Ts blir inte genetisk mamma, det kommer att stå i förlossningsjournalen att hon fått äggdonation.
    Men självklart är alla som får äggdonationer eller genom adoption lika mycket föräldrar som dom vars barn har kommit med föräldrarnas ägg och spermie
    men man måste skilja på genetisk förälder och juridisk förälder.

    Åter igen jag refererar till kontraktet där han skrivit på för surrogat och han kan därför inte avsäga sig föräldraskapet som ts säger att han vill.

    Ts skrev att hon bara ville ha barnet om hon fick ha det självt och då skrev jag att hans namn redan finns på ett kontrakt så hon kan alltså inte uppge fader okänd om han nu skulle vilja det.
    Men det har inte ts sagt att hon ska heller men det är alltså inte möjligt för mannen att be henne att göra det då han redan skrivit på ett kontrakt.
  • Anonym (förälder)
    Anonym (svårt läge) skrev 2020-04-06 18:25:52 följande:
    Det kommer bara stå i förlossningsjournalen om TS (eller möjligtvis någon annan) berättar det. Annars kommer alla förutsätta att TS är genetisk förälder. Ingen kommer att forska i hur TS blev gravid.
    Alltså man ska uppge om man har använts sig av donator, 
    man får inte utesluta sådan information.
    Det handlar om att barnet alltid har rätt att veta sitt ursprung och att det handlar om medicinska uppgifter.
    Barnmorskan borde redan har frågat ts om graviditeten och då ska ts uppgett att hon tagit emot äggdonation.
    Det gäller både om man använt sig av äggdonation eller spermiedonation.
    Det är uppgifter som barnmorskan ska få information om.
  • Anonym (förälder)
    Anonym (svårt läge) skrev 2020-04-06 18:54:29 följande:
    "Man ska" innebär inte automatiskt att det blir så. Rätt många som tex undanhåller uppgifter om otrohet.
    Så här är det, ett barn som blir till antingen genom spermiedonation eller äggdonation har alltid rätt att veta det.
    Det kan även behöva veta det av medicinska skäl.

    När man blir donator oftast då att män t ex ger spermier men även kvinnor donerar ägg men det är krångligare blir du ju aldrig på något sätt ansvarig eller involverad i för donatorn okända barn, man får inte ens veta om hur många om ens några alls barn har blivit till men barnet har rätt att söka upp dig för att få veta
    saker om "sitt ursprung" om du inte vill det kan du inte bli donator,

    Ts får inte utesluta den infon till barnmorskan.
    Om du menar otrohet när kvinnan uppger fel man som pappa är det inte att likställa med spermie eller äggdonation.

    När man går igenom äggdonation blir det ivf och kvinnor som genomgått ivf 
    brukar ofta tillhöra specialistmödravården.
    Ts ska även informera barnmorskan om att hon genomgått ivf.
  • Anonym (förälder)
    Anonym (svårt läge) skrev 2020-04-06 20:31:09 följande:
    Har du missat att hela processen skett utomlands? Om inte TS, eller hennes två vänner, berättar något på MVC kommer alltså ingen få veta något, oavsett hur det skall vara i normala fall.
    Nu kommer vi ju lite ifrån ts fråga och vad tråden handlar om men jag svarar dig ändå.

    Det spelar ingen roll om man gjort ivf utomlands om det är i Sverige man går på mödravård och ska föda i Sverige.

    När man gjort ivf tillhör man som sagt specialistmödravården då det lättare uppkommer komplikationer.
    Vid äggdonation ska man alltid tillhöra specialistmödravård då ökade risker finns under graviditeten.
    Man ska alltid informera barnmorskan om ivf och äggdonation.
    Barnmorskan kommer ju att ställa frågor för att fastställa hur lång graviditeten gått, då måste ju ts berätta om när äggen sattes in, hon vet ju datumet.
    Hon kan ju inte ljuga om att hon gjort ivf när barnmorskan ställer frågor.
    Barnmorskan behöver ju veta om både ivf och äggdonation för att göra graviditet och förlossning säkra.

    Kvinnor som blir gravida med donerade ägg har kraftigt ökad risk för komplikationer. De drabbas oftare av högt blodtryck och havandeskapsförgiftning.
    och ska därför övervakas extra noga.

    Här kommer utdrag ifrån sjukvården, tyvärr går det inte att kopiera bättre.
     
    Enhetlig handläggning av patienter som är gravida efter äggdonation.
    Bakgrund
    Hos patienter som blivit gravida efter oocytdonation föreligger ökad risk
    för graviditetskomplikationer jämfört med andra graviditeter efter
    IVF/ICSI. Följande komplikationer finns beskrivna:
    ??Blödningar i första trimestern
    ??Graviditetshypertoni och preeklampsi (16-40 %)
    ??Intrauterin tillväxthämning
    ??Gestationsdiabetes
    ??Ökad frekvens sectio
    ??Post partum-blödningar

    Utöver MVC-basprogram rekommenderas därför nedanstående regim för graviditetsövervakning av dessa patienter. I tidig graviditet Ultraljudkontroll på Gynmottagningen enligt IVF-klinikens rekommendationer, i normalfallet kring graviditetsvecka 7. Inskrivning på MVC på sedvanligt sätt med sedvanliga prover. Observera att de som gjort äggdonation utomlands skall genomgå MRBscreening! För landstingsövergripande rutiner, ser MRB-portalen: 

    Indikation för fosterdiagnostik p g a maternell ålder föreligger i de flesta fall inte. Åldern räknas utifrån donatorns ålder. Vid rutinultraljudet Rutinultraljud utförs på samma sätt som för alla gravida. Observera att omdatering inte skall göras. Datum för embryotransfer styr BP på samma sätt som vid IVF/ICSI utan oocytdonation.

    Kontroller på MVC/SMVC utöver basprogram ? Fr. o. m graviditetsvecka 20 t. o. m graviditetsvecka 28: Kontroll av bltr och u-sticka varannan vecka ? Fr. o. m graviditetsvecka 30: Kontroll av bltr och u-sticka varje vecka. ? Tillväxtkontroll graviditetsvecka 32, 36 och 40. Vid kontroll v 40 skall även CTG och cervixbedömning samt ställningstagande till induktion göras ? Kvinnor som blivit gravida genom äggdonation p g a Turners syndrom utgör ett specialfall. De skall handläggas i samråd med ordinarie läkare och ha en individuellt utformad vårdplan. Förlossningssätt planeras på sedvanligt sätt utifrån obstetrisk indikation.
Svar på tråden Han vill inte ha barnet längre, kan jag behålla det?