Inlägg från: Anonym (svårt läge) |Visa alla inlägg
  • Anonym (svårt läge)

    Han vill inte ha barnet längre, kan jag behålla det?

    Anonym (Marie) skrev 2020-04-05 08:42:08 följande:
    Jag ville ha råd från lagkunniga.

    Ni som hoppar på mig, hur skulle det ens gå till om jag ger henne barnet? Han vill ju inte, jag kan väl knappast bestämma att hon får barnet hur som helst? Planen var ju att han registreras som pappa och hon sen adopterar hans barn, men vägrar han så går det ju inte.
    Mamman är inte en oskyldig part i deras problem heller.
    Jag har inte gjort något fel, men jag orkar inte mer svängar nu! Jag mår jättedåligt av det här och ångrar att jag ens gick med på det, jag har ingen egen önskan att behålla deras barn, men mina nerver tål inte mer skit. Behåller inte jag barnet hamnar det antagligen i systemet så vitt jag förstått och det vill jag inte.
    Är du fortfarande vän med barnets biologiska mor? Nära vänner?
    För det första så behöver du "riktig" juridisk rådgivning, inte bara svar här.

    Som jag har förstått det så kommer pappan anses vara barnets far, så länge du inte vägrar uppge honom. Han blir då skyldig att betala underhåll, och barnet har rätt att umgås med honom, såvida han inte vägrar detta. Om du inte kryssar i att han skall vara vårdnadshavare så kommer du vara ensam vårdnadshavare tills han ev stämmer dig på vårdnaden.

    Om den biologiska mamman skall ha någon som helst möjlighet att aoptera barnet ser jag bara att detta skulle gå genom att hon och du ingår ett skenförhållande som sambos, där ni lever under nära förhållanden och barnet skulle under en period (ev flera år) se er båda som föräldrar. Därefter kan hon ansöka om att få adoptera barnet, vilket verkar kunna gå utan pappans godkännande så länge han inte är vårdnadshavare. Däremot skall man ta in hans åsikter och vilja, och vägrar han godkänna något så beror det troligen på hur närvarande han varit, hur mycket man lyssnar på honom.
    När en ev adoption gått igenom så att hon och du är föräldrar kan ni ju separera om ni vill, men då kommer du såklart ha ett band till barnet. Dessutom kommer du vara den som barnet ärver, och som är skyldig att betala underhåll.
    Jag vet inte om det i framtiden skulle vara möjligt för kvinnans ev nye make att adoptera barnet från dig, för att lösa alla dina juridiska förbindelser till barnet, men det låter som en lång och ev omöjlig process (och troligen inget du ens skulle vilja då).

    Frågan är istället om det på något vis finns en möjlighet för kvinnan att tex agera som familjehem för barnet direkt det fötts (utan att du gett vårdnad till pappan), och att hon efter en tid skulle kunna få adoptera det från dig. Det är troligen väldigt svårt att få till, men socialtjänsten bör kunna besvara den frågan bättre. Som jag förstått det är det mycket svårt av familjehem att få adoptera, och man gör allt för att ursprungsföräldrarna skall behålla kontakt med barnet.
  • Anonym (svårt läge)
    Anonym (Papapapapa) skrev 2020-04-05 09:48:53 följande:
    Men alltså...

    Jag ser till min förvåning bara ett enda inlägg som jämför med en vanlig graviditet. I ett sånt fall spelar det liksom ingen som helst roll om pappan ångrar sig efter halva graviditeten. Graviditeten fullföljs ändå och båda blir föräldrar. Frågan är enbart hur de hanterar det därefter.

    Jag fattar helt ärligt inte (bortsett från strikt juridisk) hur det ens kan vara en fråga hur man ska göra i detta läge. Givetvis fullföljs graviditeten och de biologiska föräldrarna blir juridiska föräldrar. DÄREFTER kan paret med relationsproblem diskutera om de ska gå isär, adoptera bort, lämna till socialen etc etc.

    Om den biologiska pappan "vägrar" att ordna upp det juridiska på detta vis trots ett kontrakt om surrogatmödraskap (som jag förutsätter finns på papper) så är det en riktigt sjuk j*vel.
    Problemet är ju att pappan vägrar. Visst blir han förälder ändå, men för att hans fru skall kunna få adoptera hans barn (som en annan kvinna fött) måste ju barnet leva med de bägge under lång tid, och hon får senare adoptera barnet av TS, som då ej skall ha varit närvarande som barnets mamma.

    Jämför med att hustrun skall adoptera älskarinnans barn. Det är ingen enkel process, och barnet kan ju inte då växa upp hos älskarinnan, pappan säga nej till adoption, och hustrun får barnet. Hon kan ju inte heller ta barnet själv direkt från BB, då hon inte juridiskt är anhörig (såvida inte någon överrenskommelse med soc gjorts om familjehem eller så).
  • Anonym (svårt läge)
    Ignoramus skrev 2020-04-05 09:53:42 följande:
    Du menar på att ägget/dna:t är den centrala delen i ett mödraskap (i det här stadiet, dvs innan barnet är fött), medan jag tycker att graviditeten är en mycket starkare faktor. Och att det är tiofalt värre att ta ett barn från en mamma som burit och fött barnet, än att ta ett barn från en mamma som donerat sitt ägg. Även om båda fallen förstås innebär en enorm hjärtesorg.
    Här tror jag det skiljer sig väldigt mycket på individnivå. Precis som vissa människor gör allt för att bli föräldrar, oavsett DNA skulle vissa aldrig vilja ha barn. En del skulle aldrig kunna tänka sig att donera ägg eller spermier för att DNA är så viktigt för dem, medan andra inte bryr sig ett dugg om de barn de satt till världen.
    Själv känner jag att DNA/släktskap för mig skulle vara viktigare än graviditeten.
    Jag håller med om att det är mycket problematiskt med surrogatmödraskap just för att man ser föräldraskap på så olika vis, och det skulle krävas mycket tydlig lagstiftning, där det ändå för en del skulle innebära hjärtesorg, för att man inte reagerat som man trott på en graviditet.
  • Anonym (svårt läge)
    Anonym skrev 2020-04-05 11:47:03 följande:
    Lite knepigt när du först, mycket riktigt, skriver att ts behöver riktig jurisk rådgivning och inte amatörsvar här.
    OCh sen börjar ditt amatörjuridiska svar...

    Upplägger du förslår är nog mer eller mindre omöjligt, att liksom leka lesbisk i flera år? Det får väl ändå räcka att låna ut och kanske förstöra sin kropp för livet?

    I ts ställe hade jag behållit barnet, om det är det ts vill innerst inne. Ingen kan ta det ifrån henne. Att förlora en vän på köpet är en smäll hon får ta. Barnet är hennes juridiskt och juridiken är lagen.
    Det är väl inte så märkligt att dela med sig av tankar och funderingar, som kanske kan ge TS någon idé om hur hon kan ställa sig till detta, samtidigt som jag är tydlig med att jag är just en privatperson och inget "äkta juridiskt" jag kommer med?

    Det är inte "bara" att behålla barnet. TS kommer få ta hand om ett barn hon inte tänkt sig från första början, och dessutom vara bunden till fadern i minst 18 år. Därtill kommer biologiska mamman troligen inte vilja ge upp "sitt barn", utan kommer antagligen störa TS på olika vis. Hon kommer kanske även tala om för barnet så fort det vuxit upp lite att det är hon som är mamman, och att TS "stulit" barnet.
    Juridiskt har TS rätt att behålla barnet och inte bry sig om mamman, men i verkligheten kommer det inte vara enkelt.
  • Anonym (svårt läge)
    Anonym (Sanna) skrev 2020-04-05 13:45:12 följande:
    För att det ska funka måste ts och den andra kvinnan vara partners, tror gifta men är osäker på det om det kravet kan ha ändrats. Sen måste förstås pappan gå med på att adoptera bort barnet. Känns inte som ett rimligt tillvägagångssätt i detta fall.
    Anonym skrev 2020-04-05 14:57:17 följande:
    Tja, om de helt plötsligt blir lesbiska och kära i varandra så är det helt klart ett alternativ... känns dock inte troligt.

    De kan ju även vara föräldrar tillsammans som vänner, även om de väljer att ha varsin manlig partner. De kan välja att bo i kollektiv, eller välja att vara varannanveckas-föräldrar, givetvis med mycket tätare kontakt i början. Detta är en riskabel väg, då det inte kommer vara juridiskt fastslaget att den andra kvinnan är mer än vän till TS och barnet. Det bygger alltså på att TS på lång sikt kommer vara beredd på att inte inskränka kontakten med den andra kvinnan. Hon har inga rättigheter (eller skyldigheter) och om de blir osams kommer det drabba barnet i första hand. Hon kommer även behöva testamentera till barnet om hon vill att det ärver henne. Det går att uppfostra ett barn tillsammans som vänner, men det är en svår och skör sits.
  • Anonym (svårt läge)
    Anonym (Marie) skrev 2020-04-05 16:06:36 följande:
    Nej, bara nej, jag är verkligen inte intresserad av något gemensamt föräldraskap med någon av dem. Ska jag ha barnet ska jag ha det själv, annars får de hålla sin del av avtalet.
    Det handlar inte om några moderskänslors vara eller icke vara från min sida, jag vill bara barnets bästa.
    Ok, men du blir ju inte av med pappan om han ändrar sig och vill vara delaktig i föräldraskap. Om kvinnan är den sorts person som kan tänka sig att trakassera dig och komma på diverse oanmälda besök osv framöver så lär det bli ett bekymmer för dig, även om hon inte har någon juridisk rättighet till barnet.
  • Anonym (svårt läge)
    Anonym (förälder) skrev 2020-04-06 17:37:20 följande:
    Ts blir inte genetisk mamma, det kommer att stå i förlossningsjournalen att hon fått äggdonation.
    Men självklart är alla som får äggdonationer eller genom adoption lika mycket föräldrar som dom vars barn har kommit med föräldrarnas ägg och spermie
    men man måste skilja på genetisk förälder och juridisk förälder.
    Det kommer bara stå i förlossningsjournalen om TS (eller möjligtvis någon annan) berättar det. Annars kommer alla förutsätta att TS är genetisk förälder. Ingen kommer att forska i hur TS blev gravid.
  • Anonym (svårt läge)
    Anonym (förälder) skrev 2020-04-06 18:49:08 följande:
    Alltså man ska uppge om man har använts sig av donator, 
    man får inte utesluta sådan information.
    Det handlar om att barnet alltid har rätt att veta sitt ursprung och att det handlar om medicinska uppgifter.
    Barnmorskan borde redan har frågat ts om graviditeten och då ska ts uppgett att hon tagit emot äggdonation.
    Det gäller både om man använt sig av äggdonation eller spermiedonation.
    Det är uppgifter som barnmorskan ska få information om.
    "Man ska" innebär inte automatiskt att det blir så. Rätt många som tex undanhåller uppgifter om otrohet.
  • Anonym (svårt läge)
    Anonym (förälder) skrev 2020-04-06 19:30:17 följande:

    Så här är det, ett barn som blir till antingen genom spermiedonation eller äggdonation har alltid rätt att veta det.

    Det kan även behöva veta det av medicinska skäl.

    När man blir donator oftast då att män t ex ger spermier men även kvinnor donerar ägg men det är krångligare blir du ju aldrig på något sätt ansvarig eller involverad i för donatorn okända barn, man får inte ens veta om hur många om ens några alls barn har blivit till men barnet har rätt att söka upp dig för att få veta

    saker om "sitt ursprung" om du inte vill det kan du inte bli donator,

    Ts får inte utesluta den infon till barnmorskan.

    Om du menar otrohet när kvinnan uppger fel man som pappa är det inte att likställa med spermie eller äggdonation.

    När man går igenom äggdonation blir det ivf och kvinnor som genomgått ivf 

    brukar ofta tillhöra specialistmödravården.

    Ts ska även informera barnmorskan om att hon genomgått ivf.


    Har du missat att hela processen skett utomlands? Om inte TS, eller hennes två vänner, berättar något på MVC kommer alltså ingen få veta något, oavsett hur det skall vara i normala fall.
Svar på tråden Han vill inte ha barnet längre, kan jag behålla det?