• Disa35

    Här är vi alla vänner.

    Litenmenhård skrev 2020-11-23 17:47:44 följande:

    Hehe. Du har så rätt. .

    Hur filen tog sig till Grekland vet jag inte, men sushi betyder väl i alla fall rå fisk, om jag inte missminner mig? Fast nu när jag tänker efter kanske frågan var retorisk? :-P.


    Den var inte retorisk, och du tror som alla andra Sushi betyder surt ris, men när det slog igenom på 80-talet var det den råa fisken som var grejen (konstigt då vi har ätit rå fisk i flera hundra år, men men).

    Filen tog sig till Grekland och Turkiet via Kaukasien och Balkan, fast söderut blev det yoghurt istället. Vad det beror på vet jag inte, kanske andra sorters mjölk som lämpade sig bättre för yoghurt.
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-11-23 18:52:57 följande:

    Vart kommer filen ifrån ursprungligen då?


    Från norra Europa. Bakgrunden har varit att man ska kunna förvara mat under lång tid för vi får bara ut en skörd per år (och ibland inte ens det). Om man tänker på det är väldigt mycket klassisk nordeuropeisk mat lagrad på olika sätt - det är inte mycket färska grönsaker på ett julbord t ex.
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-11-24 08:53:06 följande:

    I'm awake!


    God morgon

    Och tack för en mycket intressant diskussion om mat
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-11-24 08:59:18 följande:

    Morrn, morrn. .

    Tack själv. Det är så härligt att prata med någon som har något innanför pannbenet. . Skönt också att kunna ställa sina frågor. Jag har ju så mycket jag funderar över.


    För all del, fråga på du bara. Jag gillar att diskutera.

    Här hemma började dagen med resonemang om finska vinterkriget
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-11-24 09:17:49 följande:

    Oj, det är tungt vid frukostbordet. :-P.

    Jag kan inte så mycket om det, mer än att det var Finland och Ryssland som slogs.

    Jag har själv skrivit en berättelse som jag kallar:"Norska vinterkriget". Kommer lägga upp den på min blogg sen. Den har naturligtvis inget med det finska vinterkriget att göra.


    Ser fram emot norska vinterkriget

    Tungt och tungt...jag är vad vid att prata om allt mellan himmel och jord, och det hela började med en fråga till gubben från min far.

    Det var Finland och Sovjet. Kan ge dig kort sammanfattning om du vill
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-11-24 09:19:50 följande:

    Vet du. Jag måste ge dig en eloge för att du är du. Du anar inte hur skönt det är att logga in här och se att du, en vettig människa är inne som man kan ha seriösa diskussioner med. .


    Tusen tack, det värmer Och jag tänker samma om dig, och om de andra här i tråden.
    Litenmenhård skrev 2020-11-24 09:23:41 följande:

    Just det ja, Sovjet var det ju. Lätt att blanda ihop de två. Hjälpte inte Sverige Finland i det kriget?

    Ja, gör gärna det. Jag gillar historia så... .


    30 november 1939 invaderade Röda Armen Finland, och 13 mars 1940 slöts fred där Finland fick ge upp ca 10% landområde (bl a Karelska näset) till Sovjet. Enligt min gubbe finns det två förklaringar till att Sovjet gav upp Finland, enligt mig tre.

    Enligt gubben:

    Sovjet vann inte stort och överlägset, snarare på poäng, så "segern" i Finland var inget att skryta med eller stärkas av genom propaganda.

    Det var mer logiskt att satsa på att krossa Tyskland, bl a eftersom möjligheterna för överlägsen seger var större.

    Enligt mig:

    Båda ovanstående, plus att Finland hade enorm uppbackning från Sverige, precis som du nämner. Det hette att "Finlands sak är vår", det skickades paket med lite av varje, unga svenska män stred som frivilliga på finsk sida, finska barn var välkomna i Sverige, och alla löner - möjligen i hela LO - på trettondagen 1940 gick till Finlands sak.

    Jag vill gärna tro att Sovjet noterade detta, och att man någonstans tänkte att det nog var bäst att låta Finland vara ifred.

    Och hela samtalet här hemma började med frågan om minnesmonument från den tiden, i Finland respektive Lettland.
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-11-24 09:44:30 följande:

    Aha. Det var intressant. . Så Karelen är ryskt nu då? Jag har bara hört talas om Karelen, men inte riktigt reflekterat över om det är ryskt eller finskt.


    Karelen är ryskt och om man kan bevisa att man har anknytning dit - typ begravda släktingar - så får man besöka Karelen utan visum.

    Enligt farsan finns det inte en enda kyrkogård i hela Finland utan minnesmärke över de som stupade i vinterkriget. Han ville veta hur det var med den saken i Lettland.
  • Disa35
    Mortiscia80 skrev 2020-11-24 22:20:28 följande:

    *släpar mig in*

    Här.... Typ.... Men ändå inte... Jag har legat dödssjuk sedan i torsdags, varit totalt sängbunden flera dagar, orkar fortfarande inte sitta upp mer än ett par timmar i sträck. Jag ska skicka in ett corona-test med posten imorgon. Jag är på bättringsvägen åtminstone! Men räkna inte med att se mig alltför mycket här de närmaste dagarna ändå, det beror lite på vad jag orkar. God natt folket.

    *släpar mig uppför trappan till sovrummet*


    Aj då, det var inte bra. Är du inte frisk ännu?

    Hoppas du kryar på dig snart.
  • Disa35
    Litenmenhård skrev 2020-11-25 07:33:22 följande:

    Morrn, morrn. .

    När min farmor levde så gjorde hon ibland hemmagjord pizza på överbliven mat och då hade hon potatis och köttbullar på pizzan och det var gott, men på en köpepizza vill jag nog inte ha det, men det blir ju annat om man gör egen pizza.


    Det är väl mest det där med rödbetssalladen, det är så speciell smak.

    Min farmor fick inte stryka pappas jeans för han var rädd att hon skulle stryka pressveck
Svar på tråden Här är vi alla vänner.