Inlägg från: fultextad användarhandbok |Visa alla inlägg
  • fultextad användarhandbok

    Här är vi alla vänner.

    Mortiscia80 skrev 2024-05-27 21:37:45 följande:
    Det var mycket vackert skrivet. Och något upplyftande. Eller så.
    Tack, hoppas att du har det bra i sommaren. Lycka till dig med.Solig
  • fultextad användarhandbok
    Eurydike skrev 2024-06-04 22:53:04 följande:
    Tack så mycket! Jag tyckte det var en bra bild av hur jag föreställer mig det 😊 Den kompositionen låter väldigt vacker och det verket måste jag kolla upp! Ibland kan andras reaktioner på något/någon vara en bra spegel, ibland inte. När jag speglar mig i andras ögon ser jag ofta väldigt olika ut. På senare tid har jag börjat undvika de värsta speglarna, även om jag såklart inte bara speglar mig i de smickrande ???? Varje morgon frågar jag min spegel ?Spegel spegel på väggen där, säg mig vem som vackrast i landet är?? 😉

    Min konstutbildning består av en tvåårig yrkesutbildning inom konst, plus att jag har en nästan färdig kandidatexamen med inriktning på konstvetenskap. Jag har dock inte skrivit någon uppsats, för jag började jobba som skulptör innan jag blev färdig med utbildningen. Jag har även en nästan färdig kandidatexamen i psykologi/sociologi. Ibland funderar jag på att läsa färdigt, bara för att.

    Användbara modeller och uträkningar låter som ett bra sätt att ta sig an en utbildning. Om man vänder på det så använder jag mig säkert av en hel del modeller utan att jag vet om det. Mitt beteende är säkert så pass förutsägbart att det skulle gå att göra en ekvation av det i efterhand, men i förhand använder jag inga modeller. I alla fall inte som jag kommer på just nu. Jag använder mig inte av scheman heller, istället har jag fastnat för listor. Ostrukturerade listor med stor frihet. Kanske stryker jag en punkt här, en punkt där. Sakerna på listan ska bockas av inom en livstid, så vi får se om jag hinner klart beroende på hur länge jag lever 😅
    Att spegla sig i andras ögon kan verkligen ge olika resultat, deras synvinklar, uppfattning och tolkningar kan skilja sig mycket åt. Ändå finns där en gemensam händelsehorisont, nämligen du och de. Medvetna aktörer som du kan spegla dig i och som kan göra det samma i dina ögon, ömsesidigt skapande. Nå men vad svarar spegeln då?

    Det är nog riktigt bra och långt mer avancerat än jag! Då har du nästan som dubbla utbildningar i konst. Både psykologi och sociologi är också intressanta ämnen. Speciellt är det intressant då det leder vidare ut i andra ämnen. Det finns inom psykologin olika inriktningar med. Säkert har man nytta av alla de ämnena på flera olika vis. Har du tid och ork kan du absolut läsa klart konstvetenskapen. Speciellt om du int sku hamna att läsa om allt från början.

    Säkert gör du, att gå ut genom en dörr eller att uppskatta avstånd eller att kasta en boll kräver också modeller och information som bearbetas, en form av algoritmer kanske. Kunna avgöra en kastparabel och sådant. Nä, scheman kan bli tråkiga, fast till bra hjälp ibland, frihetliga listor låter däremot trevligt. Ja, du har också sådana att göra-önskemål. Samma här! Att önska är väl första steget dit.
  • fultextad användarhandbok

    Jag fann den där boken med. Jag hade kunnat ta ett par bilder ur den, men vet inte om man får göra det. Men i boken finns ett verk som heter glödlampa i dricksglas, där konstnären har placerat en trasig glödlampa i ett dricksglas och plomberat det genom att fästa en lerklump som stelnat på glasets kant. Enligt förklaringen, filosofin bakom, ställs ingenjören mot konstnären, där den förra ser vad som är obrukbart och vill åtgärda det. Den senare vill däremot tillverka något oanvändbart där det inte är som det ska, för att reflektion ska uppstå. Citat ur boken: "Endast det som skevar och påminner om att, hur och varför det fungerande fungerar bryter det." Ja, lite kortfattat så där.

  • fultextad användarhandbok
    Mortiscia80 skrev 2024-06-08 07:53:55 följande:
    En mycket intressant iakttagelse. Tänkvärd.
    Solig
    Freddie K skrev 2024-06-08 14:39:37 följande:
    Jag har inga problem med att ge mitt säte till någon äldre, men jag tyckte hon var så tyken.
    Och där var ett helt nytt ord för mig. Nog ska y uttalas som en lång sluten vokal, skulle jag åtminstone gissa på. Av sammanhanget skulle jag gissa att det sku betyda uppfordrande eller kanske påträngande. Hade jag bara sett ordet utan sammanhang vet jag inte riktigt, men jag fick konsultera google, verkar vara typiskt Västsvenskt.
    Anonym (Trevlig) skrev 2024-06-09 20:47:28 följande:

    Snart kan man nog åka forsränning ner för berget jag bor på 🛶


    Kanske att flytväst kan vara bra.


  • fultextad användarhandbok
    Eurydike skrev 2024-06-11 16:34:52 följande:
    Precis så! Och ibland kan det hända att man klickar väldigt bra med någon man inte borde klicka med. Det hände mig i helgen. Något gick helt rätt i det ömsesidiga skapandet. Spegeln har (tyvärr) fortfarande inte släppt sin sjukliga fixering vid Snövit. När jag speglar mig i den är den alldeles matt, men så fort jag nämner hennes namn lyser den upp hela rummet. Så den svarar alltid Snövit, med en dåres besatthet 🥹

    Ja, det är intressanta ämnen och många stora namn återkommer. Yrkesutbildningen var ganska praktiskt inriktad, men vi läste en del konstvetenskap där också. Dessutom åkte vi ofta på utställningar och tittade på konst, vilket var spännande.

    Sådana listor är bra på så vis att de inte skapar någon stress. Punkterna är nedskrivna och glöms inte bort, men man skyndar inte mot målet. Plötsligt dyker rätt tillfälle upp och då bockar man av den saken på listan. Jag tycker inte om stress och press 😅 Kan tänka mig att resan till Island borde ha funnits med på en sådan lista ⛵️
    Ajaa, spegel med lite tvångssyndrom kanske. Det betyder ju inte att spegeln har rätt dock! Prova med omprogrammeringsramsan spegel spegel med fåfängans yta av syndig magi, tiden med Snövit är nu förbi. Spegel spegel med yta som ser, jag blickar väntar och ler, säg att jag vackrast i världen är, Snövit var blott en saga en dröm en chimär.

    Säkert trevligt då man kan variera olika delar och införliva i varandra.

    Och så har man friheten att ändra på listan som man vill, och forma den hur man vill, rasande vilda mål eller små upplevelser som kanske känns stora. Ja, Island. Det var absolut med på listan. Så mäktigt. Också fick jag lite svar på vad jag klarade, kanske är jag tillräckligt dum och enkelspårig så att jag lyckades.

  • fultextad användarhandbok

    Vilken eller vilka svenska dialekter är svårast att förstå? Min röst går till grov närpesiska och de skånska dialekterna. Den här estlandssvenskan låter ju som österbottniska: 

  • fultextad användarhandbok
    Eurydike skrev 2024-06-19 20:38:25 följande:
    Svår fråga! Jag känner spontant att jag inte är tillräckligt insatt i dialekter för att kunna svara på det, men kan bidra med några språkliga missförstånd istället. I hälsingemålet säger de ?Jago? när de menar ?Jag också? (Jag å) och då fattade jag aldrig vad Jafars papegoja hade med saken att göra 🦜 Halt uttalas hart med r istället för l och plural omvandlas till singular i vissa beskrivningar ?Cyklarna är hel? och så skippar man ändelsen på slutet. Bron betyder ungefär samma sak som verandan och det fick jag lära mig när jag skulle gå ut och hämta min kompis skulptur som stod på bron. Jag hade gått ut i trädgården och letade efter en liten trädgårdsbro där skulpturen skulle stå, men då ropade kompisen ?Vad gör du där borta?! Jag sade ju att den står på bron!? och jag fattade fortfarande inte var hon hittade sin osynliga bro 😅
    Det låter som att det kan orsaka lite missförstånd tills man är bekant med det! Jag tror att ni har fler mål i Sverige med, pitemål bland annat tror jag, fast inte heller jag är så insatt i dialekter. Från mina hemtrakter har vi ett ord som heter gerspinne, som betyder en person som kommer från annan ort, det är nog att betrakta som ett öknamn egentligen. Lavabränd vet jag inte om ni använder, det betyder att vara konstig eller allmänt udda så där. Helsingforsiska är sedan ett eget kapitel. Det sku nog se helt seko ut om man skriver som man talar. Va länge sen man spelade sulkis nu, får se om det blir igen då kaverin orkar och har lust, kanske att hon är på laihis igen och då är det väl helt passeli homma. I går var det ju midsommar och fast man bor i Stadi så är man int intresserad av att ut och doka på nån rafla och ha krapula nästa dag, nä tack. Det finns så mycket annat att duuna med. Lite så där.
  • fultextad användarhandbok
    Eurydike skrev 2024-06-19 20:50:10 följande:
    Stort tack till dig! Den där omprogrammeringsramsan fungerade faktiskt 🤩 Nu har den där otacksamma spegeln snöat in på mig istället för Snövit. Ibland testar jag den till och med och frågar ?Om jag inte fanns, vem hade varit vackrast då?? och då svarar den just så, att Snövit var blott en saga en dröm en chimär. Så hennes tid är definitivt förbi 🥲

    Förstår verkligen att Island var med på listan! Jag tänker fortfarande på din resa med skräckblandad förtjusning 😅 Nu har jag börjat planera en betydligt lugnare resa. Jag ska åka till Stockholm snart och kikar på olika saker jag vill se.
    Så bra att det fungerade, då är det som bra då.Solig

    Det var trevligt att läsa! Det var fint att uppleva. Strömmen i Öresund, inte bara den vind som blåser, utan även fartvind och den vind som strömmen genererar. Om du är bekant med linjär algebra är det som att addera vektorerna typ. Också något alldeles speciellt att se ljuset från en avlägsen oljeplattform, eller att länsa för babords halsar, hålla god fart och se solen gå ner. Eller se Island framträda i mörkret. Ja alltså Stockholm! Blir det som en semester dit? Är inte så bekant med staden egentligen, men Runmarö var nog helt trevligt. Som lite kuriosa har jag varit på Sveriges östligaste punkt.
  • fultextad användarhandbok
    Freddie K skrev 2024-06-23 15:31:19 följande:

    Här kommer ett litet skämt. Det är inte jag som har kommit på det so don't shot the messenger: Vad händer om all lakrits tar slut? Det blir la kris. Haha! Skrattande


    Vad har då la för innebörd? Av meningen skulle jag säga väl.
  • fultextad användarhandbok
    Freddie K skrev 2024-06-23 15:42:22 följande:
    Du har så rätt. Vi brukar säga:"la" istället för:"Väl". Det var en liten ordvits med. Typiskt för Göteborgare. :-P.
    Tack för svaret! Dialekter kan vara intressanta, jag har ju varit i Göteborg, men lade inte märke till just adverbet la, som det väl får klassas som. Annars lät dialekten lite glad, lite så där utmanande som kom igen då, fast på ett trevligt sätt, och lite norsk.
Svar på tråden Här är vi alla vänner.