Inlägg från: Anonym (Soctanten) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Soctanten)

    Jag jobbar som socialsekreterare för barn och unga - Fråga mig vad du vill

    Anonym (Jag) skrev 2020-01-23 18:24:06 följande:

    Hej. Jag förstår mig inte på er? Mina barns far har vart våldsam vid både mig och barn. Tom slagit mig inför barn! Han kastar in anmälningar på mig? Han får andra att anmäla mig för allt? Jag har försökt att hålla han kort. Inte ge respons mm. Men när det inkom anmälningar om våld mot mitt barn, från folk jag inte känner, så reagerar jag ju!? Av soc, fick han en coop utbildning han ej fullföljde. Efter detta sa soc, att han fått hjälp. Efter detta inkommer ytterligare anmälan från polis. Att han va våldsam vid barn? Då startar soc en utredning på mig? Och han slipper undan, då han tog på sig " offerkoftan" och att han haft det "stressigt"? Jag polisanmälde iallafall våld mot barn. Då soc vägrade det. ( dom hade ju erbjudit föräldrar utbildning). Nu blir han åtalad för misshandel. Ska upp i rättegång. Varför tror inte soc på det jag säger om våldet? Det var faktiskt inget " hittepå "... ?


    Det är barnets situation som utreds, inte din.

    Jag kan inte svara på varför soc inte tror på dig dessvärre. det är svårt när man bara har en version. Han kanske är hjälpsökande och insikt i sin problematik och då ser socialtjänsten det snarare som föräldraförmågan. Att han vill ha hjälp. Hur gammalt är barnet?

    90% av alla ärenden hos soc handlar om våld. Folk polisanmäler hit och dit, speciellt när de är i vårdnadstvist också. Nekar pappan och barnet säger inget så blir det per mot ord, då får socialtjänsten istället försöka motivera till stödjande insatser.

    Hur hade du velat att socialtjänsten skulle göra?

    Du har ju ett ansvar att skydda barnet från våld också. Far barnet illa pga våld så har du en skyldighet att skydda barnet från detta.
  • Anonym (Soctanten)
    Anonym (Jag) skrev 2020-01-24 17:08:43 följande:

    Jag har inte gjort okynnes anmälningar till polis. Jag har anmält då jag vill att han ska sluta. Soc har köpt hans snyfthistoria rakt av. När det gällde våldet. Då han framställde vittnena som " otäcka". Hur kan soc bara strunta i att anmäla, om det handlar om våld mot barn? Varför köper dom hans ursäkter, och bort förklaringar? Varför kan han, sedan slänga in anmälningar på mig? Utan att soc ser ett samband med allt? Att han gör så, för att flytta focus från sig själv, till mig istället? Hur kan soc tro på allt detta?


    Jag kan tyvärr inte svara på dina frågor när jag endast har denna lilla information. Men det kan mycket väl vara så att han manipulerat soc. Vi är också bara människor. Jag hade nog personligen sett mönstret i hans beteende. Du svarade inte heller på min fråga om hur gammalt barnet och och utifrån barnets ålder vad denne säger.
  • Anonym (Soctanten)
    Anonym (Mannen) skrev 2020-01-24 17:20:51 följande:

    Tycker du familjen är viktigaste grundstenen i samhället? Anser du att staten har för mycket inflytande kring familjerna. Borde mer resurser läggas på familjer så vi får tryggare samhälle eller vad anser du är de viktigaste att inte barn och unga hannar snett och kommer till er på socialen? Vad anser du är den viktigaste orsaken att unga hamnar snett i livet?


    Beror på hur du definierar familjen. Jag tror det viktigaste i samhället är att alla, oavsett barn eller vuxna har andra trygga personer i sin omgivning. Sen om det är föräldrar, andra släktingar eller vänner spelar mindre roll.

    Jag tycker såklart att man borde lägga mer resurser på familjer så att antalet placeringar i familjehem kan minska och man kan ge mer stöd och hjälp till familjerna i hemmet.

    Det som är gemensamt för många av de barn och ungdomar som kommer till oss pga oro från skola eller liknande är barn som har svårigheter som föräldrarna inte själva vill se eller ta tag i. Ofta handlar det om barn med neuropsykiatriska svårigheter där de inte fått utredning eller hjälp i tid vilket leder till svårigheter i skolan med frånvaro som följd. Detta i sin tur leder ofta till att man söker sig till liknande personer som också har ett utanförskap och egna svårigheter och på så vis har de flesta ungdomar som är hos oss hamnat i t ex missbruk.

    Jag anser att det viktigaste är att föräldrarna och andra vuxna reagerar och tar tag i de problem som finns. MÅNGA föräldrar är för stolta, tycker det är skamligt och blundar därför för deras barn svårigheter. Till och med när barnen fått en diagnos kan föräldrarna vara förnekande. Vill man förhindra att ens barn hamnar i dåliga kretsar etc så måste man som förälder försöka strida för sitt barns rätt. Oavsett om det handlar om en utredning för misstänkt diagnos eller om det handlar om rätt stöd i skolan.
  • Anonym (Soctanten)
    Anonym (Havererad välfärd) skrev 2020-01-28 10:21:42 följande:

    Hur ställer TS sig till påståenden enligt nedan, är det en rättvisande bild eller är det bara ett uttryck för förakt mot socialtjänsten i allmänhet och socialsekreteraren i synnerhet? 

    I Sverige idag 2020 så är det inte ovanligt med nioåringar som uttrycker självmordstankar, tonårsflickor som hoppar eller blir utknuffade från fönster. Tonåringar som svälter sig till livshotande tillstånd. Hårt pressade ensamstående mammor som säger att de ska ta livet av sig när barnen har fyllt arton. Misshandlade kvinnor som tvingas flytta med barnen till sina barndomshem på grund av bostadsbrist. Etniskt skiktade grupperingar på skolgårdar där trakasserier är en integrerad del av vardagen. Barn klämda av vuxnas konflikter, och som ingenting hellre vill än att föräldrarna blir sams och få en normal familj. Detta visar på ett totalt förfall inom Svensk socialtjänst. 


    Vart kommer texten ifrån?

    Jag har inte hört talas om något av det som framgår av texten under mina år som socialsekreterare.

    Däremot så kan jag hålla med om att den psykiska ohälsan kryper längre ner i åldrarna. Däremot skulle jag knappast påstå att detta beror på socialtjänsten eftersom vi inte arbetar med detta klientel. Det är barn- och ungdomspsykiatrin område. Bostadsbristen är knappast socialtjänstens område heller.

    På vilket sätt men är textskribenten att socialtjänsten är anledningen till bostadsbrist, psykiskt ohälsa bland unga och barn och föräldrarnas konflikter?

    Däremot kommer ju detta klientel till oss. De som står utan bostad. De som har konflikter mellan varandra. Det psykiska mående hamnar dock hos BUP.

    Det största anledningen till psykisk ohälsa bland mindre och mindre barn tror jag (högst personlig åsikt) handlar om främst sociala mediciner. Barn får i lägre och lägre åldrar tillgång till Snapchat, Instagram och TikTok. De ser framgångar och andras lyckanden. Barn som får nyaste iPhone, resa överallt etc och tänker (precis som många vuxna) att de själva har det så dåligt. Det förekommer cybermobbing där barn blir retade för vilka telefoner de har. Att se saknar nyaste xBox etc. Det är knappast socialtjänstens fel, utan samhället i stort och de föräldrar som släpper ut sina barn alldeles för tidigt på sociala medier.
  • Anonym (Soctanten)
    Anonym (Havererad välfärd) skrev 2020-01-28 19:16:38 följande:

    Texten är skriven av en socialsekreterare, och är ett utdrag ur dokument som beskriver hur det fungerar / inte fungerar inom socialtjänsten


    Känner faktiskt inte alls igen mig i texten. Så det var intressant. Vilken kommun gäller detta?
  • Anonym (Soctanten)
    Anonym (PA) skrev 2020-01-29 10:34:57 följande:

    Hej

    Är kvinna och har en sambo som är utsatt för psykisk press.

    Jag undrar hur det kommer sig att familjerätten och barn och unga inte bryr sig om umgängessabotage och det som kallas för föräldraalienation?

    Det finns tydlig påverkan av könsstereotyper och syn på mamma vs pappa ofta och den kritiken ignoreras


    Jag arbetar inte med familjerätt. Men umgängessabotage är ett brott som man kan anmäla och således dömer rätten i dessa mål.
  • Anonym (Soctanten)
    Anonym (Havererad välfärd) skrev 2020-01-29 22:13:05 följande:

    Familjerätten är en del av socialtjänsten, de har ingen makt juridiskt sätt att erbjuda annat än samtal mellan vårdnadshavare samt att på uppdrag av tingsrätten genomföra utredningar gällande vårdnad, boende och umgänge.

    Är man pappa så är risken 90% för en ofördelaktig utredning om den genomförs av kvinnodominerade familjerätten och då är det bättre att begära att utredningen sker av annan opartisk person.

    Umgängessabotage är något som domstolarna ser allvarligt på och det finns många fall där vårdnaden har flyttats över till den andra föräldern pga detta.

    Du får lämna in en stämning i tingsrätten om du har problem med att få umgänget att fungera. 


    Ja. Familjerätten är en del av socialtjänsten. Men socialtjänsten är ju ocksp uppdelad i de som arbetar med vuxna t ex missbruk, äldre, LSS och de som arbetar med barn t ex utredningar, familjerätt, öppenvårdsinsatser. Jag jobbar specifikt med utredningar efter orosanmälningar utifrån BBIC och Signs of saftey. Familjerätten befinner sig i ett helt annat hus och arbetar med samarbetssamtal och vårdnadsutredningar, faderskap etc. Jag jobbar inte med detta och kan därför inte uttala mig i frågan.
  • Anonym (Soctanten)
    Anonym (Havererad välfärd) skrev 2020-01-30 20:52:25 följande:

    Jag är inte riktigt säker på om du med ditt inlägg vill påvisa något fel i det jag skrivit, i så fall får du gärna klar göra vad det är.


    Din första mening "Familjerätten är en del av socialtjänsten" löste jag som en pekpinne åt mig då jag i mitt förra inlägg skrev att jag inte arbetade med familjerätt. Jag läste det som en pekpinne att familjerätten tillhör socialtjänsten och jag således borde ha kunskap om detta ämne då jag arbetar inom socialtjänsten.
  • Anonym (Soctanten)
    Anonym (Havererad välfärd) skrev 2020-01-30 20:52:25 följande:

    Jag är inte riktigt säker på om du med ditt inlägg vill påvisa något fel i det jag skrivit, i så fall får du gärna klar göra vad det är.


    Din första mening "Familjerätten är en del av socialtjänsten" löste jag som en pekpinne åt mig då jag i mitt förra inlägg skrev att jag inte arbetade med familjerätt. Jag läste det som en pekpinne att familjerätten tillhör socialtjänsten och jag således borde ha kunskap om detta ämne då jag arbetar inom socialtjänsten.
  • Anonym (Soctanten)
    Anonym (?) skrev 2020-01-31 00:00:03 följande:

    Hur långt ska det behöva gå att jag kan bestämma barnets pappa är borta ur bilden?

    Han har en orosanmälan från bvc- det viftade socialen bort.

    Vi har utredningar som soc tant tyckt han är lite burdus, hen har fått dra ut tänder pga karies, har nagelproblem för pappan hjälper inte till med hygienen- men han har tyckts bra som flrälder ändå.

    Han var borta ur barnets liv i några år pga han blev misstänkt för barnpornografi, hans lägenhet var långt ifrån en bra miljö för ett barn- soc tanterna tyckte han blev inte dömd- det är inget att bry sig om, han har bara mått dåligt.

    Nu har barnet haft umgänge i ett halvår, de flesta problemen är tillbaka, hen snor, vägrar göra skoljobb, slåss, skriker, ljuger.

    Ändå får jag inte ha hen hemma, för hen blir glad åka dit, så klart när man får se filmer för tonåringar, äta godis 24/7, sova hur man vill osv.

    Pappan kan vara borta i flera veckor utan att höra av sig o plötsligt dyka upp.

    Jag har vårdnaden men det kan jag lika bränna upp.

    Så när får man egentligen hjälp från socialen när det gäller umgänge?

    Finns det någon lag som ger mig mer rätt när jag har vårdnad, oavsett vad socialen tycker?


    Socialsekreteraren du haft kontakt med gällande anmälan kan med ganska stor sannolikhet inte hjälpa dig med umgängesfrågan. Det gör de som arbetar med familjerätt. Dvs familjerätten.

    Du har vårdnaden och det är därmed du som helt ensam bestämmer hur umgänget ska se ut. Oavsett vad socialtjänsten säger. Det som kan bli negativt för dig är om du nekar umgänge utan anledning. Stämmer han då dig och tar det till rätten kan det se dåligt ut för dig.

    Det du däremot kan kräva är umgänge med umgängesstöd. Det kan du ha som krav. Går han med på det kan du kontakta familjerätten och de hjälper er med ett umgängesstöd. Det är då en person som är med vid umgängen som då sker ett par timmar typ varannan helg. Denne är med och säkerställer att pappan tar sitt föräldraansvar. Du kan neka honom att ha barnet sovandes där. Du har vårdnaden. Han har dock umgängesrätt så någon form av umgänge måste du erbjuda. Sen är det upp till honom att ta det han får eller strunta i det.

    Vill han inte ha umgängesstöd får han gå till tingsrätten. De får då, efter utredning, döma ut en umgängesplan och du kan även där yrka på umgängesstöd.

    Barnet har det inte helt bra utifrån din beskrivning. Dessutom är kontakten från pappans sida väldigt sporadiskt och det kan skapa besvikelse och känsla av att vara bortglömd hos barnet. Du måste ta det beslut som du tänker är bäst för barnet. Det finns ju en anledning till att du har ensam vårdnad. Du anses vara den som är bäst lämpad till att fatta dessa beslut.

    Så länge du erbjuder pappan någon form av umgänge är det sällan tingsrätten ser det som något negativt. De kan istället ifrågasätta varför pappa inte tagit det umgänget han blivit erbjuden.
Svar på tråden Jag jobbar som socialsekreterare för barn och unga - Fråga mig vad du vill