K Markatta skrev 2020-01-23 22:24:48 följande:
www.dn.se/debatt/repliker/bra-rapporten-halle.../
"Brå-rapporten håller enligt min uppfattning god kvalitet, även om informanternas olika utsagor gör det svårt med entydiga slutsatser. Det är dock ett gediget arbete, genomtänkt och
delvis kreativt, till exempel i utredande av Brås (o)självständighet i relation till polisen. I slutsatser är det ofta viktigt att försöka lyfta fram vad som är värdefullt att beakta. Att Brå-utredare och en del kriminologer vänder sig mot rapporten handlar minst lika mycket om politik som om intellektuella bedömningar."
Mats Alvesson, professor och organisations-, lednings- och metodforskare vid Lunds universitet. Han har publicerat ett stort antal böcker och artiklar om kvalitativ metod på ledande internationella förlag och i tidskrifter.
Var inte påståendet att BRÅ var osjälvständigt i relation till politikerna.... nu lyfter en
professor och organisations-, lednings- och metodforskare vid Lunds universitet att rapporten skulle visa att BRÅ är osjälvständiga i relation till polisen.
"delvis kreativt, till exempel i utredande av Brås (o)självständighet i relation till polisen"
Är linköpingstrions rapport så otydlig att det går att läsa ut vad som helst ur den eller har de helt enkelt rapporterat om faktika sakförhållanden som ligger i myndighetens fastslagna uppgifter?
Är det inte lite väl mycket politisering av faktiska förhållanden som linköpingstrion hållit och håller på med?
https://sv.wikipedia.org/wiki/Brottsf%C3%B6rebyggande_r%C3%A5det
"
Brottsförebyggande rådet (Brå) är en svensk statlig förvaltningsmyndighet, som sorterar under Justitiedepartementet och har till uppgift att bidra till kunskapsutvecklingen inom det kriminalpolitiska området och främja brottsförebyggande arbete.[1]"
"Brå, som inrättades
1974, är ett centrum för forskning och utveckling och ska bistå
rättsväsendets myndigheter i deras kunskaps- och metodutveckling. Rättsväsendet består av myndigheter som
polisen,
åklagarna,
domstolarna och
kriminalvården.
Brå:s verksamhet kan delas in i fyra grenar:
Kunskapsutveckling inom det kriminalpolitiska området med fokus på rättsväsendets myndigheter Utvärdering av effekter av politiskt beslutade reformer inom rättsväsendets verksamhet Kriminalstatistik av Sveriges kriminalitet samt jämförande utredningar med olika länder. Stöd till lokalt brottsförebyggande arbete
Brå gör utvärderingar och kunskapssammanställningar som håller vetenskaplig kvalitet och som kan användas som underlag av beslutsfattare inom rättsväsendet och av regering och riksdag. Myndigheten följer och analyserar brottsutvecklingen"
"Tjugoåtta utredare med anställning vid Brå fick i januari 2020 en debattartikel publicerad i DN där linköpingsstudien bemöttes med argumenten att en del av kritiken i själva verket är en återgivning av de förutsättningar som gäller all forskning som bedrivs av myndigheter, samt att utsagorna i studien/rapporten kommer uteslutande från individer med en negativ personlig relation till myndigheten Brå.[5] Även andra forskningsbrister i linköpingsrapporten tas upp i debattartikeln. DN-artikeln är föranledd av den uppmärksamhet som kritiken mot Brå fått i media och sociala medier: "studien har allvarliga kvalitetsbrister och vi vill nu att en oberoende aktör granskar vetenskapligheten", "Regeringen, oavsett politisk färg, är vår uppdragsgivare. De slutsatser som Brå presenterar är däremot inte styrda av politiska agendor"."