• Anonym (TrHr)

    får knappt träffa mina barn, vårdnadstvist

    Pappan använder sig säkerligen av Föräldrabalken och att barnen skyddas genom att de hålls ifrån mamman.

    Så länge som det är gemensam vårdnad kan inte barnen hämtas av polisen utan de kommer att hänvisa till att det är civilrättsligt och ska avgöras i domstol. Finns det en dom som inte följs har man möjligheten att begära verkställighet som då i sin yttersta tolkning kan innebära polishämtning.
     


    Lagen säger att barnets bästa ska vara avgörande vid alla beslut om vårdnad, boende och umgänge.

    Det är domstolen som avgör om TS kan ha anses brustit i sin föräldraförmåga till den graden att hon är olämplig som vårdnadshavare vilket troligtvis pappan kommer att försöka föra till bevisning genom bl.a. missbruk av alkohol.

    Det är dock troligt att TS oavsett vad som domstolen kommer fram till i vårdnadsfrågan kommer att erkännas ett rimligt omfattande umgänge, då det ska tämligen mycket till för att domstolen ska anse att det är så pass skadligt för barnen att umgänge därför inte kan komma på tal.
  • Anonym (TrHr)
    Anonym (Nej) skrev 2019-08-15 08:17:45 följande:
    Hur fungerar det när det inte finns någon sådan dom (för det gör det ju inte i detta fall)? Kan jag t.ex. hävda att mina barns pappa supit hejdlöst i en månad och bara dra iväg med barnen, och dessutom ha rätt till det? Kan en förälder ta det beslutet innan något ens har beslutats av domstolen? Man hinner ju faktiskt 'försvinna' helt innan en sådan sak ens tas upp i rätten tänker jag.
    Föräldrabalken är dem lagen som i första hand styr hur vårdnadshavare ska agera när det föreligger risk att ett barn på ett eller annat sätt far illa, om sedan den bedömningen är korrekt eller ett medel i en vårdnadstvist är något som måste prövas och som också görs vid ex. en stämning om vårdnad, boende och umgänge.

    En förälder som använder sig av föräldrabalken som ett medel i en vårdnadstvist kan på detta beteende förlora vårdnaden om barnet/en det finns ett antal vägledande domslut som visar på detta.
  • Anonym (TrHr)
    Anonym (åh) skrev 2019-08-15 09:41:28 följande:
    En domstol kan inte hitta på egna saker utan ska döma i enlighet med lagen. Och enligt lagen har barn rätt till båda sina föräldrar. Det innebär i praktiken gemensam vårdnad och växelvis boende.

    I lagen framkommer det när man kan och ska göra avsteg från gemensam vårdnad och/eller införa umgängesrestriktioner. Det kan bli aktuellt om den ena föräldern är olämplig. MEN olämpligheten måste kunna beläggas på något sätt. Det räcker alltså inte att pappan bara påstår det.

    Troligtvis kommer domstolen att beställa en utredning från socialtjänsten. Lever du ett normalt liv och fungerar normalt med barnen kommer utredningen visa det och domstolen se det.
    Detta är saxat direkt från en av många domslut i Hovrätten
    HOVRÄTTENS DOMSKÄL
     
    Allmänna utgångspunkter
    Som tingsrätten anfört ska barnets bästa vara avgörande vid alla beslut om vårdnad, boende och umgänge. Vid bedömningen av vad som är bäst för barnet ska fästas avseende särskilt vid risken för att barnet eller någon annan i familjen utsätts för övergrepp eller att barnet olovligen förs bort eller hålls kvar eller annars far illa. Rätten ska även fästa särskilt avseende vid barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna. Hänsyn ska tas till barnets vilja med beaktande av barnets ålder och mognad.

    Grunden är att gemensam vårdnad och ett växelvis boende är vad som domstolen ser som det bästa för barnet/en.
    I rättsfallet NJA 2007 s. 382 bedömdes om föräldrarnas samarbetsproblem var av sådan omfattning att gemensam vårdnad inte kunde anses vara bäst för barnet. Högsta domstolen uttalade i rättsfallet att en gemensam vårdnad förutsätter att det finns en realistisk möjlighet för föräldrarna att gemensamt och inom rimlig tid lösa de frågor som rör barnet och hantera de delade meningar som kan finnas, utan att de mer regelmässigt behöver hjälp utifrån för att fatta beslut och utan att det uppstår ständiga konflikter som drabbar barnet.
     
    I praxis har uttalats bl.a. att det kan finnas skäl att besluta om ensam vårdnad om det saknas realistisk möjlighet för föräldrarna att tillsammans och i tid lösa frågor som rör barnen.
  • Anonym (TrHr)
    Anonym (åh) skrev 2019-08-15 09:41:28 följande:
    En domstol kan inte hitta på egna saker utan ska döma i enlighet med lagen. Och enligt lagen har barn rätt till båda sina föräldrar. Det innebär i praktiken gemensam vårdnad och växelvis boende.

    I lagen framkommer det när man kan och ska göra avsteg från gemensam vårdnad och/eller införa umgängesrestriktioner. Det kan bli aktuellt om den ena föräldern är olämplig. MEN olämpligheten måste kunna beläggas på något sätt. Det räcker alltså inte att pappan bara påstår det.

    Troligtvis kommer domstolen att beställa en utredning från socialtjänsten. Lever du ett normalt liv och fungerar normalt med barnen kommer utredningen visa det och domstolen se det.
    Det är troligt att domstolen begär att ex. familjerätten gör ett snabbutlåtande (uppdraget ges ofta till familjerätten) i det fall det finns interimistiska yrkanden och sedan i samband med muntlig förberedelse begär en mer omfattande utredning beträffande vårdnad, boende och umgänge (uppdraget ges ofta till familjerätten men det kan även utföras av annan part).

    Beroende på om barnet/en är föremål för utredning hos socialtjänsten kan det även begäras in journaler etc beträffande vårdnadshavarna.
  • Anonym (TrHr)
    Anonym (förstörd) skrev 2019-08-15 10:28:52 följande:
    Menas det att jag ska straffas när det är han som inte vill samarbeta med mig. Har försökt många ggr att vi ska lösa det här utanför domstol men han vill inte.
    Det är många gånger bättre att försöka lösa problemen själva i stället för at blanda in en rättsprocess.

    En rättsprocess är både dyr och något som tar lång tid.
  • Anonym (TrHr)
    Giftskåneman skrev 2019-08-15 10:28:10 följande:
    Mm, av den orsaken fick jag ensam vårdnad om mina barn, fanns ingen möjlighet att samarbeta om nåt gällande barnen.
    Med tanke på att du är man gissar jag att ditt mål var uppe till behandling någon gång efter 2015, är jag rätt ute?
  • Anonym (TrHr)
    Giftskåneman skrev 2019-08-15 10:49:17 följande:
    Höll på från 2003 till 2011
    Då får jag verkligen gratulera dig och ditt ombud till ett gott arbete, även om NJA 2007 s. 382 är från din period så är det först runt 2015 man kan se ett tydligt trendbrott där fäder har en rimlig chans i en vårdnadstvist.
  • Anonym (TrHr)
    Anonym (Love) skrev 2019-08-15 11:17:36 följande:

    Fast varför kan du inte det?


    Hämta barnen efter skolan eller nått, och åk hem till dig. Se till att det är din vecka. Du är vårdnadshavare och kan således hämta barnen när du vill egentligen. 


    I teorin har du rätt då gemensam vårdnad ger samma skyldigheter och rättigheter till bägge föräldrarna, dock skulle jag avråda från det då det skulle minska chanserna vid en förhandling i domstol angående vårdnad, boende och umgänge.
  • Anonym (TrHr)
    Anonym (förstörd) skrev 2019-08-15 10:53:59 följande:
    Jag skulle förstå honom om det här hände för några år sen innan jag tog tag i mina problem. Men att han gör så här nu har jag svårt att förstå, visst jag tog ett återfall, jättedumt och kommer inte hända igen.

    Jag har erbjudit honom att visa mina negativa provsvar men då säger han att det inte handlar om det. Jag är beredd att komma fram till en lösning som funkar men han vill inte. Barnen mår dåligt för dom vill komma hem till mig men det struntar han i.
    Du kommer att behöva mycket mer än provsvar för att "sudda bort" detta från rättens bedömning. 

    Det kan handla om sakkunnigutlåtanden, vittnesmål från såväl ditt vardagliga liv så som från vård och behandling.
  • Anonym (TrHr)
    Anonym (Lo) skrev 2019-08-15 13:11:02 följande:

    Nu har ju inte någon myndighet uttalat sig i TS fall än, men är det fler än jag som har den absoluta känslan att man far hårdare mot en moder än mot en fader?

    Att en mamma förväntas förstå, förväntas att ta ansvar, förväntas att i allt anpassa sig, förväntas att ge sig för "att behålla friden mellan dig och fadern" osv. En pappa som tex aldrig hämtar eller lämnar barnen på sagd tid ska det ses mellan fingrarna med. "Han försöker ju." "Du kanske inte ska bråka om det så det blir spänt mellan dig och fadern."

    Jag har själv hört kvinnor berätta om hur soc sagt till dom: jamen han säger ju att han inte tagit droger på en månad. Vi får väl tro på honom då. Vi prövar att barnen får åka till honom igen. Osv.

    Tänker även på hovrättsfallet där fadern misshandlat barnen och suttit i fängelse för det. Barnen ville sedan inte åka till honom. Mamman sa att de får bestämma själva hur de vill göra. Mamman förlorar då vårdnaden.

    Mamman har alltså bara ansvar och pappan har bara rättigheter.

    Förlåt TS för mitt inlägg. Blir bara så arg och ledsen. Se till att ha ett bra ombud. Skaffa referenser på din person. Från chef. Dagispersonalen. Från sjukvården.

    Lycka till!!


    Jag gissar att du tänker på en dom från Svea Hovrätt T 11396-17, och läser man den välformulerade domen så blir bilden en annan än den som du förmedlar.
Svar på tråden får knappt träffa mina barn, vårdnadstvist