Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Akademiker som röstar rött, varför?

    VCCS skrev 2019-05-24 08:37:25 följande:
    Det är ju det som jag har försökt lyfta från start att dem flesta arbetaryrken ger mer i plånboken än när man har akademiska utbildningar. Det är det som jag anser är fel - att utbildning bestraffas lönemässigt om man väljer ett kvinnodominerat akademikeryrke. Det handlar inte bara om arbetare vs akademiker utan också om män vs kvinnor. Det är enorma skillnader i lön mellan kvinnliga hantverksyrken som frisör och manliga hantverksyrken som snickare. Dessa skillnader finns även på akademisk nivå såklart, att mansdominerade ekonomer tjänar betydligt mer än socionomer, civilingenjörer mer än gymnasielärare osv.
    Jag har inte betvivlat att vänsterpartierna vill att man ska ha möjlighet att utbilda sig, men dem borde även ändra inställning kring att dem som utbildar sig ska bestraffas. Min vän som är undersköterska har över 150 kronor i timmen, och jag som sommarvikarie som socionom har 135, det är en väldigt skev lönebild. Det borde helt enkelt inte se ut så.

    Jag vill också än en gång förtydliga för alla här i tråden att jag inte är moderat, bara för att jag ställde den här frågan. Jag sympatiserar inte med dem riktiga högerpartierna, lika lite som med vänsterpartierna. Jag är inte uppvuxen här, men känner till stora delar av historien och de flesta partier har inte ett helt fläckfritt förflutet.
    De inte dem (om du i framtiden tänkt bli chef med mycket skriftlig kommunikation)

    Att du får lägre som sommarvikarie är helt OK. Som sommarvikarie i ett arbete där man kräver en utbildning, så är sådana arbete mer för att man ska se hur det gå till, man gör inte så mycket. Det är en viss skillnad om man ersätter en person fullt ut (nej, det gör du INTE, även om du tror det). Detta var en lång diskussion om med sambons äldsta inför ett sommararbete hemma.

  • sextiotalist
    VCCS skrev 2019-05-24 09:11:12 följande:
    Jag ska alltså tjäna, ett flertal tusental kronor i månaden mindre än någon som valt att inte plugga? Man kan inte jämställa en akademiker och en arbetares lön utan att ta hänsyn till att akademikern har minst 250 000 i studielån beroende på längden på utbildningen.
    Lön är INTE en belöning för att man pluggat, rent krasst så har lönen även en bakgrund i tillgång/efterfrågan.
    Om man pluggar för att få en bra lön, då har man haft fel grundinställning.
    Ja, det stämmer att det finns många yrken som har en högskolebakgrund som inte är högbetalda. De flesta är det inte. Men det är ofta något man vet om när man väljer utbildningen.
    Nej, man ska inte jämföra en sk arbetares lön (det finns väldigt många lågbetalda arbetaryrken) med en akademikers. Dels för att akademiker är endast en benämning att man läst ett visst antal poäng på högskolenivå. Det finns högskoleutbildningar som ger bra löner, det finns utbildningar som inte betalar sig.
  • sextiotalist
    VCCS skrev 2019-05-24 09:13:36 följande:
    Det är inte så arbetsgivaren har beskrivit mina kommande arbetsuppgifter utan jag kommer få ta stort ansvar. Under informationen vid intervjun framgick det att jag kommer ha klienmöten ensam, göra utredningarna självständigt, skriva beslutsunderlag själv men att sedan handledaren står som beslutsfattare, just eftersom sommarvikarierna saknar examen.
    Skämtar du, ska du alltså få ta beslut om människors framtid utan någon som helst erfarenhet. Mitt förtroende för socialtjänsten sjönk nu ner på en bottennivå.
    Nu har vi förklaringen till varför så många felaktiga beslut tas som påverkar en människas framtid
  • sextiotalist
    VCCS skrev 2019-05-24 10:28:03 följande:
    Faktum är ju dock att mitt yrke är ett bristyrke - enligt tillgång/efterfrågan borde det vara välbetalt. Det är en ren myt, både ekonomer och jurister är överskottsyrken men har bra löner. Socionomer, lärare och biomedicinska analytiker är bristyrken, med låga löner.
    Du glömde en viktig faktor, attraktion.
  • sextiotalist
    VCCS skrev 2019-05-24 10:26:17 följande:
    Även nyexaminerade saknar oftast erfarenhet och jag har läst/klarat alla kurser inom juridik, utredning och dokumentation som är det som används inom just ekonomiskt bistånd.
    Åh, du är precis lika obotligt naiv som de flesta är i din ålder (även jag har varit, så det hör till åldern), att studera vissa ämnen innebär bara att man läst om dessa på papper, det är först när du kommer ut i verkligheten så du börjar lära dig, du kan nog bara 5% av det du verkligen behöver kunna, precis som alla andra nykläckta, oavsett utbildning
  • sextiotalist
    VCCS skrev 2019-05-24 10:30:16 följande:

    Denna diskussionstråd ledde inte till den diskussion jag ville ha kring ämnet, men jag har ingen ork kvar att diskutera med er kring detta, så jag väljer att inte gå in här mer och kolla så diskutera hur mycket ni vill, men jag kommer inte svara något mer.


    Dvs ingen höll med dig. Du har fått flera relevanta svar, som du ofta valt att ignorera eller inte förstå
  • sextiotalist
    Anonym (Gå om grundskolan ts...) skrev 2019-05-24 10:44:41 följande:
    Jag tycker det är ganska skrämmande med den inställningen som ts har, jag har hört många lärare som inte alls verkar vara bra lärare eller tycka om barn och ungdomar gnälla över sina löner. Är det en vanlig inställning idag, att man utbildar sig för att få mycket pengar och att man förväntar sig en guldstjärna och automatiska privilegier? Samt, att man tydligt ska stå över arbetarklassen...
    Tror det har lite med åldern att göra, man är väldigt naiv och är ganska omedveten om hur verkligheten ser ut.
    Minns mycket väl hur snabbt man hamnade i verkligheten själv när man kom ut. Dessa ingångslöner som vi blev "lovade" fanns bara i en drömvärld. Några fick det kanske, men de flesta långt under detta.
  • sextiotalist
    Mr PacMan II skrev 2019-05-24 13:31:49 följande:
    Det är lustigt. En del tror att chef är ett yrke och fattar inte den enorma skillnaden mellan t.ex butikschef och chef på IT-bolag
    Exakt, chef är inte ett yrke och att vara chef är så olika beroende på vilken arbetsplats och arbetsuppgifter som är knutna till arbetsplatsen/funktionen.
  • sextiotalist
    Mr PacMan II skrev 2019-05-24 13:39:25 följande:
    58000 är väl inga större pengar. Att ifrågasätta det tyder på djup okunnighet.
    Nja, det är inte många procent av de som arbetar som kommer upp i de lönerna, tror det var 10% av de som yrkesarbetade som tjänade över 50 000 2017
  • sextiotalist
    Anonym (Ae) skrev 2019-05-27 09:30:29 följande:
    Utan rött styre och arbetarrörelsen hade vi inte ens haft en a-kassa eller någon annan välfärd heller. Eller allmän rösträtt för den delen...

    Nja. Nu var förvisso socialdemokraterna drivande i Sverige, men andra länder har ju faktiskt fått liknande system utan socialdemokrater.

    Demokratin är för övrigt äldre än den äldsta sossen. Jag förringar inte det arbete som gjorts för detta. Men det hade nog blivit så förr eller senare ändå


     

  • sextiotalist
    Anonym (Gå om grundskolan ts...) skrev 2019-05-27 09:41:21 följande:
    Hur då?
    Det finns ju flera länder som inte har haft någon socialdemokratisk regering och ändå har rösträtt, t.ex USA
  • sextiotalist
    Anonym (Ae) skrev 2019-05-27 13:26:46 följande:
    Det är ju bara att läsa i historieböckerna. Även andra länder har haft arbetarrörelser & fackföreningar, det är inte exklusivt för sverige. Sen är inte arbetarrörelsen enbart socialdemokrater det finns många andra vänsterpolitiska rörelser också. Och framförallt handlar det om fackföreningsrörelsen.

    I rösträttsfrågan har det varit arbetarrörelsen, feministiska rörelser och liberaler som har varit drivande.
    Absolut ska man läsa historieböckerna, då får man veta att den allmänna rösträtten har kommit till flera länder innan fackföreningar fanns. T.ex i USA (där kvinnorna i vissa delstater fick rösträtt under 1800-talet), både Nya Zeeland och Australien var före Sverige.
    Än en gång, jag är fullt medveten om socialdemokraternas och fackföreningarnas  arbete för detta i Sverige (och i Europa), men jag är rätt säker på att detta med rösträtt t.ex hade kommit ändå, även om det tagit lite längre tid.
  • sextiotalist
    Missermajser skrev 2019-05-27 14:33:54 följande:

    Det är nog svårt att förringa varken socialismen, liberalismen eller konservativismens betydelse för det samhälle vi har idag.


    Jag anser inte att det är socialdemokraterna utan socialismen som helhet har drivit fram en maktbalans mellan klasserna. Liberalismen har påverkat världen under lång tid utan att det handlat om direkt partipolitiska former.
    Vissa vurmar underklassens solidaritet, du kanske vurmar för individens frihet medan konservativa vurmar för nationen. Alla parter behöver fortfarande slåss för att bevara/utveckla makten inom sitt område.


    Säger inte socialisterna ifrån när ni slåss för skattesänkningar så kommer det inte att löna sig att vara anställd alls till slut. Då blir högskolor enbart ett alternativ för de som föds förmögna. Alla klassklättrare vill inte stänga dörren för de som kommer efter...


    Självklart, inget av detta har skett av sig självt, det har alltid varit individer som skapat en opinion. Redan de gamla grekerna....

    Det var nog mest att man påstod att det endast var socialdemokraternas förtjänst och utan dom så...

    Jag skulle nog säga att det var många orsaker, precis som du skriver, en kombination av socialismen som växte fram under slutet av 1800-talet, liberala idéer som har sin grund bland franska filosofer under 1700-talet och att vi dessutom lämnade jordbrukssamhället med dess struktur och industrialismen växte fram, med en annan struktur. Allt detta har ju bidragit till vår samhällsutveckling och även de konservativa har bidragit.
  • sextiotalist
    Missermajser skrev 2019-05-27 14:45:52 följande:

    Solidariteten hos underklassen har faktiskt haft stor betydelse för demokratin även i USA. Man bör även se att demokratiseringen först gäller alla delstateter utan socioekonomiska undantag först 1965. Nu finns ju fortfarande vissa socioekonomiska undantag eftersom dömda personer inte får rösta.


    Underklassen? Du menar att det WT i USA som stod bakom detta (vilket är underklass i USA, myntades för övrigt strax efter inbördeskriget och då omfattade fattiga vita i söder) 
    Det var nog mer arbetarklassen, och i mina ögon (även om jag röstar borgligt) så har aldrig arbetarklassen varit en underklass och den gruppen växte fram i oh med industrialiseringen.
  • sextiotalist
    Anonym (Gå om grundskolan ts...) skrev 2019-05-28 07:41:05 följande:
    Ok. Där borde du förkovra dig. Arbetarklassen som växte fram under industrialiseringen VAR underklassen. För det första var det olagligt att vara hemlös och sova ute och för det andra krävdes ingen utbildning. Det fanns inga bidrag. Alla jobbade så mycket dom kunde. Dom bodde 20 pers i en rutten etta med råttor utan vatten och värme, hade inga lediga dagar och fick bland annat betalt i sprit. Majoriteten var alkoholiserade. Hade inte råd med sjukvård. Tänderna ramlade ur. Kroppen var förstörd vid 30. Det var extrem misär.

    Först när dessa organiserat sig och kämpat i decennie efter decennie och bildat arbetarrörelsen som vunnit etapp efter etapp började det likna det du tänker på med arbetarklass. Dom kämpade för nykterhet och bildning, för rätt till semester och lediga dagar, kortare arbetstider, möjlighet att läsa på universitet mm mm.
    Jag har läst min Per-Anders Fogelström och annan litteratur som speglat detta, det var med anspelning till USA och WT jag nämnde detta.
    Även inom arbetarklassen var det skillnad. Det var inte de som levde i helt utanförskap som var de som var de drivande. Det fanns en underklass som låg under arbetarklassen.
    De som var socialister på den tiden kom inte från underklassen, de kom från arbetarklassen.
    Visst stämmer det du skrev, att det var en misär, men de som levde i denna misär hade inte styrka och tid att driva något.

Svar på tråden Akademiker som röstar rött, varför?