Inlägg från: FDFMGA |Visa alla inlägg
  • FDFMGA

    Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?

    Crash Man skrev 2019-04-26 19:21:16 följande:

    Innan jag kommer till kärnan med det här inlägget så har jag ett avslöjande att göra. Ni förstår jag bär på en hemlighet... en stor, stor hemlighet.

    Jag är nämligen kränkt... och vit... och man. Jag är en kränkt vit man. Ni har säkert hört talas om sådana som mig; det finns facebook-sidor om sådana som mig. Det diskuteras om sådana som mig på diverse alternativa medier.

    Alla dessa superintellektuella människor jag stött på har sagt till mig att jag är kränkt och kanske är det dags att inse att alla de människor har en poäng. Kanske är det mig felet ligger hos.

    Ni förstår jag har nämligen en kontroversiell åsikt. Jag anser inte att Greta Thunberg förtjänar nobels fredspris. Jag har förklarat det på diverse forum och svaren är alltid det samma. Den enda anledningen till varför jag tycker det är för att jag är en kränkt, vit  man. För den enda logiska förklaringen till varför man kan tycka att Greta Thunberg inte är en värdig nobelpristagare är för att man är just kränkt (och helst vit och man)

    Så hur är det med dig? Är du också en kränkt vit man, eller kvinna för den delen, som delar mina åsikter om att Greta Thunberg inte förtjänar nobels fredspris. Eller tillhör du den rationella skaran som tycker det är helt logiskt att en 16-åring som skolkar från skolan varje fredag och vars aktivism inte ens lett till ens en liten minskning av koldioxidutsläpp.


    Som svar på din fråga i ts.

    Jag är också vit och man, till på råga på allt är jag löjligt förtjust i att köra bil, vilket innebär att jag äger en bil trots att vi gott skulle klara oss med att vara med i en bilpool. Vidare händer det att jag flyger och jag skulle dö av tristess om jag tvingades nöja mig med enbart vegansk kost.

    Inte desto mindre blir jag varken kränkt om hon får fredspriset eller om hon inte får det, jag blir heller inte kränkt av att den samlade uppmärksamhet jag själv fått i medier är en flugskit i universum jämfört med den Thunberg fått.
    Crash Man skrev 2019-06-16 10:02:36 följande:
    Däremot så tror jag att de som är för Greta överdriver hatet från de som är mot Greta. Det är väldigt få både här på familjeliv och utanför som uttryckt att Gretas betyg är i fara. Det närmsta jag kan komma är Jimmie Åkessons uttal om att Greta skulle göra mer nytta i skolan. 

    Greta Thunbergs slutbetyg intresserar mig lika mycket som Kim Kardashians slutbetyg - det vill säga inte alls. DNs redaktion gjorde däremot en annan bedömning. De ansåg att hennes betyg var av så pass stor vikt att de valde att publicera nyheten på två språk. Tydligen tyckte de att även den engelskspråkiga delen av världen förtjänade att ta del av nyheten. Troligtvis för att det köpt narrativet att Gretas motståndare är småaktiga människor som är bekymrade upp till öronen för hennes betyg, medan verkligheten visar att det är ingen som bryr sig.

    Så jag avslutar detta med en enkel fråga.

    Är kritiker till Greta och klimatrörelsen kritiska för att de illsinnade mobbare, eller är de kritiker för att de har en poäng?
    Jag vet inte vad du menar med "klimatrörelsen" - alla som anser att det faktum att människan påverkar klimatet och att vi har såväl ett kollektivt som ett individuellt ansvar som människor för detta?

    Det här tråden ger i sig en bra bild av "hatet" mot Greta Thunberg, eller att man kleggar fast sin oförmåga att skilja mellan sak och person på personen Greta Thunberg.

    Jag tycker det är intressant att din tes plötsligt har förvandlats till "kritik mot klimatrörelsen" från att ha handlat om huruvida Thunberg är förtjänt av fredspriset.

    Jag har läst en massa inlägg i den här tråden där personer anser att hon inte borde få priset utan att de vare sig är klimatförnekare eller att de kleggar fast vid Greta Thunberg.

    Och självklart var det relevant av mig att kopiera in Thunbergs slutbetyg i ett inlägg - i och med att ett flertal personer inte bara varit djupt bekymrade över "klimathysterin" utan också över ett barn som försummar sin skolgång och utnyttjas av cyniska föräldrar.

    Ett barn som är en nolla som någon hade behov att klassa henne som.
  • FDFMGA
    Rataxes skrev 2019-06-16 20:39:38 följande:

    Eftersom jag inte har HBO så har jag inte sett serien och kan inte kommentera hur pass verklighetstrogen den är. Däremot har jag läst flera rapporter från IAEA m.fl som beskriver händelseförloppet och varför det gick som det gick. Att som Strandhäll använda en tv-serie som argument mot modern kärnkraft visar bara på vilken nivå hennes okunnighet ligger. Förutsättningarna för en liknande olycka i en lättvattenreaktor av västerländsk konstruktion finns helt enkelt inte. Att bevisa sin okunnighet genom att basunera ut mantrat "100 000 år" ligger på samma nivå.
    Man har helt enkelt inte bemödat sig att ta del av all öppen information om KBS-3, alternativt saknas förmåga att tolka den. Efter dessa "100 000 år" ligger radioaktiviteten i kapslarnas innehåll på samma nivå som hos den omgivande berggrunden. Det är inte samma sak som att det är livsfarligt i 100 000 år. Antar att de personer som känner skräck inför 100 000 år gammalt använt kärnbränsle inte ligger och solar på klipphällar i bohuslän, där den naturliga bakgrundsstrålningen isåfall motsvarar 10 000 år gammalt kärnbränsle. (läs om halveringstider...)
    Med Gen IV reaktorer (läs om BN-800 och BN-1200) kan aktiniderna i använt konventionellt kärnbränsle "brännas ur" och åstadkomma en slutförvaringstid på 1000 år (tills avfallet håller samma aktivitet som omgivande berggrund) Dessutom utnyttjas energiinnehållet i bränslet till 95% istället för till 5% som idag.


    Fast Greta Thunbergs roll är inte expertens som pekar på lösningarna utan opinionsbildarens.

    Kärnkraft eller inte kärnkraft är något politikerna måste ta ställning till - och ur mitt perspektiv gärna utan att se kärnkraften som en symbol för allt ont som tänkas kan på jorden.

    Snart kommer en stor del av världens bilpark att utgöras av elbilar och det vore önskvärt att en så liten del som möjligt av den el som ska försörja dem kom från fossildrivna kraftverk.
  • FDFMGA
    KlantSmurfen skrev 2019-06-17 15:02:31 följande:
    En annan sak som är svår att bortse ifrån är att man nu för tiden använder sig av evolutionspsykologi vid marknadsföring, godhetssignalering och politisk aktivism ingår.

    Hur många företag kommer med Greta som dragplåster försöka sälja något skit som inte gör någon nytta för miljön eller godhetssignalering?

    Politiker, företag, kändisar (och folk som gillar Facebook inlägg) hur många av dem bryr sig egentligen om miljön?
    Jag är nog för mycket naturvetare för att begripa vad marknadsföring utifrån evolutionspsykologiska förtecken skulle kunna vara - men om du menar att det är fel att konkretisera ett abstrakt hot med att ange att vi har ont om tid så håller jag inte med dig.

    I den mån Greta Thunberg i framtiden skulle kunna betraktas som ett varumärke så kan jag inte tycka att det vore hennes fel om hennes namn utnyttjas av andra. Lika lite som det vore ditt fel om jag försökte kränga ett hårbalsam med en slogan som: "Klantsmurf gör ditt hår lika formbart som ektoplasma.".

    Min uppfattning är att allt fler företag, politiker och andra bryr sig om miljön. Jag utgår från att de som tror att människan kan vara på väg att påverka klimatet i irreversibel riktning (enligt mänskliga mått mätt) faktiskt bryr sig om levnadsbetingelserna för deras barn och kommande generationer.

    Som ickereligiös vill jag gärna tro på något och i mitt fall är det människans förmåga att kunna skapa en bättre framtid för de globala system hon är en del av.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2019-06-17 16:29:26 följande:
     
    FDFMGA skrev 2019-06-17 14:25:58 följande:
    Hm, jag hoppas att jag sällan låter mina åsikter påverkas av vem som delar dem eller inte - ungefär som jag uppfattar att du resonerar/fungerar i trådar som behandlar relationer och/eller barn.

    Visst förstår jag att det är svårt att bortse från personen Greta Thunberg eftersom nyckeln till kampanjens framgång är hennes person - men just därför blir det så absurt när personer som förmodligen aldrig lyckats producera en självständig tanke framställer henne som en marionettdocka som dirigeras av en kampanjorganisation eftersom en av grunderna till hennes framgångsrika opinionsarbete är att hon är marionettdockans diametrala motsats.
    Har du förresten läst boken? Scener ut hjärtat? Det har jag gjort.
    Nej.

    Jag är egentligen mer intresserad av reaktionerna på Greta Thunberg och hennes budskap än av familjehistorien.

    Hur var boken då - flummig?
  • FDFMGA
    KlantSmurfen skrev 2019-06-17 18:47:09 följande:
    Jag kan förklara när du har förklarat klimathotet med egna ord, så vi vet att du inte låtsas att du vet vad du skriver om. Om du läser #650 lite långsammare så kanske du uppfattar att du svarade på något helt annat än det jag skrev (missade att du missupfattat)
    Oj, du deltar alltså i en tråd som handlar om växthuseffekten utan att veta vad det är för något - det är knappast jämförbart med att  jag ställer mig frågande till vad modern marknadsföring grundad på evolutionspsykologiska teorier är för något, men jag gissar att min gissning inte var helt felSkrattande

    Nåväl. Växthusgaser påverkar klimatet såtillvida att de innebär att mindre värme strålar ut från jorden. Exempel på växthusgaser är koldioxid och metan.

    Det finns för övrigt oerhörda mängder metan lagrade i områden med permafrost.

    Och det finns hur mycket som helst skrivet om växthuseffekten.

    Lycka till med studierna av växthuseffekten, något som möjligen lämpar sig bäst om man undviker att anta ett evolutionspsykologiskt perspektivSkrattande
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2019-06-17 19:07:13 följande:
    Nej, den är inte alls flummig. Det är en beskrivning över en familj i fritt fall där båda barnen har multipla diagnoser och som under långa tider mått mycket mycket dåligt. Greta gravt ätstörd, Aspergers, med OCD och selektiv mutism och systern ADHD med drag av Aspergers, OCD och trotssyndrom samt självdiagnosticerad Misofoni. De genomgår ett veritabelt helvete, föräldrarna förstås men framför allt de två flickorna. De mår otroligt dåligt. Efter diagnoser och stora anpassningar hittar familjen en sak att enas runt, en sak som dessutom innebär att Greta kan må mycket bättre på så vis att hon från att ha varit mobbad, udda och ensam visar sig kunna kämpa ner mycket av det som tidigare fjättrat henne. Hon kan prata med journalister, äta i sällskap av andra människor och ha en betydelse, en mening. Hon syns och hon kan kanalisera sin svåra ångest genom att ha hittat en ändamål för den. 

    Nu är du ju mer intresserad av annat så jag stannar där. Men jag tänkte mig citera ur boken, händelseförloppet direkt efter att Greta satte sig vid Riksdagshuset. 

    "Efter några minuter så kommer första delningen på Twitter.
    Det är Staffan Lindberg som retweetar hennes inlägg. 
    Sen kommer ytterligare två retweets.
    Och några till. 
    Pär Holmgren. Stefan Sundström. 
    Därefter går det fort. Hon har färre än tjugo följare på Instagram och inte särskilt många fler på Twitter. 
    Men nu ändras allting. 
    Nu finns det inte längre någon väg tillbaka. 

    Ett dokumentärfilmteam dyker upp.
    Det är filmaren Peter Modestij, som förra vecken genom en slump fått reda på vad som ska hända när han ringde upp mig för att fortsätta prata om ett filmmanus han håller på att skriva. Hela familjen läste hans första utkast i vintras och han var väldigt mån om vår input eftersom han genom tidningsartiklar hade läst sig till att Greta är väldigt lik huvudkaraktären i sin kommande långfilm. 
    Nu har han fått ett filmbolag att på vinst och förlust stå för två dagars filmning av Gretas skolstrejk.
    Peters kompis Nathan Grossman, som gjorde grisdokumentären på SVT med Henrik Schyffert, är med. Han hälsar på Greta och frågar om hon tycker att det är okej att de filmar. 
    Hon har inget emot det och de hjälper till att sätta på henne en mikrofon. 
    Kameran rullar. Från och med nu finns allt som sägs och görs dokumenterat i ljud och bild. 
    Men Greta är så gott som helt ointresserad av deras närvaro. Hon tänker bara att hon ska sitta där och se vad som händer. 
    Så hon sitter där hon sitter. 
    Ensam lutad mot den stora väggen.
    Ingen stannar.
    Nån kastar en besvärad blick med de flesta väljer att titta åt ett annat håll. 
    De har viktigare saker för sig. 
    Och det känns nog mest lite pinsamt allting. 
    Två tanter stannar till och förklarar att det råder skolplikt och att hon borde fokusera på skolan. De uttrycker sin oro för hennes framtid och hennes fortsatta studier. 

    En medelålders man som heter Ingemar Rentzhog kommer förbi och presenterar sig. Han filmar Greta och frågade om han får lägga upp filmen på Facebook. 
    Hon nickar. 
    Samtidigt har Gretas tweet och Instagramposter blrjat bli virala. 
    Svante ringer och berättar att Dagens ETC har hört av sig till honom och att de är på väg. Strax efter kommer Aftonbladet också och Greta blir väldigt förvånad över att allting går så fort. Glad och förvånad.
    Det här hade hon inte väntat sig."

    Ska inte ta upp mer plats med ett längre referat än så här, men slumpen gör att ännu fler för saken värdefulla inflytelserika personer har vägarna förbi. Både fotografer och Greenpeace och whatnot. 
    Slumpen är en märklig företeelse och apropå den kan jag rekommendera Paul Austers "Månpalatset" som har slumpen som underliggande tema.

    Det är ganska vanligt att man ifrågasätter slumpens betydelse, men om man skalar bort psykologin från evolutionspsykologin som någon tog upp så visar ju just evolutionen att slumpen kan åstadkomma ganska mycket.

    Tack för sammanfattningen!
  • FDFMGA
    KlantSmurfen skrev 2019-06-18 00:59:02 följande:
    "Oj, du deltar alltså i en tråd som handlar om växthuseffekten utan att veta vad det är för något"
    Växthuseffekten? Tråden handlar om Förtjänar Greta Thunberg Nobels fredspris? och klimathotet som är mer komplext än växthuseffekten blev relevant men det är ju trevligt att du deltar i tråden utan att veta vad den handlar om.

    "det är knappast jämförbart med att  jag ställer mig frågande till vad modern marknadsföring grundad på evolutionspsykologiska teorier är för något"
    Kan du förklara med egna ord hur modern marknadsföring, godhetssignalering och politisk aktivism tillämpar evolutionspsykologiska teorier.
    jo det är exakt samma sak, förutom att du inte vet vad tråden handlar om.

    "Och det finns hur mycket som helst skrivet om växthuseffekten."
    Men du fick bara till två meningar? Två meningar säger inget om hur växthuseffekten fungerar.

    Eftersom du själv inte godtar länkar får du föregå med gott exempel och förklara klimathotet med egna ord. Med tanke på att 99.9% av FL:s medlemmar är allergiska mot långa inlägg ska du inte bli besviken om ingen läser.

    "Lycka till med studierna av växthuseffekten, något som möjligen lämpar sig bäst om man undviker att anta ett evolutionspsykologiskt perspektivSkrattande"
    Du inte den blekaste aning vad du svamlar om, eller hur?
    Aha, jag tog för givet att du skulle förstå konsekvensen av mindre värme strålar ut.

    Testa att göra ett evolutionspsykologiskt experiment. Koka upp vatten i en kastrull, först utan lock och därefter med lock på kastrullen. Jämför gärna skillnaden i hetta genom att efter säg två minuter doppa ner fingret i kastrullvattnet.

    Och glöm inte att du måste ta bort locket för att kunna jämföra vid det ena dopptillfället.

    Evolutionspsykologi kan vara spännande ur aspekten bränt barn skyr eldenGlad
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2019-06-18 09:58:03 följande:
    Jag gillar inte Paul Austers författarskap. 
    Där ser man.

    Du ogillar kanske slumpens inverkan på våra liv.

    Men det kanske inte är en slump att du hamnar i samma åsiktslag som vissa andra i den här tråden, apropå din kommentar från igårSkrattande

    Ur mitt perspektiv var det ingen slump att du behövde poängtera möjligheten av att Greta Thunbergs betyg är sockrat av skolan som då vill få en del av hennes glans.
  • FDFMGA
    Flash Gordon skrev 2019-06-18 08:53:52 följande:
    What!?

    Har DN publicerat Gretas betyg? På två språk dessutom så att hela världen minsann ska få se.

    Hahaha!

    Skrattande

    Så jävla retarderat.

    Precis samma reaktion som när de stoltserade med att Sandviken gick en halv miljard plus på invandringen, varje år. "In your face", liksom. "Ha, där klämde vi åt dem så de teg!" 

    *ryggdunkar och haj-fajvs på redaktionsmötet*

    Never fo full DN, som det heter på modern internet-svenska.
    Det var väl snällt av dem att göra så.

    Det är ju så många som oroat sig för hur det ska gå för henne i skolan.

    Din koppling till Sandviken är ju intressant ur ett argumentationsteoretiskt perspektiv, liksom benämningen "retarderat"Skrattande
  • FDFMGA
    KlantSmurfen skrev 2019-06-17 16:07:58 följande:
    Du tycker inte att det skulle vara fel? Ponera ett hårbalsam som inte är ett skit bättre för miljön men man påstår att det gör så man kan ta 10% extra, ett nytt system för att återvinna sopor, inte bättre men dyrare och känns bättre när man inbillar sig att man gör nytta.

    Ekologiskt odlat, inte ett skit bättre för miljön men det låter bra. Politikern som lovar dyrt och heligt att göra nägot för miljön drar igång en massa meningslösa projekt som kostar dyrt.

    Alla hyllar Greta

    Det finns ju också de som är lika genuin som Greta men det är inte så lätt att veta vilka de är.
    Hm, mitt svar gick visst upp i rökSkrattande

    Nej, det skulle inte vara ditt fel om jag tog mig friheten att kränga ett hårbalsam och kallade det KlantSmurfen eller KlunsSmurfen.

    Det skulle vara mitt fel, mitt ansvar. För mig är det viktigt att ansvarsfördelningen är korrektSolig
Svar på tråden Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?