• Annita

    Börja studera eller göra som FK vill och vänta?

    Anonym (anonym) skrev 2018-11-17 20:30:47 följande:

    Är väldigt undrande över varför det aldrig varit fråga om arbetsträning eller praktik eller anpassat arbete inom Samhall när det verkar som stödet från FK inte kommer att fortsätta efter 30 år. Eftersom det beviljats daglig verksamhet så betyder det att man inte bedöms kunna arbeta.


    Undrar samma sak. Daglig verksamhet riktar sig väl framför allt till personer med sjukersättning?
  • Annita
    Anonym (anonym) skrev 2018-11-17 22:36:14 följande:

    Daglig verksamhet riktar sig till de inom LSS som inte kan arbeta någonstans oavsett om det är skyddad verksamhet eller med anpassningar och lönestöd.Daglig verksamhet är inte rehabilitering och inte arbetsträning utan endast till för att ha något att göra på dagarna.


    Tack för klargörande, ungefär som jag trodde då. Verkar ologiskt att TS arbetstränar på daglig verksamhet, låter som om det skulle kunna vara ett missförstånd av något slag.
  • Annita
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-17 23:07:44 följande:

    Allt det där känner jag redan till. Men tiden är för knapp så jag kommer att nekas sjukersättning. Sjukersättning får man bara om man aldrig kommer kunna få bättre arbetsförmåga någonsin i hela sitt liv. Det gäller inte för mig. Annars får jag låtsas orka mindre än jag gör och genom det få sjukersättning. Men den vägen är inte heller en bra väg att gå eller en hållbar väg att gå i mitt fall.


    Men du känner väl till att man kan få sjukersättning på deltid, inte bara heltid..? Jag gissar att varken FK eller AF tror att du kommer att klara 100% i framtiden, och att de utgår från att du kommer att behöva sjukersättning på hel- eller deltid. Det är deras prio just nu, att bedöma hur stor din arbetsförmåga är.
  • Annita
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-17 23:26:43 följande:

    Ja men då måste det vara bevisat att min arbetsförmåga aldrig någonsin, inte ens med det simplaste arbete kan komma att bli 100%. Detta anser DK vara svårbedömt i och med de stora framsteg jag hitintills har gjort. Så förklarade handläggaren det för mig. Därav tror/anser hon att det kommer bli svårt att motivera varför samt bevilja sjukersättning för mig. Snarare sjukpenning i så fall. Men då kan man tvingas att byta arbete tillbett annat bara för att där kanske kunna gå upp till heltid.


    Ja 100%, eller 25 eller 50 eller 75%. Det är de olika nivåerna för sjukersättning. Och det tar ett bra tag att göra den utredningen, så det stämmer alldeles säkert att det inte är aktuellt att söka om sjukersättning ännu.

    Men eftersom du förmodligen kommer att hamna i läget att du måste ha sjukersättning i någon omfattning i framtiden så gör du klokt i att följa FKs plan. De måste som sagt utreda och det är där ditt fokus bör ligga nu - utröna hur mycket du egentligen orkar/klarar.

    Du tänker väldigt kortsiktigt tycker jag. Du vill inte ta gymjobbet om det är för lite i lön utan väntar hellre tills du har noll i inkomst. Men när du har noll är ju läget akut! Och det tar tid för byråkratins kvarnar att mala och det måste du tyvärr ha med i beräkningen.

    För att svara på din fråga i trådstarten: de personer som handlägger ditt ärende arbetar med sådant här dagligdags och är vana att bedöma olika personers förmåga. Jag tycker du gör klokt i att följa deras plan för dig. Det är förståeligt att du vill skynda på nu när du plötsligt bestämt dig för att aktivera dig, men det kan bli ödesdigra resultat för dig att inte lyssna till dina handläggare.
  • Annita
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-17 23:31:24 följande:

    Ja så har jag uppfattat att det är också. Men frågan är varför i hela saligheten det har placerat mig där från början då när jag vill ut i arbete?


    Därför att det just nu inte räcker att lyssna till vad du vill. Bara för att du vill arbeta på den öppna arbetsmarknaden är det troligen inte rätt väg att gå i nuläget.

    Tänkte på en annan sak: har du en bra läkarkontakt, med en läkare som har koll på dina svårigheter eller diagnoser? Ska du söka sjukersättning framöver är det nödvändigt att vården har provat alla sätt att rehabilitera dig. Så en insatt läkare är ett måste för dig.
  • Annita

    En läkare måste bedöma din arbetsförmåga, som jag skrev tidigare. Du kan inte själv bestämma omfattningen av din eventuella sjukskrivning.

    Men du skulle absolut kunna vara sjukskriven på 25% och jobba 75%. Det stämmer inte att man måste vara sjukskriven från en viss tjänst som du skrev tidigare. Man kan vara sjukskriven från arbetslöshet.

    Jag upprepar min åsikt: följ försäkringskassans råd. Vänta med att jobba eller studera tills din arbetsförmåga är utredd. Se till att skaffa en läkare som känner till dig och dina diagnoser. Har du en läkare eller inte?

  • Annita
    Bunny on speed skrev 2018-11-18 15:35:22 följande:

    Jobbar du deltid och blir sjukskriven, är det baserat på den procent du jobbar givetvis.

    Men om du har nedsatt arbetsförmåga misstänker jag att det kan vara andra regler. Så det måste du ta reda på, vilka utredningar som krävs.


    Eftersom det jag skrev kanske kan misstolkas: TS, en sjukskrivning baseras förstås på omfattningen av ens sysselsättning precis som Bunny skriver. Dvs har man bara en deltidstjänst och blir sjukskriven så baseras det på anställningens omfattning. Om man inte skyddat sin heltid på något sätt!!

    Detta är en anledning till varför det är viktigt att följa FKs råd framöver. Om du tappar den heltid som du har nu - aktivitetsersättning på heltid - så kan du inte få tillbaka heltidsersättning med mindre än att du arbetar eller studerar på heltid. Och det tror du ju inte att du orkar, eller hur?

    Det är därför du MÅSTE se till att vara utredd innan du börjar krångla för mycket. Säg att du skulle få deltidsjobbet på gymmet, kanske inte är realistiskt men vi gör ett tankeexperiment. Om du går från heltids aktivitetsersättning till deltidsjobb så "tappar" du deltiden du inte jobbar. Om något händer och du förlorar jobbet får du då bara deltidsersättning.

    Det är bra att du vill arbeta naturligtvis men det är oklokt att inte skydda din heltid.
  • Annita
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-18 16:09:16 följande:

    Men varför finns dessa regler? Samhället hade ju vunnit på om jag kom snabbare ut i arbete och om det då hade fortsatt betala mig någon form av bidrag trots att tjänsten är på deltid. Samhället har ju bakvända regler. Det bör ju fler än mig hålla med om.


    Det finns många åsikter om FKs regler, men du vinner inget på att ifrågasätta reglerna, de är som de är och dina handläggare måste följa dem. (Det är politiker som kan ändra sådant.)

    Sedan är det inte nödvändigtvis bakvänt att försöka hitta en hållbar sysselsättning åt dig, som du klarar över tid. Du är entusiastisk och ambitiös och det är jättebra. Men sedan finns förmodligen rent medicinska faktorer som måste vägas in, plus det faktum att du aldrig arbetat eller studerat och faktiskt inte vet hur det kommer att fungera, även om du är optimistisk.

    Försök att tänka att reglerna finns till för att faktiskt hjälpa dig, då får du kanske en mer positiv inställning till de råd du får från kommunen och försäkringskassan.

    Sedan är det förstås upp till dig om du vill följa reglerna eller inte. Om du inte känner att FK hjälper dig så står det dig fritt att söka jobb eller börja studera utan deras inblandning. Men då får du inga bidrag heller.
  • Annita
    Anonym (Hur göra?) skrev 2018-11-18 16:14:45 följande:

    Ja men läkaren kan bara bedöma hur min arbetsförmåga ser ut just nu samt om den kommer att kunna höjas. Och för att ha rätt  till sjukersättning måste arbetsförmågan vara nedsatt i en viss procent och aldrig kunna gå att arbeta/träna upp till 100%.

    Eftersom att jag just nu har gått så fort framåt i min arbetsförmåga så ser i alla fall inte jag hur någon myndighet eller läkare skulle kunna bedöma min arbetsförmåga som omöjlig att höja till 100%.

    Även om jag själv aldrig tror att jag kommer kunna arbeta 100% så är det svårt att i detta läget bevisa detta för läkare och myndigheter gissar jag på.

    Är jag utan sjukersättning så kan jag inte heller arbeta deltid om jag inte först har fått sjukpenning från en heltidstjänst vad det verkar. Alltså måste jag söka ett arbete på heltid och jobba där någon vecka för att sedan sjukskriva mig kanske eller tänker jag fel?


    Ja där tänker du fel, det vore en hemsk regel om det vore så för alla som haft aktivitetsersättning!

    Som jag skrev: man kan vara HELT arbetslös och sedan bli HELT sjuk och då få HEL sjukpenning.

    Jag tror ingen av de myndigheter du har kontakt med nu tror att du kommer att komma upp i hundra procent, även om du gör snabba framsteg. Men det tar ett tag att utreda arbetsförmåga, du kan inte förvänta att det är klart till i sommar, även om utredningen faktiskt leder till sjukersättning.

    Sedan har du ju aspekten att sjukersättningen du kommer att få blir väldigt låg. Det kan jag väldigt lite om iofs. Det kanske inte är så stor skillnad mellan aktivitetsersättning och sjukersättning på lägsta nivå?
  • Annita
    Anonym (Cissi) skrev 2018-11-18 16:50:37 följande:

    Aktivitetsersättning och sjukersättning är på exakt samma summa och höjs med ökad ålder fram tills man blir trettio. Därefter är det bara sjukersättning som är möjlig att få och den ligger då på samma summa oavsett ålder. Utöver aktivitets-/sjukersättning kan man få bostadstillägg som motsvarar nästan hela hyran. Så att gå från aktivitetsersättning till sjukersättning gör ingen skillnad på ekonomin.


    Tack för klargörande!
Svar på tråden Börja studera eller göra som FK vill och vänta?