Inlägg från: nnnnnnnn |Visa alla inlägg
  • nnnnnnnn

    Tips på egen barnmat?

    ena barnet åt enbart hemlagad barnmat, allt annat ratades.
    Eftersom barnet åt fler lagade mål än vi andra, ofta 3-4 per dag, så gjorde vi en del att ha i frysen.
    Smidigast tyckte jag var att diska barnmatsburkar och sen fylla på efter hand som jag lagade annan mat. Så kokte jag potatis till familjen, så gjorde jag extra och lade i några burkar, samma med ärtor, morötter, ris osv. även kött, fisk ägg osv.
    Så om det var denna menyn i familjen:

    dag 1 spagetti + köttfärssås + kokta morötter
    Dag 2 Potatis + dillkött + ärtor
    dag 3 ris och kycklinggryta + broccoli

    Jag tänkte att 1 portion var: pasta/ris/potatis  +  något kött/fisk   + någon grönsak. För att få stor variation så gjorde jag såhär:

    Jag lade överbliven spagetti + köttfärssås i några burkar, tex 5 st, sen lade jag enbart spagetti i några burkar tex 5 st  och enbart köttfärssås i några tex 5 st. Någon burk med spagetti+ köttfärssås fick även morötter i sig. Lika dant med de andra - en fick spagetti + morötter och någon fick köttfärssås + morötter.
    Dag 2 samma sak, några burkar med potatis + dillkött, andra med bara potatis och bara dillkött osv. Någon "gammal" burk fylldes på tex spagetti + dillkött (småbarn är inte så petiga med vad som passar ihop) eller köttfärssås + potatis. osv.
    Samma sak dag 3.

    Så på 3 vanliga middagar fick jag massa olika variationer:
    Spagetti + köttfärssås + morötter
    Spagetti + köttfärssås + ärtor
    Spagetti + köttfärssås + broccoli
    Spagetti + dillkött + morötter
    Spagetti + dillkött + ärtor
    Spagetti + dillkött + broccoli
    Spagetti + kycklinggryta + morötter
    Spagetti + kycklinggryta + ärtor
    Spagetti + kycklinggryta + broccoli
    Potatis + dillkött + ärtor
    Potatis + dillkött + morötter
    Potatis + dillkött + broccoli
    Potatis + köttfärssås + morötter
    Potatis + köttfärssås + ärtor
    Potatis+ köttfärssås + broccoli
    Potatis + kycklinggryta + morötter
    Potatis+ kycklinggryta + ärtor
    Potatis+ kycklinggryta + broccoli
    Ris + kycklinggryta + broccoli
    Ris + kycklinggryta + ärtor
    Ris + kycklinggryta + morötter
    Ris + dillkött + ärtor
    Ris + dillkött + morötter
    Ris+ dillkött + broccoli
    Ris + köttfärssås + morötter
    Ris + köttfärssås + ärtor
    Ris+ köttfärssås + broccoli

    Eftersom burkarna förvarades i frysen, så var det lätt att stoppa ner 1-2 eller 3 saker lite då och då, bara fylla på med sådant som man hade mycket av.
    Så slapp jag ha så mycket fantasi, bara frysa in det som blev över eller som jag kunde laga lite extra av.
    För att inte glömma vad som var i burken satte jag på frysetikett och skrev efterhand vad som stoppats ner i burkarna.


    Andra har frusit in som du föreslagit , i istärningsfack, men det kändes bökigt och lite smått. Hade jag inga burkar så frös jag in i bullpapper/bullformar. Större portioner = mer lagom, än en liten tärning.
    Bara att ställa ut bullformar på en bricka och klicka i lagom stora portioner av potatis/ris/pasta/morötter/palsternacka/kycklinggryta/fiskgryta osv. Ställ i frysen och när det är fruset så flyttar man in portionerna i en fryspåse. Sen tar man 1 av varje sort när man ska servera: 1 st potatis/ris/pasta/bulgur/osv. + 1 st kött/fisk/ägg/vego-protein + 1 st grönsak, gärna med lite mer färg! = 1 portion.

  • nnnnnnnn
    Fliselisan skrev 2018-08-01 23:58:20 följande:
    Vad smart med bullformarna! Har även lagt små kluttar i vanliga fryslådor när de andra burkarna varit upptagna, men då flyter det lätt ihop. Med bullformarna kan man ju precis som du skriver bara plocka ihop det man vill ha.

    När du gör dillkött, gör du precis som vanligt men tillsätter saltet efter att du lagt åt sodan till bebis? Eller har du något annat recept?
    Gjorde som vanligt men lade i salt + buljong när jag tagit bort till babyn och lät det koka någon/några minuter till.
    Under tiden mixade jag eller skar i mindre bitar till babyn.
  • nnnnnnnn
    Mascaraklumpar skrev 2018-08-02 00:09:33 följande:
    De har ätit samma sak som oss vuxna från 5-6 månader. Med det första barnet tänkte jag att det är bättre att vi vuxna ställer om oss från början så att maten passar hela familjen (ur näringssynpunkt. Innan barnen åt vi knappt grönsaker eller fisk) än att barnet först ska lära sig äta en typ av mat och sen ska vänja sig vid helt andra smaker ett halvår senare samtidigt som vi då ändå måste lägga om vår kost. Med andra barnet hade vi redan bra vanor, så då var det enda vi gjorde att utesluta honung i de få maträtter vi använder det. 

    Samma här, såg till att vi skärpte till oss. Skippade sådant som barn inte bör äta tex pommes, pizza osv. Satsade mer på husmanskost.
    Om man ville köpa hämtmat någon gång så hade vi barnmatsburkar att ta till!
  • nnnnnnnn

    Och ...

    KOM ihåg att lägga i någon tesked med rapsolja eller liknande, så att maten har ett högt energiinnehåll!

  • nnnnnnnn
    Fliselisan skrev 2018-08-02 13:20:11 följande:
    Ok, en tesked per portion då ungefär?
    jag har bara höftat, hällt på en liten skvätt
Svar på tråden Tips på egen barnmat?