Joyho skrev 2018-07-22 16:57:31 följande:
Det enda jag har lärt mig (jobbar också inom vården) är att under 30 KAN indikera järnbrist men innebär inte per automatik att så är fallet. Och jag vet att inflammation höjer ferritinet, men det gör ju fortfarande bara att det kan vara, inte alltid är. Men jag ska sätta mig och läsa igenom det där när jag har tid. Vore intressant att läsa eftersom varken läkare jag träffat som patient eller som jag jobbar med har någonsin sagt att det alltid är brist under 30. Då borde ju rimligen ref.värdet gå vid 30 också om allt annat per automatik diagnostiserar brist.
Men oavsett TS, känn efter hur du mår och kolla upp om du har några tidigare värden av hb, ferritin, transferritin, järn m.m. som du kan jämföra med åt vilket håll det gått.
Allt under 30 är för en kvinna järnbrist. Våra referensvärden är åt skogen, och det är allmän kunskap som läkare bör ha. (Dock så är inte alltid läkarna så kunniga om det här). Referensvärden bestäms av ca 20-80 personer, som uppger att dom mår bra. Och därifrån så räknas då referensvärden ut. För 5 år sedan skulle jag kunnat varit en av dem som drog ner referensvärdet. Min egen bedömning var att jag mådde bra, men min järnbrist hade utvecklats så långsamt så jag hade inte ens noterat förändringen.
Och vi har många referensvärden som inte är helt enliga med sanningen.
Men även på svenska sidor så talas det ofta om att ferritin ska vara över 30 för kvinnor (om du kollar läkartidningen tex), så det är hyfsat känt.
I samband med ferritin bör man alltid kolla CRP och Sänkan. På de viset kan man utesluta att infektion/inflammation kan påverka ferritinet, och det är då pålitligt. En inflammation kan höja ferrit med 4-5 gånger, så därför har man satt en gräns på 200 för dom som har kroniska inflammationer. (Ferrit över 200 utesluter alltså brist).
Ts borde utesluta varför hon har fått så lågt ferrit, och sedan äta järn 100mg/dag i 3-6 månader och kontrollera värdena på nytt.