• oanonym

    Ska Sverige ta efter Danmark och införa burkaförbud?

    AnneSophia skrev 2018-06-25 23:45:51 följande:

    "Ska". Så då är det du som bestämmer ändå.


    Nej, det är inte kristendom annars. Har inget med min åsikt att göra.

    Det är fakta.

    Annars kan ju jag säga att Oslo ligger i Sverige, för det är min tolkning.

    Astrid Lindgren har skrivit Sagan om ringen, det är min åsikt. Sådant blir bara fjantigt, anser jag.

    Så även om religiösa kan tolka sin religion lite som de vill, kan de inte gå helt bananas och ändå hävda att det är den religion de påstår.
  • oanonym
    AnneSophia skrev 2018-06-26 00:12:37 följande:

    Så då tror du på bibeln själv? Eftersom du likställer det med något geografiskt?


    Jag tror inte på bibeln, och jag har inte likställt den med något geografiskt.

    Jag gav exempel på att vissa saker har inte med åsikt eller tolkning att göra.

    Även om det finns tusentals tolkningar inom kristendomen, så måste några saker vara med för att det ska kunna kallas kristendom. Det är inte min åsikt, det är fakta.
  • oanonym
    AnneSophia skrev 2018-06-26 01:08:48 följande:

    Nej det är inte fakta utan det är din tolkning. Även om du så vore en präst så är det fortfarande din tolkning.

    Du är själv dum.

    Ens kristna tro bestämmer ju en person över själv. Det är inte upp till dig eller mig att avgöra vad någon definierar sig som och hur den tolkar sin individuella tro.

    I övrigt handlar denna tråd om böneutrop och alltså islam och muslimer.

    Det verkar som att du har någon djupare övertygelse som du inte avslöjar vad den är utan istället flummar du ut på annat. Tala i klarspråk istället. Vad är det du vill ha sagt?

    Det låter som du har en underliggande poäng men istället snurrar du in dig.


    Nej, det är ingen tolkning att kristendomen ser Jesus som Gud eller Guds son. Det är fakta.

    Likaså med islam. En muslim kan inte tro att Oden är Allah, t.ex. Det är fakta, alltså ingen tolkningsfråga.

    Jag förstår inte varför detta är så svårt att förstå, att det finns definitioner som beskriver religioner. Att man sedan kan tolka hejvilt inom religionen är en annan sak.

    Det går inte att tala mer klarspråk än så.

    Anledningen att det blir snurrigt är att du insett att du har fel, det går inte att tro vad som helst och kalla sig muslim eller kristen, så därför låtsats du inte förstå.
  • oanonym
    AnneSophia skrev 2018-06-26 01:41:51 följande:

    Nu pratade vi om att vara kristen och inte om kristendomen. Det går att erkänna sig till en religion utan att göra det till alla delar av religionen. Du har ju sagt det själv. En tolkning är ju inte samma som att få för sig att Jesus är en banan. En tolkning är ju av något som redan finns och en person kan välja ut själv vilka delar den vill ska ingå i sin tro. De delarna bestämmer den själv. Inte du. Det finns knappt något som är bestämt i religionen utan det utgår hela tiden från en tolkning.

    Jag kan inte svara på varför du har så svårt att förstå. Men jag tror inte att du låtsas.

    Anledningen till att det är snurrigt är för att du ändrar dig hela tiden och drar saker till sin spets.

    Vad är din poäng? Alltså varför är detta så viktigt för dig? Vad är det du vill komma fram till?


    Detta är inte viktigt för trådens ämne öht.

    Varför kan du inte hålla med om att det finns saker som ingår i kristendomen, islam, hinduism o.s.v. som definierar dessa religioner?

    Ja, en person kan bestämma vad som ska ingå i deras tro. Men en person kan inte bestämma vad kristendom är, helt och hållet. Det finns vissa saker som definierar kristendom. Och det är fakta. Annars skulle vi inte ens ha namn på de olika religionerna.

    Om du googlar så ser du att det finns skillnader på religionerna, oavsett hur de tolkas.

    Och ja, självklart går det att vara kristen utan att ta till alla delar av religionen. Men det finns vissa saker som måste vara med.

    Jag har sagt exakt samma sak i flera inlägg, ändå säger du att jag ändrar mig???
  • oanonym
    AnneSophia skrev 2018-06-26 01:41:51 följande:

    Nu pratade vi om att vara kristen och inte om kristendomen. Det går att erkänna sig till en religion utan att göra det till alla delar av religionen. Du har ju sagt det själv. En tolkning är ju inte samma som att få för sig att Jesus är en banan. En tolkning är ju av något som redan finns och en person kan välja ut själv vilka delar den vill ska ingå i sin tro. De delarna bestämmer den själv. Inte du. Det finns knappt något som är bestämt i religionen utan det utgår hela tiden från en tolkning.

    Jag kan inte svara på varför du har så svårt att förstå. Men jag tror inte att du låtsas.

    Anledningen till att det är snurrigt är för att du ändrar dig hela tiden och drar saker till sin spets.

    Vad är din poäng? Alltså varför är detta så viktigt för dig? Vad är det du vill komma fram till?


    Det hela började med att jag påstod att jag inte känner till någon religion som grundar sig på demokrati.

    Någon påstod då att det visst går, det går att tolka en religion hur som helst.

    Jag sade då att det måste ändå finnas någon förankring inom religionen, så det går inte att kalla sig kristen eller muslim och tro vad som helst.
  • oanonym
    AnneSophia skrev 2018-06-26 12:56:27 följande:

    Skillnaden är att din inställning är att en person tro utgår från religionen medan jag framhåller att en persons tro utgår från den själv.

    Ska jag säga att jag håller med dig fast att jag inte gör det? Du klarar alltså inte alls av att acceptera att jag och du kanske ser på det här olika? Såklart det finns saker som kännetecknar olika religioner men är det samma som att det definierar en persons individuella tro?

    Håll isär religionen med den troende och dennes privata tro.

    Har frågat dig innan, vad måste vara med i respektive religion för att du ska räknas som en troende då? Vad händer om just den saken inte finns med men 1000 andra saker?

    Om du ska bli så frustrerad så föreslår jag att du slutar diskutera med mig. Ingen tvingar dig att skriva väl?


    Enligt mig handlar det inte om hur man ser på det. Det var därför jag tog upp andra exempel.

    Enligt mig kan man inte se olika på om Oslo ligger i Sverige eller Norge. Det är inte något som har med åsikter att göra enligt mig. Där finns ett tydligt svar, som dessutom går att demonstrera.

    Samma med religion. Det finns saker som definierar olika religioner. Det är fakta. Inom dessa religioner kan det sedan finnas tusentals olika tolkningar. Där kommer ens egna tro och åsikter in.

    Inom kristendomen måste man tro att det finns bara en Gud och att Jesus är hans son.

    Inom islam måste man tro på Allah och att Muhammed är hans profet.

    Finns inte dessa saker med så är man inte kristen eller muslim. Det är fakta, och inget som har med åsikt och tolkning att göra.
  • oanonym
    AnneSophia skrev 2018-06-26 13:40:31 följande:

    Ja men ditt exempel med att Oslo ligger i Sverige är ju bara dumt. Fakta är att det är två olika geografiska platser och den person som hävdar att Oslo faktiskt ligger i Sverige är bara blåst.

    Religioner däremot är inte bestämda och det är inte fakta. Oftast är en tro ett ihopkok av en massa olika tolkningar. Oftast säger till och med religionen ihop sig själv. Typ; du får inte aga din fru och i en annan del; aga din fru.

    Ja inom religioner finns det olika bud, regler och måsten. Till exempel att en kvinna som begår äktenskapsbrott ska stenas eller att den som tror på andra gudar gör fel. Men det är fortfarande upp till individen att bestämma över sin egna tro och hur de tolkar det.

    Så jag håller helt enkelt inte med dig.


    Jo, du verkar hålla med mig. De saker du tar upp har ju jag också sagt att det finns olika tolkningar av. Att det finns olika tolkningar av lagar och regler har jag också sagt.

    Men det som ska tolkas måste ju komma från någonstans, eller hur? En grund.

    Kristendomen har sin grund, islam har sin grund.

    Och ja, för tusende gången, det är upp till individen hur de tolkar sin religion. Du tar hela tiden upp saker som jag håller med om.

    Men för att vara kristen måste du utgå från en grund, sedan kommer tolkningarna.

    För att vara muslim måste du utgå från en grund, sedan kommer tolkningarna.

    Grunden är faktan som definierar religionerna. Håller du inte med om att det finns olika religioner? Varför finns det olika religioner om det inte finns några grunder?

    Mitt exempel om Oslo är för att visa att man kan tycka vad man vill om Oslo, men man kan inte tycka var det ligger. Där finns ett svar.

    Man kan tolka islam hur man vill, men för att kalla sig muslim måste man utgå från vissa saker.
  • oanonym
    AnneSophia skrev 2018-06-26 13:42:56 följande:

    Uppenbarligen tolkar du och jag religioner olika och det gör att vi ser på det olika. Så när du säger att ditt sätt att se på saken är "fakta" så är det inte fakta, utan din egna tolkning av vad du tycker är "fakta". Jag och min tolkning bevisar ju att din fakta inte är fakta.


    Det är fakta att det finns skillnader mellan religionerna. Frågan är varför du inte anser det?

    En kristen kan alltså inte tro vad som helst. Inte heller en muslim. Däremot kan de tolka SIN religion olika. Men det är en helt annan sak, och inget jag förnekat.
  • oanonym

    För att förenkla AnnaSophia; är en person kristen eller muslim oavsett enbart för att den påstår så, eller måste det finnas något som stöder påståendet?

    Kan en muslim alltså tro vad som helst, eller måste den utgå från några grunder, s.k. fakta som definierar religionen? Kan en muslim säga att Allah inte finns och att den tror på Oden och Zeus, t.ex?

    Eller finns det ändå något som definierar vad en muslim är? En grund, som inte har med tolkning att göra? Jag anser att dessa grunder finns, och jag har belägg som stöder detta.

  • oanonym
    AnneSophia skrev 2018-06-26 15:44:24 följande:

    Måste man verkligen det? Utgå från en grund? Barn t ex kan ju födas in i religioner. Andra tvingas till att leva efter en viss religion.

    Ja det finns olika religioner men är inte det vi diskuterar utan personers egna tro. Finns ju många som ifrågasätter just det och menar att alla religioner egentligen har samma Gud. Alltså både som kristna, judar, muslimer och andra troende har.

    Ja du kan inte "tycka" var Oslo ligger efter det är fakta. Med religioner kan du "tycka" saker eftersom det inte är fakta.

    Är det du som bestämmer det? Att man måste utgå från vissa saker för att kalla sig troende? En tro är ju individuell.


    Spelar ingen roll om alla har samma Gud. Det finns ändå saker som skiljer religioner åt, och som inte har med tolkning att göra.

    Nej, man måste inte utgå från vissa saker för att kalla sig troende, för tusende gången. Däremot måste man utgå från vissa saker om man vill kalla sig muslim, kristen eller vad det nu är.

    Och nej, man kan inte tycka vissa saker om religion. Jag kan inte tycka att kristendomen går ut på att läsa koranen och dyrka Oden, t.ex. Det är ett faktafel om kristendomen. Håller du inte med? Och nej, detta är det inte jag som bestämt. Det är heller inte min tolkning, då det finns fakta om vad kristendomen är.

    Att du inte förstår att det finns fakta OM religioner är ganska häpnadsväckande.

    Nu är jag trött på att upprepa samma sak om och om igen.

    Vi kanske ska enas om att jag anser att det finns olika religioner och att du inte gör det?
Svar på tråden Ska Sverige ta efter Danmark och införa burkaförbud?