Inlägg från: UniformYankie |Visa alla inlägg
  • UniformYankie

    Lakto-ovo-vegetarisk, Vegetarisk, Vegansk

    2x 850g vegansk färs, Hälsans kök
    2,5x 300g vegansk schnitzel, Anamma
    1x 260g vegansk filé, Anamma

    Tips på maträtter att tillaga med någon av dessa? Gärna något som passar till ett glas vitt fruktigt vin med inslag av tropisk frukt, päron och citrus. 

    Mvh, 
    Trött student som lagt all energi och inspiration på tentaplugg.

  • Svar på tråden Lakto-ovo-vegetarisk, Vegetarisk, Vegansk
  • UniformYankie
    Kanttant skrev 2018-04-28 16:37:48 följande:
    Beror på vad du är sugen på!

    Vegansk färsk kan du göra massa gott på. Enklare grejer är tacos eller en gräddig sås med rödlök, vitlök och annat smarrigt du har i kylen ihop med pasta. 

    Schnitzlarna tycker jag personligen är godast att äta med kokt potatis och göra en typ av dillsås eller aioli till.  Om du är sugen på något mer junkfood aktigt så passar de också väldigt bra att göra hambrugare på a la McChicken. Hacka upp lite sallad och valfria grönsaker, lite majonäs på ett bröd (sök på bloggen Jävligt Gott för det absolut bästa veganska receptet på majonäs!).

    Veganska fileerna är goda med typ allt, du kan göra ris och någon sås (curry t.ex.) till, eller en matig sallad, potatis i alla dess former. Gör en valfrisås/dressing/kall dipp till så blir det mums!
    Tja.. Vi har haft tacos för bara någon dag sen, quornfärssås hade vi i förrgår, igår schnitzlar med kroketter, stekt sparris, skivad tomat och bearnaisesås. 

    Men nu när du nämnde sallad så blev jag så grymt sugen på couscoussallad med någon dressing men... schnitzel eller filé till det? Vad skulle du krydda filéerna med? Passar vitlök? Tips på god och enkel (kall) currydressing utan majonäs? Skrattande

    Tack för tipsen! Glad
  • UniformYankie
    Kanttant skrev 2018-04-28 17:42:39 följande:
    Både och passar bra till det! :) Du kan skära de i tunnare bitar, strimmor typ - är grymt gott på en matig sallad med couscous eller dyl.!

    Hmm...fileer gillar jag att ofta krydda med vitlök och örter (välj 1-2 favoriter av basilika, oregano, dragon, timjan, persilja). Är du sugen på lite annan typ av smak är sweet chili sås väldigt gott att glasera fileer med också! Beroende på vilken sallad du gör, så kan det vara riktigt gott att pressa lite citron över sallad och fileer sen också (framförallt om de är kryddade med örter och vitlök!)

    Om du är vegan/vegetarian och har sojayogurt eller annant yogurt på växter så är det gott att bara krydda på det lite; curry, salt, peppar, liten nypa vitlök möjligtvis och/eller lökpulver samt lite chili eller sambal oelek. Se till att låta det stå ett tag bara så yogurten får dra åt sig smakerna riktigt bra. Vill du hade den lite rinnigare så kan du addera lite vatten bara, men måste mixas lite mer då bara så det inte blir klumpigt. Om du har det hemma eller har möjlighet att handla så kan det också vara grymt gott att ha i lite mangochutney eller annanskoncentrat, blir lite likt mangoraja i smaken :) Har inget riktigt recept, brukar bara smaka av lite efterhand :)
    Tack för alla tips!

    Sambon hann dyka upp med Mac Donalds innan jag påbörjade middagen men imorgon blir det nog couscoussallad med currydressing efter ditt recept, samt filéer med vitlök, olivolja och någon trevlig krydda. 

    Upplevde förresten något konstigt med den veganska färsen när jag gjorde qournfärssås - den sög åt sig all form av vätska jag hällde i! Jag antar att det är för att qourn är svamp, men finns det något man kan göra åt detta lilla i-landsproblem? 
  • UniformYankie
    Kanttant skrev 2018-04-28 22:55:50 följande:
    Haha, inte helt fel det heller!

    Ja, du kan steka försen separat först i extra mycket vätska (gott att göra i buljong för extra smak). Lök och sådant kan stekas med, men om du ska glöra en sås på det (pastasås, köttfärssås eller vad som), stek färdigt färsen först så den inte suger åt sig så mycket av vätskan för sås. Blir det överblivet mycket kan du hälla av lite "stek-vätska" bara :)
    Absolut inte! Vid det laget var jag döhungrig, haha. 

    Så det gäller att bara mata på med vätska tills den tröttnat på att suga åt sig? Bortsett från det lilla problemet så är jag verkligen supernöjd med färsen. Det är väl det sköna med att bara ha ätit fågel och fisk sedan barnsben, skillnaden mellan fågel, fisk, och veganska alternativ känns inte så märkbar.  
  • UniformYankie
    Kanttant skrev 2018-04-28 23:14:10 följande:
    Ja, precis! Verkar den torr fortfarande så stek på med lite mer vätska bara :) Ja; man vänjer sig rätt snabbt faktiskt. Och substituten blir allt mer kött-liknande! Provade Max nya veggo nuggets, visserligen har jag inte ätit kyckling på 5 år eller så, men tyckte det var otroligt nära!
    Super, det kör jag på nästa gång. Glad Ja förut har jag ju fått testa såväl tofu som soja och jag kan inte säga att jag var så förtjust i någon av dem då, men herregud vad det förändrats på bara några få år.

    Åh, dem har jag hört så mycket bra om! Testade deras "Crispy No Chicken" för ett tag sedan och den var också riktigt god. Inte riktigt kyckling, men nära nog. Sen tycker jag att det är bra att där faktiskt är en märkbar skillnad, det har hjälpt mig många gånger då jag är allergisk mot alfa-gal och är van vid misstag när någon som inte är jag, sambon eller familjen serverar maten. Om man inte ser skillnaden så känner man den liksom Glad
  • UniformYankie

    Igår testade jag filéerna. Konsistensen var märklig, men ganska lik kött. 
    Smaken var dock inget vidare. Jag är inte den som säger att mat är äckligt, men kan väl säga att jag inte kommer köpa dem igen. Som en blandning mellan svamp och bröd typ. Vilken besvikelse, de andra produkterna har ju varit så bra Obestämd

Svar på tråden Lakto-ovo-vegetarisk, Vegetarisk, Vegansk