• Solros79

    Uppsats i Sociologi om infertilitet och självtilliten

    Hej,

    Jag är en kvinna på 39 år som 2012 förklarades som ofrivillig barnlös efter att ha försökt bli gravid i flera år. Genom åren har genomgått totalt 8 ivf behandlingar. Lyckades bli gravid på 2:a behandlingen men det slutade tyvärr i missfall. I slutet av 2016 rekommendera vår läkare att inte fortsätta för oddsen gick från dåliga till obefintliga.
    Vi bestämde oss till slut för att inte fortsätta och har landat i att må bra i vårt beslut och har ett bra liv tillsammans.

    Jag har upplevt och upplever fortfarande att infertilitet är tabu. Att det är svårt att prata om det med andra. Utöver det har jag jobbat mycket med min självkänsla och på att inte se mig som en misslyckad kvinna. Det finns ett ord på engelska, "self-efficacy" som på svenska blir "självtillit" eller "självförmåga". Människors tillit till sin egen förmåga påverkar nästan allt de gör, från hur de tänker, motiverar sig själva, känner sig och beter sig.
    Situationsspecifik self-efficacy handlar om individens tillit på sin egen förmåga, dock i en specifik situation. Och det tycker jag påverkade mig väldigt mycket under min ivf-resan. Jag såg detta som ännu en uppgift som jag skulle klara, alla andra kvinnor gör ju det.

    Jag ska skriva en uppsats om detta för min Sociologi kurs och undrar nu om det finns några intresserade att delta i min undersökning. Som det ser ut blir det i form av en enkät eller intervju (det beror på hur många intressenter jag får). Jag ser det också som en bra chans till att få "tala ut" om något som jag lever i varje dag.

    Tack så jättemycket på förhand!

  • Svar på tråden Uppsats i Sociologi om infertilitet och självtilliten
  • Solros79

    Jag ska inte "tala ut" i den bemärkelsen, utan att jag gör det genom att skriva och göra en undersökning om det. Jag kommer självklart att ha en tydlig frågeställning och min undersökning/intervju kommer att hjälpa mig att svara på den frågeställning. 
    I Sociologi kan man utgå från egna erfarenheter och vår handledare ser till att vi håller det på rätt spår. Men tack för synpunkten, sånt tar man också med i beaktning.

Svar på tråden Uppsats i Sociologi om infertilitet och självtilliten