Inlägg från: Mandel |Visa alla inlägg
  • Mandel

    actifry?

    Vi har en och kör potatis i den. Både köpepommes och egna potatisklyftor. Blir kalasbra, men det slår så klart inte egen ugnspotatis med riktigt ordentligt med smör, eller hemgjorda pommes som friterats.

    Pommes hemma gör man bäst på Yukon Gold. En speciell potatis som lämpar sig otroligt bra till Pommes!


    Egna pommes
    Yukon Gold potatis
    Olja, Salt, Ättika

    * Potatisen behöver inte skalas
    * Skär 2 kg potatis i 10x10 mm-stavar, helst med en billig maskin av plast
    * Sortera bort alla för tunna stavar från potatisarnas kanter
    * Skölj ordentligt i kallt vatten i durkslag
    * Koka potatisen i 2,5 l vatten med 1 msk salt och 1 msk ättiksprit.
    Potatisen ska vara i vattnet 9 minuter (det tar ett par minuter innan det
    kokar upp, men det är tiden i vattnet som räknas). Stor kastrull med
    pastainsats gör det enkelt.
    * Låt potatisen svalna och ånga av, gärna på galler
    * Första friteringen (vanlig hemmafritös, ca 4 l olja):
    - Friteringstid 8 minuter
    - Fritera hälften eller en tredjedel av potatisen åt gången
    - Värm oljan till max (190 grader), för varje friteringsomgång, innan potatisen läggs i
    - Efter 1-2 minuters fritering, sänk termostaten till ca 155 grader
    - Om man friterar hälften av potatisen på en gång och potatisen inte
    svalnat och ångat av helt kan det "bubbla över kanten" i fritösen till att
    börja med, så man bör vara beredd att lyfta ur frityrkorgen snabbt och kort
    * Häll potatisen på hushållspapper och "rulla runt" för att suga upp oljan
    * Låt den friterade potatisen svalna och ånga av, gärna på galler
    * Frys in, gärna över natten, men ett par timmar eller ned mot 1,5 timme i
    effektiv frys är OK
    * Andra friteringen:
    - Ta potatisen direkt ur frysen, tina inte
    - Friteringstid 3-4 minuter
    - Fritera en tredjedel av potatisen åt gången
    - Värm oljan till max (190 grader) innan potatisen läggs i, för varje omgång. Fritera på
    180-190 grader
    * Häll potatisen på hushållspapper, salta rikligt (viktigt att salta medan
    potatisen fortfarande är oljig) och "rulla runt" i hushållspapperet
    * Servera omedelbart eller låt ånga av kort på galler innan pommesen läggs i en skål

    Kok- och friteringstiderna 9+8+4 minuter är kritiska att hålla sig till, och
    beror på hur tjocka stavarna är. De flesta recept på nätet har kortare
    tider, som kan fungera med tunnare stavar, men oftast leder till soggiga
    pommes. Längre kokning och fritering än i receptet leder till genomhårda
    pommes.


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
Svar på tråden actifry?