Inlägg från: mjölkallergiker |Visa alla inlägg
  • mjölkallergiker

    Möjliga regeringsalternativ efter valet 2018

    Allt pekar mot att valet 2018 inte kommer förändra det politiska läget nämnvärt.

    Vi pratar alltså om det Röda eller Blåa blocket ska bli störst. Och oavsett vilket som blir störst blir det svårt att regera. Så hur ska vi egentligen få ihop en regeringen efter 2018?

    Lite om förutsättningar med dagens mått:
    MP och KD verkar farligt nära/under riksdagsspärren. I vissa mätningar även L. Och C har redan deklarerat att de inte tänker sätta sig i en regering med direkt eller indirekt stöd av SD. Är det ens realistiskt att tänka sig att Alliansen får över 50%? Jag tror inte det.

    När det gäller det röda blocket har vi alltså S som gärna vill se ett samarbete med C och L. Något V knappast går med på. Jag ser alltså inte någon öppning där heller. Annars skulle V+S+L+C möjligtvis kunna få en majoritet. Enligt SCBs senaste partisympatiundersökning skulle de skrapa ihop 53.3%. En udda regering rent historiskt för Sverige men det kanske är en bred social-socialliberal regering som måste till för att göra landet regerbart?

    Eller vad säger ni andra där ute? Vad gör ni för analys av läget?

  • Svar på tråden Möjliga regeringsalternativ efter valet 2018
  • mjölkallergiker
    man och nöjd skrev 2017-12-20 23:55:28 följande:

    M kommer fortsätta växa med Kristersson. Dessutom är de regeringsdugliga. De kan komma att regera själva. De har goda möjligheter att få stöd för sina frågor.


    Jag är egentligen inte ute efter en ideologisk debatt om vem som är regeringsdugliga eller inte men ja, det kanske hör till att vi kommer in på det också. Men det finns redan så många trådar där man kan delge sina egna politiska åsikter. Vore fint om tråden kan hållas till en valteknisk diskussion.

    Vad menar du med att M kan regera själva? Menar du att M ska nå över 50%?
  • mjölkallergiker
    FDFMGA skrev 2017-12-21 00:18:49 följande:

    2018-2022.

    Säkert en period där det kommer att behöva fattas ett större antal svåra beslut, exempelvis gällande integration, försvar, infrastruktur  och miljö. Dessutom kommer vi att gå in i en lågkonjunktur.

    Det kommer att krävas samarbete mellan blocken.

    En möjlig konstellation vore C, L och S som sannolikt skulle uppnå riksdagsmajoritet i och med att KD och kanske även MP:s röster kommer att falla bort.

    En ren S-regering är också en möjlighet, men det vore olyckligt med en regering som bara har stöd av cirka 30 procent av rösterna.


    Jag håller helt med. Vi har stora frågor som kommer kräva svar av de som styr landet och det bästa vore att ha en stabil regering som har majoritet. S, MP, C och L är väll egentligen det alternativet som jag har uppfattat att Stefan velat ha hela tiden för att få till en mer stabil regering. Dessa åren har han ju haft MP också men inte helt säkert nästa. Men det är helt klart så att det ligger i landets intresse att få till en stabil regering för att kunna lösa frågorna effektivt.
  • mjölkallergiker
    man och nöjd skrev 2017-12-21 00:22:26 följande:

    Man behöver inte 50% för att regera. Alla andra kan ju t.ex lägga sig platt.

    Eller också får M söka stöd hos andra partier, ungefär som S+MP gör.


    Nej visst är det så men jag ser det som högst osannolikt att Kristersson skulle få partiet att lyfta till den grad att de kan regera själv, med eller utan stödpartier. Egentligen vet vi inte helt tydligt heller hur moderaterna under Kristerssons ledning har tänkt sig att göra med SD så det är svårare att förutspå vad M kan tänkas göra tycker jag.
  • mjölkallergiker
    FDFMGA skrev 2017-12-21 07:26:58 följande:
    Ja, det enda stabila alterntivet till en blocköverskridande mittenregering vore en tvåpartiregering bestående av M och S. Jag tror att den regeringen är en politisk omöjlighet.
    Det tror jag med. Särskilt med tanke på Moderaternas konservativa förflyttning. Så jag tror att Socialdemokraterna och Moderaterna i en bred koalition är en omöjlighet i Sverige. I Tyskland har CDU och SPD suttit i koalition länge och det verkar bli så även under kommande mandatperiod. Jag tror att den svenska blockpolitiken leder till dödläget. Utan den kan partierna röra sig betydligt mer än vad som varit i möjligt sedan alliansen bildades. Att C och L bildade Alliansen med M va vill framförallt med målet att krossa Socialdemokraternas ensamrätt på makten vilket man väll får anses ha lyckats. Så för landets bästa vore det snarare mer produktivt i detta läget att bryta blockpolitiken. 
  • mjölkallergiker
    Draken55 skrev 2017-12-21 14:11:38 följande:

    Bortom fantasier med 0 grund av nick som nja och kill, så finns det redigt folk som precis som jag drar kloka och rediga slutsatser.

    www.di.se/nyheter/moderaterna-i-egen-regering-allt-mer-sannolikt/


    Intressant artikel! Men så synd att man måste prenumerera för att läsa. Jag har SvD dessvärre. Hade verkligen velat läsa denna dock. Du har inte lust att sammanfatta vad den säger?
  • mjölkallergiker
    FDFMGA skrev 2017-12-21 12:49:27 följande:

    Jag tror att åtminstone ett av de alternativ du påstod var mina också är ett som jag tagit upp som en möjlighet.

    Bara tre fel av fyra alltså.

    Jag tror ts har en poäng i att den här tråden så långt som möjligt kunde få skissa på alternativ.

    Det alternativ jag ser är en regering bestående av C, L och S.

    En annan möjlighet är en ren S-regering.


    Jag har gjort samma analys att det mest troliga skulle bli S, C och L men det verkar finnas fler som delar uppfattningen att M kan sitta själva i regering. Jag ser inte hur men vore intressant att läsa analysen. Jag ser Socialdemokraterna som ett troligare alternativ än M om vi pratar enpartiregeringar.
  • mjölkallergiker
    man och nöjd skrev 2017-12-21 23:48:37 följande:
    Denna tråd handlar inte om den vad-rädde fegisen. Men det kan ju vara värt att nämna den lille krake som trodde M skulle få under 10%. Jobbigt att inse att M kanske bildar egen regering. Ditt mittenalternativ sågas rätt så brutalt vad det verkar.

    Okej då en symbolisk krona på att M får mer än 10%. Kronan överlämnas lämpligen på Sturehof dagen efter Löfvén avgått.
    Man och nöjd, du sänker nivån på tråden. Jag har bett dig flera gånger att försöka prata om valtekniska frågor. Det innebär inte att man inte får ha politiska åsikter men genom att börja fladdra om extremvänster och bara vara allmänt dryg så är det uppenbart att du inte kan hålla dig till ämnet. 

    Jag ber dig igen, håll dig till det jag ämnade att prata om och sluta lägga epitet på andra åsikter. Det finns gott om trådar där du har möjlighet att debattera det sakpolitiska innehållet om det är det du vill. Eller starta en egen tråd.
  • mjölkallergiker

    Vad jag tror underskattas i teorin om en enpartiregering med M är det politiska spelet.

    Inget parti kommer rösta för någon bara för att. Ingen kommer rösta på Ulf Kristersson och M bara för att välja bort Löfven. De kommer självfallet isåfall kräva politiskt inflytande. Jimmie Åkesson visade SDs ställningstagande i sitt tal där han varnade Ulf och sa att han inte kan räkna med SDs stöd om M går de liberala partierna till mötes. Åkesson sa också att han har mycket mer gemensamt med Stefan Löfven än Annie Lööf. Så vad SD kommer rösta på, eller inte rösta på, är det ingen som vet.

    Ulf Kristerssons migrationspolitk och konservativa frågor är inget som rakt av kommer bli ett valmanifest. Hans stödparti, C, har ju i princip en helt motsatt inriktning och syn på migrationen. Likaså L. Att de bara skulle ge sitt ovillkorliga stöd är knappast troligt.

    Jag tycker att analysen om M som ensam regering är ytterst bristfällig och tar inte hänsyn till politiken som sådan.

    Utan att veta det exakta valresultatet så vore det absolut bästa för Sverige att ha en majoritetsregering som kommer behöva svara på många tuffa frågor. 

  • mjölkallergiker
    man och nöjd skrev 2017-12-23 17:44:26 följande:
    Om det enda målet är en bred hållbar lösning kan vi lika gärna strunta i att ha val.

    Om inga vallöften ska hållas, varför du arrangera val?

    C och L har en politik som i stora drag är densamma som M-politik.

    Jag tror L riskerar sin riksdagsplats om de öppet deklararerar att de blivit ett vänsterparti.
    Det där resonemanget kan vändas också. Liberalerna håller på att åka ur riksdagen efter ett 13 år långt samarbete med Alliansen. Inte en enda gång har Liberalerna (FP) ökat under Alliansens tid.

    2002: 13,4%
    2006: 7,5%
    2010: 7%
    2014: 5,4%

    Det underskattas, just när det gäller Liberalerna, att de har en hel del väljare som just är socialliberala. Birgitta Ohlsson företrädde just den linjen och fick inget gehör för det av partiet. Jag tror att det kommer visa sig opinionen, eller det visar sig redan rättare sagt. 

    Att säga att deras politik är densamma som M är inte sant. Och inte minst när det gäller invandringspolitiken. Då är de totalt motsatser av varandra. Centerpartiet är dessutom tydligt miljöprofilerat och de vill kraftigt höja skatterna på sådant som kan anses vara miljöskadlig konsumtion. 

    Precis som C och L hade fått kompromiss om sina förslag med S så får de göra med M. Jag ser inte att de på ett mycket tydligt sätt skulle vara mycket närmre det ena eller andra. Men man får såklart den uppfattningen om det ska baseras på den image de måste ge sken av officiellt med tanke på att de ingår i ett samarbete. Annie Lööf har sagt följande "Centerpartiet kommer inte förhandla med eller sätta sig i en regering som kräver stöd av Sverigedemorkaterna". En enpartiregering med Ulf som statsminister kräver således stöd av Socialdemokraterna om de inte ska vara beroende av SD. Och det tror jag knappast är troligt. Och skulle det inte finnas något alternativ och positionerna blir låsta tror jag på nyval istället.
  • mjölkallergiker

    Ulf Kristersson gav beskedet igår att Moderaterna tar avstånd från SD.

    Han sa såhär i intervjun: "Jag ser inga förutsättningar för att budgetförhandla, samregera eller samarbeta med SD, för att jag inte delar deras grundläggande värderingar."

    Det känns ändå som ett ganska tydligt besked om vilken väg Ulf Kristersson tar med M. Två av Alliansens partier, C och L, tänker inte på något sätt försöka bilda regering som är beroende av SDs stöd. Moderaterna kan tänka sig att regera med ett stöd från SD men tänker överhuvudtaget inte "ge något tillbaka". Är det en realistisk tanke?

    För mig verkar det som att Alliansen efter nästa val kommer bli ett dött projekt om valresultatet blir som dagens opinionssiffror förutspår. Eller? Finns det någon annan utgång?

  • mjölkallergiker
    Padirac skrev 2018-01-01 19:54:02 följande:
    Det är säkert en realistisk tanke för UK, det är däremot en helt orealistisk tanke för SD och dess företräderare JÅ och MK.

    Mittenregering eller omval är de mest realistiska alternativen nu - hur realistiska de är lämnar jag osagt. Det beror på hur de ideologiska vindarna blåser jämfört med realpolitiska behov.
    Ja jag tror att UK försöker utstråla självsäkerhet och trygghet genom att försöka vrida och vända på regeringsfrågan utan att egentligen berätta hur han ska regera.

    Jag tror också på en mittenregering eller omval om situationen blir som den ser ut att bli. Att UK skulle sitta en regering tillsammans med C och L, och på det få SDs ovillkorliga stöd borde vara en tes som de flesta avfärdar ganska så omgående.
  • mjölkallergiker
    man och nöjd skrev 2018-01-01 22:50:55 följande:
    Jag tror småpartierna hänger löst vid ett omval. Och det kommer ju drabba båda blocken. Jag tror det bsta för Sverige vore att vi får ett par extraval.
    Det kommer nog bli så. Vad tror ni egentligen om KDs och MPs chanser? KD har legat en bit under spärren ett bra tag nu och i flera olika mätningar vilket ändå får ses visa att partiet ligger illa till. MP svajar lite i olika mätningar så de kanske är svårare att bedöma.

    Jag undrar egentligen hur det ska gå för Fi i detta valet. De själva verkar tro på en succé. Men de syns knappt i media och deras politik ligger mycket nära V. Behövs egentligen ens Fi i svensk politik? 
  • mjölkallergiker

    En sak till. Finns det någon lättförståelig information att tillgå som berättar vad som händer med platserna i riksdagen om t.ex. KD och MP skulle åka ut? De kanske tar ut varandra i teorin men jag vill mer få en förståelse för hur platserna räknas om.

  • mjölkallergiker

    Vad tror ni om den matematiska fördelningen av platser. Internationellt finns många olika former. Har vi verkligen "rätt" form i Sverige? Finns det något annat system som både är så demokratiskt som det kan bli och leder till stabila regeringar?

    Jag hittade denna valsimulatorn som påstås visa hur Sveriges riksdag hade sett ut med ett brittiskt valsystem. Det skulle sluta med 50 platser till M, 2 till SD och 296 för S. hmm....
    www.svt.se/special/valsimulatorn-uk/

  • mjölkallergiker
    man och nöjd skrev 2018-01-01 23:35:37 följande:
    Du var ju tidigare väldigt noga med att hålla tråden till ämnet. Har du ändrat dig?
    Jag tycker fortfarande att jag håller mig till ämnet. Det är väll knappast partipolitik/ideologiska frågor utan mer valtekniska frågor jag kommer med för att jag tycker jag kan för lite om just de frågorna. 

    Min poäng va att med ett annat valsystem, till exempel med det brittiska, så skulle vi ha en överväldigande majoritetsregering bestående av Socialdemokraterna. Dvs regeringsbildningen skulle vara mycket lättare utifrån den synvinkeln vilket va en intressant tanke.
  • mjölkallergiker
    King Markatta skrev 2018-01-25 09:14:33 följande:

    www.svd.se/c-om-sifo-enda-alternativet-ar-att-halla-ihop-alliansen

    Det som redan sagts gång på gång men som vissa ändå verkar ha lite svårt att ta till sig sägs nu ännu en gång:

    Michael Arthursson (C): Vi har inget annat alternativ framför oss än en regering där Alliansen håller ihop.


    Vem har svårt att förstå vad?

    Det är väll vad C sagt hela tiden? 
Svar på tråden Möjliga regeringsalternativ efter valet 2018