Inlägg från: Tanja Tabrizian Selfors |Visa alla inlägg
  • Tanja Tabrizian Selfors

    Vad tycker du om skolan?

    Hej!


    Jag har hängt här på Familjeliv lite av och till sedan jag blev gravid med min son 2010. Nu när han går i förskoleklass, funderar jag förstås extra mycket på allt som har med skolan att göra. Sen några månader tillbaka jobbar jag för Liberalerna, så då blir det ännu mer skolfrågor på arbetstid också. 


    Jag är nyfiken: vad tycker du om skolan? Hur fungerar det där du bor? Vad är bra, vad är riktigt uselt? Vad skulle du ändra på om du hade makten? Jag tänker att vi har ett gemensamt ansvar ? föräldrar, lärare och politiker ? för att barnen ska få de bästa förutsättningarna. Så då är frågan: vad kan göras bättre i svenska skolor?


    Jag hoppas på en öppen diskussion och massor av idéer om förskola, skola och högre utbildning. Och om ni har frågor eller funderingar om just Liberalernas skolpolitik är ni såklart mer än välkomna att ställa dem, så ska jag svara efter bästa förmåga. :)
  • Svar på tråden Vad tycker du om skolan?
  • Tanja Tabrizian Selfors

    Personligen tycker jag att skolan bör förstatligas igen eftersom skillnaderna mellan skolor i olika kommuner är alldeles för stora. I Göteborg där jag kommer ifrån, är skillnaderna dessutom väldigt stora bara mellan olika stadsdelar. 

  • Tanja Tabrizian Selfors
    Amak skrev 2017-12-27 21:45:45 följande:

    Man ska följa forskning och ta bort sånt som inte fungerar. 

    Inför läxfri skola för alla: skolan ska vara jämlik och man kan inte räkna med att föräldrar ska vara pedagoger. 

    Se över skolan som struktur: man ska inte ha fasta grupper där eleverna tvingas umgås och jobba tillsammans genom hela grundskolan, bara för att man är födda under samma år. Dessutom är det för stor skillnad på decemberbarn och januaribarn generellt. Att det uppstår mobbning i skolan beror på felaktiga pedagogiska strukturer. Skolan borde vara uppbyggd så att man tar kurser och har kurskamrater som varierar beroende på intresse/förmåga och i vilken ordning man lägger upp sina studier. Alla lär olika fort och därför måste man få chans att jobba längre eller kortare tid med olika grunder. 

    Ha inte tester för testernas skull. Om test ska göras, så ska de göras för att man ska se vad eleverna behöver jobba vidare med, för att se vilka missförstånd som finns hos olika individer och sedan ska det jobbas vidare tills eleverna kan/ tills missförstånden retts ut. 

    Typ så tycker jag. 


    Jag tänker att tester, exempelvis nationella prov, hjälper skolan att lättare identifiera de elever som behöver stöd. Och kan fånga upp dessa i tid.
  • Tanja Tabrizian Selfors
    isaswe skrev 2018-01-17 13:57:45 följande:
    Fast NP görs på våren. Det är lite sent påkommet att ?fånga upp? någon elev i åk 9 med ca två månader kvar på grundskolan.
    Nationella proven genomförs av elever i årskurs 3, 6 och 9. Så det blir ju missvisande att bara lyfta det prov som genomförs i årskurs 9.
  • Tanja Tabrizian Selfors

    Debatten om flumskola vs. kunskapsskola är i full gång och jag är nyfiken på hur ni som hänger här på Familjeliv tänker i frågan.

    Min son är ju bara sex år än så länge, men många av mina bekanta har äldre barn som kommer hem med uppgifter som de knappt själva förstår.

    I Ivar Arpis text i SvD häromdagen står det:


    "I en Facebooktråd där Katarina Gunnarsson länkat sitt reportage skriver Sveriges främsta journalister om liknande erfarenheter. "Hjälpte min son med inlämningsuppgift i SO, ett ämne jag ändå tycker att jag har koll på, dessutom ett gäng universitetsterminer i bagaget. Det blev ett D", berättar en en av SVT:s mest tongivande inrikesreportrar."

    Även Isak Skogstad skriver i ämnet:
    www.aftonbladet.se/debatt/a/yvKpPR/betygskraven-i-skolan-knacker-vara-elever

    Vad tänker ni kring frågan och vad har ni för erfarenheter?

Svar på tråden Vad tycker du om skolan?