• Anonym (separerad)

    Separerade föräldrar - vad gäller?

    Jag skulle vilja veta mer om vad som gäller när föräldrar med gemensamma barn separerar, där föräldrarna har lite svårt att komma överens. Kanske finns någon här med mer kunskap, för för oss är mycket av detta nytt och okänt.

    Den ena av föräldrarna har i detta fall tvingats flytta längre bort än vad som gör det möjligt med varannan-vecka-boende, som de haft tidigare, p.g.a. bostadsbristen på tidigare ort och omkringliggande orter. Barnen har då blivit heltidsboende hos den föräldern som bor kvar där barnen går i skolan, med varannan-helg-umgänge med den andra föräldern som flyttade.

    Boendeföräldern har nu fått barnbidraget, men kräver även 1600 kr per barn och månad i underhåll. Vad gäller här och vilken hänsyn tas till inkomst?

    Vem ska ta resekostnaderna för barnens resor eller hämtning/lämning mellan boendehem och umgängeshem?

    Vad gäller om barnen vill bo hos umgängesföräldern?

    Måste det bli en vårdnadstvist om man inte är överens om var barnen ska bo?

    Jag kommer säkert att komma på fler frågor...

  • Svar på tråden Separerade föräldrar - vad gäller?
  • Anonym (separerad)
    Anonym (Svar) skrev 2017-10-07 20:20:29 följande:

    Självklart ska boendeföräldern få BB och underhåll.


    Det vet jag, men vad är rätt kring nivån på underhåll?
  • Anonym (separerad)
    Kusin Krakel skrev 2017-10-08 10:12:16 följande:
    Summan på underhåll kan inte tvingas fram av bf överhuvudtaget, har ingenting med underhållsstödets summa att göra. Endera kommer man överens och då kan summan vara vilken som helst eller så gör man inte det och ansöker endera om underhållssyöd eller stämmer i domstol.

    FK har dock som Brumma skriver ett uträkningsverktyg på sin hemsida, där räknar man ut barnets kostnader och respektive förälders överskott. Summan för underhåll kan mycket väl då hamna över underhållsstödets storlek.

    Själva poängen med att FK ändrat sina regler och lagt ut denna räknesnurra är ju för att man inte vill att föräldrar ska använda sig av underhållsstöds-summan (och inte heller anvönda FK som mellanhand) som är en schablon utan räkna ut ett underhåll beräknat på det specifika barnets behov ovh föräldrarnas förutsättningar.

    Så att se underhållsstödets summa som en övre (eller nedre) summa är fel. Det finns verkligen inga såna regler.
    Jag har varit inne och tittat på sidan, men för att kunna använda funktionen måste jag veta vad exet tjänar, vilken förörvrigt är egenföretagare, om det gör någon skillnad.
  • Anonym (separerad)
    Anonym (Hhh) skrev 2017-10-08 11:02:09 följande:
    Jag håller helt med dig, uh-bidraget kan vara hur lågt eller högt som helst så länge föräldrarna är överens. Men försökte förenkla det lite runt "tvånget". För om bf vill få ut 1573kr så kan hen gå via FK's uh-stöd och på det sättet "tvinga" uf att betala. Vill bf däremot ha en högre summa (mot uf's vilja) så måste hen stämma i Tingsrätten.

    För resekostnaden finns inga genvägar, betalar inte bf frivilligt så måste uf stämma i Tingsrätten för att få några pengar.
    Så Anonym (svar)'s svar är fel alltså?
    Anonym (Svar) skrev 2017-10-07 20:20:29 följande:

    Självklart ska boendeföräldern få BB och underhåll. Umgängesföräldern ska normalt stå gör resor och resekostnader. Självklart får barnet vara med och bestämma om boende MEN barn säger ofta vad den senaste föräldern vill höra. Om mamma frågar vill hen bo hos mamma och om pappa frågar så vill hen bo hos pappa. Detta vet rätten.




  • Anonym (separerad)
    Kusin Krakel skrev 2017-10-08 11:36:58 följande:
    Ja precis, tanken är att ni ska räkna ut detta tillsammans. Du måste ju även veta hans hyra, om han bor med nån osv. Ni måste ju också vara överens om vad barnet kostar, föreningsavgifter mm. Så hela denna modell bygger på att man kan komma överens och har kontakt med varandra.
    Räknas hela hushållets inkomster, alltså även partner som inte är barnens föräldrar?
  • Anonym (separerad)
    Anonym (Hhh) skrev 2017-10-09 09:22:22 följande:
    Har du att göra med en egenföretagare så är det ingen idé att försöka stämma på underhåll. Om de vill komma undan så ger de sig själva en extremt låg lön och plockar sedan ut pengar som utdelning istället. Och underhållet baseras bara på lönen, inte på utdelningen.
    Är det inte inkomst som räknas?
  • Anonym (separerad)

    Nu har vi fått besked från Försäkringskassan att varannan-helg-föräldern ska betala 1135 kronor per barn och månad. Vilket beräkningsunderlag som använts anges inte.

    Kan umgängesföräldern kräva att boendeföräldern (som får barnbidraget och underhåll) även står för materiella behov, exempelvis de kläder barnen behöver hos umgängesföräldern och inte kan tas med från boendeföräldern?

  • Anonym (separerad)
    Anonym (Linda) skrev 2017-10-31 18:38:32 följande:
    Poängen med underhåll är ju att det ska täcka barnens behov. Alltså kläder.

    Och varför kan kläder inte tas med? Finns väskor.
    De åker med kollektivtrafik en del av sträckan och jag tror inte de då orkar släpa med sig allt de behöver av kläder för kallt och dåligt väder, cyklar, pulka/snowracer, skidor e.t.c.
    Brumma skrev 2017-10-31 19:01:55 följande:
    Boendeföräldern, som får barnbidrag och underhåll, står för barnets huvudsakliga omkostnader. Kostnader som uppstår hos umgängesföräldern att däremot umgängesföräldern för. Hur man löser kläder hos umgängesföräldern är olika. Normalt har väl umgängesföräldern ombyte iallafall. I vissa fall skickar boendeföräldern med kläder, i vissa fall står umgängesföräldern för det också. Det finns ingen regel om hur det SKA vara, så nej umgängesföräldern kan inte kräva att boendeföräldern står för kostnader och kläder hos umgängesföräldern.
    Jag hade köpt ditt resonemang om man hade fått göra avdrag på underhållet för varannan-helg-umgänget, men som jag nu uppfattar det som så måste det vara minst fem dagar i sträck för att avdrag ska göras och då anser jag inte att kläder ingår i det umgängesföräldern ska stå för.
    Brumma skrev 2017-10-31 19:01:55 följande:
    Vilka materiella behov syftar du på?
    Ett par ombyten underkläder, varma kläder, gummistövlar, cykel, cykelhjälm, skidor, pulka, snowracer e.t.c.
    Nu säger jag inte att barnen behöver ha allt detta hos umgängesföräldern, utan det är bara exempel.
    Det handlar om vad barnen behöver och vad som anses rimligt/inte rimligt att ta med sig på resan mellan hemmen. De åker själva med kollektivtrafik en del av resan som totalt tar 2-2,5 timme enkel resa.


  • Anonym (separerad)

    Kan man göra så att man ber boendeföräldern att skicka med det barnen behöver och om denne inte skickar med exempelvis gummistövlar, så köper man själv gummistövlar och drar av summan på underhållet?

  • Anonym (separerad)
    Anonym (Linda) skrev 2017-10-31 21:18:41 följande:
    Nu tror ju jag att barnen överlever utan cykel och sånt varannan helg.

    Sen är ju med frågan hur mycket kläder ett barn behöver på en helg? Är det kallt ute har väll barnen rimligtvis varma jackor/mössa/vantar på sig när dom åker till UF.

    Sen äldre barn bör väll klara sig på ett ombyte och 2 par underkläder på en helg vilket borde gå ner i en ryggsäck.
    Det blir ju även en del lov också...
  • Anonym (separerad)
    Anonym (Linda) skrev 2017-10-31 21:18:41 följande:
    Nu tror ju jag att barnen överlever utan cykel och sånt varannan helg.

    Sen är ju med frågan hur mycket kläder ett barn behöver på en helg? Är det kallt ute har väll barnen rimligtvis varma jackor/mössa/vantar på sig när dom åker till UF.

    Sen äldre barn bör väll klara sig på ett ombyte och 2 par underkläder på en helg vilket borde gå ner i en ryggsäck.
    Vi har en bit till bussen här, så cykel är jättebra som alternativ till bilen för att ta sig någonstans.
  • Anonym (separerad)
    Anonym (Hhh) skrev 2017-11-01 02:30:50 följande:
    Det finns inget skrivet i lagen om att boendeföräldern är skyldig att skicka med något till umgänget (förutom själva barnet). Det innebär att umgängesföräldern inte har stöd i lagen att kräva att ombyte av kläder skickas med.

    När det gäller cyklar och pulkor så är det upp till respektive förälder att införskaffa det som behövs hemma hos dem. Precis som att umgängesföräldern själv får betala för inträdet på badhuset eller bion, så får umgängesföräldern också själv betala för cykel och pulka om uf vill att barnen ska kunna cykla eller åka pulka hemma hos hen.
    Men är det inte vad underhållsbidrag och barnbidrag ska täcka?
  • Anonym (separerad)
    Brumma skrev 2017-11-01 08:40:31 följande:
    Ps. Vad du ANSER har ju inte så mkt med saken att göra.

    Du har inget stöd i lagen för vad du anser.
    Vad säger lagen då om vad var och en av föräldrarna ska stå för, vad underhåll och barnbidrag ska gå till och vad som täcks in av det?
  • Anonym (separerad)
    Brumma skrev 2017-11-01 08:38:34 följande:
    Barnbidrag och underhåll skall gå till barnets försörjning. Hos boendeföräldern....
    Vad säger att där inte ingår även de kläder barnen ska använda hos umgängesföräldern?
    Det borde vara minimalt av kostnader som är beräknade som umgängesförälderns utgifter om umgängestiden inte i högre grad påverkar underhållets storlek.
    För att förtydliga: 1-3 dagar umgänge= 0 kr i avdrag på underhåll. Då anser jag att den som fått pengarna också står för det materiella behovet typ kläder och sådant.
  • Anonym (separerad)
    Brumma skrev 2017-11-01 08:32:41 följande:
    Jag skriver enbart vad som brukar vara praxis.

    "www.socfamratt.se/fragor-och-svar/umgaenge/70-vem-aer-det-som-ska-sta-foer-klaeder-till-barnet"

    Men faktum är att det inte FINNS någon regel gällande vad som skall skickas med. Visst - båda föräldrar kan ju vägra och då är det barbet som får ta sliten utan vettiga kläder.. hos oss fungerade det inte och vi fick se till att ha allt hos oss (umgängesföräldern). Kläder för mys hemma. Kläder för att gå på kalas. Varma kläder, kläder för sommaren. Regnkläder, stövlar, vinterkängor, flytväst, skridskor, cykel, böcker att läsa osv. Visst blir det till att betala dubbelt men alternativet - att barnet stod utan kläder och saker - vår inte ett alternativ för oss.

    Avdrag får göras om barnet sover fem dagar i sträck eller minst sex dagar på en kalendermånad. Om man betalar underhållsbidrag och inte underhållsstöd genom försäkringskassan
    Det sista låter väldigt konstigt. 1, 2, 3 eller 4 dagar borde väl kosta minst lika mycket per dag räknat som om det är 5 dagar eller mer i sträck, om det inte är så att man tänkt sig att umgängesföräldern spar pengar på kläder och sådant som boendeföräldern skickar med.
Svar på tråden Separerade föräldrar - vad gäller?