• Anonym (Helga)

    Bli nekad gemensam vårdnad?

    Anonym (ensam mamma) skrev 2017-09-11 20:27:49 följande:
    Att vara nybliven förälder är omtumlande och det är mycket vanligt att man är skör. Ts uppvisar enligt min bedömning också skörhet då han inte klarar av att ha lite is i magen och stötta mamman utan planerar dra igång en rättstvist på stört utan att ge det en chans med andra medel först. Det finns alltså inget som talar för att det skulle bli ett dugg bättre av att skifta vårdnadshavare.
    Stötta mamman? De båda har blivit föräldrar. Mamman gör bedömningen att hon ensam kan ge barnet allt det stöd och den omvårdnad barnet behöver. Så varför skulle Ts stötta mamman i det? Ts vill ha gemensam vårdnad om sitt barn. Naturligtvis kommer tingsrätten att tilldela honom det om han inte har några stora brister som äventyrar barnets utveckling och hälsa.
  • Anonym (Helga)
    sextiotalist skrev 2017-09-12 11:00:25 följande:
    Det man måste komma ihåg att det inte alls är självklart att tingsrätten ger gemensam vårdnad. Det var så för 10 år sedan, men inte alls lika självklart längre.
    Det har du fel i. Det är utgångsläget. I de fall där det finns omständigheter som talar för att barnet enbart ska ha en vårdnadshavare så blir domen naturligtvis att en av föräldrarna ska utöva ensam vårdnad. Oftast den förälder som bäst kan tillgodose barnets relation och umgänge med båda föräldrarna, om barnet inte behöver skyddas (vilket är ovanligt).
  • Anonym (Helga)
    sextiotalist skrev 2017-09-12 11:59:29 följande:
    Jag vet att det är utgångsläget, men jag har förstått att man inte ser det lika självklart med gemensam vårdnad som man gjorde för 10 år sedan.
    Det stämmer inte. Det vanligaste är idag att det slutar med en överenskommelse mellan föräldrarna som i sin tur leder till en dom.
  • Anonym (Helga)
    Anonym (Cilla) skrev 2017-09-12 22:28:10 följande:

    Många här eggar på ts att dra igång en konflikt. Förstår ni att det försämrar ts chanser?

    I dagsläget är barnet 6 veckor gammalt och ts träffar barnet en gång i veckan. Föräldrarna har knappt kommit igång med samarbetssamtalen. TS är inte ens registrerad som pappa till barnet än.
    Om ts väljer att dra iväg en stämning till Tingsrätten idag så kommer han uppfattas som konfliktsökande och har därmed små chanser till gemensam vårdnad.

    Det taktiskt korrekta vore att utöka umgänget så mycket som möjligt, till minst varannan dag, och att ts träffar barnet så mycket det bara går. Och att använda samarbetssamtalen till att prata om hur viktigt det är för barnet med en nära relation till båda föräldrarna. Sedan när det har gått några månader med ett tätt (och upptrappat) umgänge så kan ts stämma mamman för gemensam vårdnad och har mycket, mycket större chans att vinna.

    Att hålla på och gorma om att systemet är orättvist för pappor hjälper inte ett dugg. Att stämma innan man ens har försökt samarbeta hjälper inte heller. Det enda som funkar är att spela sina kort på smartaste sätt. Oavsett vad man anser om systemet.


    Ta kommer inte att uppfattas som konfliktsökande för att han vill ha regelbundet umgänge samt vårdnad om sitt barn. Varför låtsas du vara insatt och sen skriver helt galna saker som inte alls stämmer?
  • Anonym (Helga)
    sextiotalist skrev 2017-09-13 11:27:16 följande:
    Det ska det inte vara, det ska vara likadant över hela landet.

    För övrigt, måste man skriva under faderskapet i en speciell kommun, kan man inte knata in på vilket socialkontor som helst i landet, med de papper som stödjer vem man är och göra det.
    Så ska det visst vara. www.stockholm.se/FamiljOmsorg/Stod-till-familj--barn/Familjeratt-och-adoption/Faderskap-och-foraldraskap/

    Mamman skriver på där hon är folkbokförd. Familjerätten samarbetar med liknande kontor över landet så mamman kan skriva på i Malmö och pappan i Haparanda.
  • Anonym (Helga)
    Anonym (Relevanta blanketter) skrev 2017-09-13 12:17:15 följande:

    Det låter som socialen kör sitt eget race här och hoppas kunna försöka influera mamman att skriva på om gemensam vårdnad direkt nu vid faderskaps bekräftelsen.

    Det är egentligen inte deras sak att göra. Blanketten ovan ska endast användas OM föräldrarna redan är överens om gemensam vårdnad. Annars tillfaller vårdnaden modern by default och det är upp tillfadern att ansöka om delad genom tingsrätten.


    Fast det där är inte sant. Familjerätten verkar för barnens bästa. I de allra flesta fall så är det barnens bästa att ha två vårdnadshavare. Att morsor anser sig vara perfekta klanderfria vårdnadshavare på egen hand innebär inte att det stämmer. Systemet borde förändras så att alla pappor får vårdnad samtidigt som faderskapet bekräftas. Dvs behandlas av samhället som att de är bra vårdnadshavare direkt, utan att kontrolleras närmare. Sen kan de få kvinnor som det handlar om, ansöka om ensam vårdnad om fadern är totalt olämplig.
  • Anonym (Helga)
    sextiotalist skrev 2017-09-13 14:14:06 följande:
    Men likväl så har de inte rätt att ta och bestämma detta. Det är fortfarande ett beslut som föräldrarna ska ta själva.
    Nu fungerar inte systemet på det sättet och då får man arbeta utifrån detta.

    Det du vill är även att den kvinnan som blivit våldtagen ska ha gemensam vårdnad, den kvinnan som är misshandlad ska ha gemensam vårdnad.


    Sluta svamla om att det är ett beslut som "föräldrarna" ska ta. I dagsläget får mamman besluta på egen hand.

    Att våldtagna eller misshandlade kvinnor skulle behöva få gemensam vårdnad med sin förövare skulle kunna stämma. Dock är jag övertygad om att majoriteten av dem skulle få ensam vårdnad när/om de ansökte om det. Det blir ingen större skillnad för kvinnorna.
Svar på tråden Bli nekad gemensam vårdnad?