Inlägg från: Anonym (Freudian Slip) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Freudian Slip)

    När kommer nästa börskrasch?

    Anonym (Häpp) skrev 2017-08-31 11:34:13 följande:

    Oro i världspolitiken är inte drivande för börskrascher men det kan påverka. Det vi ser är en mycket svag ledning i USA vilket kan få effekt av brist på att agera vid problem, däremot ger det också utrymme för andra marknader att växa. USAs svaghet ger bränsle åt Kinas fortsatta utveckling till den ledande markanden och det finns tecken på att europa och asien växer närmare utan USA.

    Krigsläget är relativt bra jämfört med tidigare även om det finns en oro om USA skulle tappa förtroende för Saudiarabien när de fortsätter beväpna IS och hur konflikten med Ryssland i Syrien påverkar marknaden.

    De stora klimathoten, nu den senaste stormen med över 1000 döda, kan påverka marknaden men det brukar driva på börserna när företag tjänar pengar på medicin och utrustning.

    Jag tror den kommer senare, framåt slutet 2019


    Håller inte med om att krigsläget skulle vara bättre med hänsyn till det som sker i Nordkorea. Oljan i arabvärlden är naturligtvis viktig, men har gått att köpa trots kriget i Syrien och Irak. Värre om världshandeln skulle avbrytas genom ett asiatiskt krig.
    Anonym (Häpp) skrev 2017-08-31 13:50:33 följande:
    Så länge vi har en brist på bostäder finns det inge anledning att tro att något händer.

    Det är egentligen bara en kraftigt höjd ränta som kan skapa problem. De som måste sälja för att de inte har råd med räntan får stora problem, risken är att fastigheten är värd mindre än lånet. Det är ett personligt problem men knappast en större krasch.

    Alla pratar omen fastighetsbubbla likt den vi hade på nittiotalet eller den i Usa under 2008. Båda dessa skapades av att man kunde låna eller investera baserat på en framtida höjning av fastighetens värde. Vi har inte det läget idag, vi har för få bostäder och för billig finansiering - det driver upp priserna.
    Jag instämmer delvis i räntelägets påverkan. Dock är det sekundärt i förhållande till bostadsägarnas/köparnas inkomster. Om ett höjt ränteläge påverkar arbetstillfällen kommer det få oerhörda spridningseffekter. En liten tillgång är bara en del i prissättningsekvationen. Det måste även finnas en efterfrågan, definierad som både vilja och förmåga att klara av lånekostnader. 

    Dessutom finns ett rekordutbud av nyproducerade bostäder som snart kommer sätta kraftigt tryck även på det befintliga bostadsbeståndet. 
     
    ----

    Sverige har en låg statsskuld. Det tror jag är bra eftersom det skapar utrymme för att hantera en framtida recession. Tror vi kommer att se början på en nergång tidigt nästa år eller rentav senare i år, men om den blir kontrollerad eller inte beror helt på omvärldsfaktorer. Men så är jag pessimistisk av naturen.   
  • Anonym (Freudian Slip)

    DI.se har under den senaste tiden haft stora rubriker angående en möjlig förestående bostadsmarknadskrasch.

    När man är med och budar räknar man in att man endera kommer att bo kvar länge (tillräckligt länge för att amortera bort det mesta av lånen) alternativt att man åtminstone kommer att göra en vinst vid försäljningen. Att öka budgivningen med 100' kr, 200' kr eller kanske till och med 500' kr eller mer spelar då ingen större roll eftersom det inte är en kostnad, eller att det annars ses som en investering. Vid låga räntenivåer märks inte heller marginalökningen på det slutliga priset av särskilt mycket. Det är först när det är dags att sälja som man inser att man kommer att få betala  på ett överskjutande lån på motsvarande belopp utan att ha någon motsvarande tillgång. Det överpris man budat upp blir en konkret kostnad först då. 


    Pengar upp (budgivning) är alltså något abstrakt och kanske inte ens en kostnad (utan en investering). Pengar ner (vid försäljning) blir en konkret kostnad. 

    Detta innebär att försäljningarna kommer att gå väldigt trögt en tid framöver tror jag. 

    Vid en annan marknadssituation än idag hade detta också lett till att försäljningarna stannade av en tid och prisläget stabiliserade sig på en ny nivå. Men eftersom det nu byggs mycket kommer det att finnas en press neråt på priserna som saknades t.ex. vid förra nedgången i slutet av 00-talet. Det finns en viss fara med att vänta med försäljningen eftersom det kan innebära ännu större förluster i framtiden. Om det dessutom införs ytterligare krav på låntagare tillkommer en press att sälja. Den ökade efterfrågan på boende som kommer från invandring omfattar inte (direkt) den svenska bolånemarknaden och innebär ingen press uppåt på priserna (indirekt finns det vissa som pekar på en någon slags de-gentrifieringseffekt när det visar sig att vissa vill flytta ifrån områden som många invandrare flyttar in i, men den har nog marginell påverkan i det här sammanhanget). 

    Men, men: jag haft haft fel förut när jag förutspått en nergång på bostadsmarknaden och vem vet, det kanske ordnar sig den här gången med.

    (Tråden handlar ju om börskrasch, men jag är helt övertygad om att den har samband med bolånemarknaden med hänsyn till bankernas exponering mot framförallt byggföretagen). 

Svar på tråden När kommer nästa börskrasch?