Inlägg från: Kanttant |Visa alla inlägg
  • Kanttant

    Är det etiskt försvarbart att ge livsuppehållande behandling på aborterade foster?

    Flash Gordon skrev 2017-08-16 14:51:40 följande:

    Lagen kom till innan läkarvetenskapen kommit dit den är idag.


    Lagen kom till 1974, det har inte hänt så herrans mycket faktiskt. Inte för att läkarvetenskapen inte har gått framåt, men veckorna där nuvarande brytpunkten går för absolut senaste abort (med tillstånd) är såpass kritiska att det är svårt - även med modern och fantastisk sjukvård- att åstadkomma hur mycket som helst. Överlevnadschansen för prematura har ökat signifikant, men gällande innan v.25 så har inte oddsen förbättras nämnvärt. Dessa veckor är såpass kritiska, framförallt har oddsen inte förbättras särskilt gällande just denna brytpunkt i v.22. Att ett barn har kunnat räddats i 21+5 ger inte mycket att gå på. Men i vilket fall, vad jag egentligen ville säga gällande lagen är att det inte står speciferat i lagen till hur sent en graviditet får avbrytas med till speciellt tillstånd. Man valde att skriva in det som fram tills "livsduglighet" just för att kunna följa med utvecklingen. För på så sätt kan man omdefinera när livsduglighet inträffar ifall medicinsk vetenskap avanceras. Men inte speciellt mycket har hänt. Så när lagen kom till är rätt irrelevant, eftersom det inte är lagen som definerar exakt stopp för sen abort.
  • Kanttant
    Flash Gordon skrev 2017-08-16 21:39:35 följande:

    Lagstiftningen var inte tänkt för att vi ska kunna rädda barn som föds  v22, dvs 21+ någonting.

    Det kan vi idag.

    www.unt.se/nyheter/uppsala/det-var-ett-mirakel-3404183.aspx

    Det är sant att rent formellt kanske det inte är lagtexten som behöver justeras - även om den skulle kunna ändras den också. Men den efterfrågade effekten är den samma: sista dag för abort skulle behöva justeras nedåt.


    Min poäng var bara att din inflikning om att problemet låg i att lagen stiftades innan modern medicinsk vetenskap inte var relevant, iom att lagen tog hänsyn till möjliga framtida medicinska avanceringar och därav endast skrev in det som "livsdugligt".
    Flash Gordon skrev 2017-08-16 21:43:09 följande:

    Eller iofs: lagtexten skulle behöva ändras eftersom den stipulerar 18:e veckan som sista veckan utan godkännande från Socialstyrelsen.

    Flyttar man absolut sista till 20:e veckan vill man säkert ändå ha fyra veckors tid emellan och då blir det 16:e i lagtexten.


    Varför skulle man vilja ha just iallafall fyra veckor emellan fria abort och sen abort?
  • Kanttant
    KillBill skrev 2017-08-16 21:51:25 följande:

    Om datum för sista dag för abort ändras så kommer det framförallt drabba kvinnor som vill göra abort för att fostret är svårt missbildat och saknar chans för att överleva (längre än en kortare tid efter födseln).

    Det är en bra ordning att läkare och medicinsk expertis i Socialstyrelsens rättsliga råd beslutar om när en abort senast får utföras och att tidpunkten för detta sätts så att fostret, vid aborttillfället, inte är livsdugligt (eftersom detta enligt lagen inte är tillåtet).

    Om det sker felaktiga aborter som är i strid med svensk lag (och beslut från socialstyrelsen) så måste sjukvården se över sina rutiner.


    Fast skulle det verkligen påverka dessa situationer? Jag hade uppfattat det som att aborter kan beviljas även efter v.22 om fostret inte anses livsdugligt. Alltså att är det såpass illa att fostret inte kan överleva utanför livmodern/kommer avlida i samband med eller direkt efter förlossningen så kan man redan idag godkänna abort även efter v.22. Riktlinjen om v.22 som gräns beror ju på att det är där man bedömt generell livsduglighet, men är ett foster sjukt/skadat så att det ändå inte är livsdugligt så...ptja, då är det ju inte livsdugligt.

    Samma sak om mammans liv är i fara. Då avbryter man ju graviditeten, fast det kallas att sätta igång förlossningen istället för abort, eftersom man ändå försöker rädda barnet om det är frisk. Men en säkning av den yttersta gränsen för sena aborter borde ju inte påverka sådana fall? Borde ju bli likadant som idag tänker jag.
  • Kanttant
    KillBill skrev 2017-08-16 22:52:18 följande:

    Som jag har förstått Socialstyrelsens rättsliga råd så får bara en graviditet avslutas efter v 21+6 om moderna liv är i fara.


    Då är det ju inte en fråga om abort egentligen, utan igångsättning av förlossning där man försöker rädda barnet/fostret också om möjligt.

    Men jag har för mig att man även kan godkänna abort efter att generell livsduglighet har inträtt, v.22 enligt rådande praxis, om fostret trots allt inte anses livsdugligt, alltså har t.ex. en skada som gör att den inte kommer kunna överleva i vilket fall. Ska se om jag kan hitta något om det.
  • Kanttant
    KillBill skrev 2017-08-16 23:14:50 följande:

    Som jag har förstått det så beviljar aldrig socialstyrelsen aborter efter vecka 21+6 oavsett status på fostret. Däremot kan en förlossning sättas igång om fostret dör i livmodern men det handlar ju inte om abort.


    Har försökt söka runt lite, det jag hittar är från SOU 2005:90: "Den svenska abortlagen tillåter abort fram till den tidpunkt då fostret anses kunna leva utanför livmodern. Gränsen för livsduglighet är för närvarande 22 fulla graviditetsveckor, 22 veckor + 0 dagar räknat från sista menstruationens första dag." (s.73)... "Efter vecka 22 beviljas abort endast om fostret är så svårt skadat att det inte kan anses vara livsdugligt utanför

    livmodern." (s.85). Dock är ju detta dokument från 2005, och vet att Socialstyrelsen meddelade skärpta riktlinjer 2015 eller så, så vet inte om detta gäller fortfarande. Inte hittat något som vare sig bekräftar eller dementerar att detta fortfarande gäller. Men sittter ioförsig endast med mobilen och myndighetssidor är inte supereffektiva att söka igenom via denna plattform, haha...
  • Kanttant
    KillBill skrev 2017-08-16 23:29:13 följande:

    Nuvarande praxis är att Socialstyrelsens rättsliga råd bara godkänner aborter som är avslutade innan vecka 21 + 6 dagar.


    Jo, jag vet. Var det jag skrev. Men det är en skillnad på foster som inte anses livsdugliga och aldrig kan bli livsdugliga jämfört med foster, vilket man tidigare har gjort skillnad på också. Har inte läst något som säger att det inte gäller längre, kan ju finnas för det, men har som sagt inte hittat det.
  • Kanttant
    KillBill skrev 2017-08-16 23:31:01 följande:

    Denna gräns gäller även svårt skadade foster som inte bedöms livsdugliga.


    Har du någon länk till det? Eller namn på dokument där det framgår? Sökt som en galning nämligen och inte hittat det.
  • Kanttant
    KillBill skrev 2017-08-17 00:25:16 följande:

    Kolla denna presentation. Här framgår vad lagen säger, Socialstyrelsens praxis samt en del statistik. År 2015 beviljades 1 abort efter vecka 21+6 (pga fosterskada) och denna abort inträffade förmodligen innan rättsliga rådet skärpte sin praxis samma år.

    Av presentationen framgår också att en graviditeter får avslutas när som helst för att rädda moderns liv men får efter vecka 21+6 (när fostret betraktas som livsdugligt) bara avslutas för att rädda ett fosters liv.

    www.sfog.se/media/301263/handskmakaren_10.30_praxis_i_r_ttsliga_r_det__sfog.veckan_2016.pdf


    Fast det är samma sak här, det står att praxis är att livsduglighet inträffar i v.21+6, men det står inget om huruvida abort efter v.21+6 kan godkännas eller ej om fostret anses inte vara livsdugligt och inte heller ha möjlighet att bli livsdugligt. Att det var 1 som godkändes bara år 2015 är inte så mycket att gå på heller som någon slaga guide gällande detta, då det endast var två ansökningar om abort efter v.21+6 pga fosterskador. Det enda som framgår konkret av vad som bestämdes 2015 var att "RR har vid mötet den 23 oktober 2015 uttryckt uppfattningen att en abort ska vara avslutad senast vecka 21+6 och att RR inte kan lägga sig i vilken abortmetod som används. Denna juridiska tolkning av livsduglighetsbegreppet står alltså fast för RR:S del. Hur läkarprofessionen tolkar och tillämpar abortlagen får professionen stå för."

    Det säger fortfarande inget om undantag fråm praxis gällande foster som ej är livsdugliga.
  • Kanttant
    KillBill skrev 2017-08-17 00:52:19 följande:

    I början av presentationen framgår att efter vecka 18 får bara abort utföras efter godkännande av Socialstyrelsens rättsliga råd. Av presentationen framgår att enligt abortlagen så får abort inte utföras när fostret betraktas som livsdugligt. I slutet av presentationen framgår att ett praxis enligt Socialstyrelsens rättsliga råd är att ett foster ska betraktas som livsdugligt efter vecka 22+6.


    Jag håller med dig på allt det som sagt, inga problem. Men praxis är ju just praxis - sedvana, vedertaget bruk, kutym. Det innbär inte i sig att det inte kan göras undantag, t.ex. för fall där fostret har en fosterskada såpass betydande att det inte är förenligt med liv. Just därför jag eftersöker något där det framkommer tydligt huruvida det fortfarande görs dessa undantag eller ej (som i SOU 2005:90). Men det framgår inte i den presentationen du länkade, eller något annat jag har hittat.
  • Kanttant
    KillBill skrev 2017-08-17 14:21:16 följande:

    Var framkommer det att abort göras när som helst om det inte är livsdugligt?

    Efter det att ett foster passerat  vecka 21+6 lämnar inte socialstyrelsens rättsliga råd längre tillstånd för abort och då får inte aborter längre utföras.  Efter vecka 21+6 får en graviditet bara avslutas om graviditeten utgöra en fara för kvinnans liv och hälsa.


    Mailade Socialstyrelsen och frågade om detta eftersom jag inte hittade något om det online som bekräftade eller dementerade. Stämde fortfarande som det var angett i SOU 2005:90, att abort får ske efter v.21+6 om fostret har sådana fosterskador som inte är förenligt med liv.

    "Socialstyrelsen kan enligt 3 § abortlagen ge tillstånd till abort efter vecka 21+6 om fostret inte är livsdugligt utanför livmodern, t.ex. vid allvarliga fosterskador."

    Samt såklart om mammans liv är i fara.
  • Kanttant
    Aniiee skrev 2017-08-14 22:36:32 följande:

    Det här diskuterades i en annan tråd för inte så länge sedan. i den tråden kom jag själv, efter lite forskning, fram till att:

    2015 (senaste statistikåret)

    godkändes 196 aborter efter v18

    och 5 barn föddes i vecka 22 (som alltså inte var aborter).50% av 0.26 stycken, då eller?


    Kommer ihåg den tråden tror jag, har för mig att jag var med och kommenterade på just detta här där vi försökte visa hur många (eller snarare hur få) aborter som sker efter v.18 och framförallt i v.21+. Men kommer inte ihåg vart det var den informationen kom fram, för vet att det inte var i den vanliga statistiken gällande aborter som Socialstyrelsen publicerar varje år. Kommer du ihåg vart det kom ifrån?
  • Kanttant
    KillBill skrev 2017-08-17 17:07:44 följande:

    Inte livsdugligt utanför livmodern innebär att fostret kommer att vara dödfött eller dö i samband med födelsen. Hit räknas exempelvis foster som saknar hjärna (alrani). Foster med andra svåra skador som föds levande med svåra skor och med stor risk att dö ett tag efter förlossningen räknas vad jag förstår inte in i denna kategori.


    Det var väl foster som inte var livsdugliga utanför livmodern, fosterskador som inte var förenliga med liv, som vi diskuterade? Det är ju det du hävdat att de inte gör längre - bara att gå tillbaka och kika på - men det gör de alltså.
Svar på tråden Är det etiskt försvarbart att ge livsuppehållande behandling på aborterade foster?