Inlägg från: NomenNescio |Visa alla inlägg
  • NomenNescio

    Är det etiskt försvarbart att ge livsuppehållande behandling på aborterade foster?

    Kan tycka att det är lite märkligt att många så direkt menar att alla lösningar är att justera tiden nedåt?
    Trots allt, anledningarna bakom den beviljade abort finns kvar ändå, oavsett om det sker i vecka 18 eller vecka 21.

    Om man läser i abortlagstiftningen och  de riktlinjer som socialstyrelsen har som underlag för utfall rör det sig inte om nöjesaborter efter vecka 18. I ca 2/3 av fallen är det direkt livshotande skador för mamman eller fostret, och i den resterande tredjedelen psykosociala skäl. I och med att gränsen rent officiellt i abortlagen är formulerad som fall där det "innebär att målsättningen är att rädda både kvinnans och barnets liv" utgår jag från att de psykosociala skälen verkligen är relevanta och väger lite tyngre än "oups, jag glömde bort tiden".

    Självklart är det emotionellt tufft att läsa om aborterade foster som kvider och kippar efter andan. Det vore märkligare ifall läkarna inte reagerade på det. Men för mig kan det vara minst lika hjärtskärande att se barn som föds som kollin och som varken kan andas eller äta utan slangar, och många gånger knappt röra på sig eller ens visar något medvetande för omvärlden. Om jag själv av någon anledning skulle hamna i ett sådant tillstånd hoppas jag att mina anhöriga vore barmhärtiga nog att stänga av maskinerna och låta mig somna in.
    Och jag kan också bli väldigt illa berörd av att se barn födas in i fruktansvärda familjeförhållanden, där de troligen inte får en lycklig dag under sin barndom.

    Jag antar att skillnaden här handlar om huruvida man värderar rätt till liv eller om man högre värderar rätt till drägligt liv.

  • NomenNescio
    Flash Gordon skrev 2017-08-16 11:16:55 följande:
    Anledningen finns kvar men konsekvenserna blir andra.

    Med en sista abortdag i  exempelvis 19+6 så skulle man var långt på de trygga sidan om när för tidigt födda kan överleva.

    Den här typen av situationer skulle aldrig uppstå då eftersom det inte är medicinskt möjligt att få barnet att överleva vid den tidpunkten. 
    NomenNescio skrev 2017-08-16 10:51:53 följande:
    Jag antar att skillnaden här handlar om huruvida man värderar rätt till liv eller om man högre värderar rätt till drägligt liv.
    Själv tycker jag att bara den enskilda individen kan svara på om han/hon har ett drägligt liv eller inte.

    Vill inte se att det avgörs av någon annan vid födseln. Tror det kan leda käpprätt fel.

    "Drägliga liv till höger! Odrägliga till vänster!"
    Jag är inte säker på att konsekvenserna blir bättre, ärligt talat. Jag tror att den lagstiftning som finns idag har utformats av en anledning, och har troligen blivit debatterad väsentligt mer noggrant innan dess bestämmelse än vad som görs på det här forumet. Att direkt hävda att en sänkning löser problemet känns lite oansvarigt, för jag undrar hur väl man ha satt sig in i socialstyrelsens beslutsunderlag i så fall.

    Uppdelning mellan drägligt och odrägligt finns redan i vissa sammanhang, utan att man har dragit det till absurdum, som du gör i din kommentar. Det finns många fall där sjukvården tillsammans med anhöriga avgör att det är bättre för någon att somna in, utifrån olika omständigheter, både för människor och djur.
  • NomenNescio
    Flash Gordon skrev 2017-08-17 12:12:16 följande:
    Jag resonerar som de yrkesaktiva som säger samma sak: 

    Gränsen för att rädda liv har gått under gränsen för när abort är tillåtet.

    Sänker vi gränsen för abort så uppstår aldrig dilemmat med om vi ska, eller inte ska, försöka rädda ett barn som vi har den medicinska kunskapen att rädda.

    Det finns alltså argument för att abortgränsen MÅSTE ändras enligt lagen, men att man ännu inte har gjort det. Och det är inga dussin-debattörer som framför den åsikten:

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=6299241

    "Det går enligt experter idag att rädda enstaka barn som föds extremt förtidigt, i vecka 21, före den yttersta gränsen för abort i Sverige. Enligt lagen måste då dagens abortgräns ändras, eftersom barn som aborteras inte får vara i en ålder när de är livsdugliga. Det säger Socialistyrelsens Rättsliga råds ordförande nu."

    Dina idéer om vad jag ser eller inte ser kan du antingen förklara i detalj eller så lämnar vi det därhän.
    Jag tror att hen menar det som jag också menade, nämligen att du inte tar hänsyn till orsakerna bakom socialstyrelsens beslut. Den delen har du inte debatterat särskilt mycket, och därför faller vissa viktiga aspekter bort när man förenklar det hela till att handla om dagens abortgräns.
    Situationen är så mycket större och så mycket mer komplicerad.
  • NomenNescio
    Flash Gordon skrev 2017-08-17 12:25:08 följande:
    Vad spelar orsaken för roll? 

    Det blir ju inga ändrade skäl för abort bara för att man skjuter på tiden två veckor.

    Det som händer är att man behöver besluta två veckor tidigare om skäl föreligger eller inte. 
    Det spelar rätt stor roll, men tanke på att alla prover kan man inte ta hur tidigt som helst, och därför har man inte alla korten på borden tidigare.
Svar på tråden Är det etiskt försvarbart att ge livsuppehållande behandling på aborterade foster?