Är det etiskt försvarbart att ge livsuppehållande behandling på aborterade foster?
Lagen kom till innan läkarvetenskapen kommit dit den är idag.
Lagen kom till innan läkarvetenskapen kommit dit den är idag.
Lagstiftningen var inte tänkt för att vi ska kunna rädda barn som föds v22, dvs 21+ någonting.
Det kan vi idag.
www.unt.se/nyheter/uppsala/det-var-ett-mirakel-3404183.aspx
Det är sant att rent formellt kanske det inte är lagtexten som behöver justeras - även om den skulle kunna ändras den också. Men den efterfrågade effekten är den samma: sista dag för abort skulle behöva justeras nedåt.
Eller iofs: lagtexten skulle behöva ändras eftersom den stipulerar 18:e veckan som sista veckan utan godkännande från Socialstyrelsen.
Flyttar man absolut sista till 20:e veckan vill man säkert ändå ha fyra veckors tid emellan och då blir det 16:e i lagtexten.
Om datum för sista dag för abort ändras så kommer det framförallt drabba kvinnor som vill göra abort för att fostret är svårt missbildat och saknar chans för att överleva (längre än en kortare tid efter födseln).
Det är en bra ordning att läkare och medicinsk expertis i Socialstyrelsens rättsliga råd beslutar om när en abort senast får utföras och att tidpunkten för detta sätts så att fostret, vid aborttillfället, inte är livsdugligt (eftersom detta enligt lagen inte är tillåtet).
Om det sker felaktiga aborter som är i strid med svensk lag (och beslut från socialstyrelsen) så måste sjukvården se över sina rutiner.
Som jag har förstått Socialstyrelsens rättsliga råd så får bara en graviditet avslutas efter v 21+6 om moderna liv är i fara.
Som jag har förstått det så beviljar aldrig socialstyrelsen aborter efter vecka 21+6 oavsett status på fostret. Däremot kan en förlossning sättas igång om fostret dör i livmodern men det handlar ju inte om abort.
Nuvarande praxis är att Socialstyrelsens rättsliga råd bara godkänner aborter som är avslutade innan vecka 21 + 6 dagar.
Denna gräns gäller även svårt skadade foster som inte bedöms livsdugliga.
Kolla denna presentation. Här framgår vad lagen säger, Socialstyrelsens praxis samt en del statistik. År 2015 beviljades 1 abort efter vecka 21+6 (pga fosterskada) och denna abort inträffade förmodligen innan rättsliga rådet skärpte sin praxis samma år.
Av presentationen framgår också att en graviditeter får avslutas när som helst för att rädda moderns liv men får efter vecka 21+6 (när fostret betraktas som livsdugligt) bara avslutas för att rädda ett fosters liv.
www.sfog.se/media/301263/handskmakaren_10.30_praxis_i_r_ttsliga_r_det__sfog.veckan_2016.pdf
I början av presentationen framgår att efter vecka 18 får bara abort utföras efter godkännande av Socialstyrelsens rättsliga råd. Av presentationen framgår att enligt abortlagen så får abort inte utföras när fostret betraktas som livsdugligt. I slutet av presentationen framgår att ett praxis enligt Socialstyrelsens rättsliga råd är att ett foster ska betraktas som livsdugligt efter vecka 22+6.
Var framkommer det att abort göras när som helst om det inte är livsdugligt?
Efter det att ett foster passerat vecka 21+6 lämnar inte socialstyrelsens rättsliga råd längre tillstånd för abort och då får inte aborter längre utföras. Efter vecka 21+6 får en graviditet bara avslutas om graviditeten utgöra en fara för kvinnans liv och hälsa.
Det här diskuterades i en annan tråd för inte så länge sedan. i den tråden kom jag själv, efter lite forskning, fram till att:
2015 (senaste statistikåret)
godkändes 196 aborter efter v18
och 5 barn föddes i vecka 22 (som alltså inte var aborter).50% av 0.26 stycken, då eller?
Inte livsdugligt utanför livmodern innebär att fostret kommer att vara dödfött eller dö i samband med födelsen. Hit räknas exempelvis foster som saknar hjärna (alrani). Foster med andra svåra skador som föds levande med svåra skor och med stor risk att dö ett tag efter förlossningen räknas vad jag förstår inte in i denna kategori.