Anonym (Oops) skrev 2017-08-12 00:49:05 följande:
Inom vården där jag jobbar behövs utdrag från belastningsregister. En begär utdrag efter vart en ska jobba, i vården är det vålds- och sexualbrott vad jag vet. I handeln, ekonomi/bokföring, bank etc kollar de säkert stöld. En får kryssa i rutan för vilket yrke och ange arbetsplats det gäller när ansökan om utdrag skickas.
Hursomhelst har du en ganska 'rimlig förklaring'; du och släkting var oense/missförstod varandra ang ett smycke du sålt, ni blev ovänner, hon anmälde. Du ångrar dig, erkänner och känner dig dum. Inget mer med det.
De flesta kommuner/landsting har idag antagit policy om att ta utdrag men det är alltså inte lag för vårdjobb, och vad de tittar på/vilka brott som ska exkludera någon från ett vårdjobb bestäms av varje kommun eller landsting för sig.
Den som googlar hittar exempel på regler som antagits från ca 2008 och framåt så det är nog fortfarande lite olika och eftersom policyn bara gäller vid nyanställning finns det nog fortfarande många anställda i vården som aldrig har behövt visa upp utdraget.
I en artikel från 2012 står det så här:
"Av 213 kommuner som svarat på Dagens Samhälles enkät anger 53 att de begär utdrag ur registret för fler jobb än där de är skyldiga till det enligt lag. I ytterligare 25 pågår diskussioner som kan leda till skärpt kontroll."
-
"Men vad ska diskvalificera från anställning när kommuner kräver att även den som ska få andra jobb ska visa upp det som kallas för utdrag för enskilda, ett utdrag som visar alla typer av brott? Här gäller inga exakta regler. En återkommande formulering från kommunerna är att bedömningen görs ?från fall till fall.? "
-
"Exempelvis begär Luleå, Mölndal, Mönsterås och Kristinehamn utdrag för alla som ska anställas inom vård- och omsorg. Sigtuna, Uppsala, Lerum, Jönköping och Växjö är exempel på kommuner som gör det inom äldreomsorgen, som ännu inte omfattas av lagstiftning om kontroll. Andra varianter är att kontrollen görs inom all HVB-verksamhet eller all verksamhet för personer med funktionsnedsättning, alltså även för dem som ska arbeta med vuxna.
Karlskoga och Halmstad är exempel på kommuner som brottskontrollerar alla som ska få jobb där de har kontakt med barn, alltså även där det inte finns lagstöd. Tomelilla granskar bland andra alkoholhandläggare, Boden lokalvårdare och Helsingborg chefer. Att alla timvikarier kontrolleras är vanligt.
Nora är på väg att gå längst. Där har en policy utarbetats och förankrats som innebär att alla som anställs framöver ska visa ett utdrag ur belastningsregistret."
www.dagenssamhalle.se/nyhet/kommuner-letar-doemda-3885