Men barn äter olika mängder i perioder. Om de verkligen är undernärda och äter dåligt jämt ska ni kontakta vården och inte tvinga barnen att äta. Risken är att de då väljer att protestera på det enda sätt de kan, genom att fortsätta vägra äta.
www.1177.se/Vasternorrland/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/Mat-och-naring/Tips-och-rad-for-att-oka-barnets-matlust/
Mat ska inte vara tröst, belöning eller bestraffning
Man ska inte använda mat som tröst, muta, belöning eller bestraffning eftersom det finns en risk att barnet får fel tankar kring mat och måltider. Att till exempel locka med något gott eller roligt efter maten gör inte att barnet tycker bättre om maten.
Det är naturligt att äta och det handlar inte om en prestation. Barnet behöver utveckla sitt eget initiativ till att vilja äta, man ska därför inte tjata på det eller gulla med det. Man ska visa uppskattning och uppmärksamhet oavsett om det har ätit "bra" eller "dåligt". Barnet ska inte behandlas annorlunda om det inte äter så som man vill, man ska exempelvis inte blir arg eller låta bli att prata med barnet.
Om man bestraffar barnet för att det inte äter bra, till exempel säger att det inte får leka efteråt, finns risken att det får negativa tankar kring mat. Barn får inte bättre matlust av tvång och risken finns att man hamnar i en maktkamp om maten som är svår att lösa.
Att säga "Äter du upp maten får du glass till efterrätt" eller "Äter du inte upp får du ingen efterrätt", gör varken maten godare eller måltiden trevligare. Risken är att barnet tycker att det är ännu äckligare och glass ännu godare. I stället kan man fortsätta att servera maträtten om resten av familjen tycker om det. Rätt som det är kan barnet vilja prova och tycka att det är gott.
Tipslista Ät själv och visa att du tycker att det är gott. Barn gör som vuxna gör. Ät tillsammans med barnet, det ska inte behöva sitta själv och äta. Servera maten på det sätt som barnet tycker bäst om. Många barn vill ha varje livsmedel var för sig på tallriken, medan en del vill ha maten ihopblandad. En del barn vill ha smakrik mat, medan andra vill ha mildare smaker. För en del är rätt temperatur viktig. Uppmuntra barnet att äta själv. Tillåt yngre barn att undersöka maten genom att känna, kladda, lukta, smaka och röra runt i maten. Servera plockvänlig mat, till exempel pasta, ärtor, köttbullar, korvbitar, bitar av potatis, kött, bröd, avokado, gurka och broccoli. Visa uppmärksamhet oavsett om barnet äter "bra" eller "dåligt". Bli inte arg på barnet om det inte äter och beröm inte heller barnet om det äter. Kommentera inte mat som är kvarlämnad på tallriken. Avsluta måltiden för barnet efter ungefär en kvart om barnet är ointresserat av att äta och att sitta kvar vid matplatsen, så att barnet inte tänker på måltiderna som något otrevligt. Duka och servera maten fint. Man kan bland annat tänka på att färgrik mat kan vara mer lockande. Om barnet har lite svårt att komma igång med att äta kan man hjälpa det genom att mata det några tuggor.
familjen.trygghansa.se/mat-och-naring/barnmat/barn-som-matvagrar/
Tvinga aldrig ett barn att äta. Gör istället vardagen full av bra mat och mycket frukt och grönsaker, varje dag och uppmuntra gärna barnet att smaka.
Det är helt normalt att mindre barn äter olika mycket vid olika tillfällen. Forskning visar att intaget brukar bli balanserat över en vecka. Det gäller både intaget av energi och näring.
Respektera barnets viljaAtt ditt barn matvägrar kan bero på många olika saker. Det behöver inte alls bero på att barnet inte tycker om maten. Matvägran är t ex ofta ett sätt för barnet att säga: ”Hej, här är jag, se mig. Jag har egna känslor och en egen vilja.”
Respektera barnets beslut, och visa att du hör honom/henne.
Ofta är det vid matbordet som andra konflikter blossar upp. Men låt inte en maktkamp förstöra stämningen vid matbordet. Ta hellre en konflikt vid ett annat tillfälle.