• Brumma

    Dela på bensin för skolskjuts efter separation?

    Förhoppningsvis hittar du ett boende närmare barnens skola/förskola.

    Många pendlar detta - och mer - varje dag för att ta sig till och från arbetet, så jag tror inte att det är ngt du kan räkna med. Fråga går ju alltid :) men inget han behöver bidra med om han inte vill. Han reser ju ganska långt till arbetet själv. Och det "extra" blir ju att han då behöver åka till två ställen för att lämna och hämta barnen, iatället för ett.

    Hur gammalt är barnet som går på förskola? Hur länge är det kvar innan barnet börjar i förskoleklass?

    Har ni varannan vecka i nuläget?

    Personligen hade jag inte velat byta förskola på mitt barn om det gick att lösa på annat sätt. Det har varit viktigt att barnet går på förskola med de barn som sedan skall gå i samma klass. Är det även kort tid tills barnet börjar förskoleklass känns det "hattigt" att först byta förskola till din ort för att efter 1-2 år byta än en gång. Eller är din tanke att barnet sedan går i skola på din ort?

    Det är ju inte säkert att pappan vill "jäklas" utan att han faktiskt tänker på barnets bästa (utifrån hans syn på det hela)..

  • Brumma
    Anonym (TT) skrev 2017-08-11 00:42:26 följande:

    Familjerätten givetvis, men jag undviker helst onödiga konflikter. Därför hör jag här vad utomstående parter ev tycker.


    Fast familjerätten kan inte beodra honom att betala. De kan hjälpa er att samtala och komma fram till en lösning, men han behöver inte ens gå dit om han inte vill.
  • Brumma
    Anonym (pappskalle) skrev 2017-08-11 00:49:48 följande:

    Ni är separerade och era ekonomier likaså. Du har ansvar för barnens omkostnader under dina veckor. Dina bensinkostnader är egentlugen inte hans problem.

    Tror dock man kan ha rätt till underhåll även vid växelvis boende. Det kan ju vara ett alternativ om du har höga omkostnader och låga inkomster. Föreslå det kanske. Indirekt blir det ju så att han i så fall skulle bidra till bensinkostnaderna.


    Om det skall till en dom på underhåll vid växelvis boende krävs det omfattande skillnader i inkomsten. Jag har för mig att det finns en dom hittills i Sverige, så det är mkt ovanligt.
  • Brumma
    Anonym (TT) skrev 2017-08-11 00:56:16 följande:

    Tänker du på familjerådgivningen nu? Familjerätten är ju en juridisk aktör så att säga, och ett stöd vid familjerättsliga tvister, bla ekonomiska sådana. Att inte ens behöva gå dit då som förälder låter ju lite konstigt.


    Nej, jag tänker på familjerätten.

    Familjerätten är inte ety beslutsfattande organ. Däremot kan tingsrätten be familjerätten att göra en utredning gällande var barnet lämpligast ska bo vid en tvist. Denna utredning tas i beaktande gällande umgänget och vårsnadsfrågor men är inte bindande.

    Familjerätten erbjuder samarbetssamtal för föräldrar som inye kommer överens i frågor gällande Vårdnad, boende, umgänge och ubderhåll. Men de kan inye BESLUTA gällande dessa frågor. Och, det är som sagt frivilligt att gå dit.

    Om man hamnar i tvist i domstol, så kan domstolen beodra samarbetssamtal och DÅ är det inte frivilligt länge. Men för att detta skall hända behöver du stämma ditt ex först.
  • Brumma
    Anonym (TT) skrev 2017-08-11 01:04:34 följande:

    Underhåll är förmodligen inte aktuellt i sammanhanget, det känns bara trist hur han ändå passerar vår ort varje dag medan vi får pendla åt ett helt annat håll, när det som sagt finns en bra lösning som förmodligen hade funkat jättebra.


    Har du låg inkomst har du rätt till underhållsstöd via försäkringskassan även vid växelvis boende.

    Hade vi varannan vecka?
  • Brumma
    Anonym (TT) skrev 2017-08-11 01:01:36 följande:

    Nej visst är mina bensinkostnader inte hans problem men då skulle ju jag kunna hävda att hans egen affektion till hans hemort är obetydlig i sammanhanget, och bara flytta på barnet, som anser båda sina hemorter lika mycket trygga för att hxn inte vet något annat än växelvist boende och ändå ska byta grupp till hösten? Det är inte riktigt så jag vill att det ska funka.


    Du får inye "bara flytta på barnet" om barnet är skrivet hos pappan. Så Nej, det kan du in2ye hävda.

    Lagen säger att om barnet bor växelvist och föräldrarna är oense om var barnet skall vara skrivet SKA det fortsätta vara folkbokfört i ursprungshemmet om ngn av föräldrarna bör kvar. Annars hos den förälder som bör kvar i ursprungsorten.

    Om båda föräldrarna flyttat och bor kvar på orten utgår man utifrån vem som - fågelvägen - bör närmast barnets skola/förskola.
  • Brumma
    Anonym (TT) skrev 2017-08-11 00:51:27 följande:

    Jag är också lite nyfiken på resonemanget, att han anses ha rätt att inte gå med på eller vägra? Varför anses han ha rätten att godkänna, om ni förstår hur jag menar? Varför antas jag vara den som ska anpassa mig? Frågar av ren nyfikenhet, inte för att provocera. Jag ser det bara inte riktigt själv.


    För att han bor kvar och det är så lagen är skriven. Att den är skriven så är ju för att skydda barnen. De skall, om möjligt, få bo kvar där de är rotade. Klara riktlinjer/lagar är ju även till för att minimera konflikter där barnet hamnar mitt emellan.
  • Brumma
    Anonym (TT) skrev 2017-08-11 01:23:19 följande:

    Nej jag vet om allt detta och det skulle heller aldrig hända, jag använde det uttrycket mest för att statuera ett exempel på själva resonemanget att mina bensinkostnader inte är hans problem, hur jag skulle kunna resonera likadant kring just det yngsta barnets uppfattning om vad som är hemorten.

    Om jag inte har råd att skjutsa dem till skolan, och inte heller har råd/inte hittar ett boende på hans/barnens barnomsorgsort, men för hög inkomst för stöd, hur skulle man bete sig då...?


    Bensinkostnaden för att köra barnen till o från skolan varannan vecka uppgår till under tusenlappen per månad (räknade med att bilen drar ca 0.7l per mil).

    För många är 1000:- mycket pengar men för ngn som tjänar mer än att underhållsstöd vid växelvist boende borde det kunna hittas pengar till detta.

    Gränsen vid två barn ligger på ca 21000 i månaden. Ca 16000 ut efter skatt. Med barnbidrag för två barn (antar ni har delat barnbidrag) blir det ca 17000:-

    Jag är inte säker men man skulle ju kunna tänka sig att om man inte kan prioritera fram den summan för att kunna ha barnen växelvis kanske boendet tilldöms på heltid till den förälder som bor nära skolan.
  • Brumma
    Anonym (TT) skrev 2017-08-11 01:26:21 följande:

    Precis, just därför ställer jag mig också frågande till om han "har rätt" att säga blankt nej.

    Därav min ev kompromiss, delade bensinkostnader.


    För att du flyttat och vill genonföra en förändring. Han tar inte ett beslut om förändring utan låter det vara som det är. Du vill ändra.

    Det är skillnaden :)
  • Brumma
    nevermind skrev 2017-08-12 17:14:02 följande:

    Men stackars barn som ska hålla på och åka så mycket i onödan!

    Fattar inte varför pappan ska hålla på och sätta sig på tvären.


    Det hade ju blivit lika mkt åkande för barnet om TS får som hon vill?

    Hur tänkte du nu?
  • Brumma
    Anonym (TT) skrev 2017-08-15 08:44:03 följande:

    Vem har sagt något om att det var jag som valde att flytta?


    Även om det inte var på ditt initiativ så var det du som flyttade. Barnen bor kvar med sin pappa på hemorten..
Svar på tråden Dela på bensin för skolskjuts efter separation?