Inlägg från: Elderberry |Visa alla inlägg
  • Elderberry

    Varför äter inte fler veganskt?

    Jag är ganska nybliven vegan, ser att tråden redan har många svar så det jag säger har nog nämnts, men jag kan tänka mig att det beror på:

    1. man lär sig äta kött och mjölkprodukter dagligen sedan barnsben
    2. många ser protein som något som exklusivt kommer från djur
    3. när man väl vill försöka äta veganskt så är det svårt, mjölkprodukter finns nästan i allt
    4. det är helt enkelt lättare att bara fortsätta äta som alla andra gör och som matbutikerna är utformade efter, det är ju dessutom så "självklart", när proffs ger näringsråd så ingår fisk, kyckling med mera i en "bra kost".
    Att förstå att det är bättre för miljön att sluta äta kött, och bättre för hälsan att äta mindre kött, tror jag inte att det är många som tänker på alls, det nämns då och då men varvas med goda recept på kötträtter, så om man vill bry sig så måste man i princip läsa vidare på egen hand.
    5. en del älskar kött och ost och hatar grönsaker och tycker därmed att det är helt otänkbart.

  • Elderberry
    sextiotalist skrev 2017-02-13 08:59:22 följande:
    Jag tvivlar på att det är bra för miljön ett ta bort kött helt och hållet. Att minska ja, men att utesluta detta nej.
    Troligen skulle det bli monokultur som främjar skadeinsekter (som trivs bäst när det är monokultur) och vår fauna skulle bli torftig.
    Nötkreatur och får bidrar väldigt mycket till vårt öppna landskap och dessa djur omvandlar, för oss, oätliga, växter till det som vi kan äta.

    Och ta mig sjutton om inte att använda nötkreatur som betar och som man sedan tar om hand är ett bättre miljöval än alla dessa hästar, som är rent nöje (ja, jag gillar att rida och umgås med hästar) som numera tagit över delar av våra betesmarker.
    Jag syftar väl främst på den globala uppvärmningen, den största delen av växter som odlas går som föda till djur, ett djur äter...jag vet inte hur mycket...under sin livstid, tills vi slaktar djuret och får x antal köttportioner. Den mat vi ger djuret under dess livstid hade blivit mer föda till oss än vad en ko (t.ex.) hade blivit.

    Det du pratar om har en liten textdel i den här rapporten, men vinsterna med att minska köttkonsumtionen är rätt självklara. 
    www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer6400/978-91-620-6456-3.pdf

    Jag tror inte att hela världen människobefolkning kommer sluta äta kött, men det vore bra om majoriteten höll sig till bara några få portioner i veckan istället för "till varje måltid".
  • Elderberry
    Mandel skrev 2017-02-13 11:38:54 följande:
    Om det är bättre för hälsan, miljön och i vissa fall djuren låter jag vara osagt då det är en helt annan diskussion. 

    För det första så tycker jag inte om böner och linser. Att käka soja-produkter där man skövlat regnskog för att odla är jag inte intresserad av.
    Den kemikalielektion som är för att få fram quorn är jag inte heller intresserad av. Annars tycker jag att quorn är ätbart. Äter inte spannmål heller så havreprodukter är inte aktuellt.

    Känns som att jag skulle få näringsbrist tämligen omgående av att bara äta rotfrukter och grönsaker.
    Någon i familjen som skulle få näringsbrist före mig är äldsta sonen som inte äter grönsaker över huvud taget. 
    Vet inte hur länge han skulle klara sig på pasta och någon banan här och där.

    Så tips på rätter mottages tacksamt!
    Jag ska inte ge mig in i den här tråden mer än jag redan gjort, men jag tänkte att det kanske var bra att dela en till länk, inte endast till dig som jag citerar ovan utan till alla.

    www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/2009_jordbruk_mat_sojarapport.pdf

    Djur får ofta proteinfoder gjort på sojabönor, det finns en graf på sida 4 som visar vart sojaimporten till Sverige går till (djur- vs människomat).

    Jag var också tveksam till soja förut men har insett att det är rätt lönlöst att vägra köpa eko-sojabönor eller tofu från kina (som inte skövlar regnskog) när man köper kött och mjölk där djuren får proteinfoder gjort på sojabönor. 
  • Elderberry
    Mandel skrev 2017-02-13 13:34:12 följande:
    Det är en gammal rapport. Jag var på föreläsning för 1-2 år sedan och då låg självförsörjandegraden på Foder på 95% och ökar stadigt.
    Jag har frågat bönderna runt i kring och ingen av ko-bönderna importerar eller köper färdigt foder utan de odlar sitt eget.
    Hur det är med grisuppfödningen har jag inte senaste siffrorna på. Äter dock helst inte fläskkött.
    Ja, Sverige är lite före när det gäller miljötänk. Många länder är nog värre än Sverige var under perioden den rapporten skrevs, så även om man kan leva någorlunda klimatsmart som allätare i Sverige så har världen (på det stora hela) problem. 

    Det ändrar heller inte faktumet att djurmaten hade kunnat ge mat åt fler människor än själva djuret.

    Du verkar dock väldigt aktiv i det här, föreläsningar och bondbesök, är det något du jobbar med?
  • Elderberry
    nihka skrev 2017-02-13 13:48:57 följande:
    Här får korna förutom bete egenproducerat hö och egenproducerat kross av korn. Saltstenar köps in och dräktiga kor ges inköpta fodersockerbetor. Vanligt upplägg härikring förutom att några använder ensilage isf hö.
    Jag kan tänka mig att Sverige har bättrat på sig sedan rapporten skrevs, som Mandel skrev ovan, vilket är super :)
  • Elderberry
    Mandel skrev 2017-02-13 14:28:21 följande:
    Jag är egen företagare inom odling/livsmedelsproduktion samt har ett förtroendeuppdrag inom LRF.
    Plus att jag jobbar inom vuxenutbildning smile2.gif

    Sedan är jag allmänt intresserad av kost och hälsa.
    Tycker det är kul att varje enskild persons godiskonsumtion har lika stor klimatpåverkan som en normal persons köttkonsumtion under ett år.
    Eller att en Thailandsresa ger lika mycket utsläpp som 2 eller om det till och med är 3 års köttkonsumtion.
    Jag har aldrig varit i Thailand smile5.gif
    Våra boenden och vår övriga shopping ger utsläpp det med, men det pratas det sällan om.

    Och sedan det här med att om världens utsläpp är 1 meter så är Sveriges del av de utsläppen inte ens 1 cm. Om vi raderar Sverige ifrån jordens yta så märks det inte om några sekunder ens. Så liten påverkan har vi.

    Jag är skogsägare och 50 hektar skog klimatkompenserar för 40 vuxna människor. Alltså klimatkompenserar jag gott och väl för det kött jag äter. Hur är det med alla som inte har skog eller trädgård full med fruktträd smile2.gif

    Känns som att vi behöver jobba på att påverka andra människor runt om på jordklotet än att skjuta oss själva i foten hela tiden smile5.gif
    Intressant jobb du verkar ha! Låter som en hel del, men roligt :) och vad härligt att ha så mycket skog! Låter som en dröm.
    Lite OT men jag har drömt om att odla min egen mat, det behöver man ju egentligen inte ha så mycket mark till, speciellt inte till bara ett fåtal personer, men just nu så bor jag i lägenhet, så drömma är det jag gör! Om några år har jag förhoppningsvis ett hus lite utanför en stad där det känns rätt. :)

    Godis visste jag inte om, vad är det i godiset som har så stor miljöpåverkan? Jag har inte så bra koll på just godis, äter det i princip aldrig, men när jag gör det...mörk choklad. Fånigt gott

    Absolut borde vi försöka pusha resten av världen i rätt riktning, jag hoppas de kommer ifatt någon dag. Sverige gör ju bra ifrån sig, vi har lite hög köttkonsumtion men den går väl förhoppningsvis ner i framtiden. 

    Tror det kommer ta lång tid innan hela världen är på en "bra nivå", så just nu försöker jag bara vara så duktig jag kan på egen hand, även om det inte gör någon skillnad egentligen så känns det bra att tänka att min kost (inga animaliska produkter) kanske väger upp för någon annans kost. Jag är väl en av få veganer som inte tycker det är "fel" att äta andra djur, jag avstår mest för att jag kan, för att det är bra för världen just nu.
Svar på tråden Varför äter inte fler veganskt?