Inlägg från: Anonym (asdf) |Visa alla inlägg
  • Anonym (asdf)

    Olika sovtider

    Anonym (Mamma) skrev 2017-01-27 18:27:49 följande:

    Han säger att det inte är nåt problem men barn behöver väl sova mkt när dom är så är så små. Inte lika lite som en vuxen iaf


    Ja, barn har generellt större sömnbehov än vuxna. Såklart det finns få undantag men de flesta barn i förskoleåldern behöver 10-12 timmars sömn per natt. Det är viktigt både för barnets välmående men också för dess utveckling.

    Det märks inte alltid på barn på samma sätt som på vuxna att de fått för lite sömn. Trötta barn somnar nödvändigtvis inte på dagen. Sömnbrist kan istället ofta yttra sig som koncentrationsproblem, dåligt humör eller hyperaktivitet.

    Tänk på att sömnbrist ger ökat påslag stresspåslag vilket inte är bra i längden.

    www.1177.se/Uppsala-lan/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/Skrik/Barn-och-somn/
  • Anonym (asdf)

    Hur gör ni med egentid? Har ni tänkt misshandla ihjäl er relation genom att låta barnen vara uppe hela nätterna?

  • Anonym (asdf)
    Anonym (Biobonus) skrev 2017-02-09 09:06:40 följande:

    Var har du fått det ifrån? Första gången jag hör det. All forskning jag läst säger att det inte spelar någon roll när man lägger sig utan det är de första timmarnas sömn som är viktigast (oavsett om barnet somnar kl 19 eller kl 23) och att det är REM-sömnen som är viktigast för utvecklingen (återhämtning, melatonin, tillväxthormon etc).


    Alla människor har en egen dygnsrytm. Och man mår bäst om man får följa sin egen rytm. Man sover djupast under den första perioden av sin naturliga sovperiod. Hos de flesta sker det tidigt på natten. Låter rimligt att det sker tidigare under kvällen hos barn eftersom de har större sömnbehov.

    Tror inte alla barn sover bäst mellan 19 och 24. Däremot låter det rimligt att de barn med 'normal' dygnsrytm (dvs majoriteten av alla barn) sover bäst då.

    Som exempel kan man ta nattarbetare (som det forskats en del på). De har ju ofta ett förkortat liv. Det tror man beror på att de inte sover i fas med sin dygnsrytm (är vakna under sin naturliga sömnperiod och tvärtom) vilket sliter på kroppen.

    Det är inte oväsentligt när under dygnet man sover.
  • Anonym (asdf)
    Anonym (Biobonus) skrev 2017-02-09 09:36:13 följande:

    Det verkar inte rimligt att jämföra nattarbetare med barn som somnar några timmar senare på kvällen än genomsnittet. Att majoriteten av barnen somnar tidigt på kvällen beror snarare på att de väcks tidigt på morgonen för att föräldrarna sks jobba. Nyfödda har ju oftast ingen dygnsrytm utan det kommer några månader senare.skillnaddn mellan dagsljus/kvällsmörker är viktigt för den utvecklingen, men även i områden där det är ljust hela natten på sommaren/mörkt nästan hela dagen på vintern så lär sig spädbarnen vad som är natt och dag genom att följa föräldrarnas dygnsrytm.


    Det jag ville säga var att man kan dra paraleller från studier på nattarbetare och dra slutsatsen att ALLA förmodligen mår bäst och lever längst om de får sova efter sin inbygda biologiska klocka.

    Ja det stämmer att vi ofta manipulerar barns dygnsrytm genom att väcka dem. I ts fall är det dock tveksamt om barnets dygnsrytm är manipulerad eftersom hen vaknar av sig självt samma tid varje morgon. Man skulle eventuellt kunna skjuta fram barnets dygnsrytm med någon timme genom att tvinga hen hålla sig vaken men det vore inte optimalt för barnet. Dessutom finns det en risk att hen fortsätter vakna lika tidigt och då får för lite sömn varje natt.

    Ja det går att manipulera barnets sömn och dygnsrytm. Men varför i hela fridens namn börjar de inte med att "manipulera" pappans schema istället?? Känns som det skulle ha minst skadliga risker på barnen.
  • Anonym (asdf)
    Anonym (Biobonus) skrev 2017-02-09 10:10:47 följande:

    Det stämmer att det inte är oväsentligt när man sover men eftersom det i det här fallet rör sig om förskjutningar av ett par timmar tycker jag inte att det var väsentligt att jämföra nattarbetare med småbarn som inte vänt på hela dygnet. Och att de sover bäst = viktigast när de just somnat är inte heller helt sant eftersom REM-sömnen återkommer flera gånger under sovperioden. Dessutom ville jag belysa att den "normala" dygnsrytmen inte är medfödd utan påverkas också av yttre omständigheter. Vill man gå djupare i diskussionen kan man fundera på farorna med barn som vaknar för tidigt då det finns forskning som säger att timmarna runt 3-4 på morgonen är den viktigaste tiden att sova (för både vuxna och barn) då människans biologiska dygnsrytm är i bottenläge då : )


    Vill inte ägna mig åt petitesser. Hävdar bara att det optimala för alla är att följa sin inre biologiska klocka. Lite förenklat så innebär det att gå och lägga sig när man är trött och stiga upp när man själv vaknar. Det bästa är ju att försöka anpassa livet efter dygnsrytmen istället för tvärtom om man har möjlighet. De flesta har ju tyvärr inte den möjligheten. I ts fall har de dock det. Pappan skulle kunna gå hem direkt från jobbet. Pappan skulle kunna förlägga sin arbetstid annorlunda. Pappan skulle kunna gå ner i arbetstid. Pappan skulle kunna köpa en bil. Men han är inte villig att anpassa sina arbetstider ett dugg trots att han har möjligheten utan vill istället manipulera barnets dygnsrytm till någonting sämre. Tycker jag är en sjukt lat och självcentrerad förälder.
Svar på tråden Olika sovtider