jensljungkvist skrev 2017-01-20 10:21:08 följande:
Tack för att du vill dela med dig om farorna med att laga maten själv till dina barn. Lyckligtvis har du helt fel i din beräkning av näringsvärdet av järn i torkade aprikoser. 2 kg ger ca 120 mg järn, så du har rätt, det är helt tokigt.
Dessutom är ju aprikoserna inte den enda källan till järn som finns när man lagar exempelvis gröt, det finns ju olika spannmål också.
I början rekommenderar jag att man använder Hirs som har mycket järn i sig och som dessutom är naturligt fri från gluten. Sen kan man gå vidare till andra spannmål som havre som har mer av allt.
Sen är det ju också bra att tillsätta C-vitamin, ofta i form av nyponskalsmjöl, vilket gör att kroppen lättare tar upp järnet.
Ett annat knep är ju att se till att kärlet gröten tillagas i är en gjutjärnsgryta. Det hjälper också till.
Så där. Helt utan industrigröten. Vet ni varför den gröten är berikad med järn och andra vitaminer och mineraler? Jo, för att det som fanns i råvarorna naturligt redan försvunnit under tillredningsprocessen.
Hoppas detta hjälper er här i tråden att välja vad som blir bäst för era barn.
Vill ni ha recept på egen gröt finner ni den här:
www.riktigbarnmat.se/grot-valling/
Det är stor skillnad på näringsvärdet i färska aprikoser (som var det någon annan föreslog och jag refererade till) och torkade aprikoser. Förutom järnet så skiljer sig tex sockerhalten avsevärt - torkade aprikoser har en sockerhalt på 53 g/100 g (ungefär detsamma som geléhallon!), och ska man låta en betydande del av järnintaget komma från dessa så kommer man att överskrida det rekommenderade sockerintaget kraftigt.