Mascaraklumpar skrev 2017-01-09 14:27:50 följande:
Ett barn under ett år behöver få i sig 8 mg järn per dag. Detta är jättesvårt att komma upp i om man inte ger järnberikad mat (gröt, välling, erättning). Aprikoser som någon ovan föreslog innehåller 0,4 mg per 100 gram, så för att komma upp i det rekommenderade intaget ska alltså barnet i så fall äta 2 kg om dagen. Kött innehåller betydligt mer järn, och dessutom tas det järnet (hemjärn) upp lättare av kroppen, men fortfarande behöver barnet äta sådana mängder att det innebär en belastning för njurarna om allt järn ska komma från kött. Så min åsikt är att barngrötarna är att föredra framför hemgjord.
När det gäller annan mat så är det ju bara att mosa/mixa den maten som ni äter.
Tack för att du vill dela med dig om farorna med att laga maten själv till dina barn. Lyckligtvis har du helt fel i din beräkning av näringsvärdet av järn i torkade aprikoser. 2 kg ger ca 120 mg järn, så du har rätt, det är helt tokigt.
Dessutom är ju aprikoserna inte den enda källan till järn som finns när man lagar exempelvis gröt, det finns ju olika spannmål också.
I början rekommenderar jag att man använder Hirs som har mycket järn i sig och som dessutom är naturligt fri från gluten. Sen kan man gå vidare till andra spannmål som havre som har mer av allt.
Sen är det ju också bra att tillsätta C-vitamin, ofta i form av nyponskalsmjöl, vilket gör att kroppen lättare tar upp järnet.
Ett annat knep är ju att se till att kärlet gröten tillagas i är en gjutjärnsgryta. Det hjälper också till.
Så där. Helt utan industrigröten. Vet ni varför den gröten är berikad med järn och andra vitaminer och mineraler? Jo, för att det som fanns i råvarorna naturligt redan försvunnit under tillredningsprocessen.
Hoppas detta hjälper er här i tråden att välja vad som blir bäst för era barn.
Vill ni ha recept på egen gröt finner ni den här:
www.riktigbarnmat.se/grot-valling/