Inlägg från: Skrutt 83 |Visa alla inlägg
  • Skrutt 83

    Erfarenhet av Doula?

    Hej!

    Jag är själv verksam doula i Stockholm och hoppas på att kunna ge dig lite svar på dina frågor. Jag vill börja med att gratulera till graviditeten och den lilla bebisen i magen. Det glädjer mig att höra att du gärna vill försöka föda med din vän och man som stöd istället för att få ett planerat snitt.

    Jag kan även rekommendera dig att be din barnmorska sätta dig i kontakt med en Aurora-barnmorska som är specialiserad på förlossningsrädsla, dit kan man få gå i samtal inför förlossningen och tillsammans med henne lägga upp en förlossningsplan som du kan känna dig trygg med. När jag doular en kvinna som har en stark förlossningsrädsla burkar jag först försöka utrönja vad rädslan grundar sig i, är det primärt rädsla för smärta? Eller rädsla för att något ska hända barnet? Eller något annat? När man klargjort vad rädslan grundar sig i kan man lägga upp en plan för att kvinnan ska känna sig så trygg som möjligt. Om det tex är rädsla för smärta så kan man lägga upp en bra plan för att hon ska kunna vara så smärtfri som möjligt, tex att en infart sätta direkt så man kan få epiduralen satt så tidigt som möjligt och ha en bra handlingsplan med de olika smärtlindringsmetoder som finns.

    Man kan även föra en dialog med auroabarnmorska innan när man tidigare övervägt planerat snitt som enda alternativ, att man istället kan få dem att gå med på att få ett snitt om man under förlossningen känner att det verkligen inte går. Det kan vara en trygghet för många med stark rädsla, att veta att man kan försöka föda vaginalt men att om man under förlossningen verkligen känner att det inte går då kan välja att bryta för snitt. Så att man hela tiden kan vara i nuet och känna en trygghet i att det för stunden känns okej och att man kan våga lite till hela tiden. Att ta förlossningen steg för steg.

    När det gäller din mans roll och rädslan att han ska känna sig utanför. Detta är ofta en rädsla kvinnor som vill anlita doulor har men jag kan lova dig att vi inte är där för att ta partnerns plats. Tvärtom! Vi är där för att även stötta partnern hur han kan vara ett bra stöd, hans känslomässiga stöd kan vi inte ersätta, det är ovärderligt. Däremot brukar födande, partner och doula arbeta tillsammans som ett fantastiskt team tillsammans med barnmorska och undersköterska. Doulan kan genom att finnas där fungera som ett språkrör mellan personal och det födande paret. Doulan hjälper till att framföra parets önskemål och skyddar deras upplevelse av födandet så de kan få föda sitt barn utefter sina egna önskemål i så hög utsträckning som möjligt. Partner kan då helt lägga sitt fokus på kvinnan, han kan gå avlastning under en lång förlossning genom att kunna få vila lite med tryggheten att någon annan finns där för den födande. På dem förberedande mötena kan doulan visa olika massage och avslappningstekniker som kan kan använda under förlossningen. Jag har alltid upplevt att partnern varit oerhört tacksam i efterhand att dem använt doula.

    Läs gärna mer om hur vi doulor arbetar här: www.doula.nu

    Är ju en fantastisk fördel om din vän kan vara med och om du känner dig trygg med det, om du är trygg under förlossningen så minskar risken för komplikationer och förlossningen blir oftare enklare och snabbare när mamman är trygg. Tycker du ska prata med din man om hur du känner, att hon inte är där för att ta hans plats utan för att stötta er båda så ni får en fin förlossningsupplevelse.

    Rekommenderar dig även att läsa boken "Föda utan rädsla"

    Önskar dig stort lycka till på denna fantastiska resa du har framför dig! Hör gärna av dig om det är något mer du undrar över


    Melvin 2009-01-02 & Meya 2012-09-08
Svar på tråden Erfarenhet av Doula?