• Anonym (Villrådig)

    *Långt* Hur resonerar Tingsrätten?

    Mitt ex har idag umgänge med vårt barn som är 10 år varannan helg och det fungerar mycket dåligt. Inte på det "vanliga" sättet dock. Barnet har det bra där, problemet är att pappan om och om igen motarbetar mitt föräldraskap och min och barnets relation vilket påverkar barnet (och även mig) negativt.

    Har sökt stöd hos såväl Familjerätt som socialtjänsten men de kan inget göra trots att pappan även i de mötena visade brist på samarbetsvilja och uttryckligen sa att han inte vill kommunicera med mig.

    Pappan är också väldigt fyrkantig och oflexibel när det uppstår situationer som gör att barnet till exempel vill byta helg. Vi behöver alltså mer flexibilitet, inte mindre.

    Nu har pappan stämt mig på mer umgänge och jag undrar:

    Kommer tingsrätten att se mer allvarligt på pappans försök att sabotera mitt föräldraskap än vad Familjerätten och socialtjänsten gjorde? Så svårt att bevisa dock men ett exempel är att pappan vid lämning säger till barnet, inför mig, att barnet ska se till att jag tar hand om det (vilket jag självklart gör, har aldrig varit en fråga), att ringa om "det är något" samt pratar med barnet med en ton som att det är synd om barnet som ska till mig. Varpå barnet blir ledset när hen ska till mig.

    Pappan slutade kalla mig för mamma inför barnet när han träffade sin nya. Detta kan jag bevisa. Han har också anklagat mig för att skicka barnet sjukt till skolan vilket lärarna ställde sig helt frågande till. Detta kan jag också bevisa.

    Vad jag förstår ska umgänget sättas individuellt och anpassas till det enskilda barnet. När man läser på verkar det dock vara mer regel än undantag med varannan helg eller varannan vecka. Kan man ens yrka på och få igenom ett flexibelt umgänge?

    Det känns som att mitt handlingsutrymme är minimalt då pappan alltid har rätt till umgänge där han då kan sabotera min relation till vårt barn. Finns det inget sätt att få hjälp med detta?

    Inte heller om man önskar någon form av flexibilitet verkar man kunna få stöd utan fyrkantigast vinner?

    Någon som har kunskap eller varit med om liknande?

  • Svar på tråden *Långt* Hur resonerar Tingsrätten?
  • Anonym (Villrådig)

    Varför pappan har behövt stämma mig för att få mer tid? För att han tar alla chanser att sabotera min och barnets relation samt att han vägrar något som helst samarbete med mig kring barnet. Barnet är dessutom väldigt rotad i sitt boende hos mig då pappan valde att inte ha något regelbundet umgänge alls de första åren efter skilsmässan.

    Svar på fråga två se ovan.

  • Anonym (Villrådig)
    Anonym (MrMagoo) skrev 2016-11-05 02:14:10 följande:

    Du säger samma sak igen men det är inget svar på frågan.

    Du har idag nästan all tid med barnet, eller hur? Hur kan du då försöka få det trovärdigt att han försöker skada barnets relation med dig? Vill du inte att barnet ska få en lika god relation med sin pappa?

    Ert barn är gammalt nog att veta vem mamma är och älska sin mamma oavsett vad någon kan påstå om henne. Du skriver själv att barnet är djupt rotad med dig så hir kan du påstå att pappan har möjlighet att påverka er relation negativt?

    Vad behöver han samarbeta med dig om? Ge några förslag.

    Vad har pappan yrkat på gällande umgänge och boende?


    Jag vet inte vem du är eller vad du har för erfarenhet men jag kan upplysa dig om att ett barn kan påverkas illa av en förälder även om umgänget i tid är begränsat. Och jag vill absolut att barnet ska ha en god relation med sin pappa men inte på bekostnad av vår relation. Barnet har rätt till en god relation till BÅDA sina föräldrar.

    Samarbetet kan vara kring skola och att stötta i relationer med kompisar. Samarbete kan också vara kring aktiviteter. Brist på samarbete kan vara att kräva flexibilitet av mig men vägra flexibilitet tillbaka osv.

    Pappan vill ha varannan vecka men endast de veckor han väljer med byte på dag han har bestämt, något annat accepterar han inte. Det kallar jag inte heller samarbete direkt.
  • Anonym (Villrådig)

    Märkligt att ingen verkar förstå att barnet far illa av hur pappan agerar...

    Och vissa saker som det här med att sluta kalla en förälder för mamma eller pappa finns det domar på som visar att rätten tar det högst allvarligt om det är en del av att försöka sätta dem andra föräldern utanför. Ville mest visa ett exempel här.

    Det verkar som att ingen här har kunskap utan skjuter från höften.

  • Anonym (Villrådig)
    Anonym (w) skrev 2016-11-05 08:54:17 följande:

    TS, ditt barn är ganska stort. Har du pratat med barnet enskilt och förklarat att du älskar h*n och att när pappa säger sådana där saker så hoppas du att barnet förstår att det inte har med dig att göra? Att det inte kan påverka dina känslor för barnet osv. Det kan man säga utan att det ska låta som skitsnack om pappan. Så pass gamla barn förstår mer än man tror. 

    Det jag menar är att fortsätt odla din relation till ditt barn och visa hur oviktigt pappans beteende är (alltså inför barnet). Visa barnet att pappans ord inte påverkar dig (även om de gör det). 


    Tack för ett svar som faktiskt verkar ha för avsikt att hjälpa. Problemet är att situationen påverkar både barnet och mig. Barnet blir ledset och jag känner att inte jag kan vara mig själv i föräldraskapet längre. Till exempel tror jag att alla föräldrar någon gång blir stressade eller lite irriterade. Det kan jag inte bli för då vänds det mot mig när barnet varit hos pappan.

    Sist var det till och med så att barnet på väg till pappan talade om för mig vilken toppenhelg hen tyckte att vi haft. När jag hämtade barnet var hen ledsen och arg för att jag hade varit lite stressad innan vi skulle iväg till ett kalas den helgen... Klart att jag blir ledsen, barnet märker det och det blir en ond cirkel. I en perfekt värld vore jag en perfekt förälder men jag blir påverkad och det i sin tur påverkar min och barnets relation.
  • Anonym (Villrådig)
    Anonym (MrMagoo) skrev 2016-11-05 10:04:44 följande:

    Det man ser mest när man läser det du skriver är ett barn som far illa av att du vägrar låta pappan ha mer tid med barnet. Att barnet blir ledsen av att lämna pappan kan mycket bäl bero på att de får alldeles för lite tid tillsammans.

    Du måste lära dig att skilja på dina känslor och barnets rättigheter.

    Jag skulle vilja se en sån dom som du påstår finns. Länka gärna!

    Saken är den att han är en vuxen man som inte behöver dalta dig eller förklara för ett föratåndshandikappat barn vem du är genom smeknamn och liknelser eller de få ord som barnet förstår. Han kallar dig för N inför barnet. På vilket sätt tar barnet skada av det menar du?

    Inte för att vara elak men om det här är vad du har att komma med i domstol, som argument för att begränsa umgänge, så är du körd.

    På vilket sätt far barnet illa? Symptom? Vem kan intyga det?


    Faktum är att jag trodde som du tidigare och har lagt fram förslag på utökat umgänge. Men barnet har själv börjat beskriva hur ledsen hen blir när pappa säger hejdå när hen ska till mig och berättar också att pappa säger hejdå på ett helt annat sätt de tillfällen som pappan lämnar på skolan. Fast det är lika långt till nästa träff med barnet osv. Barnet blir ledset för att pappan beter sig som att det är synd om barnet som ska åka till mamman, dvs mig. Barnet blir inte ledset vid lämning på skolan när jag ska hämta.

    Exempel på dom. Även i vårt fall har pappan undvikit mig och barnet då vi träffats på offentlig plats. www.dagensjuridik.se/2014/01/hovratt-ger-pappa-ensam-vardnad-om-dotter-efter-atta-ar-mamman-har-saboterat-umganget

    På vilket sätt barnet far illa? Barnet är ledset, säger olika saker till mig och pappan om samma saker vilket hen berättar själv. För hen vill inte att pappa ska bli sur. Säger hen samma till pappa? Mycket möjligt. Men bra är det verkligen inte.
  • Anonym (Villrådig)
    Anonym (MrMagoo) skrev 2016-11-05 10:09:21 följande:

    Du verkar vara oerhört känslosam och ovillig att avceptera att du inte är felfri. So what att barnet upptäckte att du var stressad?? Varför accepterar du att barnet utpressar dig känslomässigt över din fullkomligt naturliga reaktion? Det är bara att förklara för barnet att det händer att saker kör ihop sig och att man blir stressad. Det är inget personligt mot någon. För du tar väl inte ut stressen och irritationen på barnet ge om att vara arg och irriterad på hen?


    Barnet utpressar inte mig på något vis. Men blir väldigt ledsen. I efterhand alltså, i situationen var det inte ett problem. Därför tror jag inte att det handlar om det utan om ett sätt att hantera alla negativa känslor hen får om mig hos pappan.

    Klart jag inte tar ut min irritation på barnet.

    Men det är klart att jag i en stressad situation inte har den mest trevliga rösten osv. men är alltid noga med att förklara att det är lite körigt just nu men att allt är bra osv. Det är ju ändå jag som måste bemöta ett barn som är ledset och argt för något som inte varit ett problem några dagar tidigare. Och som sagt, barnet uttrycker själv att hen blir ledsen pga hur pappan beter sig om mig.
  • Anonym (Villrådig)
    Anonym (MrMagoo) skrev 2016-11-05 10:23:15 följande:

    Hir kan du jämföra pappans val att kalla dig vid namn med en mamma som undanhållit papan för barnet i 6.5 år och som låtit barnet förstå att pappan är farlig samt försökt vägra pappan all insyn i barnets liv??? Seriöst?? Det finns inget som du har berättat som ens liknar det där fallet ens med bästa vilja att tolka allt till fin fördwl!


    Du tillför just nu inget till tråden. Du kommer inte med några exempel på egen erfarenhet, inte heller med exempel på domar. Du verkar mest tycka en massa. Vad har du för kunskap eller erfarenhet egentligen?
  • Anonym (Villrådig)
    Anonym (,kjhgf) skrev 2016-11-05 10:32:54 följande:

    Jag har varit i samma sits som du TS med undantag för att mina barns pappa inte ville ha mer umgänge på det vis som ditt barns pappa vill,  men däremot ville han att vi skulle ha varsitt barn på heltid.

    Om du förklarar för ditt barn att det pappa säger inte har med dig att göra, som någon skrev ovan, så kommer ditt barn att förstå. (Om ditt barn inte har något förståndshandikapp, men det skriver du inte om)  Så klart är det jobbigt för ett barn att höra skit om sin ena förälder, det är faktiskt barnmisshandel tycker jag men det är troligen inget som tingsrätten lägger den vikt vid som du gör.

    Förklara för ditt barn att ibland säger vuxna konstiga saker om de är arga, ledsna eller sårade. Precis som barn kan göra. Ge ditt barn trygghet, var dig själv, jisses, du gör ju inget fel antar jag så låt inte pappans agerande påverka ditt förhållande till ditt barn!

    Låt barnet prata med skolkuratorn, denne är bara på barnets sida så det är en bra hjälp för barnet särskilt om barnet blir tillfrågad om denne vill bo mer med pappa. Inget barn vill ju svika en förälder så barnet kommer nog säga det barnet tror att föräldrarna vill höra, det kan alltså bli olika svar till dig mot vad barnet säger till pappan.

    Ang umgänge, givetvis bör man ha ett ordentligt schema som man alltid följer. Särskilt när det som i ert fall inte fungerar särskilt bra mellan er föräldrar. Gör ett eget schema som du anser skulle vara bra, vägrar han det får han ge ett förslag osv. Om hans förslag är helt galet så kommer tingsrätten mest troligt inte godkänna hans, samma med ditt om ditt är helt galet.

    Förslag på schema (om det inte ska fortsätta som nu):

    Varannan vecka, byte på fredagar med hämtning i skolan alt att barnet går hem till 'rät' förälder själv. Fördelen här kan vara att man får en helg på sig att landa i sitt andra hem.

    Varannan vecka, byte på måndagar. Barnet hämtas/går hem själv till 'rätt' förälder. Fördelen här kan vara att man får en mysig helg om man får landa under veckan, vilket man gör är beroende på barnet.

    Var tredje dag, brukar mest vara för mindre barn. Mån-ons morgon, ons em- fre morgon, fre em-söndag em/måndag morgon.

    Två v i taget, brukar många tonåringar föredra, eller tom en månad i taget. Byte på samma vis som för varannan vecka.

    Alla lov osv bör också skrivas med i avtalet. Även tider för hämtning/lämning, när och var det ska ske osv allt för att undvika tjafs.

    Om allt sen fungerar kan man vara mer flexibel.

    Min mans barns mamma tex, hon kan fråga om hon kan få hem sitt barn en dag tidigare ibland om de ska göra något särskilt, byta helg när det är kalas osv och oftast kan vi byta, men det fanns en tid då vi sa blankt nej till alla ändringar för det var JÄMT något hon ville ändra så vi kunde aldrig planera något alls.


    Även detta svar verkar vara tänkt att faktiskt hjälpa. Men jag förstår inte varför jag ska gå med på ytterligare umgänge med en pappa som vägrar samarbete vilket brukar vara en sak som krävs för vv?

    Jag förstår inte heller på vilket sätt barnet gynnas av total brist på flexibilitet? Om barnet själv vill vara hos mig en pappahelg (eller tvärtom) för att kusinerna har kalas eller för att syskonen ska göra något barnet vill vara med på så ska det aldrig gå för att pappan har rätt till sin fyrkantighet? Är ju inte så att alla andras liv kan regleras efter vårt umgängesschema.
  • Anonym (Villrådig)
    Anonym (MrMagoo) skrev 2016-11-05 10:54:08 följande:

    Förstår du inte hur barnet gynnas av mer tid och en bättre relation med sin pappa?

    Samarbetssvårigheter som är för stora för att man ska kunna ha växelvis boende är något helt annat än det du beskriver. Ni behöver inte vara överens om allt. Det ni måste vara överens om är att barnet ska må bra.

    Eftersom ni inte kan vara flexibla, samarbeta och lita på varandra så kan ni inte heller byta dagar innan allt fungerar utan problem. Det kan ta ett par månader eller flera år men det brukar bli mycket bättre med tiden.


    Så du menar att barnet gynnas av mer tid och bättre relation men sin pappa även om barnet uppenbart mår dåligt och vår relation försämras?

    Hade pappan främjat vår relation på samma sätt som det förväntas att jag ska främja barnets relation med pappan hade jag köpt det helt och hållet. Men en bättre relation med pappan på bekostnad av barnets relation med mamman? Nej, jag köper inte det faktiskt.

    Köper inte det med att inte byta dagar heller. Det är PAPPAN som inte vill samarbeta eller vara flexibel, vilket han också säger. Varför ska barnet betala priset för det?

    Men jag har i alla fall insett att barns umgänge med pappan är viktigare än allt annat i mångas ögon. Viktigare än relationen med mamman och viktigare än barnets egna behov. Även om barnet uppenbart mår dåligt av pappans beteende. Intressant.
  • Anonym (Villrådig)
    Anonym (en tanke) skrev 2016-11-05 11:10:26 följande:

    Eller så mår barnet dåligt efter hur du agerar.... Bara en tanke.... 

    Tycker du skall ta och tagga ner.... Det du tar upp är inget som är något konstigt från pappans sida... Så ta och lugna dig!


    Det är absolut en tanke och en del i det hela som jag också beskriver. Men att helt och hållet skaka av sig alla dumheter är inte helt lätt. Klart att jag påverkad också och går i samtalsstöd för att hantera situationen på bästa sätt.

    Där, hos en familjeterapeut, får jag dock bekräftat att pappans beteende inte alls är normalt. Och att det inte är konstigt att jag mår dåligt då det kan liknas vid mobbning. Men terapeuten säger också att kunskapen hos familjerätten och i samhället om psykisk misshandel är låg. Därför jag undrade om någon hade mer juridisk kunskap om situationer som denna.
  • Anonym (Villrådig)
    Anonym (MrMagoo) skrev 2016-11-05 11:29:39 följande:

    Om du vänder på det och tänker att pappan också har en terapeut som han berättar sin bersion för och där han får bekräftelse i att det är du som saboterar eftersom du undanhåller barnet, vill ta av den lilla tid han har med barnet för att åka på altiviiteter, träffa släktingar osv när du egetligen har 25 dagar per månad när du kan göra sådant medan han har max 6... Hur ser du på det då?


    Alltså ursäkta men du verkar tro att jag är helt blåst. Självklart har jag försökt att sätta mig in i hans situation och för sakens skull ska jag väl tillägga att när vi skilde oss nekade han både varannan vecka och varannan helg för att han inte hade tid.
  • Anonym (Villrådig)
    Kjell2 skrev 2016-11-05 19:42:59 följande:

    Baserat på vad du skriver, framförallt familjerättens utlåtande, finns det mycket som talar för att tingsrätten skulle ge pappan mer umgänge om han så önskar.


    Jag har sett inlägg av dig tidigare och det verkar som du faktiskt har en del kunskap inom området. Det som gör mig konfunderad är att det står på många ställen att samarbetsproblem är hinder för både gemensam vårdnad och varannan vecka när tingsrätten dömer. Medan socialtjänst och familjerätt inte verkar bry sig om det alls. Och ändå är det familjerätten som gör utredningar som rätten ska döma efter. Får det inte att gå ihop riktigt.

    Hur tänker du kring det?
Svar på tråden *Långt* Hur resonerar Tingsrätten?