Inlägg från: Anonym (Blä) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Blä)

    Ensam på halloween..

    Anonym (booh) skrev 2016-10-27 07:40:53 följande:

    Många "folk" går till sina anhörigas gravar på Alla Helgons dag ja. Det förändrar inte det faktum att Allhelgonadagen både var och är den 1 nov, den har inte flyttats utan ligger där även i detta nu.

    Alla år utom cirka vart sjunde, give or take skottåren, inträffar Allhelgonadagen och Alla helgons dag olika dagar. Nej det är inte samma "dag/högtid".

    All hallows eve / Halloween infaller dagen före Allhelgonadagen varje år, men bara dagen före Alla helgons dag cirka vart sjunde.

    Så, ge dig nu och ge tråden en chans att återgå till grundfrågeställningen.


    Ok, vi lägger ner, men läs på så får du se att det är "samma" högtid, bara att 1nov inte längre är en helgdag, utan första lördagen har tagit över detta "firande". Den har "flyttats". Läste du inte vikipediacitatet. Det första de skriver där är ordet "flyttat".
  • Anonym (Blä)
    Anonym (booh) skrev 2016-10-27 08:03:58 följande:

    Ja ordet flyttat står där Men ALLHELGONADAGEN HAR INTE FLYTTAT/FLYTTATS utan var 1 nov förr och är 1 nov nu. Comprende?


    Herregud, du förstår verkligen inte. Nej, man har intebokstavligen flyttat dagen 1 nov till helgen. Det är ju praktiskt inte möjligt. Man har flyttat firandet av de döda från 1 nov till nästkommande lördagen. 1 nov står kvar som allhelgonadagen i almanackan, som namnet på dagen! Firandet av 1 nov, allhelgonadagen, har FLYTTATS och gjorts om till helgdagen "alla helgons Dag" och firas på lördagen. LÄS! Jisses...
  • Anonym (Blä)
    sextiotalist skrev 2016-10-27 07:30:18 följande:

    Jag förstår texten, titta på almanackan så ser du att allhelgonadagen är den 1:a november, men den kyrkliga dagen alla helgons dag är den 5:e november.


    Ja, googla på allhelgonadagen och så läser du wikipedias sida. De har samma ursprung och var en gång i tiden samma dag!
  • Anonym (Blä)
    sextiotalist skrev 2016-10-27 07:35:35 följande:

    Nej det är inte samma jävla dag i grund och botten. Vi har två dagar med liknande namn.


    Allhelgonadagen (i äldre tider även skrivet all helgona dag), är en dag som alltid infaller 1 november.

    Den hette fram till 1953 Alla helgons dag.

    Den kyrkliga helgdagen Alla helgons dag hade från 1772 firats på söndagen i anslutning till månadsskiftet oktober-november. 1952 fattades beslut om att flytta Alla helgons dag från en söndag till den lördag. som infaller mellan 31 oktober och 6 november och som samtidigt blev allmän helgdag. Den 1 november fick i almackan då namnet "Allhelgonadagen".

    Ursprunget till båda dessa dagar är alltså detsamma, och den ursprungliga platsen var den 1 november, ett datum som behållits i de flesta länder och som i den svenska almanackan hela tiden varit fri från andra namn. Distinktionen mellan de båda namnen infördes alltså 1953, då Alla helgons dag flyttades från att ha varit första lördagen i november till sin nuvarande plats.

    Innan dess gjordes inte denna åtskillnad, utan båda dagarna kallades Alla helgons dag eller "Allhelgonadagen" (namnen var synonyma)."
  • Anonym (Blä)
    Jennie med ie skrev 2016-10-27 08:39:12 följande:
    Icke

    Allhelgonadagen är 1 nov alla år.

    Alla helgons dag är 5 nov i år.

    Halloween var korrekt
    Och det är från början samma dag/högtid..
  • Anonym (Blä)
    Jennie med ie skrev 2016-10-27 08:48:53 följande:
    Relevans nolla.
    Det är det ju verkligen inte eftersom folk här kallar mig obildad och påstår att det är två olika dagar/högtider.
  • Anonym (Blä)
    sextiotalist skrev 2016-10-27 08:52:53 följande:
    Ja, resten av världen har inte separerat dessa dagar utan har kvar sin den 1/11 som Alla helgons dag och även i samband med detta även firat den gamla galliska traditionen halloween. Den firas den 31/10, om den firas.
    Halloween är ingen svensk tradition, har inga seder kring detta på samma sätt som i många andra delar av världen. Den svenska seden är att man hedrar de döda (och de senaste 50-60 åren har det blivit att man tänder ett ljus på graven, i början i anknytning till gudstjänsten).
     Du skrev att det inte var samma dag/högtid. Det är det. 
    Ska man då följa traditioner så borde man alltså i Sverige fira halloween dagen innan alla helgons dag, dvs 4/11 i år. 
  • Anonym (Blä)
    Anonym (Pepp) skrev 2016-10-27 08:38:30 följande:
    OK så barnen ska alltså köra halloweentraditionen "bus eller godis" flera dagar EFTER halloween? På den svenska alla helgons dag? När många går till gravar och tänder ljus?
    Menar du flera dagar efter den amerikanske halloween 31/10. Ja. Men inte på Lördagen 5/11 (alla helgons dag), utan på fredagen innan, alltså 4/11. Jag skrev att man menar DEN alla helgons dagen och inte allhelgona.(från början samma dag/högtid) Allhelgona är bara ett namn på 1 nov, som en namnsdag, firandet är flyttat sedan länge till lördagen.
  • Anonym (Blä)
    Anonym (booh) skrev 2016-10-27 08:59:33 följande:
    Eller helt enkelt dagen innan Allhelgonadagen, d v s den dag som verkligen är Halloween, så blir det korrekt åt båda hållen också.
    Det blir korrekt enligt amerikansk tradition, ja.
  • Anonym (Blä)
    sextiotalist skrev 2016-10-27 09:10:47 följande:
    Enligt brittisk, irländsk och alla andra länder där Halloween är en tradition (vilket det inte är i Sverige).

    Halloween är ingen svensk tradition, har inga som helst kopplingar till hur man enligt svenska seder och traditioner "firat alla helgons dag".
    Det är en keltisk (jag skrev galltisk innan vilket var fel) tradition som Irländarna tog med sig till USA, den firas fortfarande i många andra länder och en sak har de gemensamt, firandet är på en enda dag, den 31/10.
    Syftade på att det kommer från "all hallows eve" dvs "allahelgona AFTON" och därför borde firas den 4/11 ( i år). Vi har ju tagit halloween främst från USA.
    Jag gillar inte mycket med USA, förutom att de är så hövliga och firar detta trams på EN ENDA DAG! Hahahah...
Svar på tråden Ensam på halloween..